Rode rozen en tortilla’s – Laura Esquivel
In Mexico schotelt een vrouw haar onbereikbare liefde traditionele gerechten voor.
Op een hacienda in Mexico woont een moeder met haar drie dochters.
Tita, de jongste, wil trouwen met Pedro, maar de traditie gebiedt dat zij haar moeder tot aan
diens dood verzorgt.
Pedro trouwt met haar zuster Rosaura, om toch in Tita’s buurt te kunnen zijn.
Tita, die de leiding heeft over de keuken, kan alleen door middel van de gerechten die zij haar
onbereikbare liefde voorschotelt, met hem communiceren.

In rode rozen en tortilla’s hebben de gerechten van Tita een magische uitwerking: haar tranen
in de bruidstaart veroorzaken een catastrofe op een bruiloft. Na het eten van kwartels, stort
haar zuster Gertrudis zich in de armen van een revolutionair en haar geroosterde amandelen
brengen haar geliefde Pedro in vervoering.

Een kostelijk boek waarin, tussen de verwikkelingen door, de recepten worden vervlochten, dus
je moet puzzelen om het geheel op een rij te krijgen. Een van deze gerechten zal ik hier overnemen:Ingredienten:
250 gram rundergehakt.
250 gram varkensgehakt
200 gram walnoten
200 gram amandelen
1 ui
sukade
2 tomaten
1 eetlepel suiker
1/2 liter zure room
250 gram Manchego-kaas
1/2 liter mole (mole poblano=pepersaus van drie soorten milde tot pittige pepers met
kruiden,waaronder ganzevoet, en chocolade)
komijn
kippenbouillon
ma’s tortilla’s
olie

Snijd de ui fijn en bak die samen met het vlees in een beetje olie. Voeg onder het bakken de
gemalen komijn en een eetlepel suiker toe.
Laat het vlees mooi bruin worden en voeg er dan de in stukjes gesneden tomaat bij, samen met
de sukade en de gehakte walnoten en amandelen.
Wanneer het vlees gaar is, moeten de tortilla?s in olie worden gebakken, maar niet te lang want
ze mogen niet hard worden.
Doe ze daarna in een ovenschaal waarin eerst een laag room wordt gedaan zodat het gerecht
niet aanbakt, dan een laag gehakt en tenslotte de mole. Dek dit af met plakjes kaas en room en
herhaal deze lagen tot de schaal helemaal vol is. Zet hem in de oven en haal hem eruit als de
kaas gesmolten is en de tortilla?s zacht zijn geworden.
Serveer met rijst en bonen.