Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Tips voor de barbeque

Een zwoele zomeravond. De barbeque staat gloeiend klaar en het vlees ligt keurig verpakt op schalen in de koelkast. Met deze tips wordt het een succes. Vraag de slager om vlees voor de barbeque. Als het een goede slager is zal hij er rekening mee houden dat het vlees niet te dik wordt gesneden.

Je kan ook bij de slager terecht voor allerlei voorbewerkte barbequevlees. U zult versteld staan van de vele mogelijkheden van voorgekruid, gemarineerd tot reeds voorgegaard. Meestal is dit wel wat duurder. En een sateetje is zelf snel gemaakt.

Als je zelf sate maakt moet je eerst de stokjes in het water leggen. Anders verbranden ze.

Het is leuk om de tafel in stijl te dekken met een leuk tafelkleed met bijpassende bordjes en servetten.

Ook in dit geval, maak het jezelf makkelijk.

Persoonlijk vind ik briketten fijner als houtskool. Het voordeel van briketten is dat het langer heet blijft.

Tegenwoordig heb je handige aanmaakblokjes. Ook is het lekker om speciale kruiden op de barbeque te strooien.

Zet een emmer zand klaar, voor als het mis mocht gaan.

Bestrijk het rooster met een beetje olie of een halve citroen. Het vlees blijft dan niet plakken.

Wat ook heel gemakkelijk zijn, zijn de aluminiumschalen die ook bij de supermarkt of slager verkrijgbaar zijn. Het vlees wordt er gaar in en het rooster wordt niet vies.

Zo steek je de barbeque aan: Begin ongeveer 1 uur van te voren met het aansteken. Leg een bergje houtskool of briketten in de barbeque en plaats daartussen aanmaakblokjes. Let op de aanwijzingen op de verpakking. Wanneer de briketten goed gloeien kan deze over de barbeque worden verspreid. Als de vlammen zijn gedoofd en de briketten of houtskool grijs kleuren, heeft de barbeque te juiste hitte bereikt.Het grillen van kip of kalkoen vraagt om speciale aandacht. Het is belangrijk dat deze goed door en door gaar zijn. Dit i.v.m. salmonella. Het beste kan je ze even voorgaren.Serveer er kruidenboter, sausjes uit een flesje maar zelfgemaakt is natuurlijk lekkerder. Een gepofte aardappel met room, spiesjes met marshmellows voor de kinderen, banaan in alumiumfolie.

Een groene salade voor de vitamine.

Stokbrood is ook lekker, maar wat nog lekkerder is turks brood.

Persoonlijk vind ik het lekker om er een fruitsalade bij te maken.Door het vlees op het rooster regelmatig met behulp van een kwastje met olie te bestrijken blijft het lekker sappig. Gebruik een tang(dus geen vork) om het vlees op het rooster te leggen en te keren. Hierdoor blijven de vleessappen beter bewaard. Geef het vlees overigens wel de tijd om bruin te worden en draai het niet te vaak om en om. Is het vlees moeilijk te keren gebruik dan een klemrooster. Strooi van te voren geen zout op het vlees, want zout trekt vocht aan wat het bruinen bemoeilijkt. Trek liever ook geen vlees dat aan het rooster kleeft los. Even later gaat het vanzelf.

Home Recepten