Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De geschiedenis van het ijs!

Over het ontstaan van het ijs doen vele verhalen de ronde. Maar een ding is zeker: het waren de Chinezen die het eerste ijsje maakten. Bron: wanadoo.nl

Ook de inwoners van het voormalige Perzie (het tegenwoordige Iran) waren er vroeg bij: Alexander de Grote schijnt een ware ijsaholic te zijn geweest. Koning Salomo kon, tijdens de oogstfeesten, niet van sterk onderkoelde, half gevroren producten afblijven. Dit ijsje leek natuurlijk in de verste verte niet op het heerlijke ijs zoals we dat nu kennen.

Jaren later leerden ook de Grieken ijs te maken. Aan het begin van de jaartelling stuurden keizers regelmatig hardlopers de bergen in om in houten tonnen ijs en sneeuw te halen. Door dit te mengen met honing, vruchten en sap ontstond er een heerlijk, verfrissend ijsgerecht. Het werd niet alleen als toetje geserveerd. Artsen schreven zelfs het koude goedje zelfs als medicijn voor. Wist je dat ze in Pompei zelfs al een voorloper op de ijssalons hadden, zoals wij die nu kennen?

Door de ondergang van het Romeinse rijk en de Grote Volksverhuizing in de vierde en vijfde eeuw hadden de mensen wel wat anders aan hun hoofd dan de kunst van het ijs bereiden. Na deze ellendige, ?ijsloze? jaren stortten de bewoners van Sicilie zich weer volop op het maken van lekker ijs. Dit werd gemaakt van de sneeuw van de Etna die op dit Zuid-Italiaanse eiland tot ver in juni blijft liggen.Jammer genoeg kon niet iedereen plezier beleven aan dit heerlijke goed. Het ijs was alleen bestemd was voor de rijken en het gewone gepeupel zag er weinig van terug. De bisschop van Catanie had namelijk recht op de sneeuw van de Etna. Op deze manier had hij het alleenrecht op de ijsbereiding. Tot op de dag van vandaag is alle sneeuw op de Etna officieel van de Cataniaanse bisschop. In deze tijd is de grondslag gelegd voor de beroemde ijstraditie van de Sicilianen waar wij nog steeds van genieten.

Rond het jaar 1295 bracht de ontdekkingsreiziger Marco Polo vanuit China een recept mee naar Venetie. Dit recept leek verdacht veel op het huidige sorbetijs. Dit ijs heette officieel sherbet en was een mengsel van sorbet en melkijs. Het roomijs van tegenwoordig komt hier uit voort en werd uitgevonden in de zestiende eeuw.


Catharina de Medici nam het ijsrecept in 1553 mee naar Frankrijk toen zij in het huwelijk trad met koning Henri II. Zij nam haar hele hofhouding, inclusief haar koks mee naar Parijs. Dat was niet zo raar want de Franse keuken stelde toen nog niet zoveel voor. Onder deze koks bevond zich ook een gelaterista, een speciale kok die de ijsgerechten maakte voor het bruiloftsfeest. Na de introductie van het ijs aan het Franse hof werd het eten van ijs al snel populair onder de rijke Europese adel.

Zoals blijkt was ijs ook in die tijd nog steeds iets voor de rijken. Zij lieten diepe ijskelders bouwen waarin uitgehakt natuurijs onder een dikke laag stro werd bewaard. Soms wel enkele jaren lang. Dit ijs werd gebruikt om te koelen en te vriezen.

Een grote stap voorwaarts vond plaats in de zeventiende eeuw, toen de Fransman Tessain het zogenaamde ?koudmakende mengsel? ontdekte doordat hij ijsblokken met ijswater en zout en salpeter vermengde en fijnstampte. De bewerking van het aanstampen van het ijs heet de sanglage. De temperatuur daalt hierdoor zeer sterk. Nadat Tessain zijn ontdekking op kermissen en jaarmarkten demonstreerde, werd het als vriesmiddel gebruikt bij de ijsbereiding. IJsbereiding werd hierdoor veel gemakkelijker.

Dit hierboven zijn Chocolade Christmasijs- taartjes. Het recept staat ook mijn pagina! Tip!!! Mede door deze ontdekking van Tessain werd in 1670 ijs bereikbaar voor het grote publiek. Na de opening van de eerste, echte ijssalon ter wereld ?Cafe Procope? werd de consumptie van ijs zeer populair. Als je in Parijs bent, moet je zeker eens een bezoek brengen aan het cafe annex restaurant. Het bestaat nog steeds. Het is te vinden in het Quartier Latin aan de Rue de l?Ancienne Comedie.

En ook dit recept is te vinden op mijn pagina! Jammie!!!

Home Recepten