De Culinaire regio’s van Portugal

Kom eens een kijkje nemen! Hier even een korte uitleg over Portugals heerlijke eten in de diverse regio’s!
Portugal is een klein land, ongeveer twee keer zo groot als Nederland.
Desondanks zijn er duidelijke verschillen te ontdekken in de eetgewoonten en gerechten in de verschillende regio’s.

De noordelijke streken Douro en Minho,
boven de rivier de Douro, hebben een zeeklimaat. In de kustgebieden valt de nodige neerslag, die voor veel groen zorgt.
De keuken is hier aards van karakter; niet voor niets is dit de bakermat van een van Portugals ‘nationale gerechten’, de koolsoep: Caldo Verde.
De rivier de Taag, die stroomt door de streken Estremadura en Ribatejo, deelt het land doormidden. Bij de monding van de Taag ligt de oude hoofdstad Lissabon. Hier vindt je elegante koffiehuizen en restaurants uit het hele land. Toch zijn er in deze regio en de stad zelf ook kenmerkende gerechten te vinden, zoals wildgerechten in de bergen en visschotels bij zee.
Cataplana panDe algarve vormt de zuidkust van het land. Olijf-, fruit- en amandelbomen bepalen hier het landschap. Behalve de opmerkelijke combinatie van vlees en chelpdieren in de koperen cataplana-pan zijn er nog meer eigen, typische smaken te ontdekken in de streek, zoals kip met pittige piri-pirisaus en rijst met vis. Rijke culinaire tradities en een grote voorliefde voor puur eten is wat deze drie streken met elkaar gemeen hebben.

1 Reactie

  1. iK HEB DIT MEEGENOMEN NAAR MIJN PAGINA.
    bEDANKT wINNIE

Geef een reactie