Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

ALLERGOEDKOOPSTE MAALTIJDEN

Verzameling van de allergoedkoopste maaltijden voor krappe tijden Voor mensen die tijdelijk heel krap zitten wil ik hier de goedkoopste maaltijden verzamelen.In diverse paragraven per soort behandeld. Dus een paragraaf aardappels, een paragraaf rijst enz. zodat het zoeken iets gemakkelijker is. Jij kijkt wat je hebt staan en haalt hier een idee op. Goed is om altijd een vooraadje smaakmakers te hebben. Uien, tomaten(blik of vers), kruiden,wat spekjes, wat blikjes annanas, champignons, stukje kaas om te raspen en wat je maar lust en goed houdbaar is zodat je alle kanten uit kan. Ook de vriezer kan goede dienst doen om groente, vlees e.d in de reclame in te kopen en later te gebruiken.

Verder is een voorraadje blikgroentes altijd heel handig om snel iets te kunnen maken(bijv. doperwtjes-ook lekker in een salade-, bruine bonen of andere peulvruchten), vis in blik, ham e.d.

Een pak meel is ook heel handig om achter de hand te hebben, je kunt er zowel brood van bakken, als gebruiken voor pannenkoeken of poffertjes, tacos, tortillas enz.

Zelf heb ik ook altijd aardappels in huis, waar je ook heel veel mee kunt doen. Behalve de gewone normale gekookte zijn ze voor veel doeleinden te gebruiken. Puree van maken voor een ovenschotel, schijfjes om te bakken of te frituren, zelf frietjes maken, dobbelsteentjes of andere vormen, samen met een paar eieren kun je er voedzame ommelet van maken met wat groente en kruiden, of dobbelsteentjes rauwe aardappel in de soep mee laten garen voor een maaltijdsoep.-aardappels

-aardappelpuree is ook heel handig om in huis te hebben, voor een snelle maaltijd of zelf maken.(handig voor ovenschotels)

-aardappelschijfjes om op te bakken of te frituren (ook van verse aardappels zelf heel goed te maken).

-aardappelblokjes zelf maken en frituren of in een maaltijdsoep mee laten koken of bijna gaarkoken voor een salade in de zomer.

-zelf frietjes maken.

(tip, ik zette daarbij de oven aan om het gefrituurde warm te houden, dan waren ze krokanter plus dat we uiteindelijk tegelijk aan tafel kunnen i.p.v. dat ma in de keuken staat en als laatste eet)

-aardappelschijfjes in koekepan op een zacht vuur opbakken en daarna 2 of meer losgeklopte eieren met eventueel wat groente/kruiden toevoegen voor een maaltijd ommelet.

-aardappels schillen en raspen, mengen met wat kruiden/geraspte kaas/geklutst eitje erdoor en dan opbakken in hoopjes in een beetje zonnebloemolie-> rostiDeze gerechten maak ik vooral op dagen dat ik weinig tijd om te koken heb. Eventueel met wat rul gebakken gehakt/blik ham/kip en wat geraspte kaas voor erover. Augurkje, zilveruitje, komkommertje. Met een kropje sla en/of wat (winter)worteltjes, appel e.d maak je al snel een rauwkostsalade.

-macaroni, mix voor macaroni, wat je maar in huis hebt om te roerbakken, worteltje, prei, kool

-macaroni, kruiden mix, rauwkost

-roerbakmie(is binnen 2 minuten klaar)

-spaghetti, kruiden mix

-noedels, kruiden mix

Zelf een saus maken is ook een optie, die nog goedkoper is dan de kant en klare mixen en vaak gezonder(minder zout)

Pakje/blik tomaten als basis voor macaroni/spaghetti en daar je eigen kruiden aan toevoegen en wat er verder eventueel nog in huis is, verdunnen met wat water als die te dik wordt. Sinds ik dit doe koop ik geen mixen meer, want nu weet ik wat ik erin stop. Paprika gesnipperd, lenteuitje, champignonnetjes enz.Rijst kun je goed bewaren dus koop het in de grootst mogelijke verpakking.

Met rijst zijn heel veel combinaties mogelijk en zelf maken is het eerste verdiend. Kijk op Smulweb voor lekkere recepten.

Een goede aanschaf vind ik een grillpan, waar je met weinig vet heel veel mee kan. Zelf sateh maken, hamburgers maken, groentes op grillen enz.

-rijst, kruiden mix, satehtje

-rijst, kruidem mix, ommelet

-rijst, kruiden mix, restje vlees/kipOud brood, overgebleven groente, rijst, aardappels ed. kunnen weer een tweede leven krijgen.

-oud brood

tosti

pizza hapje

wentelteefje

-groente

roerbakken

rauwkostsalade maken

in bladerdeeg pakken en bakken

-pannenkoeken bakken

met stukjes appel

met wat spek

met een paar rozijntjes

met wat fijngesneden ui en paprikaLeef eens een poosje uit je voorraad, vaak hebben mensen dingen staan en gebruiken ze ze te weinig, zodat ze uiteindelijk weggegooid kunnen worden. Vooral tegen het einde van de maand is zon voorraadje lekker en kun je heel creatief worden als je gedwongen eens een poosje moet koken met de dingen die er zijn. Maar ook normaliter werkt een voorraadje heel rustgevend. Je hoeft niet meer zo nodig naar de winkel als je eens in je eigen winkeltje duikt.

Wat is lekker om in huis te hebben:

-Blikken vis

-Blik bruine bonen -> lekker met wat rulgebakken gehakt(blikje smac of boterhamworst),grof gesnipperde ui naar smaak, spekjes en eventueel een paprika fijngesnipperd mee bakken, dan een blikje tomatenblokjes toevoegen(of wat je maar in huis hebt: tomatenpuree, curry, ketchup en eventueel wat kruiden vers of gedroogd en water toevoegen als de saus te dik wordt) en als laatste de bonen even meewarmen. Lekker en gezond met sla en/of komkommer.

- Uiteraard andere groentes zoals dorperwten, rode kool, bietjes, worteltjes in pot of blik.

-Eieren -> koken en met blaadjes sla en afbakbroodje= broodje gezond.

->eieren in lengte doorsnijden en dooier uitwippen en mengen met wat mayo, peper en zout, eventueel wat tomatenketchup of sojasaus= gevulde eieren.

-> eieren in plakjes snijden en op kleine eenhaps crackertjes severen wat mayo en/of ketchup.

-> bakken: fijngesnippert uitje, spekreepjes,even aanbakken en ei toevoegen, bestrooien met geraspte kaas.

-> met aardappelschijfjes, diepvries of vers. Eerst de schijfjes bijna gaar bakken,bodem bedekken, wat kruiden met peper en zout en dan een of twee losgeklopte eieren toevoegen en laten stollen=maaltijd ommelet, lekker bestrooid met verse bieslook ringetjes.-Kijk de reclames na en koop alleen dat wat je echt gebruikt in grotere hoeveelheden.

-Ga tegen sluitingstijd naar de winkel, vooral voor het weekend gooien ze vlees en vleeswaren vaak in de aanbieding omdat het tegen de datum loopt. Gooi het lekker in de vriezer.

-Ga tegen sluitingstijd naar de markt en ook daar gaat er dan vaak groente en fruit tegen veel lagere prijs weg. Laat je verrassen en wordt creatief met wat je dan tegenkomt.

-maak een weekmenu en maak boodschappenbriefjes.

-koop groente en fruit van het seizoen(geen aardbeien in de winter-zie de groente- en fruitlijst).

-zorg dat je genoeg snel klaar spul in huis hebt om eens uit de voorraad te koken en ren niet naar de snackbar of afhaalchinees en laat de shoarma-of pizzakoerier buiten de deur.

-Pannekoeken, wel met een geraspste appel door het beslag en een zakje vanillesuiker. Zo veel lekkerder, dus dat scheelt beleg.

-Zuurkoolstampot , en elke andere stamppot(andijvie, boerenkool etc). Zolang je maar meteen voor twee dagen kookt kan je er ook spekblokjes door doen. Je kan dat spul ook geweldig invriezen, dan hoef je niet twee dagen achter elkaar hetzelfde te eten.

-Chili con carne, ook voor twee dagen, maar nooit, nooit invriezen. De tweede dag eet je het bij een boterham of zo een afbakbrood.

-Pasta, in de diverse varianten. De goedkoopste is pasta met olijfolie, uien en knoflook. Maar een zakje van het een of ander kan ook best. Ook hier weer, als je niet uit een zakje wilt hebben: kook voor twee dagen. Pasta vriest zich goed in.

- Aardappels zijn ook goedkoop, zelf schillen uiteraard.. Kook meer aardappels dan je nodig hebt, wat je over hebt zet je in de koelkast. Als die dan hard geworden zijn kan je ze in blokjes snijden en kan je ze de dag erna bakken. Dit scheelt nogal wat gasverbruik. Wat ook kan is de aardappeltjes prakken, een ei erdoor kloppen en dan krijg je een soort beslagje. Daar kan je aardappelkoekjes van bakken in de koekepan, heerlijk, eventueel een uitje erdoor of een restje zuurkool. Dat smaakt goed bij rode kool.

-Vlaaien, limburgse vlaaien, zijn ook goedkoop. Maar wel zelf bakken uiteraard. Met twee grote vlaaivormen ( elk 12 puntjes) kom je uit op een 4 euro per vlaai (inclusief fruit). En ook deze zijn goed in te vriezen, als je dus maar een halve nodig hebt, stop je de ander helft in de vriezer. Koop de gist niet in de supermarkt, maar ga naar je bakker en koop het daar!

Home Recepten