Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Wat ideetjes met bladerdeeg

Wat kun je met bladerdeeg maken ZOET ZOUT/HARTIG

krakelingen vierkante pitmoppen

Arnhemse meisjes stengels

amandel stengels soepstengels

gebaksschelpen kaasvlinders

amandelbroodjes kaas vierkantjes

tompoezen saucijzenbroodjes

appelbollen pasteitjes

appelcarrees

appel beignets

boterletter

boterstaaf

roomhoorns

appelflap

taartbodems

kerstkrans

Alle producten bakken op 190 º C.

Bij alle bakprodukten, ken uw oven. De ene oven is de andere niet. Let op de produkten die u bakt, en hou de tijd en temperatuur in de gaten.

BOTERLETTER OF BOTERSTAAF

3 ons bladerdeeg (van de molen aan één stuk) 3 ons amandelspijs Maak de amandelspijs aan met eiwit of eigeel Rol de bladerdeeg door de bloem. Maak van de amandelspijs een rol. Rol dit ook eventueel een beetje door de bloem heen. Leg deze rol op het bladerdeeg. Rol het deeg er rond omheen. Insmeren met water om te plakken. En de zijkanten dichtvouwen. Prik gaatjes in het bladerdeeg om de lucht eruit te laten. Er kunnen eventueel met een vork figuurtjes gemaakt worden. Laat het deeg even rusten en bak dan op 180 - 190 º C. Moet de boterletter glimmen, dan alleen bestrijken met eigeel. Als je een heel vers ei hebt, is het soms moeilijk om het bladerdeeg te bestrijken. Strooi een klein beetje zout in het ei, en het ei wordt "vloeibaarder" en makkelijker te verwerken.

APPELBEIGNETS

Deze kunnen van te voren gemaakt worden met bladerdeeg en in de vriezer gedaan worden. Je hoeft ze alleen nog maar te bakken. 2 rondjes uitsnijden. Appelplakje ertussen. In het gaatje gele room of spijs doen. Als je ze uit de vriezer haalt, even frituren, en daarna door de suiker en kaneel rollen.

SAUCIJZENBROODJES

250 gram h.o.h. gehakt 1 ons soezenpoeder peper en zout 3 eetlepels water. Meng dit mengsel in de mixer. Door gebruik te maken van de soezenpoeder, blijft het gehakt los en niet zo compact. Er worden geen eieren aan toegevoegd. Spuit het gehakt op een bladerdeegplakje en plak de randen vast met water. Bakken op de bekende wijze.

Nooit hartig gebak tegelijkertijd met zoet gebak bakken.

APPELCARREES

Maak twee lange plakken bladerdeeg. Op de ene lange plak legt u een mengsel van appels en rozijnen. Strooi er suiker en kaneel over. Maak in de tweede plak een raster door er in te snijden. Leg deze tweede plak over de andere plak heen en plak de randen met water vast. Met ei insmeren. Bakken op de bekende wijze.

APPELBOLLEN

De lekkerste appel voor het bakken is de goudrenet. Schil de appel en haal het klokhuis met een appelboor eruit. Zet de appel op een plakje bladerdeeg. Doe suiker en kaneel in het gaatje, eventueel spijs. Neem de vier punten en vouw die rustig om de appel heen, neem de nieuw gemaakte punten weer en vouw die ook omhoog. Zet de appelbol op zijn kop. Draai dit in de bloem. Smeer er ei overheen, en zet het op de plaat. Smeer de appelbol nogmaals in met ei.

KOEKJES

Strooi geraspte kaas op de plakjes bladerdeeg en snijd ze in reepjes of vierkantjes. Bestrooi de plakjes met zout of amandelschaafsel. Maak kleine vierkantjes en druk op elk vierkantje een amandel. De amandel ook insmeren met ei.

GEBAKJES

Plakje bladerdeeg met de punten naar elkaar toe vouwen en in het midden vastplakken. Vullen met uw favoriete mengsel.

APPELFLAPPEN

Vullen met appels, rozijnen en kaneel. Met water bestrijken en daarna in de suiker.

BAKJES

Snijd een rondje uit, maak het nat en in de suiker, leg het onderste boven op een vormpje en op deze manier heb je een bakje.

ROOMHOORNS

Twee plakjes bladerdeeg op elkaar, uitrollen en er een strook van maken. Rol deze strook om de roomhoornpin heen. Nat maken en door de suiker heen. Bakken en later kunnen deze gevuld worden met slagroom, gele room. Deze hoorns zijn ook te gebruiken voor ragout. Smeer dan alleen in met ei en/of paneermeel.

TOMPOEZEN

Tompoezen worden gebakken met bladerdeeg waar heel veel gaatjes ingeprikt zijn, zodat het bladerdeeg niet verder gaat rijzen De plakken worden groot gebakken, dan gevuld, bovenste laag erop en dan pas doorgesneden.

KRAKELINGEN

Meerdere plakjes deeg op elkaar, die met water aan elkaar zijn geplakt. Snijdt een dun reepje, rol dit uit en maak er een krakeling figuur in. Daarna voorzichtig rollen in de suiker. Er mag flink veel suiker gebruikt worden.

Home Recepten