Perfecte custard

Custard is er in veel verschillende gedaanten, vloeibaar over pudding, gebakken in de oven of gekoeld in bakjes – altijd een perfecte lepel vol romigheid Is heerlijk bij taart en gestoomde pudding. Voor “de perfecte” custard splitst U 3 eieren, doet U de eierdooiers met 2 eetlepels basterdsuiker in een kom en klopt U het mengsel met een grote garde licht en luchtig.
Het valt als het goed geklopt is in een lint sat zijn vorm enkele seconden houdt.
Schenk 3,75 dl melk in een steelpan en breng aan de kook – er verschijnen luchtbelletjes langs de rand. Roer als er een vel verschijnt. Schenk de melk in het eimengsel en klop het mengsel vervolgens met een garde.
Als er melkeiwit op de bodem zit, spoelt U de steelpan schoon, omdat de custard anders aan de bodem kan blijven plakken.
Schenk het mengsel terug in de steelpan en roer het op laag vuur.
De custard is klaar als er een laagje op de achterkant van een lepel blijft zitten, waar U een lijn in kunt trekken, die zijn vorm houdt.
Als de custard klaar is , zeeft U hem snel boven een kom of doopt u de bodem van de steelpan in koud water.
Leg bij het afkoelen van de custard meteen een stuk bakpapier of plasticfolie op het oppervlak om velvorming te voorkomen.
Zet de custard als U hem warm wil gebruiken in een kom boven een pan heet water.Deze moet au-bain-marie worden gekookt, voor een langzame verhitting, zodat de massa niet gaat klonteren.
Zet de bakjes of vormpjes in een braadslee met voldoende water om tot halverwege de randen te reiken.
Om te voorkomen dat het water over de randen sputtert, jan je de vormpjes op een theedoek zetten in de braadslee.
De custard is gaar als het midden stijf is, maar nog trilt als je schudt met de vorm.
De custard stijft tijdens het afkoelen op.
De textuur moet glad zijn en romig.

15 Reacties

  1. Hallo Susan,
    dank je wel voor deze tip.
    Dit ga ik zeker proberen
    groetjes Hnoss

  2. ho marc, ik ben bezig met mijn pagina wat overzichtelijker e maken, en ik neem dit artikel mee. mijn eeste pag. is anita4, en deze is mijn 2e allenn met banket en nagerechten. ik verwijder deze binnenkrt van mijn 1e pag. gr. anita

  3. ik neem hem mee bedankt

  4. lekker.mijn favoriet?appelstrudel met warme custard.

  5. hoi hoi,

    dit artikel neem ik ook mee! altijd handig om te weten.
    groetjes van anita

  6. Neem het mee.
    Groetjes Willeke.

  7. Lekker – kan ik ni laten liggen :-).

  8. Dat is al lang geleden,zelfgemaakte custard…Was ik al bijna vergeten,dat ik die vroeger zelf maakte,hihi.
    Dus ik neem ‘m graag mee!
    Bedankt voor dit stukje nostalgie.
    Groetjes Jacqueline

  9. neem ik mee, nu met paasdagen …….lekker hum….. bedank,
    Pity

  10. Heb hem ook meegenomen hoor. Ik vind custard heerlijk maar maakt het bijna nooit.Ga er toch maar weer aan beginnen. Bedankt. Ida

  11. Neem ik mee. Bedankt!
    Groetjes Anja

  12. was deze helemaal vergeten mee te nemen.
    lekker lekker lekker!!
    bedankt.

  13. Dit artikel neem ik mee.

  14. Neem ik mee bedankt

Geef een reactie