Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Perfecte custard

Custard is er in veel verschillende gedaanten, vloeibaar over pudding, gebakken in de oven of gekoeld in bakjes - altijd een perfecte lepel vol romigheid Is heerlijk bij taart en gestoomde pudding. Voor "de perfecte" custard splitst U 3 eieren, doet U de eierdooiers met 2 eetlepels basterdsuiker in een kom en klopt U het mengsel met een grote garde licht en luchtig.

Het valt als het goed geklopt is in een lint sat zijn vorm enkele seconden houdt.

Schenk 3,75 dl melk in een steelpan en breng aan de kook - er verschijnen luchtbelletjes langs de rand. Roer als er een vel verschijnt. Schenk de melk in het eimengsel en klop het mengsel vervolgens met een garde.

Als er melkeiwit op de bodem zit, spoelt U de steelpan schoon, omdat de custard anders aan de bodem kan blijven plakken.

Schenk het mengsel terug in de steelpan en roer het op laag vuur.

De custard is klaar als er een laagje op de achterkant van een lepel blijft zitten, waar U een lijn in kunt trekken, die zijn vorm houdt.

Als de custard klaar is , zeeft U hem snel boven een kom of doopt u de bodem van de steelpan in koud water.

Leg bij het afkoelen van de custard meteen een stuk bakpapier of plasticfolie op het oppervlak om velvorming te voorkomen.

Zet de custard als U hem warm wil gebruiken in een kom boven een pan heet water.Deze moet au-bain-marie worden gekookt, voor een langzame verhitting, zodat de massa niet gaat klonteren.

Zet de bakjes of vormpjes in een braadslee met voldoende water om tot halverwege de randen te reiken.

Om te voorkomen dat het water over de randen sputtert, jan je de vormpjes op een theedoek zetten in de braadslee.

De custard is gaar als het midden stijf is, maar nog trilt als je schudt met de vorm.

De custard stijft tijdens het afkoelen op.

De textuur moet glad zijn en romig.

Home Recepten