HOELANG BLIJVEN ASPERGES GOED?
Losse witte asperges, vers en ongeschild, blijven in de koelkast 2 tot 4 dagen goed. Wikkel de witte asperges in een vochtige doek en bewaar ze onderaan in de groentelade.
Verpakte asperges in schaaltjes zijn ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast.
Geschilde en gekookte asperges kan je niet langer dan 1 dag bewaren in de koelkast, in het afgekoelde kookvocht.
In de diepvries blijven ze 4 tot 6 maanden goed.
HOE ASPERGES INVRIEZEN?
Voor je de asperges invriest, moet je ze eerst schillen en de onderkant van de steel wegsnijden. Dep ze droog en steek de asperges in een diepvrieszak. Vries ze rauw in, blancheren is niet nodig!
Wanneer je ze nodig hebt, leg je de bevroren asperges onmiddellijk in kokend water. Je moet ze dus niet ontdooien. Reken 5 tot 10 minuten voor een flinke portie. Gemiddeld genomen is de kooktijd 1 à 2 minuten korter dan bij verse asperges.
ASPERGESCHILLEN BEWAREN
Gooi de schillen van de asperges niet weg, want samen met de stukjes steel die je hebt weggesneden vormen ze de ideale basis voor soepen en sausen.
Je hebt 2 opties. Ofwel vries je de schillen en de steeltjes in om later te gebruiken; ofwel maak je er een bouillon van. In de ijskast is bouillon maximaal 3 dagen houdbaar. Bewaar je de bouillon in de diepvries dan kan je hem tot 6 maanden bijhouden.