Kookboek recensie Smaakvrienden
Smaakvrienden
Angelique Schmeinck €39,95 Uitgeverij Waanders
Door: Smulweb Kookboek recensent Marianne Hermans Na het boek "Een mond vol Kunst", dat werd uitgeroepen tot meest innovatieve kookboek ter wereld komt Meesterkok Angelique Schmeinck met een nieuw, wederom smaakmakend kookboek Smaakvrienden!
Aan de slag met groenten
Smaakvrienden is een prachtig vormgegeven boek, waarin je als lezer wordt aangezet om met groenten aan de slag te gaan. Het boek begint met een uitgebreid voorwoord door enkele liefhebbers van smaak en smaakmakers, als Rob Baan (van Koppert Cress) en Peter Klosse (van de Echoput en door de pers gepromoveerd als "smaakprofessor").
Bij het tweede hoofdstuk word je meegenomen in de wereld van heel veel groentesoorten. Per groente beschrijft Schmeinck over 2 bladzijdes de groente met een micro-recept, groente-informatie en daarnaast een wirwar aan ideeën wat je met de desbetreffende groenten kunt doen en waarmee je die zou kunnen combineren!
Mindmap
Naast de term breinflitsen kan je ook spreken van een (culinaire)mindmap, een techniek die in vele verschillende vakgebieden wordt gebruikt. Ze geeft enkele voorbeelden, maar de intentie van dit geheel is dat je zelf aan de slag gaat om met je groente de lekkerste, makkelijkste, of heel uitdagende combinaties gaat maken! De manier hoe dat omschreven is niet nieuw te noemen, maar geeft ook hier een overzicht van mogelijkheden. De uiteindelijk gemaakte keuzes zullen toch zelf gestructureerd moeten worden opgeschreven. Overigens zullen niet alleen bekende groenten te revue passeren, maar ook heel aparte, niet alledaagse. Kardoen is nou niet meteen het 1e wat in mij opkomt om mee aan slag te gaan, maar weet nu wel dat dat ook een groente is wat je met gebraden kip en kerrieroomsaus zou kunnen combineren!
Geen basistechnieken
In het 3e hoofdstuk staan alle bereidingswijzen en kooktechnieken vermeld. Er staan echter geen basistechnieken in. Hierin kun je na je gekozen groente bij hoofdstuk je bereidingswijze zoeken. Zo zou je wellicht eens een panna-cotta kunnen gaan maken met je uitgekozen bieten, of ga je je aubergine wellicht een keer roken. In het laatste hoofdstuk word je meegenomen in het creatief culinair denken. Hierin vind je zo`n 30 inspiratielijsten van de meest voorkomende productgroepen zoals kaas, oliën, aardappel en thema`s van zoet tot umami.
Handvat voor culinaire ambitie
Samengevat is dit boek een uitgave dat binnen de huidige aandacht voor koken in de media een gat in de markt opvult. Er loopt veel (amateur)talent rond en dit boek kan diegenen verder helpen die affiniteit hebben met koken. Het geeft de ontdekkingsreizigers in de smaak een handvat om hun culinaire aspiraties in kaart te brengen en te testen. Het boek vertelt weinig over basistechnieken en is om die redenen niet voor de beginnende kok maar wel voor diegenen die creatief durven te zijn en zelf wil gaan stoeien met groente. Wil je voor je gasten een lekker diner voorzetten en je trekt dit kookboek uit de kast dan is het te hopen dat je dit ruim van te voren doet en het resultaat eerst uitprobeert. Voor een stap voor stap voor-, hoofd- en nagerecht kan je beter een traditioneel kookboek kopen.
Nieuwe opzet
Juist door de nieuwe opzet van dit kookboek is het er een die wellicht in de prijzen zal gaan vallen op basis van juist de innovativiteit. Ik hoop in ieder geval dat het boek een bijdrage zal leveren aan kookliefhebbers en koks die iets verder willen komen dan het rode kool met appeltjes en sperzieboontjes met te veel boter.
Marianne Hermans