De Canarische keuken is niet zo uitgebreid en verfijnd als bijvoorbeeld de Franse keuken, maar kent wel haar eigen specifieke bereidingen, gerechten en dranken. Ze zijn niet alleen lekker, maar men leert er bovendien de Canarische cultuur beter door kennen. Hieronder heb ik een beknopt overzicht gemaakt van de verschillende bereidingen van vis en vlees in de Canarische keuken Canarische vlees- en visspecialiteiten:
Pescado (vis)
Doordat de eilanden in de Atlantische Oceaan liggen, is er vis in overvloed en in vele variëteiten. Dus het aanbod van vis (pescado) en schaal-en schelpdieren (mariscos) is erg groot op de menukaart en zal vooral vers en van goede kwaliteit zijn. Supermarkten op Gran Canaria, zoals Hiperdino, Mercadona en Carrefour (de grootste) hebben ook altijd verse vis en schaaldieren te koop. Maar op de lokale markt is het nog beter om verse vis te kopen en vaak heeft u op de markt meer keus. In plaatsen met een vissershaventje, zoals San Cristobal in Las Palmas of Puerto de Las Nieves in het prachtige vissersdorp Agaete in het Noorden, kan men gewoonlijk heel goed en voordelig vis eten en dit zijn dan ook echte aanraders!

De verschillende vissoorten op de Canarische Eilanden:
Merluza – heek/zeezalm
Sama – zeebrasem
Bacalao – kabeljauw
Atun – tonijn
Lenguado – tong
Salmon – zalm
Morena – moeraal
Vieja – papegaaivis
Lubina – zeebaars
Dorada – goudbrasem
Caballa – makreel
Sardinas – sardines
Boquerones – ansjovisjes
Pulpo – inktvis
Schaal – en schelpdieren:
Gambas -garnalen
Langostinos – grote garnalen
Langosta – kreeft
Lapas – napjesslakken (deze komen alleen op de Canarische Eilanden voor)
Mejillones – mosselen
Caracoles – slakken (met name de "Chuchongos)

Verschillende bereidingswijzen van vis in de Canarische keuken:
Frito = gebakken
Frito en aceite = gefrituurd
Estofado = gestoofd
Cocido = gekookt
A la plancha = op de bakplaat kort gebakken
Vueltas = dunne visfilets, die op de bakplaat, om en om, kort gebakken worden.
AL horno = in de oven
En adobe = gemarineerd
Ahumado = gerookt
Empanado = gepaneerd
En adobo = gemarineerd
Salado = gezouten vis, met het zeezout er op
Jarea = Gedroogde en gezouten, in dunne filiets gesneden vis.
Tollo = stokvis (meestal gezouten)

Canarische visspecialiteiten:

 • Atun en adobe(gemarineerde tonijn)
  Meestal is de tonijn in dunne filet gesneden, die kort gebakken worden op de bakplaat. Voor de marinade bestaan er verschillende varianten maar de meest gebruikte is een marinade van olijfolie, peterselie en knoflook.

 • Viejas con papas arrugadas (papegaaivis met gerimpelde aardappeltjes):
  Gebakken papegaaivis met een saus van veel knoflook, ui, rode paprika en kruiden.

 • Croquetas de pescado (viskroketjes):
  Een erg geliefd gerecht onder de Canario`s zijn de croquetas caseras, dat wil zeggen huisgemaakte kroketjes, daarme zit men altijd goed. Het zijn krokante kroketjes, gemaakt van restjes witte vis, aardappelpuree en kruiden.

 • Churros de pescado:
  Gefrituurde visstukjes, vaak gemaakt van kabeljauw of heek.

 • Gambas al ajillo:
  Zeer populair (voor)gerecht. Het zijn garnalen die met heel veel knoflook, peterselie en wat Spaanse pepertjes in kokende olijfolie worden geserveerd.

  Carne (vlees).
  De bergstreken van Gran Canaria, met name die in de buurt van Las Palmas (in het Noorden), zijn beroemd om de stevige vleesgerechten en specialiteiten van de grill. Ook zijn er gezellige grill-restaurants te vinden. Bovendien, nét buiten Las Palmas, op weg naar Teror, zijn er restaurantjes langs de weg te vinden, waar men heerlijke, in knoflook gemarineerde, koteletjes kan eten.

  Canarische vleesspecialiteiten worden vooral van konijn, lever, geitenvlees en jonge geitjes gemaakt. Opvallend aan de vleesgerechten met konijn en geitenvlees is, dat ze bijna altijd met dezelfde soort saus/marinade worden bereidt – dat geldt trouwens ook voor een aantal visgerechten – deze bestaan uit veel knoflook, ui, rode paprika en kruiden zoals laurier en komijn.

  Carne de cabra = geitenvlees
  abrito = jong geitje
  Conejo = konijn
  Ternera = rundvlees
  Cerdo = varkensvlees
  Higado = lever

  Verschillende bereidingswijzen van vlees in de Canarische keuken:
  A la plancha = op de bakplaat gebakken, in weinig olie
  Vueltas = dunne plakjes vlees – meestal van rundvlees – die op de bakplaat, om en om, kort gebakken worden.
  Casera = huisgemaakt
  Estofado = gestoofd
  A la brasa = van de houtskoolgrill
  Asado = geroosterd
  Crudo = rauw
  Medio hecho = medium gebakken
  Bien hecho = doorbakken
  Empanado = gepaneerd
  Pinchos = geroosterde/gegrilde vleesspiezen
  En adobo = gemarineerd
  En salmorejo = in pikante saus

  Canarische vleesspecialiteiten:

 • Conejo en salmorejo (konijn in pikante saus):
  Gemarineerd en daarna gestoofd konijn. Een beroemde vleesspecialiteit in de Canarische keuken.

 • Chuletas (koteletten):
  Koteletten van varken of geit zijn enorm populair op Gran Canaria, met name in het binnenland verkrijgbaar. Ze zijn niet alleen ontzettend lekker, maar ook heel voordelig!

 • Cabrito of carne de cabra en salsa (jonge geit of geitenvlees met saus):
  Geitenvlees dat eerst gemarineerd wordt in een heerlijke marinade van ui, knoflook en rode paprika en kruiden en vervolgens wordt gebakken.

  CANARISCHE RECEPTEN
  De keuken van de Canarische eilanden is zoals al eerder gezegd, niet zo uitgebreid en verfijnd, maar kent specifieke gerechten en dranken. Uit eten gaan is ook op de Canarische Eilanden een feest, maar nog leuker is het, om thuis zelf Canarisch te koken met behulp van eenvoudige en smakelijke recepten!

  Churros de pescado (gefrituurde visstukjes):

  Churros de pescado zijn knapperig gebakken visstukjes die op de Canarische Eilanden heel populair zijn als tapa`s, maar ook als hoofdgerecht. Er bestaan verschillende varianten van het recept van churros de pescado. Het lekkerst zijn ze, als de vis vooraf gemarineerd wordt zoals in het onderstaande recept beschreven wordt.

  Recept voor 4 personen:
  800 gr witte visfilet naar keuze ( kabeljauw gebruik ik), 150 gr bloem, 1 losgeklopt ei, half glas bier ( of als je daar niet van houd; 80 ml melk), sap van 1 citroen, een beetje zeezout, verse, fijngehakte peterselie, olijfolie.
  Snijd de visfilets in langwerpige stukken. Marineer de stukken in een marinade van citroensap, peterselie en een beetje zeezout. Laat de stukjes afgedekt 2 uur in de koeling staan. Maak de beslag van bloem, het losgeklopte ei en het bier. Roer alles goed doorelkaar, tot een mooi, glad beslag. Haal de stukjes vis door het beslag. Bak de stukjes in verse( !!!!) olie, maar niet teveel tegelijk! Lekker met een aioli sausje.

  Hier nog een lekker recept: met papegaaivis een magere vissoort en erg populair.

  Recept voor 4 personen:
  1 kg, papegaaivis, 1 kg aardappelen, ½ kg zout, peterselie, olijfolie, azijn en 1 heet pepertje
  Doe de papegaaivissen met wat zout en peterselie in kokend water. Kook dit gaar en giet af. Schil de aardappelen niet maar was ze goed, kook ze in een laagje water met een halve kilo zout. Als de schil gerimpeld is zijn de aardappeltjes klaar.. Giet ze af en laat ze uitlekken. Dien de vis en de aardappelen op op een mooie schaal. Bestrooi het geheel met olijfolie, azijn en het in stukjes gesneden pepertje.