Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Heerlijke borrelhapjes.

Even geen inspiratie? In dit artikel staat voor elk wat wils. Banderillo's (1)

(elk recept 8 stuks)

_________________________________________________

Ingredienten:

asperge,garnaal en ei

2 (groene) asperges

8 gekookte garnalen

4 kwarteleieren

olijf, ui en paprika

4 olijven

4 ansjovisfilets

30 gr paprika

tonijn en paprika

4 olijven

30 gr paprika

50 gr tonijn

1 augurk

Bereiding:

Breek de einden van de asperges en snij ze diagonaal in stukken van 3 cm. Doe ze in een pan kokend water en blancheer ze 1 minuut. Giet ze af en droog ze op keukenpapier. Pel de gekookte garnalen. Halveer de (6 minuten gekookte) kwarteleitjes. Rijg een garnaal, een half eitje en een asperge aan een cocktailprikker. Serveer met banderillo's-saus.

Halveer de olijven en ansjovisfilets. Snij 30 gram paprika (uit blik) in 8 stukjes. Snij een augurk in 8 stukjes en halveer 4 zure uitjes. Rijg een halve olijf, een opgerold stukje paprika, een stukje augurk, een stukje ui, een stukje opgerold ansjovisfilet en een kappertje aan een cocktailprikker. Serveer met banderillo's-saus.

Halveer de olijven. Snij de paprika (uit blik of volgens recept) in 8 stukjes. Snij de gekookte (verse) tonijn in 8 stukjes. Snij een augurk in 8 stukjes. Rijg een stukje olijf, een stukje opgerold paprika, een stukje tonijn en een stukje augurk aan een cocktailprikker. Serveer met banderillo's-saus.

_________________________________________________

Cocktailtaartjes

(? 30 stuks)

Ingredienten:

175 gr bloem

1/4 tl zout

100 gr koude boter

30 gr parmezaanse kaas

1 ei

Vullingen:

- pesto, zongedroogde tomaten en zwarte olijven

- olijventapenade, gekookte kwarteleitjes en

peterselie.

- roomkaas, gepureerde gerookte zalm

extra:

3x12 gat's muffinvormen

Bereiding:

Zeef de bloem en zout in een kom. Meng met de vingertoppen de in stukjes gesneden boter luchtig door de bloem tot het geheel op broodkruimels lijkt. Roer de geraspte kaas erdoor en maak een kuiltje in het midden. Voeg het losgeklopte ei en wat water toe en roer alles met een mes door elkaar tot een korrelig deeg ontstaat. Druk het deeg voorzichtig samen en leg het op een licht met bloem bestoven werkblad. Maak er een bal van en leg het deeg in plastic gewikkeld 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 210?C (hetelucht 190?C). Vet de muffinvormen licht in. Rol het deeg dun uit en steek er 30 rondjes van 8 cm uit. Druk de rondjes in de vormen. Bak ze in 8-9 minuten goudbruin. Laat de rondjes in de vorm afkoelen. Herhaal dit met de rest van het deeg.

Schep de vullingen in de taartbodempjes.

_________________________________________________

Knoflooktoast met

zalmmayonaise (32 st)

Ingredienten:

1 paprika

1 tomaat

8 sneetjes witbrood

75 ml olijfolie

2 teentjes knoflook

2 el olijfolie

1 ui

zalmmayonaise:

2 eierdooiers

2 teentjes knoflook

2 tl citroensap

1,8 dl olijfolie

(of 4 a 5 dikke el mayonaise)

60 gr gerookte zalmsnippers

Bereiding:

Verwijder zaad en zaadlijsten van de paprika en snij het vruchtvlees fijn. Ontvel de tomaat, verwijder de zaadjes en hak het vruchtvlees fijn. Snij het ontkorste brood diagonaal in vieren. Verwarm de oven voor op 180?C. Meng uitgeperste knoflook en olie en bestrijk hiermee het brood aan beide kanten. Bak het brood 10 minuten en draai het halverwege om. Zet het brood apart.

Verhit de 2 el olie in een koekenpan en bak paprika, tomaat en gesnipperde ui hierin zacht. Neem de pan van het vuur. Klop voor de zalmmayonaise de eierdooiers, de uitgeperste knoflook en citroensap met een mixer in een kom.

Roer de olie er met 1 tl tegelijk erdoor en zorg ervoor dat de olie is opgenomen voordat je de volgende tl toevoegt (of gebruik 4 a 5 el mayonaise). Roer de snippers erdoor en laat de smaken een uurtje intrekken. Besmeer de toast met de zalmmayonaise en leg er wat paprikamengsel op.

_________________________________________________

Dadels met Roquefortmousse

(48 stuks)

Ingredienten:

2 blaadjes witte gelatine

100 gr roquefort

4 el port

1 dl slagroom

24 dadels

Bereiding:

Week de blaadjes gelatine in ruim koud water.

Prak de kaas in een wijd kommetje heel fijn. Verwarm de port in een pannetje. Knijp de gelatine goed uit en los dit al roerende, van het vuur af, door de warme port. Roer dit mengsel door de roquefort.

Klop de slagroom stijf en schep het kaasmengsel erdoor. Schep de mousse in een spuitzak met een niet te kleine spuitmond en laat hem in de koelkast in ongeveer 1,5 uur opstijven.

Halveer de dadels en verwijder de pitten. Spuit de dadelhelften vol met de roquefortmousse. Spuit in het midden van de het bord een toef roquefortmousse en rangschik de dadelhelften er omheen.

_________________________________________________

Gevulde dadels met geitenkaas

(10 stuks)

Ingredienten:

10 verse dadels

100 gram zachte geitenkaas

5 walnoten

Bereiding:

Snij de kaas in 10 stukjes.

Ontpit de dadels en druk de zachte kaas in de opening.

Druk een halve walnoot in de kaas.

_________________________________________________

Pittige tortilladriehoekjes

(24 stuks)

Ingredienten:

2 bloemtortilla's van 20 cm

olie

1 ui

2 teentjes knoflook

2 kleine rode pepers

425 gr kidneybonen uit blik

2,5 dl grove salsa

2 el verse koriander

100 gr cheddar

Voorbereiding:

Snij de tortilla's in vieren en elk kwart in drie driehoeken.

Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Bak een paar driehoekjes tegelijk 30 seconden aan beide kanten tot ze krokant zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Voeg indien nodig wat extra olie toe.

Verhit 1 el olie in een middelgrote pan, voeg gesnipperde ui, geperste knoflook en gesnipperde peper toe en verwarm dit al roerend 3 minuten. Roer de iets gepureerde bonen, salsa en gehakte koriander erdoor. Neem de pan van het vuur en laat het geheel afkoelen.

Verdeel het mengsel over de driehoekjes en laat de randen vrij. Bestrooi ze met geraspte cheddar.

Leg ze 1 minuut onder de grill tot de kaas is gesmolten.

_________________________________________________

Taartjes van zalmpate (+/- 30 stuks)

Ingredienten:

125 gr gerookte zalm

2 tl boter

1 kleine ui

1,5 tl mierikswortel

30 gr boter

zout en peper

2 tl dragon of dille

60 gr zelfrijzend bakmeel

1 el bieslook

1 ei

1,3 dl melk

1 limoen

zalmkaviaar

Bereiding:

Snij de zalm grof. Verwarm de 2 tl boter in een pan en bak hierin de gehakte ui zacht. Doe zalm, ui, mierikswortel en zachte boter in de keukenmachine. Voeg zout en versgemalen peper naar smaak toe en meng alles tot een glad geheel. Meng de gehakte dragon of dille er kort door.

Zeef de bakmeel met een snufje zout in een kom. Roer de geknipte bieslook erdoor en maak een kuiltje in het midden. Klop er geleidelijk aan het losgeklopte ei door en genoeg melk voor een glad en romig beslag. Zet het beslag 15 minuten opzij.

Vet een koekenpan met antiaanbaklaag in en schep 1 tl beslag in de pan. Zodra er blaasjes op de taartjes verschijnen omdraaien. Laat ze op een rooster afkoelen. Verdeel de pate over de taartjes en garneer ze met een puntje limoen en wat kaviaar

_________________________________________________

Zoete uientaartjes

(? 20 stuks)

Ingredienten:

125 gr bloem

1/4 tl zout

75 gr boter

1 el groene peperkorrels

1 eierdooier

1 tl dijonmosterd

2 el olijfolie

3 uien

1 teentje knoflook

2 tl suiker

2 el balsamico-azijn

3 el rozijnen

2 el tapenade

75 gr feta

extra:

2 12 gat's muffinvormen

Bereiding:

Vet de muffinvormen licht in. Zeef de bloem en zout in een kom en voeg de boter toe. Meng met de vingertoppen de blokjes boter door de bloem tot het geheel op broodkruimels lijkt. Maak een kuiltje in het midden.

Plet de peperkorrels met een mes en hak ze fijn. Voeg ze met eierdooier, mosterd en 2 tl water aan de bloem toe. Meng dit met het mes tot een korrelig geheel. Wikkel het tot bol gevormde deeg in plasticfolie en leg het 20 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200?C. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 2-3 mm dikte. Steek hier rondjes van 8 cm uit. Druk deze in de vorm en prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak ze in 8-10 minuten goudbruin. Verhit de olie voor de vulling in een pan met stevige bodem. Voeg in ringen gesneden ui en in plakjes gesneden knoflook toe en laat dit afgedekt 30 minuten sudderen tot de ui zacht en bruin wordt. Voeg suiker en azijn toe en bak het geheel op matig vuur onder voortdurend roeren tot het meeste kookvocht is verdampt en de ui glanst. Roer de rozijnen erdoor. Bestrijk elk taartje met wat tapenade. Schep hierop het uienmengsel en de verkruimelde feta. Serveer de taartjes warm of afgekoeld.

_________________________________________________

Tempura garnalen

Ingredienten:

200 gram grote garnalen

tempuramix:

100 gr gezeefde bloem

1 pakje backin (Baukje)

(=15 gram)

ijskoud water

1 eiwit

extra:

olie om te frituren

Bereiding:

De grote truc van tempura is het grote temperatuurverschil tussen de olie en de tempura. Zorg dus dat alle ingredienten ijskoud zijn (eventueel even in de vriezer bewaren).

Verhit de olie goed. Vermeng de bloem en de bakmeel (ik heb altijd een pot staan met tempurameel). Voeg net voordat je gaat bakken het losgeklopte eiwit en zoveel ijskoud water toe totdat een yoghurtdik mengsel ontstaat (er mogen klontjes blijven zitten).

Haal de garnalen door het mengsel en frituur ze aan beide zijden goudgeel (door het temperatuurverschil zet het deeglaagje uit).

Bewaar tussen de bakbuurten door het beslag in de koelkast.

Serveer warm met bijvoorbeeld bieslooksaus.

_________________________________________________

Roomkaastaartjes

(36 stuks)

Ingredienten:

250 gr biscuitjes

125 gr gesmolten boter

250 gr roomkaas

125 gr zure room

125 gr basterdsuiker

2 eieren

1 el citroensap

2 el bloem

extra:

3 12 gat's muffinvormen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160?C (hetelucht 150?C).

Vet de muffinvormen in en bekleed elk kuipje met bakpapier.

Stamp de biscuitjes heel fijn en roer er de gesmolten boter door.

Druk steeds 1 theelepel mengsel stevig in de kuipjes. Zet de vormen in de koelkast.

Splits de eieren.

Klop de zachte roomkaas, zure room en suiker tot een glad mengsel. Roer er de eierdooiers, citroensap en bloem door. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het roomkaasmengsel.

Schep telkens 1 eetlepel in elk kuipjes en bak de taartjes 15-20 minuten.

_________________________________________________

Kiprolletjes

Ingredienten

1 ui

60 gr boter

2 tenen knoflook

2 dikke el bloem

125 ml kippenbouillon

125 ml melk

500 gr gare kipfilet

25 gr parmezaanse kaas

25 gr paneermeel

2 tl verse tijm

zout en peper

2 eieren

20 vel filodeeg

140 gr extra boter

Bereiding:

Smelt de boter in een pan en voeg de gesnipperde ui toe. 10 Minuten laten sudderen en de geperste knoflook toevoegen. Na een minuutje de bloem erbij en 1 minuut laten garen. Al roerend de bouillon en melk toevoegen en aan de kook brengen.

De pan van het vuur halen en het geplozen gare kippenvlees, geraspte parmezaanse kaas, paneermeel, tijm en zout en peper toevoegen. Af laten koelen en de eieren toevoegen.

Snij de vellen filodeeg doormidden en leg steeds op de korte kant een eetlepel kippenmengsel. Vouw de zijkanten naar binnen. Bestrijk het filodeeg met de gesmolten boter en rol ze op. Leg ze op het beboterde bakblik en besmeer ook de bovenkant met gesmolten boter.

Bak de rolletjes 15 minuten op 200?C (heteluchtoven 180?C).

_________________________________________________

Paprikataartjes met

prosciutto (? 20 stuks)

Ingredienten:

1 kleine rode paprika

125 gr bloem

1/2 tl dubbel koolzure soda

zout

3 dl karnemelk

1 ei

50 gr boter

130 gr mais uit blik

1 ei

1 el bieslook

2,5 dl creme fraiche

5 plakjes prosciutto

(extra bieslook)

Bereiding:

Snij de paprika in grote stukken en verwijder zaad en zaadlijsten. Rooster ze volgens het recept geroosterde paprika. Snij de paprika fijn.

Zeef bloem, soda en een snufje zout in een kom en maak in het midden een kuiltje. Meng karnemelk, ei en boter, voeg dit aan de bloem toe en roer alles tot een glad beslag. Roer paprika, mais en bieslook er kort door.

Verhit een koekenpan en vet de bodem in met boter of olie. Giet voor elk taartje 2 tl beslag met wat tussenruimte in de pan. Bak de bodempjes totdat er blaasjes verschijnen, draai ze om en bak de andere kant. Houd ze op een bord warm en dek ze af met een theedoek.

Breng op elk bodempje 1 tl creme fraiche aan en een reepje prosciutto. Garneer met verse bieslook.

_________________________________________________

Crostini met rauwe ham en vijgen

(12 stuks)

Ingredienten

12 sneetjes stokbrood

12 plakken parmaham

4 verse vijgen

4 el olijfolie

Bereiding:

Smeer de sneetjes stokbrood in met wat olijfolie, leg ze onder de grill en bak ze aan beide kanten goudgeel.

Beleg ze met een plakje parmaham en een 1/4 partje vijg.

_________________________________________________

Gefrituurde knakworstjes (16 stuks)

Ingredienten:

8 grote Frankfurters

8 lange sateprikkers

maizena

Beslag:

225 gr zelfrijzend bakmeel

35 gr maismeel

1 ei

1 el olie

extra:

olie, om te frituren

Bereiding:

Snij de knakworsten doormidden. Knip de sateprikkers in tweeen en steek ze in de lengte door de halve worstjes. Er moet nog een stukje van de prikker uitsteken, zodat ze goed hanteerbaar zijn.

Bestuif de worstjes met wat maizena. Zeef het zelfrijzend bakmeel voor het beslag in een grote kom, roer het maismeel erdoor en maak een kuiltje in het midden. Voeg geleidelijk aan losgeklopt ei, olie en 3,5-4 dl water toe en roer het tot een glad beslag. Laat het beslag een kwartiertje rusten.

Vul een (frituur)pan voor een derde met olie. Verhit de olie tot 180?C.

Doop de worstjes in het beslag en laat het teveel aan beslag eraf druppelen. Leg de worstjes in de olie. Bak ze in 1-2 minuten krokant. Neem ze uit de olie, laat ze op keukenpapier uitlekken en houd ze warm.

EET SMAKELIJK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!een groot plezier mee!

Home Recepten