Blablabladerdeeghapjes!!!

Een heleboel heerlijke verschillende hapjes met als basis bladerdeeg!!! Aspergestengels
(16 stuks)

Ingredienten:
16 verse asperges
1/2 tl zout
1/2 tl zwarte peper
2 el geraspte citroenschil
8 plakjes bladerdeeg
1 eierdooier
1 el sesamzaad

extra:
oven

Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 200?C (heteluchtoven 180?C). Schil de asperges, snij ze bij tot ? 20 cm. Doe de asperges in een pan kokend water, voeg zout toe. Blancheer de asperges ongeveer 3 minuten. Haal ze uit de pan en koel ze af onder de koude kraan. Laat ze uitlekken. Snij ze in 2 stukjes van 10 cm. Doe zout, zwarte peper en geraspte citroenschil in een ondiepe schaal en rol de asperges erdoor.

Klop in een kom de eierdooier los met 2 tl water. Snij de plakken bladerdeeg doormidden en leg op elke reep in het midden 1 asperge (=2 stukjes). Maak van het bladerdeeg en de asperge een pakketje. Smeer de zijkanten van het deeg in met ei. Sluit de bovennaden goed af. Leg de pakketjes op een ingevet bakblik, bestrijk ze met het overgebleven eimengsel en bestrooi met het sesamzaad. Bak de pakketjes goudbruin in 15-20 minuten.
_________________________________________________
Champignons in een jasje
(48 stuks)

Ingredienten
4 plakken bacon
250 gr champignons
1 el olijfolie
1 ui
1/2 tl paprikapoeder
peper
zout
12 plakjes bladerdeeg

Bereiding:
Snij de bacon in reepjes van 5 mm en de champignons in blokjes van 5 mm. Verhit de olijfolie in een koekenpan op matig vuur en bak de gehakte ui en het paprikapoeder 3 minuten, zonder dat de ui verkleurt. Bak de bacon 3 minuten mee. Voeg de champignons toe en bak alles in 5 minuten zacht. Breng op smaak met zout en grof gemalen zwarte peper. Schep het mengsel in een kom en laat het volledig afkoelen. Snij elk plakje bladerdeeg in vieren.

Verwarm de oven voor op 200?C (hetelucht 180?C). Schep 1 tl champignonmengsel op het midden van elk deegvierkantje. Rek het deeg wat uit, rol het op en druk de rand met natte vingertoppen dicht.

Bak de champignonhapjes op een met bakpapier beklede bakplaat in 20-25 minuten goudbruin. Serveer ze warm.

_________________________________________________
Krokante samosa’s

Ingredienten:
8 plakjes bladerdeeg

Vulling:
200 gr hoh gehakt
1 middelgrote wortel
1/2 kop diepvrieserwten
2 teentjes knoflook
2 tl kerriepoeder
2 el tamarindesaus

extra:
olie voor frituren

Bereiding:
De plakjes bladerdeeg diagonaal doorsnijden.

Meng de vulling van gehakt, fijngeraspte wortel, ontdooide erwten, geperste knoflook, kerriepoeder en tamarindesaus in een schaaltje.

Verdeel de vulling gelijkmatig over de deeghoekjes, maar laat een rand van 1 cm vrij. De randen van het deeg met water bestrijken. Deeg dubbelvouwen tot kleinere driehoekjes en de randen goed aandrukken.

Olie in een (frituur)pan verhitten. Een paar samosa’s in de matig warme olie leggen en ongeveer 4 minuten frituren, tot ze goudbruin en krokant zijn.

Met een schuimspaan uit de olie halen, op keukenpapier laten uitlekken en warm houden. Overige samosa’s frituren en serveren met een schaaltje chutney.
_________________________________________________

Minicroissants bladerdeeg
(30 stuks)

Ingredienten:
40 gr boter
3 uien
12 ontpitte olijven
2 el peterselie
15 plakjes bladerdeeg
1 ei

Bereiding:
Smelt de boter in een koekenpan en bak de gesnipperde ui op matig vuur 20 minuten tot ze goudbruin zijn. Neem de pan van het vuur en roer de in plakjes gesneden olijven, gehakte peterselie, zout en versgemalen zwarte peper erdoor. Laat het mengsel afkoelen.

Snij elk plakje bladerdeeg diagonaal in tweeen. Schep wat van het uienmengsel op de basis van elk driehoekje en rol het met de vulling naar de punt toe op. Buig de uiteinden om een croissantvorm te krijgen. Leg de croissants op een licht ingevette bakplaat en leg ze ongeveer 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200?C (hetelucht 180?C). Bestrijk elke croissant met wat losgeklopt ei en bak ze in 20 minuten goudbruin.
_________________________________________________
Mini-saucijzenbroodjes
(40 of 60 stuks)

Ingredienten:
10 plakjes bladerdeeg
300 gr gehakt
1 el vleeskruiden
2 plakken witbrood
6 el melk
1 ei

Bereiding:
Ontkorst het brood en week het in de melk. Meng het goed met het gehakt en de vleeskruiden.
Spreid de plakjes bladerdeeg uit op een snijplank. Laat ze ontdooien en snij ze middendoor.
Verdeel het gehakt in 20 stukjes en rol elk stukje tot een lange sigaar ter lengte van het stukje bladerdeeg.
Maak 1 rand van het bladerdeeg nat en vouw deze om het gehakt heen, zodat het deeg plat op de andere rand komt. Snij elk stuk in 2 of 3 saucijzenbroodjes. Bestrijk ze met het losgeklopte ei.

Beboter een bakblik en leg de broodjes erop.

Bak ze 15 a 18 minuten in een oven van 200?C (hetelucht 180?C).
_________________________________________________
Olijf-amandelvlinders
(? 24 stuks)

Ingredienten:
75 gr zwarte olijven
100 gr amandelen
25 gr parmezaanse kaas
2 el verse basilicum
1/4 tl zout
1/2 tl peper
3 el olijfolie
2 tl grove mosterd
4 plakjes bladerdeeg
60 ml melk

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200?C (hetelucht 180?C).

Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Pureer de ontpitte en gehakte olijven, gemalen amandelen, geraspte parmezaanse kaas, gehakte basilicum, olie, mosterd, zout en peper in de keukenmachine tot een pasta.

Rol een plakje bladerdeeg iets uit en smeer er gelijkmatig de pasta op.

Vouw de beide uiteinden naar het midden, waar ze elkaar raken. Vouw het deeg nog een keer op dezelfde manier. Bestrijk het deeg met de melk. Herhaal dit met de andere plakjes. Snij het deeg in plakjes van 1,5 cm.

Leg ze iets uit elkaar, met snijrand naar boven, op een bakplaat en bak ze in 15-20 minuten goudbruin.
_________________________________________________

Samosa’s met
muntchutney

Ingredienten:
2 el olie
1 ui
2 tl gemberwortel
400 gr rundergehakt
1 el kerrie
1 tomaat
1 aardappel
1 el verse munt
10 plakjes bladerdeeg
1 eierdooier
1 el room

Bereiding:
Verhit de olie in een pan. Bak de gesnipperde ui en fijngehakte gemberwortel op matig vuur in 3-5 minuten zacht. Voeg gehakt en kerrie toe en bak dit op hoog vuur bruin. Voeg 1 tl zout en de ontvelde en fijngehakte tomaat toe en bak dit 5 minuten in een afgedekte pan. Voeg de in kleine blokjes gesneden aardappel en 3 el water toe en bak dit al roerend 5 minuten. Neem de pan van het vuur en laat alles afkoelen.

Roer de fijngehakte munt erdoor.

Verwarm de oven voor op 200?C (hetelucht 180?C). Rol de plakjes bladerdeeg iets uit. Steek rondjes van ongeveer 13 cm uit het deeg en snij ze doormidden. Vouw de halve cirkels dubbel, druk de rechte kant dicht, maar laat de bolle kant open.

Schep 2 tl gehakt in de hoorntjes en druk de bovenkant dicht. Leg ze op een licht ingevette bakplaat. Klop de eierdooier met de room en bestrijk het deeg hiermee.

Bak de samosa’s in 10-15 minuten goudbruin. Serveer ze met muntchutney.
_________________________________________________

Saucijzenbroodjes
(10 stuks)

Ingredienten:
10 plakjes bladerdeeg
2 eieren
500 gr hoh gehakt
1 ui
1 teentje knoflook
3 sneetjes witbrood
6 el melk
3 el peterselie
3 el verse tijm
1/2 tl salie
nootmuskaat
peper

Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 200?C (hetelucht 180?C). Week het ontkorste brood in de melk.

Meng 1 losgeklopte ei met het gehakt, de gesnipperde ui, uitgeperste teentje knoflook, brood en (gehakte) kruiden in een kom en verdeel dit in 10 porties.

Schep de vulling over het midden van het deeg. Vouw het deeg over de vulling, zodat de uiteinden elkaar plat overlappen.

Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte 2e ei. Kerf de bovenkant van de saucijzenbroodjes met een mes in.

Leg de broodjes op licht ingevette bakplaten en bak ze 10 minuten, verlaag daarna de oventemperatuur tot 180?C (170?C) en bak ze in 15 minuten goudbruin.
_________________________________________________

Tahinvlinders
(? 36 stuks)

Ingredienten:
100 gr tahin
(Tahin is te koop in veel supermarkten en reformzaken.)
1 rode Spaanse peper
1/2 tl paprikapoeder
3 plakjes bladerdeeg

Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 200?C (hetelucht 180?C). Doe tahin, de fijngehakte en van zaadjes ontdane peper en paprikapoeder in een schaal, voeg wat zout toe en roer goed. Verdeel de pasta gelijkmatig tot aan de rand over een plakje bladerdeeg. Vouw het bladerdeeg dubbel, zodat de randen elkaar in het midden raken en vouw het nog een keer dubbel. Zet het deeg 30 minuten in de koelkast.

Bereiding:
Snij het deeg in plakjes van 1 cm. Bekleed twee bakplaten met bakpapier en verdeel de waaiers hierover, met de snijrand naar boven. Bak ze 10-12 minuten aan een kant, draai ze om en bak de andere kant in 5-6 minuten gaar, of totdat ze goudbruin en krokant zijn.
_________________________________________________
Zalm op bladerdeeg
(36 stuks)

Ingredienten:
4 plakjes bladerdeeg

100 gr gerookte zalm

1 ei

sesamzaad

250 gr roomkaas

1 el kappertjes

2 el bosuitjes

1 tl dille

Bereiding:
Bestrijk de plakjes bladerdeeg licht met losgeklopt ei. Snij ze elk in negen vierkantjes en bestrooi ze met sesamzaad.

Leg ze op een ingevette bakplaat en bak ze in een oven op 200?C (hetelucht 180?C) in ongeveer 8 minuten mooi bruin. Laat ze afkoelen en snij ze in twee laagjes.

Roer de roomkaas zacht en meng er wat fijngehakte kappertjes, bosuitjes en dille door. Verdeel dit over de onderkant van de vierkantjes en leg hierop een stukje gerookte zalm.

Leg hierop het bovenste gedeelte van het deeg in een iets andere hoek.
_________________________________________________

Aspergespiraaltjes
(? 16 stuks)

Ingredienten
2 plakjes bladerdeeg
losgeklopt ei
16 gare asperges

Bereiding:
Bestrijk de ontdooide plakjes bladerdeeg licht met losgeklopt ei. Snij elk plakje deeg in 8 reepjes en rek ze wat uit.

Houd een uiteinde tegen het uiteinde van een aspergepunt en wikkel het deeg rond de asperge. Bestrijk het uiteinde van het deeg met ei en druk dit tegen de asperge.

Leg de spiraaltjes op een licht ingevette bakplaat.

Bak ze in 10 minuten in de oven op 200?C (hetelucht 180?C) goudbruin.
_________________________________________________

Kaasspiraaltjes
(? 16 stuks)

Ingredienten
2 plakjes bladerdeeg

1 ei

3 el parmezaanse kaas

Bereiding:
Bestrijk de ontdooide plakjes bladerdeeg licht met losgeklopt ei. Snij het deeg in reepjes van 1,5 cm. Pak de beide uiteinden vast en draai ze twee keer in tegengestelde richting. Leg ze op een licht ingevette bakplaat en strooi er 3 eetlepels geraspte parmezaanse kaas over (of strooi de parmezaanse kaas er gelijk na het bestrijken met ei over).

Bak de spiraaltjes in 10 minuten in de oven op 200?C (hetelucht 180?C) tot ze mooi goudbruin zijn.
_________________________________________________

Maanzaadspiraaltjes
(? 16 stuks)

Ingredienten
2 plakjes bladerdeeg

1 el maanzaad

losgeklopt ei

Bereiding:
Bestrijk de ontdooide plakjes bladerdeeg licht met losgeklopt ei en strooi er het maanzaad over. Druk de zaadjes iets aan.

Snij het deeg in reepjes van 1,5 cm.

Pak de beide uiteinden vast en draai ze twee keer in tegengestelde richting.

Leg ze op een licht ingevette bakplaat.

Bak de spiraaltjes in 10 minuten in de oven op 210?C (hetelucht 190?C) goudbruin.
_________________________________________________
Olijfspiraaltjes
(? 50 stuks)

Ingredienten:
5 plakjes bladerdeeg

1 el kappertjes

4 ansjovisfilets

2 tl tapenade

1 tl verse peterselie

enkele druppels olie

Bereiding:
Hak de kappertjes en de ansjovisfilet fijn en meng dit met de (olijf)tapenade, de gehakte verse peterselie en wat druppels olie tot een glad mengsel.

Bestrijk de plakjes bladerdeeg met het mengsel en snij de plakjes in reepjes van 1,5 cm. Maak van de reepjes een spiraal door ze vier keer te draaien.

Bak ze op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven op 200?C (hetelucht 180?C) in 8-10 minuten goudbruin.
_________________________________________________
Parmezaanse kaasspiraaltjes
(? 16 stuks)

Ingredienten
2 plakjes bladerdeeg

1 dikke el parmezaanse kaas

paprikapoeder

losgeklopt ei

Bereiding:
Bestrijk de ontdooide plakjes bladerdeeg licht met losgeklopt ei en strooi er de Parmezaanse kaas over. Iets aandrukken en bestrooien met paprikapoeder.

Snij het deeg in reepjes van 1,5 cm.

Pak de beide uiteinden vast en draai ze twee keer in tegengestelde richting.

Leg ze op een licht ingevette bakplaat.

Bak de spiraaltjes in 10 minuten in de oven op 200?C (hetelucht 180?C) goudbruin.
_________________________________________________

Prosciuttospiraaltjes
(? 16 stuks)

Ingredienten

2 plakjes bladerdeeg

losgeklopt ei

8 plakjes prosciutto

Bereiding:
Bestrijk de ontdooide plakjes bladerdeeg licht met losgeklopt ei.

Snij het deeg in reepjes van 1,5 cm. Pak de beide uiteinden vast en draai ze twee keer in tegengestelde richting. Leg ze op een licht ingevette bakplaat. Bak ze in 10 minuten in de oven op 200?C (hetelucht 180?C) goudbruin.

Snij 8 plakjes prosciutto in de lengte doormidden. Wikkel een plakje om elk spiraaltje.
_________________________________________________

Sesamzaadspiraaltjes
(? 16 stuks)

Ingredienten

2 plakjes bladerdeeg

1 el sesamzaad

losgeklopt ei

Bereiding:
Bestrijk de ontdooide plakjes bladerdeeg licht met losgeklopt ei en strooi er het sesamzaad over. Druk de zaadjes iets aan.

Snij het deeg in reepjes van 1,5 cm.

Pak de beide uiteinden vast en draai ze twee keer in tegengestelde richting.

Leg ze op een licht ingevette bakplaat.

Bak de spiraaltjes in 10 minuten in de oven op 200?C (hetelucht 180?C) goudbruin.
_________________________________________________

Tijmspiraaltjes
(? 12 stuks)

Ingredienten

2 plakjes bladerdeeg

1 ei

bosje tijm

Bereiding:
Strooi van een bosje verse tijm de blaadjes over 1 plakje van het ontdooide deeg. Druk ze licht aan, leg hierop het tweede plakje bladerdeeg en druk goed aan.

Bestrijk licht met losgeklopt ei.

Snij het deeg in reepjes van 1 cm.

Pak de beide uiteinden vast en draai ze twee keer in tegengestelde richting.

Bak ze op een licht ingevette bakplaat in 10-15 minuten goudbruin in de oven op 200?C (hetelucht 180?C).
_________________________________________________

Vlechtjes van zongedroogde tomaten
(? 8 stuks)

Ingredienten

2 plakjes bladerdeeg

1 ei

40 gr zongedroogde tomaat

Bereiding:

Bestrijk de ontdooide plakjes bladerdeeg licht met losgeklopt ei.

Snij het deeg in reepjes van 1 cm.

Pak 3 reepjes tegelijk bij een uiteinde vast en druk ze vast.

Maak hiervan een vlecht en voeg tijdens het vlechten wat stukjes zongedroogde tomaten toe.

Leg ze op een licht ingevette bakplaat.

Bak ze in 10-15 minuten in de oven op 200?C (hetelucht 180?C) goudbruin
_______________________________________________
Zoute spiraaltjes
(? 16 stuks)

Ingredienten
2 plakjes bladerdeeg

1 el grof zeezout

losgeklopt ei

Bereiding:

Bestrijk de ontdooide plakjes bladerdeeg licht met losgeklopt ei en strooi er het zeezout over. Iets aandrukken.

Snij het deeg in reepjes van 1,5 cm.

Pak de beide uiteinden vast en draai ze twee keer in tegengestelde richting.

Leg ze op een licht ingevette bakplaat.

Bak de spiraaltjes in 10 minuten in de oven op 200?C (hetelucht 180?C) goudbruin.

33 Reacties

  1. Dir artikel neem ik ook mee.
    Gewoon erg lekker allemaal.
    Groetjes,
    Anja

  2. Neem deze ook mee hoor bedankt.

  3. prinsesopdeerwt

    16 augustus 2004 at 18:03

    Heerlijke en mooie hapjes! Ik ben ook zo’n fan van hapjes met bladerdeeg, dus echt iets voor mij dit!! Neem hem graag mee!
    Groetjes, Claudia

  4. Zo avan alles op een rijtje.
    Ik neem je artikel mee.

    Groetjes, Sonja

  5. Ik ben gek op bladerdeeghapjes en dit artikel heb ik dus even meegenomen. Zodra ik er iets van heb gemaakt zal ik je mijn reactie geven,.
    Groetjes,Hermien

  6. Heb je artikel meegenomen, groetjes Geertje

  7. Groetjes Saskia

  8. ga hier zeker wat lekkers uithalen.
    gr. marja

  9. Dit lekkers kan ik niet laten ligge~!

    Groetjes, Dido

  10. brunch_recepten

    7 maart 2005 at 15:25


    Groetjes Paula

  11. Dit neem ik ook van je mee hoor.
    Groetjes,
    Louise

  12. bedankt leuke bladerdeeghapjes.groeten chutneyzusje.

  13. Heb dit lekker meegenomen…
    Altijd handig en nooit genoeg!
    Groetjes Jacqueline

  14. Lijken me ontzettend lekkere dingen tussen te staan zo te zien. Ga het zeker proberen hoe ze smaken. Daarom heb ik dit artikel meegenomen.

    Groetjes Rianne

  15. ik heb je meegenomen en nu ga ik er verschillende van eten want ze klinken heerlijk. Als ik ze gemaakt heb laat ik het je weten.
    Groetjes job

  16. wat een werk zal je hieraan hebben gehad.
    ik neem hem mee.
    waarschijnlijk heb ik hier volgende week wel wat aan.
    heb het bladerdeeg in elk geval al in huis.

  17. het lijkt me lekker om ze eens te proberen

  18. ook de moeite waard om mee te nemen
    bedankt
    jeannet

  19. leuk artikel
    ik neem hem mee!!

    fijn weekend!!

    groetjes irene

  20. Ik heb zelf al veel diverse hapjes met bladerdeeg, maar het zijn er nooit genoeg, dus neem ik deze graag van je mee. Heel erg bedankt en groetjes, Petra

  21. Ik neem dit artikel ook graag van je mee Sandra, ze lijken me heerlijk !

    Bedankt en groetjes Joke.

  22. Ik heb ze meegenomen, ik er een paar uitbroberen.

    Elly

  23. Lijkt me heerlijk. Ik neem ze mee!

  24. hai sandy,
    de saucijsebroodjes waren een succes en ga ook de rest uit proberen dankje wel!!!
    groetjes moos 28

  25. Ziet er goed uit; ik neem ze mee…

    Groetjes, Jeanne

  26. Leen ik van je. Dank je wel!
    Groetjes.

  27. Mmmmm dat wordt lastig om te kiezen wat ik het eerst ga maken.
    Oftewel: heerlijk !!!
    Bedankt en groetjes, Laurien.

  28. ik heb voor zondag hapjes nodig dus ik neem je artikelen (ook de mini-quiche)mee.bedankt.sandra

  29. je artikelen over miniquiches en bladerdeeghapjes.

    Beide favo met stip!

    Christel

  30. Ziet er allemaal heel lekker uit ga het ook bij mijn favorieten zetten,bedankt hoor.Groetjes Annie

Geef een reactie