Voeding van Turken en Marokkanen

informatie over het voedingspatroon van Turken en Marokkanen in de tweede helft van de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig zijn er veel Turken en Marokkanen in Nederland komen werken. Nederland maakte een economische groei door en had een tekort aan arbeidskrachten. Ze dachten na paar jaar weer terug te gaan maar voor sommige was het blijvend. De meesten eten de voeding van hun eigen land omdat deze voeding bekend is van geur en smaak.Vrijwel alle Turken en Marokkanen zij islamiet, ook wel moslim genoemd. De koran, het heilige boek van de islam godsdienst van de Turken en Marokkanen bevat verschillende voorschriften. Met betrekking tot de voeding kent de koran spijswetten of spijsregels;Aanbevelingen daaruit zijn om voedsel met anderen te delen. Om deze reden eet men uit een schaal.
En niet meer te eten dan 2/3 van de hoeveelheid die men zou lusten.Verplichtingen zijn Elk jaar 28 a 30 dagen vasten van zonsopgang tot zonsondergang. De maand waarin ze moeten vasten wordt bepaald door de stand van de maan. Dit noemen ze ramadan, de vastenmaand. Tijdens het vasten mag je niet eten maar ook niet drinken.Verboden; om varkensvlees te eten, het varken wordt als onrein beschouwd. Het vlees wat ze wel mogen eten; kippen, koeien – en schapevlees moet wel ritueel geslacht zijn. Ook mogen ze geen alcohol gebruiken.Ondanks dat Turken en Marokkanen blijven eten zoals in land van herkomst zijn er na verloop van tijd wel enige veranderingen.
Door een hogere levensstandaard eten ze meer groente, fruit en vlees
Ned. broodbeleg (hagelslag, jam enz.) neemt toe.
Het eten van brood wordt minder.
Kinderen snoepen meer en gebruiken meer frisdrank.

De voeding van migranten is beter dan van de gemiddelde Nederlander. Er worden meer Kh / minder suiker/ geen alc./ en minder verzadigd vet gebruikt.

Als er weinig melk wordt gedronken omdat ze frisdrank drinken Vit B2 en calcium.
Als er i.p.v fruit en noten snoep en snacks worden gegeten. ontstaat een Vit. B1 en C tekort.
Doordat er olie wordt gebruikt en geen gevitamineerde boter. Vit D tekort,
Cariers en overgewicht bij kinderen door weinig tandenpoetsen en overnemen ned. eten.Ze eten een ontbijt en 2 warme maaltijden.

  • Marokkaanse theeceremonie.
    Naast Engeland en China heeft Marokko ook een theeceremonie. Deze vindt dan wel zijn oorsprong via de Engelsen, maar heeft toch een eigen karakter gekregen. Wanneer je thee gaat drinken in Marokko, worden je handen besprenkeld met rozenwater (of meteen oranjebloesem water). Hierna wordt de thee, meestal muntthee, geserveerd in kleine glaasjes. (Dit soortglaasjes verkopen ze tegenwoordig ook bij Xenos, Leuk als je een marokkaanse sfeertje in je huis wilt.)
  • Marokko wordt ook wel het land van Melk en honing genoemd, omdat alle producten en ruim voorhanden zijn. Dit merk je vooral wanneer je in Marokko aanschuift bij een feestmaal.
    Waar in Nederland toch vaak de vrouw des huizes de boodschappen doet wordt in Marokko het boodschappen doen als mannenwerk ervaren.

2 Reacties

  1. “Weetjes over Marokko en de Marokkaanse keuken:”

  2. Allereerst vind ik dit een goede eetgewoonte-beschrijving van de turk en marokkaan.Op het raam van een Islamitische winkel of op het uithangbord van zo’n winkel ziet men (bijna)altijd het woord “halal” staan,dit betekend zoveel als rein of schoon (van het eten dat men verkoopt=geen varkensvlees).Helaas is dit een betiteling die ook door winkels misbruikt wordt.Zo kan het voorkomen dat er op het raam van een pizzeria “halal” vermeldt staat,maar dat het verkochte vlees toch varkensvlees is.Dit komt helaas veel voor vanwege het feit,dat varkensvlees veel goedkoper is dan het lamsvlees of schapevlees (wat eigenlijk het originele vlees is dat gebruikt wordt voor de bereiding van bijvoorbeeld shoarma.

Geef een reactie