Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Uitleg gezocht

Ik zoek uitleg voor de volgende kooktechnieken. (incl knelpunten e.d.) Wat ga ik ermee doen:

- Ik ga het gebruiken voor bij mijn kookles. (bovenbouw VMBO zorg en welzijn.)

- Ik wil hiermee deze webgroep aanvullen. (Jullie kunnen dit ook doen als je een uitwerking hebt van een der kooktechnieken.

- Mocht jij al een of meer van deze technieken uitgewerkt op smulweb hebben staan, dan kun je hem ook hier op deze webgroep opslaan.

- Ik hoop dat mensen mij hiermee willen helpen, het lijkt mij een goede aanvulling voor smulweb. Maar het is te veel om het alleen te doen.

Bovendien weet ik ook niet precies hoe al die kooktechnieken moeten.

- Dus als je bij de kooktechnieken ook de knelpunten kunt aangeven en hoe die zijn op te lossen. Of nog beter gezegd... hoe die te voorkomen (preventie.)- Het maken van een roux (voor soepen en sauzen)

Inmiddels heb ik van Renee een artikeltje doorgekregen over het maken van een (alternatieve) koude roux (enkel witte roux) Dit artikel staat op haar pagina. Bedankt Renee.
Uiteraard zijn beschrijvingen om op de gewone manier een roux te maken (warm) nog zeer welkom.Het maken van kneeddeeg (bv. Appeltaart)

Het maken van gistdeeg (bijv. broodjes of pizza.)

Aanvulling n.a.v. een reactie:
Op de smulpagina van Jose_m staat een artikeltje over gistdeeg.

Ook heb ik op mijn smulpagina een artikeltje geplaatst over Gistdeeg.


Het maken van bladerdeeg (zelf maken dus, niet kant-en-klaar.) bijv. bij een banketstaaf of voor saucijzenbrood.

Inmiddels heb ik op mijn smulpagina een artikel over bladerdeeg

geplaatst.


Het maken van biscuitdeeg (bijv. bij een slagroomtaart.)

Het maken van kookdeeg. (roeren)

Andere deeg-technieken:

Kruimeldeeg

Zandtaartdeeg

Pie-deeg

Biscuit de Savoie

De techniek van het paneren van vlees.

Paneren:

U kunt vlees eenvoudig zelf paneren door de lapjes eerst door een bordje met geklutst ei te halen en daarna door een bordje met paneermeel.

De techniek van het paneren van vis.

De techniek van het bakken van vlees.

De techniek van het braden van vlees.

AanbradenAanbraden

Bakken

Braden

Braden in de oven

Stoven en smoren

GrillerenAanbraden is het snel dichtschroeien van vlees. Hiermee bereik je dat de vleessappen opgesloten zitten, wat het vlees sappig houdt. Prik dus ook nooit met een vork in het braadvlees; de sappen gaan alsnog verloren. Keer het vlees liever met een lepel. Moet er toch geprikt worden, zoals bij rollade om te kijken of hij gaar is, hou dan het gaatje zo klein mogelijk en laat hem daarna weer snel dichtschroeien. Vleesvorken zijn bedoeld om vlees aan te snijden; leg de tanden dan op het vlees.

Alle soorten bakvet kan je gebruiken, maar het moet wel flink heet zijn. Boter en margarine hebben de juiste temperatuur als het schuim voor de helft weg is. Bij olie moet er een witte damp uit de pan opstijgen. Wordt tijdens het bakken het braadprodukt te bruin, voeg dan nog iets extra toe om verbranden te voorkomen.Bakken doe je in een koekenpan met dunne bodem op een hoog vuur. Het vlees moet ook steeds gekeerd worden. Beweeg het vlees ook over de bodem, het zal dan niet vastkleven. Het vuur kan getemperd worden als het vlees mooi bruin is.

Vetrandjes snij je pas na het bakken weg. Voor het bakken moet je ze wel even inkepen, dan krult het vlees minder. BakkenBradenHet verschil met bakken is de tijdsduur voor het vlees gaar is. Je schroeit het vlees op een hoog vuur dicht om het op een laag vuur gaar te laten worden. Leg tijdens het braden altijd het deksel schuin op de pan; hierdoor kan het vocht uit de pan.Braden

in de

ovenVlees in de oven moet regelmatig met het bakvet overgoten worden om verbranding te voorkomen. Een plakje spekvet over het vlees geeft hetzelfde resultaat. Een richtlijn voor de oventemperatuur is niet geven. Varkensvlees kan al bij 80 C worden gebraden, andere vleessoorten bij 150 tot 200 C .

Het maken van een jus, hoe moet de verhouding zijn.

Het bakken van een spiegel ei en het bakken van een omelet.
Verschillende snijdtechnieken van diverse groenten en fruit.Het maken van vla d.m.v. het binden van custard

Het maken van vla d.m.v. het binden van maizena

Het maken van een pudding.

Het binden met ei (bijvoorbeeld bij het maken van vanillevla.)

Het binden met gelatine (bij een bavarois.)
Het maken van verschillende soorten beslag zoals.

-beslag voor flensjes

-beslag voor pannenkoeken

-beslag voor oliebollen.

Waarop moet je letten bij het bakken van deze 3 soorten.

Home Recepten