Hoe presenteer je een Marokkaans diner voor je gasten. Hoe presenteer je een Marokkaans diner voor je gasten.

Krijg je gasten op bezoek en wil je daar iets speciaals voor doen? Dan is het leuk om eens een Marokkaanse avond te houden.

Wanneer mogelijk gebruik je een lage tafel met daarom heen kussen op de vloer. (adviseer je gasten dan wel om comfortabele kleding aan te trekken.)

Bedek de tafel met een met een glanzend brokaat laken en voorzie je gasaten met dikke handdoekjes om hun knieen te bedekken. Je wilt misschien wat boeketten met bloemen in de kamer neerzetten, maar zet er geen in het midden van de tafel.

Voordat het eten geserveerd wordt, loopt de gastheer of gastvrouw rond de tafel met een liefst zilveren kan of kruik gevuld met warm water waarin je wat cologne of een paar druppels parfum hebt toegevoegd. Draag een Turkse handoek over je linker arm en een klein kommetje of schaalte in de linker hand. Druppel wat water over 3 vingers van de rechtrhand van ieder gast, waarbij je het water opvangt in het kommetje.

De gastheer klapt in zijn handen en de maaltijd begint. Gang na gang worden de lekkernijen geserveerd totdat Chban, complete voldoening bereikt is.

Serveer in de eerste gang dunne kebabs (met of zonder vorl) op kleine bordjes. Bij de kebabs serveer je plat Marokkaans brood dat Khubz genoemd wordt. Wanneer de Kebabs zijn opgegeten haal je de bordjes weg. De salade kan als aparte gang worden opgedient, maar het kan ook tegelijk met de couscous. Wanneer je het apart opdient dan plaats je de salades met een vork voor iedere gast. In Marokko wordt de Couscous geserveerd op een groot bord. Iedere gast eet direct van dat bord met een lange lepel of de couscous wordt tot kleine balletjes gerold en gekneedt waarna ze in de mond worden gestopt. (Verwacht niet van je gasten dat ze dit ook zo doen.)
Waarschijnlijk geef je de voorkeur om voor iedere gast een klein bordje neer te zetten zodat ze bij zichzelf kunnen opscheppen.

Stukjes meloen, (watermeloen) met prikkertjes (geen bordjes) worden geserveerd in de gang na de couscous.
Na de meloen worden vaak ook zoete plaatkoek geserveerd met een basis van honing en amandelen. Hiervoor kun je ook Turkse/Griekse Baklava gebruiken. Je kan nu ook mint thee serveren.

Aan het einde van de maaltijd, nadat de thee is geserveerd, zet je een kleine wierook brander en steek je deze aan bij de tafel.

De gastheer of vrouw komt weer met het kannetje water en het kopje. De gasten maken hiermee hun mond, lippen en handen schoon. (weer druppels.) Dit is een teken van dankbaarheid en gastvrijheid.
In Marokko is eten een feest van God en begint het eindigt met Bsmillah. (Zegen van God) Aan het einde van de maaltijd, nadat de thee is geserveerd, zet je een kleine wierook brander op tafel en steek je deze aan.

Voor sfeer zorg je door wat gedempt licht en zachte, marokkaanse muziek op de achtergrond.

  • KEBAB KOUTBANE (Dunne Beef Kebabs in een Moorse Marinade)
  • COUSCOUS MARRAKESH (Semolina Granen met Lamsvlees en Kip)
  • BATINJAAN ZALUD (Salade met aubergine)
  • Meloen op zijn Marokkaans.
  • Honing plaatkoek
  • Marokkaanse Mint Thee

Dit artikel wordt nog vervolgt met de recepten en een boodschappenlijst voor bovenstaande menu.
Maar ik heb nu even geen tijd….

Tip.. zoek op smulweb of iemand al een dergelijk recept heeft staan…

Stel dat je niet alleen een marokkaanse avond wilt houden, maar ook de rest van de dag in Marokkaanse sferen wilt doorbrengen dan is dit artikeltje van Ellentje vast interessant om te lezen. “Hoe
zet een Marokkaanse vrouw thee.