Informatie over het maken van yoghurt en de heilzame werking. een beetje ervaring hebt in het yoghurt maken, zal het elke keer lukken. Zorg wel dat je keukengerei heel schoon blijft, zodat het geen broedplaats wordt van ongewenste bacterien.20 gram yoghurt per liter melk nodig om deze om te zetten in een yoghurtcultuur. Gebruik bij voorkeur blanke ongesteriliseerde yoghurt met een ?levende cultuur?. Breng de melk aan de kook en haal de pan van het vuur. Laat de melk afkoelen door de pan gewoon te laten staan of door hem in het koude water te zetten. De ideale temperatuur voor de yoghurtbacterie is zo,n 45 graden. Voor het geval je geen thermometer hebt: de melk moet zo heet zijn dat je gedurende tien seconden je pink er in kunt houden zonder hem te verbranden. Leng de yoghurt aan met een kopje lauwe melk en roer dit mengsel door de melk in de pan. De yoghurtbacterie heeft enige urenwarmte en rust nodig om zijn werk te doen. Hou de temperatuur van de melk constant door de pan in een deken te wikkelen en hem eventueel in de buurt van een warmte bron te zetten. Let er op dat de pan niet op een of andere manier bewogen wordt. Maak de yoghurt bij voorkeur in de avond, zodat het de hele nacht kan rusten. Dan is de kans op verstoring het kleinst. Het duurt 6 tot 8 uren voordat de yoghurt dik genoeg is. Is de yoghurt klaar, dan kun je hem het beste in de koelkast zetten om de groei van de bacterien te vertragen, anders kan hij binnen twee dagen zuur zijn. Om de yoghurt glad te maken kun je hem met een garde doorroeren. Je yoghurt hoort ongeveer 5 dagen goed te blijven. Vergeet niet er wat van te bewaren om weer een nieuwe cultuur te kunnen beginnen. De yoghurt maken kost ongeveer een kwartier.yoghurt als een van de beste geneesmiddelenzo gezond is en op vele verschillende manieren gebruikt kan worden bij het bereiden van voedsel, neemt het in het Vedische dieet een belangrijke plaats in. De Ayur- Veda geeft uitgebreid aandacht aan de genezende werking van yoghurt. Behalve in India is yoghurt ook altijd zeer geliefd geweest bij de bevolking van Rusland en de Balkan landen, waar de mensen bekend staan om het feit dat ze zo lang leven. Het verband tussen een dieet dat rijk is aan yoghurt en een lang leven werd als honderd jaar geleden aangetoond door de Russische gerontoloog Metchnikov. Zijn belangrijkste bijdrage aan de wetenschap was zijn zelfvergiftigings- theorie, die inhield dat de stoffen die zich in de dikke darm bevinden de bloedstroom kunnen binnendringen en zo het hele lichaam vergiftigen. Metchnikov onderzocht en ondervroeg veel mensen in Rusland en Azie die honderd jaar en ouder waren, en ontdekte dat hun dieet grote hoeveelheden yoghurt en gefermenteerde melk bevatte. Zijn conclusie was dat ze hun lange levensduur dankten aan bepaalde bacterien die in deze producten voorkomen en de rottingsbacterien in de darmen vervangen. Deze theorie bracht de eerste golf van interesse voor de heilzame werking van yoghurt teweeg. Naarmate men in het Westen ook meer yoghurt is gaan gebruiken, heeft de wetenschap steeds meer oog gekregen voor de opmerkelijke eigenschappen van dit product.Een paar voorbeelden:produceert melkzuur, wat de bacterien vernietigt die verantwoordelijk zijn voor het rotten van voedsel in de dikke darm. Een van de oorzaken van deze ziekte en vroeger oud worden.al voor verteerd is door de ?Lactobacillus Bulgaris? bacterie die er in zit, wordt het sneller door het lichaam opgenomen dan melk.rijk aan eiwitten, mineralen, enzymen en de meeste bekende vitaminen, waaronder zeldzame als vitamine D en B12.de darmflora haar lievelingsvoedsel: lactose. Mensen bij wie de darmflora door gebruik van antibiotica vernietigd is, krijgen van hun arts vaak het advies yoghurt te eten om haar weer te herstellen.

Bron: Vedische kookkunst