Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Enkele recepten met kruiden.

Niet om te eten, maar om zelf opgevreten te worden...

Dat je weet waarvoor je kruiden kan gebruiken, en waar tegen ze werken is handig. Maar het is ook fijn als je weet hoe je de kruiden kan verwerken!!! Dus hieronder een aantal voorbeelden en recepten:

Een (eenvoudig) aftreksel

- 1 theelepel gedroogde kruiden of 2 theelepels verse kruiden

- 1 kopje water

Voor thee kun je het water gewoon koken, en dan de kruiden er door doen. Even laten staan en dan de kruiden eruit zeven. Je kan ook gewoon de kruiden in een thee-eitje stoppen. (dat is wel makkelijker.) Die zijn in bijna alle (kook)winkels te krijgen.

De aftreksels hoeven niet perse te worden gedronken, maar kunnen ook heel goed gebruikt worden voor (bijvoorbeeld) cremes, zalfjes en shampoos.

BRANDNETELSOEP

- vers geplukte brandnetels

- pan met water (hoe groter de pan, hoe meer water, hoe meer soep)

- bouillon blokje

Doe het water in een (grote) pan, en zorg dat het water gaat koken.

Ondertussen snij je de brandnetels in wat kleinere stukken (pas op je vingers!!!).

Als het water kookt, kun je het bouillon blokje erin doen, als het bouillon blokje is opgelost doe je er de brandnetels bij. (Hoe meer brandnetels, hoe sterker de smaak wordt.)

Nu kan je nog zelf wat groeten/vlees toevoegen aan je soep. (Net wat je zelf lekker vind.)

Nu moet je de soep eventjes laten staan (half uurtje ongeveer), zodat het water het brandnetelsap goed op kan nemen. Als je soep klaar is kun je het zeven, zodat je niet allemaal stukken brandnetel erin hebt zitten, maar dat hoeft niet. Je kan ook gewoon de brandnetels opeten, want daar is niets mis mee!

HAARLOTION MET ROZEMARIJN

-1 theelepel gedrooge rozemarijn of 2 theelepels verse rozemarijn

- 6 dl. water

Doe het water in een pan, en zorg dat het kookt. Als het water kookt moet je er de rozematijn bijdoen. Laat de pan met water/rozematijn 15 minuten tot 2 uur trekken. (Ligt eraan hoeveel tijd je hebt, en hoe sterk je het wilt hebben. Hoe langer het staat hoe sterker.) Zorg er wel voor dat de rozemarijn niet aan de bodem van de pan gaat vastkoeken, als je het zo'n 2 uur laat trekken,

Als het lang genoeg heeft gekookt, zeef dan het water. Zodat er geen stukjes rozemarijn meer inzitten.

Gebruik: Dit haarwater gebruik je als laatste spoelwater; Als je al onder de douche/bad vandaan bent, en je haar hebt uitgespoeld, doe je deze lotion erdoorheen.

Deze lotion moet je dan niet meer uitspoelen.

Deze lotion zorgt voor glans en een gezonde hoofdhuid.

KOKOS SINAASAPPEL HAAR MASKER

- 2 eetlepels kokos olie

- 3 druppels ehterische sinasappel olie

Verwarm de kokosolie au bain marie in een kom(metje). Als de olie is gesmolten, moet je het kommetje van de pan halen. Nu moet je er de etherische olie doorheen roeren. Als je alles goed door elkaar hebt geroerd, doe je het mengsel in een potje en zet je het in de koelkast om uit te harden.

Gebruik: Dit masker kun je (in kleine hoeveelheden) door je haar kammen. Dan laat je het ongeveer 5 minuten inwerken. Vervolgens spoel je het er weer uit. (Eventuele kleine restjes kun je gewoon laten zitten.)

Dit haarmasker zorgt voor een mooie glans over je haar.

VOCHTINBRENGENDE BADOLIE

- 4 eetlepels volle melk

- 2 druppels etherische rozemarijn olie

- 2 takjes verse rozemarijn

Gebruik: Giet de melk en de olie (en de takjes rozemarijn) in het bad. Roer even goed door het water heen, zodat de olie zich goed verspreid. (Hiervoor dient de melk; die zorgt ervoor dat de olie zich goed kan verspreiden.)

!!! Je moet de etherische olie heel goed mengen met het water, want pure etherische olie kan brandwonden veroorzaken!!!

De geur van de rozemarijn is heerlijk ontspannend en de rozemarijn is ook nog eens vochtinbrengend.

Home Recepten