Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Natriumbeperking: Hoe ik t doe. Deel I: Boeken

Tips voor iedereen die te maken heeft met een natriumbeperkt dieet. Toen ik ruim een jaar geleden van mijn nefrologe te horen kreeg dat ik mijn zoutinname aanzienlijk moest gaan verminderen, ben ik de volgende dag direct op zoek gegaan naar kookboeken die mij konden helpen.

Dit is mijn collectie tot nu toe (Boeken met ISBN zijn te koop in de boekwinkel):

-"Eten met plezier", een uitgave van de Nierstichting. Speciaal voor nierpatienten,dus. Behalve recepten ook uitleg en voedingstabellen. Heel handig. Ik raadpleeg het regelmatig. Te krijgen bij je dietiste.

-"Eat right for your heart" door Helen Middleton. Uit de serie "Kitchen doctor". ISBN 1842156772. Dit is een twijfelachtig geval. Ondanks dat het boek low-sodium (natriumarme) recepten hoort te bevatten, wordt aan bijna ieder gerecht zout toegevoegd!?! En de voedingswaarden kloppen niet. Brits meetsysteem? Maar..lekkere recepten, en in mijn boekenkast is uiteindelijk voor ieder kookboek plaats.

-"Feest op je bord, niervriendelijk koken" Een eenmalige uitgave van de NVN. Te bestellen via www.nvn.nl. Laat je niet ontmoedigen als je geen nierpatient bent. Dit kookboek is de moeite waard en met recht feestelijk!

-"Healthy heart cookbook" - Oded Schwarts, ISBN 9780751308259, uitgegeven i.s.m The Heart Hospital. Te koop bij ramsj/discount boekwinkels. Een verzameling van smakelijke en gezonde recepten. En goeie toetjes, zoals mango-ijs! Helaas staat bij de helft van de recepten "zout naar smaak" in de ingredientenlijst. Dat kan natuurlijk gewoon worden weggelaten, maar het recept zou zo goed moeten zijn dat dat zout niet eens nodig is...

- "Heerlijk eten zonder zout" door Daniele Hermann. ISBN 906174153. Dit was mijn eerste aankoop. Al dertig jaar oud en nog steeds het enige standaardwerk op dit gebied. Hmmm, gaan wij daar iets aan veranderen? Uitgebreid, verfijnd en gebaseerd op de Franse keuken. Dank je wel Daniele!

- "Gerechten voor het zoutloze en zoutarme dieet" door J.J.C. Mantz. Uit de serie "Dokter mag ik?",

met illustraties van Fiep Westendorp. Een waar collectors-item met jaren60 gerechten als "Bloemkool met kerriesaus". Ik heb m heel toevallig tweedehands gevonden.

-"Lekker zonder zout" door Anneke Geerts, ISBN 9021543613. Een uitgave van de Hartstichting.

Niet echt avontuurlijk, maar alle nieuwe ideeen zijn welkom.

Boeken over kruiden en specerijen:

-"De beste kruidenrecepten", uitgeverij Lantaarn, ISBN 905426196. Paperback met veel fotos. Recepten: Van kruidenmarinades tot hele maaltijden. Zout zelf weglaten.

-"Het complete handboek van kruiden en specerijen" door Ulrike Bultjer, ISBN 9024373786.

Een handig, compact boek met uitleg over gebruik en eigenschappen van kr. & sp., mengsels, recepten, en fotos. Bovendien niet prijzig.

-"Kruiden en specerijen" van Jill Norman, ISBN 9026927258.

Goed, het kost je een weeksalaris, maar dan heb je ook 1 van mooiste boeken over kruiden & specerijen die er bestaan! Ruim 300 blz. waarin meer dan 120 kruiden en specerijen worden besproken op herkomst, gebruik, aroma enz. Plus meer dan 50 internationale recepten, zoals Ajilimojili, je weet wel, die Portoricaanse pepersaus. En ook nog prachtige fotos. Deze vrouw weet waar ze het over heeft. Een Bijbel.

Natuurlijk heb ik ook nog zat andere kookboeken in mijn bezit. Aanraders:

- "Smakelijk" van Nigel Slater, ISBN 9059560396. Lekker dik kookboek met heerlijke recepten, kooktechnieken, en tips voor aanschaf van de beste ingredienten en goed kookgerei. Bovendien op elk recept variaties, zodat je wordt aangemoedigd je eigen versie te verzinnen. Iets wat op ons bijna altijd van toepassing is! Nigel houdt van eten, en ik houd van Nigel. Hij weet dat een goed gerecht niet bestaat uit ingewikkelde goocheltrucs, maar uit goede ingredienten.

De fotos alleen al zijn om van te watertanden.

Na de boeken kwam internet. Dit zijn handige sites met recepten en andere info:

- www.zoutloos.com

De naam zegt het al. Ik ga er af en toe kijken om te zien of er nog nieuwtjes zijn. Sander staat altijd op de uitkijk voor ons!

- www.onlinekookboek.nl

Een site met lekkere vegetarische, veganistische en vedische recepten + andere info over voeding. Met een afdeling "zoutloos"

-www.culinarykidneycooks.com

Deze site maakt reclame voor het kookboek "Cooking for David", een kookboek voor dialyse-patienten. Iedere week is er een ander recept uit het boek + een tip van de week te vinden.

Home Recepten