Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Fruit-en groentengarneringen voor cocktails

en hoe worden ze gemaakt De garnering moet het effekt van een cocktail versterken en niet verdoezelen. Hou dus rekening met de maat van het glas en de hoeveelheid drank die er in zit alvorens vruchtengarneringen te kiezen. Niet alle vruchten zijn het hele jaar door te koop, maar ze hoeven ook niet altijd vers te zijn. sZomers kan een takje aalbessen dat over de rand van een glas hangt alles zijn wat nodig is voor het beoogde effekt en in het najaar bv een klein trosje druiven. Let op contrasterende kleuren en smaken en kies fruit waarvan de smaak terugkomt in de drank of er tenminste bij past. Voor de meeste cocktails is het raadzaam om bescheiden te blijven als het op garneren aankomt. Het gaat hier tenslotte om een drankje en niet om een hapje.

Enkele voorbeelden:

1. dubbelgedraaide plakjes sinaas en citroen op een tandenstoker

2. plakje sinaasappel met een gekonfijte kers op plastieken prikker

3. gekleurde cocktailkersen of cocktailkersen met een steeltje

4.gedraaid plakje limoen met een maraskijnkers

5.spiesje met frambozen

6.spiesje met gedraaide(geplooide)plakjes citroen en bosbessen

7. balletjes van verschillende kleuren meloen

8. spiesjes met balletjes van verschillende kleuren meloen

9. waaiervormige aardbei

10. kersen met steeltjes

11. plakjes banaan met schil

Proost!

De meest tropische cocktails met exotische ingrediënten zoals bv een Pina colada, vragen om een wat uitdagender presentatie. De rijke keus aan de meest uitdagende kleuren en vormen van papaja, ananas, kokosnoot, waramole of stervrucht en mango tot het contrasteren groen en zwart van de kiwi.

Meer alledaags fruit zoals appels bv. kan ook worden omgetoverd tot attractieve garneringen en van de schil van een simpel kerstomaatje kan een heel sierlijk roosje worden gemaakt. Wat nodig is, is een beetje toewijding en geduld. Zon roosje op een bedje van een gekarteld plakje komkommer dat op een drankje drijft, is een heel decoratieve versiering. Gevulde olijven kunnen onder andere worden gebruikt vooreen martini.

Enekel voorbeelden:

1. plakjes kiwi

2. kwart ananas

3. plakje carambole of stervrucht

4. waaiervormige gesneden appalpartjes met schil

5 plakjes per met schil

6. plakjes mango met schil

7. lange en korte schijven kokos met dunne bruine schil

8. uitgesneden maskertje van kumquat

9. gevulde olijven

10. roosjes van tomatenschil

11. partjes abrikoos of perzik

12. gekartelde plakjes komkommer

13. staafjes komkommer

14. met een canneleermesje uitgesneden reep komkommerschil1.GARNERING VAN CITROEN, LIMOEN EN COCKTAILKERS:Gebruik bij voorkeur maraskijkersen met een steeltje uit een pot. Kies een citroen die groter is dan de limoen, zodat de garnering de juiste proporties krijgt. Snij uit het midden van de citroen en de limoen een dun plakje.

Leg het plakje limoen op het plakje citroen en daarop de kers. Steek een hoten prikker door de 2 plakjes, door de kers en tenslotte weer door de 2 plakjes (is dus dubbelgeplooid). Leg de prikker over de rand van het glas of zet in een cocktail.

b>2. SINAASAPPELREEP MET EEN KRUL: Neem een stevige sinaasappel met een dunne schil. Was en droog de sinaasappel. Snij met een canneleermesje een dunne reep uit de helft van de sinaasappel. Snij met een scherp mes het wit uit de reep schil, omdat het een bittere smaak geeft. Draai de reep tussen duim en wijsvinger en doe in de cocktail.

3. GEKARTELDE KOMKOMMER: Was eb droog de komkommer. Snijd met een canneleermesje in de lengte en op gelijkmatige afstanden repen uit de komkommer. De repen die eruit worden gesneden kunnen al of niet in een knoop gelegd worden en als decoratie worden gebruikt en de plakjes van de gesneden komkommer hebben een kartelrandje. Snij die komkommer in plakjes en zet ze op de rand van een glas (bv bij een Bloddy Mary).

4. EEN PLAKJE SINAASAPPEL EN CITROEN MET EEN KERS EN EEN TAKJE MUNT: De benodigdheden voor deze garinering zijn: een sinaasappel, een citroen, een marasquinkers met steel en een takje munt. Letop dat de plakjes sinaasappel groter zijn dan de plakjes citroen. Leg ze op elkaar en snijd ze van de rand naar het midden in. Neem ontpitte kersen, dan is er plaats om het takje munt in te steken. Maak een inkeping aan de onderkant van de kers en zet ze met de plakjes sinaasappel en citroen op de rand van het glas.

5. CITROENKNOOP: Gebruik een stevige citroen met gladde schil. Snij er met een canneleermes een spiraal af en schraap er met een scherp mes het wit af. Leg een knoopje in de reep citroenschil en doe in het glas.

6. CITROENVLINDER: Gebruik citroenen met een dunne schil, was en droog ze. Snijd een dun schijfje uit het midden van een citroen en snijd het van de rand tot het midden in. Steen op ca. 1 cm van de inkeping een cocktailprikker door de schil. Draai de andere helft van het plakje een halve slag om en draai de ingesneden helft dezelfde kant op als de eerste helft. Zet vast met de cocktailprikker.

7. GARNERING VAN RODE EN GROENE APPEL: Gebruikeen rode en groene appel van gelijke maat en vorm. Was en droog ze. Snijd 2 kwarten van elke kleur en bestrijk het vruchtvlees met citroensap. Snijd uit ieder kwart 2 spieën. Wie het ingewikkelder wil maken snijd er uit elk part vier of vijf. Wissel de groene en rode spieën met elkaar af. Zet de garnering met een coktailrpikker in het glas of maak er een inkeping in zodat ze over de rand van het glas kunnen worden geschoven.

8. SINAASAPPELSPIRAAL: Gebruik een sinaasappel met een gladde schil. Was en drogg. Snij met een canneleermes een doorlopende spiraal rondom 1/3 van de sinaasappel en snij het gecanneleerde deel af zonder de sipraal door te snijden. Snij een schijfje van de sinaasappel waar de spiraal aan vast zit. Zet het schijfje op de rand van het glas en draai de spiraal om de buitenkant van het glas. Hetzelfde kan worden gedaan met limoen, citroen, of pompelmoes (OOGT HEEL MOOI)

9. AARDBEIENWAAIER: Gebruik stevige, gelijkmatige aardbeien met het kroontje er aan. Was en droog en snijd ze met een scherp mes vertikaal van de bodem tot net onder de kroon ca.5 keer op regelmatige afstanden in. Druk de aardbei op het werkvlak zachtjes waaiervormig uit elkaar. Zet de waaier op de rand van het glas of rijg aan een prikker om hem op de rand van het glas te zetten.

Home Recepten Kookboeken