Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Natrium

wat is natrium en wat houd een natriumarm dieet in.

informatie uit eten met plezier van de nierstichting Natrium ie een bestanddeel van ons keukenzout. De scheikundige naam voor keukenzout is natriumchloride (NaCl). 1 gram natriumchloride bevat 400 mg natrium. Als u het advies krijg om minder zou te gaan gebruiken, word eigenlijk bedoeld dat uw voeding minder natrium moe bevatten. Vroeger werd er gesproken over een zoutlos of zoutarm dieet; beter is echter de term natriumbeperkt dieet. Natrium is een mineraal dat in het lichaam voorkomt, het kan niet gemist worden. Een van de functies van natrium is het regelen van de water huishouding van het lichaam; als de nieren normaal werken word al het natrium dat u binnen krijgt weer uit geplast. Bij een verslechterde nier functie blijft er te veel natrium achter in het lichaam. De gevolgen hier van kunnen zijn : dorst, vochtvast houden (=oedeem), hoge bloeddruk.Natrium zit van nature in vrijwel alle voedings middelen. zo bevatten aardappelen en groenten die zonder toevoeging van zout worden gekookt, toch een geringe hoeveelheid natrium. Aan veel voedings middelen word door de fabrikant zout te gevoegd. dit is vanwege de smaak. maar ook vanwege de conserverende werking.

Voedingsmiddelen die veel natrium bevatten zijn oa: kant en klare sausen en soepen, kant en klaar maaltijden, bouillonblokjes, ketjap, strooi aroma, vlees waren zoals rauwe ham en rookvlees, rookworst, kaas, haring, bokking, borrelnootjes snacks zoals fricadellen kroketen ed, maar ook bijvoorbeeld olijven, kappertjes, augurken en zongedroogde toamten.De nederlandse voeding levert gemiddeld zo'n 9 gr zout perdag op; dat is 3600 mg natrium. Er zijn ook nederlanders die meer zout gebruiken. als u u de warme maaltijd zonder zout kookt en beleg wel normaal gezouten eet, en natrium rijke tusen doortjes (zoutjes, haring, olijven enz) weg laat, bevat u voeding ongeveer 2000 mg natrium (=5 gr zout).-Zeezout net zoveel natrium bevat als gewoon keukenzout? dit geldt ook voor selderijzout, knoflook zout, uienzout enz.

-Mineraalzout en halvazout bijna de helft minder natrium bevatten dan gewoon keukenzout? ze zijn wel veel kaliumrijker, dus minder geschikt bij een kaliumbeperking.

-In dieetzout natrium voor een groot deel is vervangen door kaliumzout? en daarom niet geschikt is voor een kalium beperkt dieet.

-Een natrium beperkte voeding wennen is? u moet als het ware de zout smaak afwennen. dit lukt meestal het makkelijkst door consequent geen zout meer te gebruiken kruiden en specerijen zijn overigens prima vervangeres om eten op smaak te brengen.

-Aan kant en klaar vlees zoals (sommige) hamburgers, worst, slavinken, cordon blue, gehakt met toevoegingen enz altijd zout is toegevoegd? sommige slagers maken zelf natriumarme worstsoorten of heben die in voorraad (gewon even vragen).

-U uw slager kunt vragen een rollade alleen te kruiden en niet te zouten? lekker bij de warme maaltijd of op brood.

gepaneerde sdiepvries vis, zoals visticks, zee schnitzel enz ook zout bevaten? ook vis in gelegd in zur, gestoomde of gerookte vis en vis conserven bevatten zout.

-Aan groenten in blik of pot door de fabrikant zout toegevoegd word? er zijn echter ook natrium arme groenten conserven te koop. u kunt ze vinden in de dieet hoek van grote supermarkten. op het etiket staat dan vermeld: natriumarm og zonder toevoeging van zout,(ik ben ze alleen nog nooit tegen gekomen).

-Diepvries groenten wel natriumarm is? dit geldt echter alleen als de fabrikant ze niet op smaak heeft gebracht: aan spinazie ala creme en rode kool met appeltjes is dus wel zout toegevoegd.

-Bij de bereidingvan zuurkool veel zout word gebruikt? bij het afspeoelen onder de kraan verdwijnt wel wqat zout, maar er blijft toch nog veel natrium in de zuurkool achter! beter is het om natrium arme zuurkool uit blik of pot te kopen, of natriumarme zurkool zelf te maken (recept hiervoor is te vinden op de webgroep natriumarm).

-Kant en klaar maaltijden, zowel uit de diepvries als vers uit het koolvak bij de supermarkt of slager, veelal met veel zout zijn bereid? ze passen dus niet in een natrium beperkt dieet.

-Een normale gezoute warme maaltijd (zonder soep) gemiddeld 3 gr zout (=1200n natrium) bevat?

_U ook mij het broodbeleg op natrium kunt letten? de volgende beleg soorten leveren minder natrium: kaas met 25% of 33 % minderzout, emmentaler en Gruyere kaas, na pindakaas, sandwichspread maar ook fruit: bijvoorbeeld aardbei, schijfjes appel/peer, plakjes banaan enz of rauwkost radijs, tuinkers, komkommer, toaat enz.

-Het eten van drop af te raden is? niet vanwege het zout, maar vanwegge het glyrrhizine dat een bloeddruk verhoogde werking kan hebben. het komt voor in zoute en zout drop soorten, laurierdrop en engelse drop.specerijenzoals : peper noormeskaat, kerie enz en kruiden als: peterselie, bieslook, basilicum ed maken het eten pittiger en boeiender. Let wel op dat kruiden mengsels zoals bijvoorbeeld gehakt en kip kruiden veelal voor de helft uit zout bestaan. Lees dus goed de samen stelling op de verpakking, Er zijn ook kruiden mengsels zonder zout in de handel. Ook ander smaakmakers: boullionpoeders- blokjes , vloeibare aromas, stooiaroma, mosterd, ketjap, sambal enzo bevatten veel zout. veel van deze producten zijn er echter ook in natriumbeperkte vorm kijk hiervoor in de dieet hoek van de supermarkt. Natrium beperkte smaakmakers bevatten echter wel vaak veel kalium dus als u ook op een kalium beperking bent aan gewezen zijn deze producten minder geschikt.

Home Recepten