Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Römertopf

R&oumlmertopf - Lekkere recepten uit de R&oumlmertopf

Alles over de Römertopf en lekkere recepten

uit het boekje
Braden en stoven in de Römertopf
Eduard Bay, Ransbach

Als een Römertopf wordt gebruikt moet je hem
voor iedere keer 10 minuten onder water zetten
Voor de eerste keer moet je hem
1/2 uur onder water zetten
Daarna moet je hem flink afborstelen
zo lang tot al het stof verwijderd is

Het schoonmaken van de Römertopf
is heel eenvoudig

Met een afwasborstel en warm water
met enkele druppels afwasmiddel

De binnenkant van de schotel verkleurt al
na de eerste keer van gebruiken, maar
dat doet er verder niets toe

R E C E P T E N
R U N D V L E E S

Goulash


Ingredienten :

  • 600 gram runderpoulet
  • 400 gram uien
  • 1 rode paprika
  • 50 gram dobbelsteentjes gerookt spek
  • zout
  • paprikapoeder
  • iets geraspte citroenschil
  • 1/4 liter runderbouillon van 1 tablet
  • 2 eetlepels bloem

    Bereiding :

    Laat de Römertopf 10 minuten onder water staan.
    Snipper de uien fijnen hak de paprika klein.
    Bak de blokjes spek in een hete koekenpan uit
    en bak de uien en het vlees even mee.
    Schep het vlees-uienmengsel in de Römertopf.
    Strooi de paprika, bouillon en zout,
    paprikapoeder en citroenschil erover.
    Leg de deksel op de Römertopf,
    plaats hem in een koude oven en
    stel hem in op 200 graden.
    Stoof de goulash mals en gaar in 1 1/2 uur.
    Doe het vocht in een klein pannetje en
    bindt het met de aangemengde bloem.

    Lekker met gekookte aardappels.

    Variatie :

  • 1 kop bouillon vervangen door rode wijn
  • voeg 2 fijn gewreven knoflookteentjes toe
  • maak de saus af met iets wijnazijn
  • voeg iets tomatenpuree toe
  • voeg stukjes augurk toe
  • maak het af met zure room
  • voeg wat komijn toe
  • voeg een klein blikje champignons toe

    Hongaarse goulash


    Ingredienten :

  • 200 gram uien
  • 200 gram tomaten
  • 200 gram paprika
  • 500 gram runderpoulet
  • paprikapoeder
  • zout

    Bereiding :

    Laat de Römertopf 10 minuten onder water staan.
    Snijd de uien in grove stukken en verdeel
    ze over de bodem van de Römertopf.
    Ontvel de tomaten en snijd ze in vieren.
    Leg de tomaten op de uien.
    Snijd de paprika in reepjes en leg ze met
    het vlees op het ui-tomaten-mengsel.
    Bestrooi het met zout en ruim paprikapoeder.
    Leg de deksel op de Römertopf en zet hem
    in een koude oven en stel de oven in op 220 graden.
    Stoof de goulash in 2 uur mals en gaar.

    Lekker met macaroni.

    Gesmoorde runderplakjes


    Ingredienten :

  • 500 gram dunne runderlappen
  • zout en peper
  • 1 ui
  • 1 eetlepel boter
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 kopje bouillon
  • 1 kopie rode wijn
  • 250 gram champignons uit een blikje
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel bloem

    Bereiding :

    Laat de Römertopf 10 minuten onder water staan.
    Snijd het rundvlees in dunne reepjes
    en bestrooi het met zout en peper.
    Laat de boter lichtbruin worden en bak
    het vlees met de gesnipperde ui bruin.
    Schep het mengsel over in de Römertopf.
    Roer de bloem met de koude bouillon
    tot een glad papje en voeg de wijn, mosterd en
    het citroensap toe.
    Schenk het mengsel met de champignons
    over het vlees in de Römertopf.
    Leg de deksel op de Römertopf, zet hem
    in een koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Stoof het vlees in 45 minuten mals en gaar.
    Maak voor het opdienen de saus op smaak af.

    Lekker met gekookte aardappelen en bloemkool.

    Gesmoord rundvlees


    Ingredienten :

  • 750 gram braadvlees als ribstuk of staartstuk
  • zout en peper
  • citroensap
  • 200 gram gesneden soepgroenten
  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • 1 eetlepel bloem
  • 1/2 kopje rode wijn
  • olie

    Bereiding :

    Laat de Römertopf 10 minuten onder water staan.
    Bestrijk het vlees royaal met olie en
    laat het 24 uur intrekken
    Dep het vlees voor het braden droog
    en bestrooi het met zout en peper.
    Besprenkel het vlees met citroensap.
    Ontvel de tomaten en snijd ze in vieren
    leg het vlees met de ui en tomaten
    in de Römertopf en voeg de wijn toe.
    Leg de deksel op de Römertopf, zet hem
    in een koude oven en stel hem in op 200 gaden.
    Smoor het vlees in 2 1/2 uur mals en gaar.
    Giet het vocht af in een kom, bind het
    en maak het op smaak af.
    Laat het vlees zonder deksel in 10 minuten
    een bruin korstje krijgen.

    Lekker met gekookte aardappelen.

    Gebraden ossehaas


    Ingredienten :

  • 750 gram ossehaas
  • 2 eetlepels boter
  • zout en peper

    Bereiding :

    Laat de Römertopf 10 minuten onder water staan.
    Wrijf het vlees in met zout en peper.
    Verdeel de boter in klontjes over de bodem
    van de Römertopf en leg het vlees erop.
    Leg de deksel op de Römertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 250 graden.
    Braad het vlees, onder af en toe bedruipen,
    in 1 1/4 uur mals en gaar.

    Lekker met gekookte aardappelen en sla.

    Rostbraten


    Ingredienten :

  • 4 biefstukken van de lende a 200 gram
  • 3 grote uien
  • 2 eetlepels boter
  • zout en peper
  • paprikapoeder
  • 1/2 citroen
  • 1 tomaat
  • 1/8 liter zure room
  • 1 eetlepel bloem

    Bereiding :

    Laat de Römertopf 10 minuten onder water staan.
    Maak in de vette rand van het vlees met een
    scherp mes enkele inkepingen, bestrooi het
    met zout en peper en besprenkel met citroensap.
    Leg ze op elkaar in de Römertopf.
    Snijd de ui in ringen.
    Ontvel de tomaat en snijd hem in vieren.
    Smelt de boter in de koeenpan en bak de ui goudgeel.
    Verdeel de ui met tomaat over het vlees
    en schenk de zure room erover.
    Leg de deksel op de Römertopf, zet hem in
    een koude oven en stel hem in op 220 graden.
    Smoor het vlees in 30 minuten mals en gaar.
    Leg het vlees op een voorverwarmd bord
    en doe het vocht over in en pannetje.
    Bind het vocht met aangemengde bloem en maak
    de saus af met citroensap en paprikapoeder.

    Lekker met aardappelpuree en fijne groente.

    Gevulde runderrolletjes


    Ingredienten :

  • 4 grote dun gesneden runderlapjes
  • 2 eetlepels mosterd
  • 25 gram mager gerookt spek
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 uien
  • zout en peper
  • 1/2 glas rode wijn
  • soeparoma
  • 1 eetlepel bloem
  • olie

    Bereiding :

    Laat de Römertopf 10 minuten onder water staan.
    Wrijf de lapjes in met olie en zet ze
    2 uur op een koele plek weg.
    Droog het vlees af en wrijf het in met zout en peper.
    Bestrijk een kant met mosterd.
    Snipper 1 ui fijn en snijd het spek klein.
    Maak een mengsel van de kappertjes, spek
    en gesneden ui en verdeel het over de lapjes.
    Rol de lapjes op en steek ze vast met een prikker.
    Bak de rolletjes aan alle kanten even aan.
    Snipper de andere ui en leg ze in de Römertopf.
    Leg de rolletjes dicht tegen elkaar aan
    op de uisnippers en schenk de wijn erover.
    Leg de deksel op de Römertopf, zet hem in
    een koude oven en stel hem in op 220 graden.
    Stoof de rolletjes in 2 1/2 uur mals en gaar.
    Giet het vocht af in een pannetje en leng het
    aan met bouillon tot 1/4 liter.
    Bind het met aangemengde bloem en maak
    het op smaak met kappertjes en aroma.
    Laat het vlees in de oven zonder deksel
    een bruin korstje krijgen.

    Lekker met gekookte aardappelen.

    Gemarineerd staartstuk


    Ingredienten :

  • staartstuk van 750 gram
  • 1/4 liter azijn
  • 1/2 liter karnemelk
  • zout en peper
  • 1 laurierblaadje
  • 1 stukje citroenschil
  • 2 kruidnagelen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gram vet spek
  • 1 portie gesneden soepgroenten
  • 2 augurkjes
  • 2 eetlepels kruim van brood

    Bereiding :

    Maak een marinade van de karnemelk met azijn,
    in ringen gesneden ui, de kruiden, zout en
    citroenschil en laat het vlees 3 dagen marineren.
    Haal het vlees uit de marinade, droog het af
    en wrijf het in met zout en peper.
    Laat de Römertopf 10 minuten onder water staan.
    Leg het vlees in de Römertopf en dek het af
    met dunne lapjes spek.
    Strooi de soepgroenten erover en schenk
    de marinade erover tot een hoogte van 3 cm.
    Leg de deksel op de Römertopf, zet hem in
    een koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Stoof het vlees in 2 1/2 uur mals en gaar.
    Schenk na ieder half uur een scheutje
    van de warm gemaakte marinade erbij.
    Stoof het vlees het laatste half uur zonder deksel.
    Leg het vlees op een verwarmde schotel.
    Zeef het stoofvocht in een pannetje en voeg
    de broodkruimels toe.
    Laat het koken tot de saus voldoende gebonden
    is en maak de saus af met dun gesneden augurkjes.

    Lekker met aardappelpuree.

    Rundvlees in bouillon


    Ingredienten :

  • 750 gram doorregen runderlappen
  • 1/2 liter koude bouillon
  • 1 mergpijpje
  • 1 portie gesneden soepgroenten
  • peterselie

    Bereiding :

    Laat de Römertopf 10 minuten onder water staan.
    Leg het vlees met de bouillon, mergpijpje
    en soepgroenten in de Römertopf.
    Leg de deksel op de Römertopf, zet hem in
    een koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Stoof het vlees in 3 uur mals en gaar.
    Snijd het vlees in plakken, leg het terug in
    de Römertopf en bestrooi met peterselie.

    Lekker met roggebrood.

    Jachtschotel


    Ingredienten :

  • 500 gram resten soepvlees
  • 200 gram champignons
  • 2 uien
  • 1 eetlepel boter
  • 1/8 liter witte wijn
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 3 eetlepels gehakte peterselie

    Voor de kruimels :

  • 1/2 kopje paneermeel
  • 2 eetlepels boter

    Bereiding :

    Laat de Römertopf 10 minuten onder water staan.
    Snipper de uien en bak ze in de hete boter bruin.
    Snijd het vlees in dunne plakjes.
    Snijd de champignons in plakjes.
    Leg het vlees, de champignons en uien in
    de Römertopf.
    Vermeng de wijn met en peterselie en
    schenk het mengsel over het vlees met groenten
    Leg de deksel op de Römertopf, zet hem in
    een koude oven en stel hem in op 180 graden.
    Stoof het gerecht in 40 minuten mals en gaar.
    Vermeng het paneermeel met de boter tot een
    kruimelige massa en strooi het over het vlees.
    Zet het gerecht zonder deksel voor een
    bruin korstje nog 10 minuten in de oven.

    Lekker met aardappelpuree en sla.

    Rundvlees met champignons


    Ingredienten :

  • 500 gram runderpoulet
  • 500 gram champignons
  • 1 bloemkool
  • 1 ui
  • 1 eetlepel boter
  • zout en peper
  • 1/2 kopje water

    Bereiding :

    Laat de Römertopf 10 minuten onder water staan.
    Verdeel de bloemkool in roosjes en zet ze enige
    tijd weg in water met zout.
    Maak de champignons schoon, snijd ze in plakjes
    en leg ze met de bloemkoolroosjes
    en het poulet in de Römertopf.
    Bestrooi het met fijn gesnipperde ui,
    zout en peper.
    Schenk het water erover en
    verdeel er klontjes boter over.
    Leg de deksel op de Römertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 220 graden
    Stoof het gerecht in 1 1/2 uur mals en gaar.

    Lekker met gekookte aardappelen.

    Ragout van ossestaart


    Ingredienten :

  • 1 kilo ossestaart in stukken gesneden
  • 1/4 liter wijnazijn
  • 1 teentje knoflook
  • 1 portie gesneden soepgroenten
  • 50 gram gerookt spek
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagelen
  • 1/2 theelepel tijm
  • zout en peper
  • 1/2 citroen
  • mespuntje suiker
  • 1/4 liter bouillon
  • 1/4 liter rode wijn
  • iets citroenschil

    Bereiding :

    Kook de wijnazijn met kruiden, zout en iets
    citroenschil 5 minuten en laat het afkoelen.
    Voeg de gesnipperde ui, fijn gewreven
    knoflook en wijn toe.
    Was de ossestaart, dep het droog en
    leg het een nacht in de marinade.
    Laat de Römertopf 10 minuten onder water staan.
    Leg het vlees met 1 kopje marinade in de Römertopf.
    Bak het in dobbelsteentjes gesnden spek
    in een pannetje uit, voeg de bloem toe en
    laat het al roerend bruin worden.
    Schenk de bouillon er in gedeelten bij,
    roer de saus glad en schenk het over het vlees.
    Voeg de soepgroenten toe.
    Leg de deksel op de Römertopf, zet hem in
    een koude over en stel hem in op 220 graden.
    Stoof het gerecht in 2 1/2 uur mals en gaar.
    Maak de saus af met citroensap, suiker, zout en peper.

    Lekker met aardappelpuree.

    body{background: url(http://tinypic.com/nn7jhg_th.jpg)}--

    R E C E P T E N
    K A L F S V L E E S

    Gebraden kalfsvlees


    Ingredienten :

  • 750 gram kalfsvlees van de bout
  • zout en peper
  • 1 eetlepel boter
  • 1/4 liter bouillon
  • 1 ui
  • stukje wortel
  • 100 gram champignons
  • bekertje zure room

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Wrijf het vlees in met zout en peper.
    Verdeel enkele stukjes boter over de bodem
    van de R&oumlmertopf, leg het vlees erop en bestrijk
    het met de rest gesmolten boter.
    Voeg de bouillon toe.
    Snijd de wortel, ui en champignons klein
    en leg het op het vlees.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in en
    koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Laat het vlees onder regelmatig bedruipen
    in 2 1/2 uur gaar smoren.
    Schenk het vocht in een pannetje, voeg onder
    goed roeren de zure room toe en laat het
    enkele minuten zachtjes koken.
    Zet voor een bruin korstje het vlees zonder
    deksel nog 10 minuten in de oven.

    Gebraden kalfsfricandeau in roomsaus


    Ingredienten :

  • 750 gram kalfsfricandeau
  • 50 gram gerookt spek
  • zout en peper
  • 2 eetlepels boter
  • 1 beker zure room
  • 1/2 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel kappertjes
  • sap van 1/2 citroen

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Bestrooi het vlees met zout en peper en bak het in
    de hete boter snel aan alle kanten bruin.
    Bekleed de bodem van de R&oumlmertopf met dunne
    plakjes spek, leg hierop het vlees en bedek
    het vlees met het overige spek.
    Meng de zure room met de aangemengde bloem en
    schenk het mengsel over het vlees.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 220 graden.
    Laat het vlees onder regelmatig bedruipen
    in 1 1/2 uur gaar smoren.
    Maak de saus af met citroensap en kappertjes.

    Gebraden kalfsfricandeau op zijn Frans


    Ingredienten :

  • 750 gram kalfsfricandeau
  • 1/4 liter rode wijn
  • Franse kruiden
  • 1 blaadje laurier
  • zout

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Wrijf het vlees in met zout en kruiden, leg het
    met de wijn en laurierblaadje in de R&oumlmertopf.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 220 graden.
    Braad het gerecht onder regelmatig bedruipen
    in 1 1/2 uur gaar.

    Italiaanse kalfsschenkel - Ossobucco


    Ingredienten :

  • 1 kalfsschenkel
  • 2 tomaten
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel boter
  • sap van 1 citroen
  • geraspte schil van 1/2 citroen
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • rozemarijn
  • tijm
  • salie
  • 2 kopjes rode wijn
  • 1 kopje geraspte kaas
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Verdeel stukjes boter over de bodem.
    Wrijf het vlees in met zout en peper en leg
    het in de R&oumlmertopf.
    Bestrooi het vlees met de kruiden.
    Ontvel de tomaten en snijd ze in vieren.
    Snipper de ui fijn.
    Verdeel de tomaten en ui over het vlees en
    schenk het citroensap erover.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem ineen
    koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Smoor het gerecht in 1 1/2 uur gaar.
    Begiet het vlees tijdens het smoren
    regelmatig met wat rode wijn.
    Wrijf voor het opdienen een teentje knoflook fijn
    door het vocht en bind de saus met de kaas.
    Maak de saus af met citroenschil en tomatenketchup.

    Gestoofde kalfsschenkel


    Ingredienten :

  • 1 kalfsschenkel
  • zout en peper
  • paprikapoeder
  • 1 eetlepel boter
  • 1/2 kopje witte wijn
  • 1/2 kopje zure room
  • sauspoeder

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Wrijf het vlees in met paprikapoeder, zout en peper.
    Bestrijk het vlees met gesmolten boter
    en leg het in de R&oumlmertopf.
    Meng de room met de wijn en schenk
    het over het vlees.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Stoof het vlees in 1 1/2 uur gaar en mals.
    Bedruip het vlees na een uur.
    Schenk het vocht in een pannetje, leng het
    aan met water en maak de saus af met sauspoeder.
    Laat intussen het vlees zonder deksel in
    de oven een bruin korstje krijgen.

    Kalfskotelet


    Ingredienten :

  • 4 kalfskoteletten
  • 300 gram uien
  • 300 gram wortelen
  • 450 gram aardappelen
  • 1/4 liter witte wijn
  • zout en peper
  • 3 eetlepels boter

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Snijd de aardappelen en wortelen in grove stukken.
    Snijd de uien in ringen.
    Leg de aardappelen, wortelen
    en uien in de R&oumlmertopf.
    Bestrooi het met zout en peper en
    schenk de helft van de wijn erover.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 225 graden.
    Smoor het groentemengsel bijna gaar.
    Bak de koteletten in een pan met hete boter
    snel aan beide kanten bruin, leg ze op de groente
    en bestrooi ze met zout en peper.
    Verwarm de rest van de wijn en schenk
    het over het vlees.
    Sluit de R&oumlmertopf en smoor het gerecht
    in 1/2 uur verder gaar.

    Kalfskoteletten met room


    Ingredienten :

  • 4 kalfskoteletten
  • 2 eetlepels boter
  • 1/4 liter room
  • 1/2 citroen
  • zout en peper

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Bestrooi de koteletten met zout en peper.
    Bak ze aan beide kanten in de hete boter bruin
    en leg ze in de R&oumlmertopf.
    Schenk de room erover.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 225 graden.
    Smoor het vlees in 1/2 uur gaar en mals.
    Maak de saus af met het sap van de citroen.

    Gesmoorde kalfsfricandeau


    Ingredienten :

  • 500 gram kalfsfricandeau
  • zout en peper
  • 1 eetlepel citroensap
  • 50 gram gerookt spek
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 100 gram gesneden soepgroente
  • 2 kruidnagelen
  • peperkorrels
  • 1 glas witte wijn
  • 1 klein blikje champignons
  • bekertje zure room

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Bedek de bodem met het spek
    Snijd het vlees in blokjes, bestrooi het met
    zout en peper en besprenkel het met citroensap.
    Snipper de ui fijn.
    Ontvel de tomaat en snijd hem in plakjes.
    Leg het vlees met de ui, tomaat, soepgroente,
    kruidnagelen en peperkorrels in de R&oumlmertopf.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 220 graden.
    Smoor het gerecht in 1 uur gaar.
    Voeg de wijn en champignons toe en smoor
    het gerecht in 1 uur verder gaar.
    Maak de saus af met de zure room.

    Ingemaakt kalfsvlees


    Ingredienten :

  • 750 gram kalfspoulet
  • 2 eetlepels boter
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • takje peterselie
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel bloem
  • 500 gram asperges
  • zout en peper
  • 1 kopje bouillon

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Bestrooi het vlees met zout en peper.
    Snipper de ui fijn en snijd de wortel in plakjes.
    Bak het vlees met de ui, peterselietakje
    en wat citroenrasp in de hete boter lichtbruin.
    Schep het mengsel in de R&oumlmertopf.
    Meng de bloem met de bouillon en schenk het
    met het citroensap over het vlees.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 220 graden.
    Stoof het vlees in 2 uur gaar en mals.
    Kook intussen de asperges gaar en snijd
    ze in stukjes van 3 cm.
    Voeg de asperges toe aan het vlees
    en laat het heet worden.
    Maak het gerecht af met een stukje boter.

    Kalfsragout


    Ingredienten :

  • 600 gram kalfspoulet
  • 300 gram uien
  • 200 gram champignons
  • 1/4 liter rode wijn
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels boter
  • 1/2 kopje room
  • zout en peper

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Bestrooi het vlees met zout en peper.
    Bak het in de hete boter rondom bruin en
    leg het in de R&oumlmertopf.
    Snipper de ui en champignons en
    leg ze op het vlees.
    Schenk de wijn en bouillon erover.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 225 graden.
    Stoof het gerecht in 2 uur gaar en mals.
    Vermeng een eetlepel boter met de bloem en
    roer het mengsel door de ragout.
    Maak het gerecht af met warm gemaakte room.

    Gevulde kalfsborst


    Ingredienten :

  • 500 gram kalfsbirst
  • 250 gram gemengd gehakt
  • 1 broodje
  • 1 ei
  • zout en peper
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/8 liter zure room
  • 2 uien

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Bestrooi het vlees met zout en peper, besprenkel
    met citroensap en snijd het
    tussen de vliezen open.
    Hak de uien fijn.
    Week het broodje in water en knijp het goed uit.
    Maak van het gehakt, uien, ei, uitgeknepen
    broodje een vulling en breng het op smaak
    met zout en peper.
    Vul de kalfsborst gelijkmatig met
    het gehaktmengsel en naai het dicht.
    Leg het vlees in de R&oumlmertopf en
    leg er enkele klontjes boter op.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Braad het vlees in 2 uur gaar.
    Roer de zure room door het braadvocht en bind
    de saus met aangemengd bloem.

    Kalfsblindevinken


    4 dunne kalfslapjes

  • 4 ansjovisfilets
  • 1 eetlepel kappetjes
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 2 uien
  • 50 gram gerookt spek
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel bloem
  • zout en peper
  • citroensap
  • 1 kop bouillon

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Sla het vlees plat en bestrooi met zout en peper.
    Snijd de uien, spek, ansjovis en kappertjes fijn
    en verdeel het mengsel over de 4 lapjes.
    Rol de lapjes voorzichtig op, bind ze vast
    met een draadje, leg ze naast elkaar
    in de R&oumlmertopf en beleg ze met klontjes boter.
    Meng de bloem met de bouillon en
    schenk het mengsel over het vlees.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel he min op 250 graden.
    Stoof het vlees in 1 uur gaar en mals.
    Maak de saus af met het citroensap.

    Kalfslever in wijnsaus


    Ingredienten :

  • 800 gram kalfslever
  • 150 gram gerookt spek
  • 1/4 liter rode wijn
  • 4 tomaten
  • 200 gram uien
  • 200 gram wortelen
  • 2 eetlepels boter
  • zout en peper

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Ontdoe de lever van eventuele vliezen
    en zenen, bak deze in de hete boter
    met de in dobbelsteentjes gesneden spek bruin
    en doe het in de R&oumlmertopf.
    Snipper de ui en wortelen fijn.
    Ontvel de tomaten en snijd ze in vieren.
    Voeg de uien, wortelen en tomaten toe aan het vlees.
    Bestrooi het met zout en peper en schenk
    de wijn erover.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Laat de lever in 2 uur gaar smoren.
    Bind de saus met aangemengde bloem.

    body{background: url(http://tinypic.com/nn7jhg_th.jpg)}--

    R E C E P T E N
    V A R K E N S V L E E S

    Gebraden varkensfricandeau


    Ingredienten :

  • 750 gram varkensfricandeau
  • zout en peper
  • 1 ui
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 1 eetlepel boter
  • 2 tomaten
  • komijn

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Wrijf het vlees in met zout en peper.
    Snipper de ui.
    Ontvel de tomaten en snijd ze
    in vieren.
    Leg het vlees met de ui, tomaten en boter
    in de R&oumlmertopf.
    Bestrooi de bovenkant met paneermeel en wat komijn.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Laat het vlees in eigen vocht in 2 uur gaar smoren.
    Schenk het vocht in een pannetje.
    Laat het vlees zonder deksel in 10 minuten
    in de oven een bruin korstje krijgen.
    Leng intussen het braadvocht aan met
    bouillon en bloem.

    Varkenspoot met zuurkool


    Ingredienten :

  • 1 varkenspoot van 750 gram
  • 2 zakjes wijnzuurkool
  • 1 zure appel
  • jeneverbessen
  • 1 laurierblad
  • 2 kruidnagelen
  • 1/2 ui
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel bloem

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Kook de varkenspoot in 1 uur half gaar.
    Spreid de zuurkool uit in de R&oumlmertopf.
    Schil de appel, snijd hem doormidden en
    snijd de ene helft.
    Prik in de andere helft de jeneverbessen,
    laurierblad en kruidnagelen en
    leg dit op de zuurkool.
    Leg het vlees in een kuiltje in het midden
    van de zuurkool.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in
    een koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Stoof het gerecht in 2 uur gaar.
    Bind de zuurkool met aangemengde bloem
    en maak het af met boter.

    Varkenshaas met zuur-zoete saus


    Ingredienten :

  • 2 varkenshaasjes
  • zout
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eierdooier
  • 1 kopje blokjes ananas
  • 1/2 blikje tomatenpuree
  • 1 ui
  • 1 kopje bouillon
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel maizena
  • soya
  • suiker
  • ketjap

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Snijd het vlees in plakjes van 2 cm dikte.
    Vermeng de bloem met zout, eierdooier, citroensap,
    en 2 eetlepels ananassap.
    Snipper de ui fijn.
    Haal de vleesplakjes door het deeg en bak ze
    met de uitjes in de hete boter aan
    beide kanten lichtbruin.
    Schep het vlees met ui in de R&oumlmertopf.
    Meng de bouillon met kerriepoeder, maizena,
    tomatenpuree en ananasblokjes.
    Schenk het mengsel over het vlees.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 180 graden.
    Stoof het vlees in 35 minuten gaar.
    Maak het af op smaak met zout, suiker en soja.

    Varkensfilet


    Ingredienten :

  • 500 gram varkensfilet
  • zout en peper
  • 250 gram tomaten
  • 250 gram champignons
  • 100 gram gekookte ham
  • 1 teentje knoflook
  • tijm
  • rozemarijn
  • salie
  • 1 kopje zure room
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • boter

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Snijd het vlees in plakken en bestrooi
    het met zout en peper.
    Ontvel de tomaten en snijd ze in plakjes.
    Snijd de champignons in vieren en
    vermeng ze met de tomaten.
    Bekleed de R&oumlmertopf met de ham en leg hierop
    laag om laag het vlees en groentemengsel.
    Dek het af met gekookte ham.
    Meng de room met fijngewreven knoflook, ketchup
    en kruiden en schenk het mengsel over de ham.
    leg hier en daar klontjes boter.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 225 graden.
    Smoor het gerecht in 1 uur gaar.

    Gesmoorde varkenspoulet


    Ingredienten :

  • 1 kilo varkenspoulet
  • zout en peper
  • 1 eetlepel soja
  • tijm
  • 1/2 citroen
  • 1 eetlepel boter
  • 1/2 kop bouillon

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Leg het vlees in de R&oumlmertopf, bestrooi het met
    zout en beleg het met enkele klontjes boter.
    Vermeng de bouillon met citroensap, wat geraspte
    citroenschil, soja en schenk het over het vlees.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 250 graden.
    Smoor het vlees langzaam in 2 uur gaar.

    body{background: url(http://tinypic.com/nn7jhg_th.jpg)}--

    R E C E P T E N
    L A M S- E N S C H A P E V L E E S

    Gesmoorde schapebout


    Ingredienten :

  • 1 schapebout van 1 kilo
  • 2 eetlepels boter
  • 2 uien
  • 1 wortel
  • 2 tomaten
  • 1 citroen
  • 1/2 liter bier
  • zout en peper

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Bestrooi de schapebout met zout en peper,
    wrijf hem in met citroensap en laat het
    enige tijd intrekken.
    Bak het vlees aan alle kanten in de hete boter
    bruin en leg hem dan in de R&oumlmertopf.
    Snipper de uien fijn, snijd de wortel in
    schijfjes, ontvel de tomaten en snijd ze in vieren.
    Meng de ui, wortel, tomaat en citroensap
    en schep het over het vlees.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 220 graden.
    Smoor het vlees in 2 1/2 uur gaar.
    Begiet het vlees na een uur met iets verwarmd
    bier en doe dat verder ieder half uur.

    Franse schapebout


    Ingredienten :

  • 4 lappen van de schapebout
  • 1/4 liter rode wijn
  • 1/8 liter wijnazijn
  • 1/8 liter water
  • zout en peper
  • gedroogde rozemarijn
  • gedroogde tijm
  • gedroogde dragon
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram gerookt spek
  • 1 zakje soepgroente
  • 1 tomaat
  • 1 eetlepel boter

    Bereiding :

    Maak een marinade van de wijn, azijn, kruiden,
    water, gesnipperde ui, fijngewreven knoflook,
    zout en peper.
    Laat het vlees 1 dag marineren hierin.
    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes.
    Bekleed de R&oumlmertopf met schijfjes spek,
    leg hierop het vlees, soepgroenten en tomaten.
    Dek het af met schijfjes spek.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 220 graden.
    Smoor het vlees in 2 1/2 uur gaar.

    Schapevlees als wildbraad


    Ingredienten :

  • 1 schapebout
  • zout en peper
  • 5 jeneverbessen
  • 50 gram gerookt spek
  • 250 gram wortelen
  • 250 gram uien
  • 1 laurierblad
  • 1 kruidnagel
  • 1/2 liter rode wijn
  • 1/2 liter wijnazijn
  • 1/2 citroen
  • 1 kopje zure room
  • 1 eetlepel bloem

    Bereiding :

    Laat de azijn met zout, peper, laurier en
    kruidnagel 10 minuten koken.
    Voeg de fijngedrukte jeneverbessen, rode wijn
    en iets citroenschil toe.
    Laat de schapebout 4 dagen in de marinade staan.
    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Leg de schapebout in de R&oumlmertopf en voeg 1 kopje
    marinade toe met gesnipperde wortel en uien.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 220 graden.
    Stoof het vlees onder af en toe bedruipen
    met wat marinade in 2 uur gaar.
    Meng de bloem met zure room en bind de saus ermeee.
    Laat intussen het vlees 10 minuten zonder
    deksel in de oven staan voor een bruin kortjes.

    Schapelapjes met savooiekol


    Ingredienten :

  • 500 gram lapjes van mager schapevlees
  • 750 gram savooiekool
  • 1 ui
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 100 gram gesneden soepgroente
  • zout en peper
  • marjolein
  • 1 kopje bouillon

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Schaaf de kool fijn en vermeng het met de
    fijngehakte ui en soepgroente.
    Schep de groente in de R&oumlmertopf en leg het vlees erop.
    Bestrooi het vlees met zout en peper en
    schenk de bouillon erover.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Stoof het vlees in 1 1/2 uur gaar en mals.
    Roer voor het opdienen de gehakte peterselie
    en marjolein erdoor.
    Bind het vocht met aangemengde bloem.

    Lamsrug met pepermuntsaus


    Ingredienten :

  • 1 kilo lamsrug
  • 1 theelepel tijm
  • 1 blaadje pepermunt
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper
  • 1 eetlepel olie
  • paprikapoeder
  • 1 ui
  • 1 blikje gesneden champignons
  • 2 eetlepels geraspte kaas

    Voor de saus :

  • 1 eetlepel pepermuntblaadjes
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 kopje bouillon

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Leg het vlees in de R&oumlmertopf en bestrooi
    het met zout en peper.
    Wrijf het in met citroensap en laat het even intrekken.
    Meng de olie met de fijngewreven knoflook, tijm,
    pepermunt en paprikapoeder en wrijf het vlees ermee in.
    Snipper de ui fijn en voeg het met de champignons toe.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 250 graden.
    Smoor het vlees in 1 1/4 uur gaar.
    Maak de saus af met kaas.

    Bereiding pepermuntsaus :

    Druk de pepermunt met suiker fijn, meng met
    de azijn en klop het in de kokende bouillon.

    body{background: url(http://tinypic.com/nn7jhg_th.jpg)}--

    R E C E P T E N
    G E V O G E L T E

    Gebraden haantje in witte wijnsaus


    Ingredienten :

  • 2 haantjes
  • zout en peper
  • citroensap
  • 1 ui
  • 1 kopje zure room
  • 1 kopje witte wijn
  • 1 laurierblad
  • peterselie
  • tijm
  • dragon
  • nootmuskaat
  • 1 klein blikje champignons
  • 50 gram gerookt spek

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Wrijf de haantjes in met zout en peper,
    besprenkel ze met citroensap en leeg ze
    naast elkaar in de R&oumlmertopf.
    Bedek ze met dunne plakjes spek.
    Meng de zure room met de wijn en kruiden en
    schenk het sausje voorzichtig langs de haantjes.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 250 graden.
    Smoor de haantjes in 1 uur gaar.
    Giet de saus voorzichtig af, zeef hem
    in een pannetje en maak de saus af met champignons.
    Plaats intussen de haantjes zonder deksel
    in de oven en laat ze in 10 minuten
    een bruin korstje krijgen.

    Gebraden haantjes


    Ingredienten :

  • 2 haantjes
  • zout en peper
  • 2 eetlepels boter
  • 1/2 kop witte wijn
  • iets bouillon

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Bestrooi de haantjes met zout en peper, bestrijk
    ze met gesmolten boter en leg ze naast
    elkaar in de R&oumlmertopf.
    Leg wat klontjes boter op de haantjes en
    Schenk de wijn erover.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Braad de haantjes in 1 1/4 uur gaar.
    Leng de saus met iets bouillon aan.

    Ragout van haantjes


    Ingredienten :

  • 2 haantjes
  • 6 tomaten
  • 2 paprika
  • 1/2 kopje witte wijn
  • 1/2 kop bouillon
  • 1/2 citroen
  • zout en peper
  • tijm
  • 1 teentje knoflook

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Verdeel de haantjes in stukken, bestrooi ze
    met zout en peper en leg ze in de R&oumlmertopf.
    Snijd de paprika in reepjes.
    ontvel de tomaten en snijd ze in vieren.
    Hak de knoflook fijn.
    Voeg de paprika, tomaten en paprika
    toe aan de haantjes.
    Meng de wijn met de bouillon, tijm, citroensap,
    zout en peper en schenk het over de haantjes.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 225 graden.
    Stoof het gerecht in 1 1/2 uur gaar.

    Paprika-ragout


    Ingredienten :

  • 2 haantjes
  • 100 gram gerookt spek
  • 1/2 ui
  • zout
  • paprikapoeder
  • 1/4 liter bouillon
  • 1/4 liter room
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 2 eetlepels geraspte kaas

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Verdeel de haantjes in stukken, wrijf ze in
    met zout en paprikapoeder.
    Bak dunne plakjes spek in de koekenpan
    goudbruin en leg ze op de bodem van de R&oumlmertopf.
    Snipper de ui fijn.
    Leg de stukjes haan met ui op het spek
    en voeg de bouillon toe.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Stoof de haantjes in 1 1/2 uur gaar.
    Maak de saus af met room en citroensap
    en bind hem met aangemengde bloem.
    Bestrooi de de ragout met geraspte kaas en
    laat hem zonder deksel in de hete oven
    een bruin korstje krijgen.

    Gebraden kip


    Ingredienten :

  • 1 kip
  • zout
  • citroensap
  • 2 eetlepels boter
  • 1 blikje champignons
  • bouillon
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 takjes tijm
  • paprikapoeder

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Zout de kip van binnen en buiten en
    besprenkel hem met citroensap.
    Leg de kip in de R&oumlmertopf.
    Steek de tijm in de kip en bestrijk
    hem met gesmolten boter.
    Voeg de champignons met peterselie toe.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 220 graden.
    Braad de kip in 1 uur en 40 minuten gaar.
    Schenk het braadvocht in een pannetje.
    Bestrooi de kip met paprikapoeder en laat hem
    zonder deksel in de oven een bruin korstje krijgen.
    Leng het braadvocht intussen met bouillon,
    en maak de saus af met peterselie.
    Geef de saus apart bij de kip.

    Kipperagout


    Ingredienten :

  • 1 kip
  • 100 gram gerookt vet spek
  • 3 wortelen
  • 1 kleine ui
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 kop bouillon
  • 1 glaasje cognac
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • zout en peper
  • 1 eetlepel olijven

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Verdeel de kip in stukken en leg ze
    in de R&oumlmertopf.
    Snijd het spek in dunne plakjes en bak ze
    in de koekenpan lichtbruin.
    Snipper de ui fijn, meng het met het spek
    en verdeel het over de kipstukken.
    Snipper de wortelen zeer fijn.
    Voeg de wortelstukjes, peterselie, bouillon,
    zout en peper toe aan de kip.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Stoof de kip in 2 uur gaar.
    Maak de saus af met cognac, tomatenketchup en
    olijven en bind hem met aangemengde maizena.

    Gebraden kalkoen


    Ingredienten :

  • 1 kalkoen
  • zout en peper
  • 2 eetlepels boter
  • 1/2 liter bouillon

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Wrijf de kalkoen van binnen en buiten
    in met zout en peper.
    Leg hem in de R&oumlmertopf en
    verdeel er klontjes boter over.
    Voeg iets bouillon toe.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Braad de kalkoen in 2 1/2 uur gaar en mals.
    Bedruip de kalkoen ieder half uur met bouillon.

    Gevulde kalkoen


    Ingredienten :

  • 1 kalkoen
  • zout en peper
  • 2 eetlepels boter
  • 1/2 liter bouillon

    Voor de vulling :

  • het hart en lever van de kalkoen
  • 250 gram gemengd gehakt
  • 250 gram gehakte champignons

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Verwijder het hart en lever en
    maal het fijn.
    Wrijf de kalkoen van binnen en buiten
    in met zout en peper.
    Meng het hart, lever, gehakt en champignons
    en vul de kalkoen hiermee.
    Leg hem in de R&oumlmertopf en
    verdeel er klontjes boter over.
    Voeg iets bouillon toe.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Braad de kalkoen in 2 1/2 uur gaar en mals.
    Bedruip de kalkoen ieder half uur met bouillon.

    Kalkoen in groentesaus


    Ingredienten :

  • 1 kleine kalkoen
  • 400 gram spruitjes
  • 400 gram tomaten
  • 250 gram champignons
  • 2 uien
  • zout en peper
  • paprikapoeder
  • 1 teentje knoflook
  • aromat
  • 3 eetlepels olie
  • 60 gram gerookt spek
  • 1 pakje sauspoeder

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Maak de spruitjes schoon.
    Ontvel de tomaten en snijd ze in vieren.
    Snipper de ui fijn.
    Meng de spruitjes, tomaten, champignons en
    ui, leg ze in de R&oumlmertopf en bestrooi met aromat.
    Leg de kalkoen op de groente.
    Meng de olie met paparikapoeder, fijn gewreven
    knoflook, zout en peper en bestrijk de kalkoen ermee.
    Leg er dunne plakjes spek op.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 220 graden.
    Braad de kalkoen in 2 1/2 uur gaar en mals.
    Leg de kalkoen op een voorverwarmde schotel.
    schenk het vocht in een pannetje, leng het aan
    met water en bind het met sauspoeder.
    Schenk de saus over de groente.

    Gebraden patrijs


    Ingredienten :

  • 3 jonge patrijzen
  • 100 gram gerookt spek
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/2 laurierblad
  • tijm
  • 1 ui
  • 100 gram gesneden soepgroente
  • zout
  • 1/2 kop zure room
  • 1/2 kop rode wijn

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Wrijf de patrijzen van binnen en buiten
    in met zout en citroensap.
    Maak een farce van de fijn gehakte hartjes en
    levertjes met boter, citroensap en tijm.
    Vul de patrijzen ermee en naai ze dicht.
    Leg de patrijzen naast elkaar in de R&oumlmertopf.
    Voeg de gesnipperde ui en soepgroenten toe.
    Schenk de room erover.
    Bedek de patrijzen met dunne plakjes spek.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 220 graden.
    Braad het gevogelte in 1 1/2 uur gaar.
    Laat ze nog in 15 minuten zonder deksel
    een bruin korstje krijgen.
    Begiet ze intussen nog twee keer met rode wijn.

    Patrijzen in champignon-madeirasaus


    Ingredienten :

  • 3 jonge patrijzen
  • 100 gram gerookt spek
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/2 laurierblad
  • tijm
  • 1 ui
  • 100 gram gesneden soepgroente
  • zout
  • 1/2 kop zure room
  • 1/2 kop rode wijn
  • 1 kopje madeira
  • 1 blikje champignons
  • 1 eetlepel bloem

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Wrijf de patrijzen van binnen en buiten
    in met zout en citroensap.
    Maak een farce van de fijn gehakte hartjes en
    levertjes met boter, citroensap en tijm.
    Vul de patrijzen ermee en naai ze dicht.
    Leg de patrijzen naast elkaar in de R&oumlmertopf.
    Voeg de gesnipperde ui en soepgroenten toe.
    Schenk de room erover.
    Bedek de patrijzen met dunne plakjes spek.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 220 graden.
    Braad het gevogelte in 1 1/2 uur gaar.
    Laat ze nog in 15 minuten zonder deksel
    een bruin korstje krijgen.
    Begiet ze intussen nog twee keer met rode wijn.
    Schenk intussen het braadvocht in een pannetje
    en voeg de madeira en champignons toe.
    Laat het even koken en bind de saus met bloem.

    Ganzenschotel


    Ingredienten :

  • 1 kilo ganzenvlees
  • 1 pak wijnzuurkool
  • 1 kopje appelwijn
  • 1 eetlepel ganzereuzel
  • 1 kweepeer
  • 1 glas Calvados
  • 1 ui
  • 3 kruidnagelen
  • 1 laurierblad
  • zout en peper
  • 1 eetlepel bijenhoning

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Bak het vlees in het vet aan alle kanten bruin.
    Voeg zout en peper toe.
    Spreid de zuurkool in de R&oumlmertopf uit.
    Halveer de ui en wikkel elke helft in een laurierblad.
    Prik de bladeren vast met kruidnagel en
    leg ze bovenop de zuurkool.
    Schil de kweepeer, verwijder het klokhuis
    en snijd hem in kleine plakjes.
    Strooi de kweepeer erover.
    Meng de honing met appelwijn en giet het erover.
    Leg daaop het aangebraden vlees.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 250 graden.
    Laat het gerecht in 3 uur gaar sudderen.
    Verwijder voorzichtig de uien.
    Roer de zuurkool met een lepel door elkaar
    en meng het met de Calvados.
    Serveer het vlees er apart bij.

    Eend met vruchten-zuurkool


    Ingredienten :

  • 1 eend
  • 750 gram zuurkool
  • 250 gram fruitcocktail
  • zout en peper
  • 1/4 liter bouillon
  • 1 verse paprika
  • 1 eetlepel maizena

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Vermeng de zuurkool met de vruchten en
    de kleingesneden paprika.
    Leg het mengsel in de R&oumlmertopf.
    Verdeel de eend in stukken en
    bestrooi met zout en peper.
    Leg de eend op de zuurkool en schenk
    de bouillon erover.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 250 graden.
    Laat het gerecht in 2 uur gaar worden.
    Leg de stukken eend op een voorverwarmde schotel.
    Bind de zuurkool met aangemengde maizena en
    breng het op smaak naar keuze.

    Eend nizza


    Ingredienten :

  • 1 eend
  • 1 kilo tomaten
  • 300 gram olijven zonder pit
  • 2 likeurglaasjes cognac
  • 2 likeurglaasjes witte wijn
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper
  • rozemarijn
  • tijm
  • aromat

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Wrijf de eend in met knoflook, zout en peper
    en leg hem in de R&oumlmertopf.
    Snijd de olijven in schijfjes.
    Ontvel de tomaten en snijd ze in vieren.
    Voeg de tomaten en olijven toe aan de eend.
    Bestrooi het met kruiden en aromat.
    Schenk de cognac en wijn erover.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 250 graden.
    Stoof de eend in 2 uur mals en gaar.

    Gevulde gebraden duif


    Ingredienten :

  • 4 duiven
  • 2 broodjes
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 4 eieren
  • zout en peper
  • nootmuskaat
  • 3 eetlepels boter

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Wrijf de duiven van binnen en buiten in met zout.
    Laat de broodjes weken en druk ze uit.
    Vermeng het met klein gehakte hartjes e levertjes
    met peterselie.
    Braad het mengsel in wat boter even aan,
    vermeng het met de eieren en breng het
    op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
    Vul de duiven met het mengsel en naai ze dicht.
    Leg het gevogelte dicht naast elkaar
    in de R&oumlmertopf en beleg met kontjes boter.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Braad de duiven in 1 1/2 uur goudbruin.
    Bedruip de duiven af en toe met
    hun eigen vocht of iets bouillon.

    Ragout van duiven


    Ingredienten :

  • 4 duiven
  • 50 gram gerookt spek
  • 1 ui
  • 1 eetlepel peterselie
  • tijm
  • 1/2 citroen
  • zout en peper
  • 1 kop bouillon
  • 1 eetlepel maizena
  • scheutje wijn

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Bekleed de R&oumlmertopf met schijfjes spek.
    Snijd de duiven doormidden en schik het op het spek.
    Snipper de ui fijn en meng het met peterselie,
    tijm, citroensap, iets geraspte citroenschil,
    zout en peper en bestrooi de duiven ermee.
    Schenk de bouillon erover.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Laat de duiven in 1 1/2 uur gaar stoven.
    Bind het stoofvocht met aangemengde maizena,
    scheutje wijn en stukje boter.

    body{background: url(http://tinypic.com/nn7jhg_th.jpg)}--

    R E C E P T E N
    S T O O F P O T J E S

    Vlaamse stoofpot


    Ingredienten :

  • 250 gram lamsschouder
  • 300 gram runderborst
  • 250 gram doorregen spek
  • 2 1/2 dl water
  • zout en peper
  • 6 worteltjes
  • 4 raapjes
  • 2 uien
  • 1 savooiekooltje
  • bouquet garnie van peterselie, tijm, laurier

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Snijd het vlees in blokjes, doe het in
    de R&oumlmertopf en bestrooi het met zout en peper.
    Voeg het water en de kruiden toe.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Laat het gerecht 1 uur stoven.
    Snipper de ui en snijd de groente fijn.
    Voeg de ui met groente toe aan het vlees
    en laat het samen in 1 uur gaar stoven.

    Stoofpotje


  • 500 gram rundvlees
  • 1 varkensnier
  • 200 gram varkenslever
  • 50 gram boter
  • 2 uien
  • 1 laurierblad
  • 2 1/2 dl bouillon
  • aardappelmeel
  • dragonazijn
  • zout en peper
  • scheut azijn

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Snijd het rundvlees in stukken, leg het in
    de R&oumlmertopf en bestrooi het met zout en peper.
    Snipper de uien fijn.
    Voeg de uien, laurier en bouillon toe aan het vlees.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Laat het vlees 1 uur stoven.
    Snijd de nier en lever in plakken en
    voeg het aan het gerecht toe.
    Laat het gerecht in 1/2 uur gaar en mals stoven.
    Verwijder het laurierblad en bind het vocht met
    aangemengd aardappelmeel.
    Breng het op smaak met een scheut azijn.

    Vlaams stoofpotje


    Ingredienten :

  • 500 gram platte runderlapjes
  • 75 gram boter
  • 250 gram uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 volle eetlepel bloem
  • 3/4 liter licht bier
  • azijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • suiker
  • zout en peper
  • nootmuskaat

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Snijd de uien in dunne ringen.
    Bak het vlees en uien in de hete boter lichtbruin.
    Strooi de bloem erover en voeg al roerend
    het bier met knoflook, azijn, mosterd, suiker,
    zout en peper toe.
    Schep het mengsel over in de R&oumlmertopf.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Stoof het gerecht in 2 uur gaar en mals.

    Gentse stoofpot


    Ingredienten :

  • 1 varkensoor
  • 1 varkenspootje
  • 150 gram doorregen spek
  • 100 gram wortelen
  • 100 gram rapen
  • 1/2 selderijknol
  • 1 prei
  • 1/2 savooiekool
  • 500 gram aardappelen
  • knoflook
  • zout en peper
  • bouquet garnie van tijm, laurier, peterselie
  • 100 gram saucijsjes

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder wate staan.
    Snijd de wortelen, rapen, selderijknol en prei
    in reepjes, schaaf de kool grof en snijd
    de aardappelen in vieren.
    Doe het vlees met groente en aardappelen
    in de R&oumlmertopf.
    Voeg de fijn gewreven knoflook, zout en
    peper toe en zoveel water dat alles onder staat.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Laat het gerecht in 2 uur mals en gaar stoven.
    Laat de sausijsjes het laatste half uur
    mee gaar worden.
    Verwijder de bouquet-garni en snijd
    het vlees in plakken.
    Zeer heet opdienen in soepborden en
    ruim bestrooien met gehakte peterselie.

    Waterzooi van kip


    Ingredienten :

  • 500 gram kippepoulet
  • 5 dl water
  • 1 ui
  • laurierblad
  • kruidnagel
  • bouequet garni van peterselie en bladselderij
  • zout en peper
  • 1/2 wortel
  • 1 kleine prei
  • 1/4 selderijknol
  • 1/2 eetlepel bloem
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 ei
  • 4eetlepels room

    Bereiding :

    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Steek de kruidnagel en laurierblad in de ui.
    Doe het poulet met water, bouequet-garni,
    zout en peper in de R&oumlmertopf.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet hem in een
    koude oven en stel hem in op 200 graden.
    Laat de kip in 45 minuten gaar koken.
    Snijd de wortel in zeer dunne reepjes en
    selderijknol en prei in ringen.
    Laat de laatste 10 minuten de groente mee koken.
    Verwijder de ui en bouquet-garni en giet
    het vocht af in een pannetje.
    Meng de bloem met de room, ei, citroensap
    en schenk wat hete bouillon erbij.
    Roer het mengsel, breng het aan de kook
    en schenk het over de kip.
    Dien het gerecht op in soepborden.
    Lekker met gekookte aardappelen.

    Hollandse erwtensoep


    Ingredienten :

  • 250 gram spliterwten
  • 1 1/2 liter water
  • 200 gram varkenspoulet
  • 200 gram saucijsjes
  • 100 gram gekookte gelderse worst
  • 1 dikke prei
  • 1/4 knolselderij
  • bosje bladselderij
  • zout en peper

    Bereiding :

    Laat de erwten een nacht in het water weken.
    Laat de R&oumlmertopf 10 minuten onder water staan.
    Schenk de erwten met water in de R&oumlmertopf.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf, zet
    hem in een koude oven en stel hem in op 180 graden.
    Kook de erwten in 1 1/2 uur gaar.
    Snijd het poulet, de saucijsjes, prei,
    knolselderij en bladselderij klein.
    Voeg het vlees en groenten met zout en peper toe.
    Leg de deksel op de R&oumlmertopf en laat
    de soep in 1 uur gaar koken.
    Roer de soep goed door, zodat het een
    mooi gebonden massa awordt.
    Serveer de soep met plakjes worst en roggebrood.

    body{background: url(http://tinypic.com/nn7jhg_th.jpg)}--

    R E C E P T E N
    B I J G E R E C H T E N

    body{background: url(http://tinypic.com/nn7jhg_th.jpg)}--

    R E C E P T E N
    G R O E N T E

    body{background: url(http://tinypic.com/nn7jhg_th.jpg)}--

    R E C E P T E N
    S O E P E N

    body{background: url(http://tinypic.com/nn7jhg_th.jpg)}--

    R E C E P T E N
    V I S

    body{background: url(http://tinypic.com/nn7jhg_th.jpg)}--

    R E C E P T E N
    E E N P A N S

    body{background: url(http://tinypic.com/nn7jhg_th.jpg)}--

    R E C E P T E N
    O M E L E T T E N
    S O U F F L E
    P A S T E I T J E S

  • Home Recepten Kookboeken