Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Finesse voor Koken of Verrijken

Finesse

voor koken en verrijken body{background: url(http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20050401094715.jpg)}--


Finesse voor Verrijken

is ideaal om gerechten mee "af te maken"
en geeft een frisse en romige smaak.
Het bevat slechts 20 % vet en
dat is bovendien plantaardig.

Je roert Finesse voor Verrijken vlak voor
het gerecht klaar is door de saus,
jus, puree, stamppot of soep.

Begin met een volle eetlepel, proef en voeg
nog wat extra naar smaak toe.

Verrijken is ideaal om een pittige
smaak te verzachten.
Het is te gebruiken voor koude en
warme maaltijden en is heerlijk als basis
voor dipsauzen en sladressing.


Finesse voor Koken

is ideaal als "basis" voor soepen, hartige
taarten en pasta-, groente- en vissauzen.
Het bevat slechts 15 % vet en
is bovendien plantaardig.

Nadat je de basis ingredienten voor het
gerecht hebt aangebakken, voeg je
hieraan een scheut van minimaal 1/2 flesje toe.
Vervolgens laat je het even in de pan
fruiten, breng je het op smaak met
zout en peper em het gerecht is klaar.

Naast de lichte en romige smaak
kan Finesse voor Koken niet schiften.


Finesse voor Verrijken is een gezonder
alternatief voor kookroom en creme fraiche

Kerrieschotel
romig met varkensvlees


Voor 4 personen
Bereidingstijd : 45 minuten
Bevat per portie 526 KCal

Ingredienten :

  • 400 gram hamlappen
  • 3 eetlepels vloeibare boter
  • 250 gram broccoli
  • 250 gram bloemkool
  • 450 gram voorgekookte aardappelschijfjes
  • 2 eieren
  • 1 flesje Finesse voor Koken
  • 1 eetlepel milde kerriepoeder
  • 2 bosuitjes
  • zout en peper

    Bereiding :

    Snijd de hamlappen in blokjes.
    Snijd de broccoli en bloemkool in roosjes.
    Snijd de bosuitjes in ringetjes.
    Verwarm de oven voor op 225 graden.
    Bestrooi het vlees met zout en peper.
    Verhit de boter in een koekenpan
    en bak de blokjes vlees in
    4 minuten rondom bruin.
    Kook de broccoli- en bloemkoolroosjes
    in een pan ruim kokend water
    en wat zout beetgaar.
    Laat ze in de vergiet uitlekken.
    Verdeel het vlees over een ingevette
    ovenschaal, verdeel de broccoli en bloemkool
    erover en dek af met aardappelschijfjes.
    Klop in een kom de eieren los met
    de Finesse voor Koken en kerriepoeder.
    Voeg zout en peper toe en roer
    de uiringetjes erdoor.
    Schenk het eimengsel over de
    aardappelschijfjes in de schaal.
    Laat dee schotel in de oven in 30 minuten
    goudbruin en gaar worden.

    Ook lekker met rul gebakken gehakt
    of plakjes rookworst.
    Vervang de groente een door
    sperziebonen, prei of wortel.

    Broccoli met kaassaus


    Voor 4 personen
    Bereidingstijd : 15 minuten
    Bevat per portie 168 KCal

    Ingredienten :

  • 600 gram broccoli
  • 150 ml Finesse voor Koken
  • 75 gram geraspte belegen kaas
  • zout en peper
  • nootmuskaat

    Bereiding :

    Snijd de broccoli in roosjes van de stronk.
    Schil de stronk met een dunschiller
    en snijd ze in plakjes.
    Kook de broccoliroosjes en plakjes
    in een pan met ruim kokend water
    met wat zout in 5 minuten beetgaar.
    Schenk intussen de Finesse voor Koken
    in een steelpan en roer er de kaas door.
    Verwarm het al roerend tot een gladde saus.
    Breng het op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
    Giet de broccoli af, doe de groente over
    in een schaal en schenk de kaassaus erover.
    Lekker met vlees of kip.

    Strooi er eventueel voor een bruin korstje
    nog wat geraspte kaas over en
    laat de broccoli onder de hete grill
    in 3 minuten goudbruin kleuren.
    Kies voor een pittige saus oude kaas,
    voor een milde saus jongbelegen kaas.

    Gehaktballetjes met romige jus


    Voor 4 personen
    Bereidingstijd : 25 minuten
    Bevat per portie 408 KCal

    Ingredienten :

  • 500 gram half-om-half-gehakt
  • 1 ei
  • 1 zakje gehaktkruiden
  • 3 etlepels vloeibare boter
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 150 ml Finesse voor Koken
  • 100 ml water

    Bereiding :

    Meng het gehakt in een kom met het ei en
    gehaktkruiden en kreed het goed door elkaar.
    Vorm hiervan 12 kleine ballen.
    Verwarm de boter in een hapjespan tot
    de grote bellen verdwijnen en bak de ballen
    in 5 minuten rondom bruin.
    Verdeel de ui, paprika en paprikapoeder
    rond de balletjes en bak ze even mee.
    Schenk het water en de Finesse voor Koken
    langs de rand van de pan erbij en laat
    het nog 10 minuten zachtjes sudderen.
    Lekker met gekookte aardappelen en broccoli.

    Maak ook eens karbonade of kipfilet
    met romige jus.


    Vervang de gehaktballetjes door 4 karbonades
    of kipfilets en volg verder het recept.

    Kipschotel romig met kaas


    Voor 4 personen
    Bereidingstijd : 45 minuten
    Bevat per portie 537 KCal

    Ingredienten :

  • 400 gram kipfilet
  • 3 eetlepels vloeibare boter
  • 250 gram worteltjes
  • 300 gram panklare prei
  • 450 gram voorgekookte aardappelschijfjes
  • 2 eieren
  • 1 flesje Finesse voor Koken
  • 1 eetlepel mosterd
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • zout en peper

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 225 graden.
    Snijd de kipfilet in stukken en
    bestrooi ze met zout en peper.
    Verwarm de boter in een koekenpan
    tot de grote bellen verdwijnen
    en bak de kipstukken rondom bruin.
    Leg ze in een ingevette ovenschaal.
    Snijd de worteltjes in plakjes en roerbak
    ze met de prei 3 minuten
    in het achter gebleven bakvet.
    Verdeel het worteltjes-prei-mengsel
    over de kip en leg de aardappelschijfjes erop.
    Klop de eiren los met de Finesse voor Koken,
    mosterd en kaas.
    Breng het op smaak met zout en peper.
    Schenk het mengsel over de aardappelschijfjes.
    Laat de schotel in de oven in 30 minuten
    goudbruin en gaar worden.

    Ook lekker met kalkoenfilet of varkensfiletlapjes.
    Vervang de groente eens door
    paprika en courgette.

    Tartaartje met champignonsaus


    Voor 4 personen
    Bereidingstijd : 25 minuten
    Bevat per portie 293 KCal

    Ingredienten :

  • 4 tartaartjes
  • zout en peper
  • 3 eetlepels vloeibare boter
  • 1 gesnipperde ui
  • 250 gram champignons
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 flesje Finesse voor Koken

    Bereiding :

    Bestrooi de tartaartjes met zout en peper.
    Snijd de champignons in plakjes.
    Verwarm de boter in een hapjespan tot de
    grote bellen verdwijnen en bak de tartaartjes
    op hoog vuur in 6 minuten mooi bruin
    en van binnen rose.
    Leg het vlees op een warm bord en
    dek het af met alu-folie.
    Bak de ui en champignons 4 minuten
    in het achtergebleven bakvet.
    Strooi er zout en peper over.
    Schep de mosterd en Finesse voor Koken erdoor.
    Laat de saus even zachtjes pruttelen.
    Schep de saus over de tartaartjes.
    Lekker met gebakken aardappelen
    en sperziebonen.

    Vervang de tartaartjes door hamburgers,
    braadworstjes, saucijsjes of blinde vinken.
    Pas de baktijd wel aan :
    hamburgers 8 minuten,
    overige vleessoorten 15 minuten.

    Romige aardappelpuree


    Voor 4 personen
    Bereidingstijd : 25 minuten
    Bevat per portie 240 KCal

    Ingredienten :

    1 kilo kruimige aardappelen

  • 1/2 potje Finesse voor Verrijken
  • 3 bosuitjes
  • 15 gram verse basilicum
  • nootmuskaat

    Bereiding :

    Snijd de bosuitjes in ringetjes.
    Hak de basilicum grof.
    Schil de aardappelen en
    snijd ze in blokjes.
    Kook de aardappelen in een afgedekte pan
    met 150 ml water en wat zout
    in 20 minuten gaar.
    Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
    Voeg de Finesse voor Verrijken toe en roer
    het tot een smeuige puree.
    Schep de bosuitjes en basilicum erdoor
    en breng de puree op smaak met
    nootmuskaat, zout en peper.

    Een ovenvariant :

    Schep de puree in een lage ovenschaal,
    strijk er wat Finesse voor Verrijken over
    en bestrooi met geraspte kaas en paneermeel.
    Laat de puree onder een hete grill
    in 4 minuten knapperig bruin worden.

    Tomaten-komkommersalade
    met romige dressing


    Voor 4 personen
    Bereidingstijd :25 minuten
    Bevat per portie 60 KCal

    Ingredienten :

  • 1 komkommer
  • 4 tomaten
  • 5 eetlepels Finesse voor Verrijken
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels bieslook

    Bereiding :

    Knip de bieslook fijn.
    Halveer de komkommer en schraap
    met een lepel de zaadjes eruit.
    Snijd de komkommer in dunne boogjes.
    Snijd de tomaten in stukjes.
    Roer in een slaschaal de Finesse met
    het citroensap en mosterd tot een dressing.
    Roer de bieslook erdoor en breng het
    op smaak met zout en peper.
    Schep de komkommer en tomaten
    door de dressing.
    Lekker met vlees, kip of omelet.

    Deze dressing smaakt ook goed over een
    groene salade of gemengde salade.
    Verdun de dressing dan met iets water.

    Sperziebonen met ham-roomsaus


    Voor 4 personen
    Bereidingstijd : 20 minuten
    Bevat per portie 149 KCal

    Ingredienten :

  • 750 gram sperziebonen
  • 1 eetlepel vloeibare boter
  • 1 kleine gesnipperde ui
  • 75 gram ham in dunne reepjes
  • 4 eetlepels Finesse voor Verrijken

    Bereiding :

    Maak de sperziebonen schoon en halveer ze.
    Kook de bonen in een pan met ruim water
    met wat zout in 10 minuten beetgaar.
    Verwarm intussen de boter in een pan
    tot de grote bellen verdwijnen en fruit
    de ui zachtjes glazig.
    Schep de hamreepjes erdoor.
    Giet de sperziebonen af en schep
    ze door het ui-hammengsel.
    Schep ook de Finesse erdoor en
    warm de groente nog ehel even door.
    Breng het op smaak met zout en peper.

    Vervang sperziebonen een door plakken
    courgette of diepvries tuinerwtjes.

    Prei a la creme


    Voor 4 personen
    Bereidingstijd : 15 minuten
    Bevat per portie 172 KCal

    Ingredienten :

  • 1 kilo dunne prei
  • 3 eetlepels vloeibare boter
  • 1 teen knoflook
  • 4 eetlepels Finesse voor Verrijken
  • nootmuskaat

    Bereiding :

    Maak de prei schoon en snijd ze in ringen.
    Was de prei en laat ze goed uitlekken.
    Verwarm de boter in een wok
    tot de grote bellen verdwijnen
    en schep de prei erdoor.
    Pel de knoflook en pers hem
    boven de prei uit.
    Roerbak de prei 4 minuten, voeg
    2 eetlepels water, zout en peper toe
    en laat de prei in 3 minuten gaar worden.
    Schep de Finesse erdoor en breng de
    prei a la creme op smaak
    met wat nootmuskaat.
    Lekker met kipfilets.

    Vervang de prei eens door 750 gram
    andijvie, witlof of spinazie.

    Aardappel-kaasomelet


    Voor 4 personen
    Bereidingstijd : 25 minuten
    Bevat per portie 460 KCal

    Ingredienten :

  • 500 gram vastkokende aardappelen
  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 4 etlepels vloeibare boter
  • 6 eieren
  • 1/2 potje Finesse voor Verrijken
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden

    Bereiding :

    Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
    Snijd ook de ui, courgette en paprika in blokjes.
    Verwarm de boter in een koekenpan tot de
    grote bellen verdwijnen en bak de aardappel
    met de groenten al omscheppend
    in 6 minuten beetgaar.
    Strooi de Italiaanse kruiden,
    zout en peper naar smaak erover.
    Klop in een kom de eieren los met
    de Finesse en geraspte kaas.
    Schenk het mengsel over de groenten en
    laat de omelet op zacht vuur in 12 minuten stollen.
    Lekker met gemengde salade.

  • Home Recepten