Allerbeste burgers
Allerbeste burgers
Dat wordt weer genieten body{background: url(http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20050130041847.jpg)}--
Celine Dion met "Fly"
Dit is een artikel van Luckyjo - Lucy
Inleiding
Hamburgers zijn genoemd naar
"Hamburg steak" een term voor gemalen vlees.
Ze hebben de wereld veroverd als
de favoriete snack van iedereen.
Er is een levensgroot verschil tussen
de "fast food" versies en de sappige
zelf sappige gemaakte exemplaren.
Echte burgers zijn vullend, voedzaam
en absoluut verrukkelijk,
een echte culinaire ervaring.
Er komen recepten met kip, vis, lamsvlees,
noten, peulvruchten en rundvlees.
Extra smaakmakers zijn kaas, kruiden,
chilipepers en gedroogd fruit.
De meeste van de recepten kunnen zowel
op de barbecue, onder de grill of
in de koekenpan bereid worden.
Mini-burgers zijn heerlijk als ze
gefrituurd worden.
Technieken
Vlees malen
U kunt alllerlei soorten gemalen vlees
in de winkel kopen, maar ook zelf
het vlees malen.
Snijd alle stukken vet van het vlees af
en snijd het vlees in blokjes van 4 cm
ene maal ze in de gehaktmolen.
Bij gebruik van de keukenmachine, snijd het
vet van het vlees af en
snijd het in blokjes.
Maal ze in de keukenmachine
met het juiste metalen blad.
Roer het vlees tussentijds om,
zodat het gelijkmatig wordt gemalen.
Maal het vlees niet te lang,
anders worxdt het taai.
U kunt het vlees ook met de hand malen.
Snijd eerst het vet van het vlees af.
Snijd het vlees dan in blokjes.
Blijf hakken tot de
structuur naar wens is.
Barbecuen
Nurgers en barbecuen zijn een
klassieke combinatie.
Zorg ervoor dat de vlammen gedoofd zijn
en de kooltjes roodgloeiend en met een
laagje as bedekt zijn voor het barbecuen.
Een verstelbare grill is de gemakkelijkste
manier om de temperatuur te regelen.
Bestrijk het rooster in met olie.
De gaartijd hangt af van de dikte van de burgers.
Grillen
Verwarm een grill altijd voor en
bestrijk het rooster altijd met olie.
Bestrijk de burgers voor het grillen
met olie of een saus.
De afstand tussen de burgers en hittebron
moet 8 cm zijn.
Keer ze tijdens het grillen eenmaal
en bestrijk ze weer met olie of saus.
Bakken
Visburgers en sommige soorten vegetarische
burgers hebben zo een tere structuur
dat ze niet geschikt zijn voor
de barbecue of grill.
Deze kunnen het beste gebakken worden.
Alle soorten burgers kunnen gebakken worden.
Verhit een koekenpan met dikke bodem en
voeg een laagje plantaardige
olie van 1 cm toe.
Voeg als de olie heet is de burger
voorzichtig met een spatel toe en
bak hem op middelhoog vuur.
Keer de burger een maal tijdens het bakken,
haal hem als hij goudbruin en gaar is
met een spatel uit de pan.
Laat de burger op keukenpapier uitlekken.
In een enkel recept wordt de burger gefrituurd.
Verhit dan de olie tot 190 graden
en frituur de burgers.
Bereidingstijden voor barbecuen
Voor burgers van 2 cm dik
Bonenburger :
8 - 10 minuten - heet
Rundvleesburgers :
6 - 8 minuten - heet
Kipburgers :
8 - 12 minuten - middelheet
Visburgers :
8 - 10 minuten - middelheet
Lamsvleesburgers :
10 - 15 minuten - middelheet
Basisrecepten
Basisburger
Zelf gemaakte burgers zijn gemakkelijk
te bereiden en heel veelzijdig.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Bereiding :
Maak het vlees in een kom met een vork los.
Voeg de kruiden, zout en peper
naar smaak toe.
Meng alles goed door elkaar.
Kneed het mengsel goed met de handen en
vorm er vier burgers van.
Grill ze 8 minuten op een middelhete
barbecue of onder de voorverwarmde grill.
Keer ze tijdens het bakken een maal.
De volgende relishes zijn makkelijk en snel
te bereiden en smaken fantastisch
bij allerlei soorten burgers.
Snelle barbecue-relish
Voor 4 personen
Ingredienten :
Bereiding :
Roer het tafelzuur, worchestersaus, tomatenketchup
en mosterd goed door elkaar.
Meng de azijn en barbecuesaus er goed door.
Dek de relish af en zet hem
tot gebruik in de ijskast.
Tomaten-relish
Ingredienten :
Verhit de olie in een pan.
Voeg de ui toe en pers de knoflook erboven uit.
Bak de ui met knoflook onder af en toe
roeren 5 minuten.
Voeg de bloem toe en bak al
roerend nog eens 1 minuut.
Roer de tomatenketchup, passata, suiker
en peterselie erdoor.
Kook het geheel onder regelmatig roeren
nog eens 10 minuten.
Laat de relish afkoelen, dek hem af en
xst hem tot gebruik in de ijskast.
Komkommer-relish
Voor 4 personen
Ingredienten :
Snijd de komkommer in blokjes
en doe ze in een kom.
Voeg de bleekselderij en paprika toe
en pers de knoflook erboven uit.
Roer de yoghurt en koriander erdoor.
Breng het op smaak met zout en peper.
Dek het af en zet het
tot gebruik in de ijskast.
Deze relish kun je niet langer bewaren.
Hieronder komen de recepten
Recepten visburgers
Kruidige visburgers
met citroen-bieslooksaus
De heerlijke smaak van de verse kruiden en
de citroensaus maken van deze
visburgers een prettige verrassing.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Voor garnering :
Voor servering :
Voor de citroen-bieslooksaus :
Bereiding :
Kook de aardappelen in een grote pan
met water 20 minuten.
Giet ze af, stamp ze fijn met de melk
en breng ze op smaak met zout en peper.
Pureer de vis met het citroensap en de
mierikswortelsaus in de keukenmachine.
Meng het goed met de aardappelen
en de peterselie.
Verwarm de grill voor.
Maak met bebloemde handen 8 burgers van
het mengsel en paneer ze met broodkruim.
Zet de burgers 30 minuen
in de ijskast.
Maak intussen de saus :
snijd de citroenschil in
flinterdunne reepjes en doe ze samen
met citroensap, wijn, gember,
zout en peper in een pan.
Laat het zonder deksel 6 minuten
zachtjes koken.
Vermeng de maizena met 1 eetlepel koud water.
Voeg het mengsel toe aan de pan en laat
de saus zachtjes koken tot hij helder wordt.
Grill de burgers 5 minuten aan elke kant
onder een middelhete grill
tot ze goudbruin en gaar zijn.
Roer vlak voor het opdienen
de bieslook door de saus.
Garneer de burgers met peterselieblad en
serveer ze met de hete saus, peultjes
en tomaten-uiensalade.
Gerookte visburgers
Deze verrukkelijke burgers zijn gemakkelijk
te bereiden en kunnen worden gemaakt
met goedkope afsmijdsels van elke
gerookte vis van goede kwaliteit.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Bereiding :
Kook de vis gaar en snijd ze in flinters.
Kook de aardappelen gaar en
stamp ze in een kom fijn.
Voeg de vis, boter, peterselie
en eierdooier toe.
Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Verdeel het mengsel in 8 gelijke porties
en vorm er met bebloemde handen
platte burgers van.
Klop het eiwit met het losgeklopte ei.
Haal voorzichtig elke visburger door
het geklopte ei en wentel ze
door het broodkruim.
Verhit de olie in een koekenpan en bak
de visburgers 5 minuten aan elke kant
tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Laat ze uitlekken op keukenpapier en
serveer ze heet met de salade.
Maryland-burgers met tartaarsaus
Een ware tractatie deze Amerikaanse
zeevruchtenburgers, die bereid worden
met vers krabvlees en geserveerd
met een heerlijke saus.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Voor garnering :
Voor de saus :
Bereiding :
Meng het ei, mayonaise, worchestersaus,
sherry en kruiden goed door elkaar.
Breng het op smaak met zout en peper.
Schep er voorzichtig het krabvlees door.
Verdeel het mengsel in 8 porties en
vorm er ovale burgers van.
Leg ze op een bakplaat tussen laagjes
bakpapier en zet ze 1 uur in de ijskast.
Maak intussen de saus :
Klop het eigeel met de garde romig.
Voeg de azijn, mosterd, zout en peper toe
en klop alles in 10 minuten
met de garde goed door elkaar.
Klop er de olie in een dun
straaltje geleidelijk door.
Roer de olie, citroensap, lente-uitjes,
kappertjes, augurken en peterselie erdoor.
Zet de saus tot gebruik afgedekt in de ijskast.
Verwarm de grill voor.
Bestrijk de burgers met olie.
Leg ze in een laag op een
met olie ingevette bakplaat.
Grill ze 5 minuten aan elke kant
onder een middelhete grill goudbruin.
Serveer de burgers heet met
de tartaarsaus en garneer met
blaadjes sla, schijfjes citroen en bieslook.
Knapperige kabeljauwburgers
Onder een knapperige korst van broodkruim
zit een tongstrelende vulling
van vis verscholen.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Bereiding :
Snijd 1/3 van de ui in ringen
en snipper de rest.
Schil de aardappelen, kook ze gaar, stamp ze grof en laat ze afkoelen.
Leg de kabeljauwfilet op een groot
ovenvast bord, leg er de uiringen op en
bestrooi het met zout en peper.
Bedek het geheel met alu-folie en zet
het bord op een pan met water
dat zachtjes kookt.
Laat de vis 15 minuten koken tot hij
ondoorzichtig is en gemakkelijk uiteen valt.
Laat de vis afkoelen.
Roer de gesnipperde ui, mayonaise,
snufje zout en peper door de aardappelen.
Gooi de uiringen en graten en vel
van de vis weg.
Doe de vis in een plastic zak en sla
met de deegroller de vis
tot kleine stukjes.
Roer de kabeljauw door de aardappelen.
Vorm met bebloemde handen 8 ovale platte
burgers van het mengsel en zorg ervoor
dat alle lucht er uit wordt gedrukt.
Wentel de burgers door het losgeklopte ei
en daarna door het broodkruim.
Zet ze 30 minuten in de ijskast.
Verhit de olie tot 180 graden.
Frituur de burgers per paar om te
voorkomen dat ze barsten.
Keer ze om in de olie en bak ze
in 3 minuten per kant
knapperig en goudbruin.
Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Leg 2 kabeljauwburgers op elk bord.
Garneer ze met takjes peterselie.
Schotse zalmburgers
In deze verfijnde burgers wordt de
beroemdste Schotse vis gebruikt.
Ze worden geserveerd met pittige mayonaise.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Voor de pittige mayonaise :
Bereiding :
Maak eerst de pittige matonaise.
Meng de mayonaise met mosterd en roer
er vervolgens de worchestersaus en tabasco
naar smaak door.
Zet het tot gebruik afgedekt in de ijskast.
Kook de ongeschilde aardappelen 15 minuten
in een pan kokend water met zout.
Giet ze af, laat ze afkoelen en schil ze.
Roer intussen in een grote kom de zalm, dille
en citroensap door elkaar en breng
het op smaak met zout en peper.
Rasp de aardappelen grof.
Voeg ze toe aan het zalmmengsel en meng
het geheel voorzichtig met de vingers zodat
de reepjes aardappel zoveel
mogelijk heel blijven.
Verdeel het mengsel in 8 porties.
Vorm platte burgers van 1 cm dik
en druk ze goed aan.
Wentel de zalmburgers door de bloem
tot ze er dun mee bedekt zijn.
Verhit de olie in een grote koekenpan.
Bak de burgers in 5 minuten
knapperig en goudbruin.
Keer ze een maal.
Laat ze op keukenpapier uitlekken
en serveer ze met de pittige mayonaise
en gemengde sla.
Thaise mini-burgers
Klein van formaat, maar groot van smaak, deze
pikante burgertjes die geserveerd worden
met komkommerrelish zitten boordevol pit.
Voor 12 mini-burgers
Ingredienten :
Voor de komkommerrelish :
Bereiding :
Maak eerst de komkommerrelish.
Breng de azijn, water en suiker aan de kook.
Roer tot de suiker is opgelost, haal
de pan van het vuur en laat het afkoelen.
Snijd de knoflook in stukjes.
Snijd de komkommer in kwarten
en dan in plakjes.
Snijd de sjalotjes in dunne ringen.
Hak de chilipepers fijn.
Roer de knoflook, komkommer, sjalotjes,
stemgember en chilipeper in een kom
door elkaar en schenk het azijnmengsel erover.
Meng de vis, currypasta en ei in
de keukenmachine tot alles goed is gemengd.
Schep het mengsel in een kom, voeg de vissaus,
suiker, maizena, limoenblaadjes,
koriander en kleingesneden sperziebonen
toe en meng het goed door elkaar.
Vorm van het mengsel burgers van
5 cm doorsnede en 5 mm dik.
Verhit de olie in de wok.
Frituur de mini-burgers in porties
in 5 minuten goudbruin.
Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Garneer ze met de waterkers en
serveer de komkommerrelish er bij.
Dit waren de visburgers
hieronder de kip- en lamsburgers
Recepten kip- en lamsburgers
Teriyaki-kipburgers
Deze mooie aantrekkelijke burgers in
Japanse stijl worden geglaceerd met
een smakelijke teriyakisaus en
zijn in een handomdraai te bereiden.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Voor de garnering :
Voor de teriyakisaus :
Bereiding :
Roer het ei, ui, suiker en sojasaus door het
kipgehakt tot alles goed is gemengd
en aan elkaar plakt.
Dit duurt 3 minuten, de plakkerigheid
zorgt voor een goede consistentie.
Vorm van het mengsel 12 kleine platte ronde
burgers en wentel ze licht door de maizena.
Snijd van de lente-ui alleen het witte
gedeelte in flinterdunne reepjes.
Leg de reepjes lente-ui 5 minuten in
een kom met ijskoud water
en giet ze daarna goed af.
Verhit de olie in de koekenpan.
Doe de burgers in een laag in de pan
en bak ze 3 minuten op middelheet vuur.
Keer de burgers en bak ze nog eens 3 minuten.
Meng intussen de witte wijn, suiker,
rijstwijn en sojasaus en giet
het mengsel in de pan.
Keer de burgers af en toe tot ze
gelijkmatig geglaceerd zijn.
Blijf de pan voorzichtig schudden
om te voorkomen dat de saus aanbrandt.
Schik de burgers op een hete schaal en bedek
ze met de reepjes lente-ui.
Serveer de burgers direct.
Lamsburgers met komkommersaus
Deze burgers zijn licht gekruid en op smaak
gebracht met gedroogde vruchten en
pijnboompitten, perfect
voor een zomerse barbecue
Voor 4 personen
Ingredienten :
Voor de komkommersaus :
Bereiding :
Doe het gehakt, ui, abrikozen, pijnboompitten,
broodkruim, kerriepoeder, ei, zout en peper
in een kom en meng alles goed met de handen.
Verdeel het mengsel in 8 porties en vorm er
kleine platte burgertjes van.
Zet ze afgedekt 30 minuten in de ijskast.
Maak intussen de komkommersaus :
Schil en rasp de komkommer.
Leg de komkommerrasp tussen dubbele
lagen keukenpapier en druk het vocht eruit.
Roer de komkommerrasp, yoghurt en munt
door elkaar en voeg zout en peper toe.
Verwarm de grill voor.
Grill de burgers in 10 minuten midium.
Keer ze halverwege zodat ze
gelijkmatig garen en bruin worden.
Verwarm de pita broodjes en snijd ze open.
Schep wat gemengde sla in de broodjes
en leg de lamsburgers op de sla.
Schep de komkommersaus over de burgers.
Lamsburgers met komkommerrelish
De pikante komkommerrelish past perfect bij
deze pittige lamsburgers.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Voor de komkommerrelish :
Bereiding :
Maak eerst de komkommerrelisg.
Meng de komkommer, rode ui,
citroensap,olie, munt en lente-uitjes in
een grote niet metalen kom.
Zet hem afgedekt 2 uur in de ijskast.
Doe het lamsvlees, ui, paprikapoeder, peterselie,
munt en een snufje zout en peper in een kom
en meng alles goed door elkaar.
Verwarm de grill voor.
Verdeel het lamsvleesmengsel in 4 gelijke
porties en maak 4 burgers van 2 1/2 cm dik.
Grill de burgers 5 minuten aan
elke kant "medium" of 8 minuten doorbakken.
Rooster de snijkanten van de broodjes
kort en leg de broodjes er op.
Serveer de komkommerrelish erbij.
Lamsburgers met een romige vulling
U kunt deze verrassingsburgers van tevoren
maken en invriezen tussen
stukken vetvrij papier.
Voor 6 personen
Ingredienten :
Om te serveren :
Bereiding :
Doe het lamsgehakt met worchestersaus, majoraan,
zout en peper in een kom en meng het goed.
Verdeel het gehaktmengsel in 6 porties
en vul elke met enkele blokjes kaas.
Vorm er met vochtige handen burgers van,
bedek de kaas goed.
Laat ze afgedekt 20 minuten staan.
Verwarm de grill voor.
Bestrijk de grillpan en lamsburgers
licht met olijfolie en grill ze 5 minuten
aan elke kant onder de hete grill.
Serveer de lamsburgers met gemengde
salade en zwarte olijven.
Lamsburgers met munt en aalbessen-chutney
Deze bijzondere burgers vereisen een beetje
extra voorbereidingstijd, maar zijn
de extra moeite zeker waard.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Voor de chutney :
Bereiding :
Meng het lamsgehakt, ui, munt en peterselie goed.
Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Verdeel het in 8 gelijke porties
en vorm er met de handen platte burgers van.
Snijd de mozzarella in 4 plakken.
Beleg er 4 burgers mee en
leg op elk stuk mozzarella een burger.
Druk het vlees tot 4 platte burgers,
bedek de kaas goed.
Meng voor de chutney de aalbessen, honing,
azijn en munt in en kom
en prak het goed met een vork.
Breng het op smaak met zout en peper.
Bestrijk de burgers met een beetje olie
en grill ze in 15 minuten goudbruin
op een middelhete barbecue.
Keer ze een maal om.
Serveer de lamsburgers met aalbessen-chutney.
Dit waren de kip- en lamsburgers
hieronder de rundvleesburgers
Recepten rundvleesburgers
Allerbeste Amerikaanse burger
De Amerikanen hebben het maken van burgers
tot een schone kunst gemaakt.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Voor het serveren :
Bereiding :
Verhit de olie in de koekenpan en bak
de ui 5 minuten tot hij zacht is.
Laat de ui uitlekken en afkoelen.
Meng gehakt, ei, specerijen, mosterd,
tomatenketchup, worchestersaus, kruiden,
zout en peper goed en
pers de knoflook erboven uit.
Voeg de uitjes toe en meng alles goed.
Strooi bloem op een snijplank en vorm
van het mengsel 4 burgers.
Zet ze afgedekt 15 minuten in de ijskast.
Bak de burges 5 minuten aan elke kant
in weinig olie op middelhoog vuur.
Serveer de burgers in de broodjes met
de salade, firetjes en relish.
Kruidige burgers
Breng de Italiaanse zon op tafel
met deze overheerlijke burgers.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Voor de tomatensaus :
Bereiding :
Maak eerst de tomatensaus :
Verhit de olie en bak de uien glazig.
Bak de tomaten 3 minuten mee.
Voeg de basilicum toe, dek de pan af
en kook het geheel 8 minuten.
Voeg water, suiker en azijn toe en
kook het nog 3 minuten.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Laat de saus afkoleen en zeef hem.
Meng get gehakt, knoflook, lente-ui,
kruiden, zout en peper en
vorm er 4 burgers van.
Bak de burgers aan beide kanten in
gesmolten boter op middelhoog vuur gaar.
Warm intussen de saus weer op.
Leg op 4 borden elk een burger
en schep de saus er naast.
"Surf & turf"
Deze interpretatie van een Amerikaans thema,
oorspronkelijk van biefstuk gemaakt,
is een lust voor het oog en de mond.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Voor de saus :
Voor de croutes :
Bereiding :
Meng het rundergehakt met broodkruim, lente-uitjes,
chilipoeder en pers de knoflook erboven uit.
Breng het op smaak met zout en peper en
vorm er 4 gelijke rondjes van.
Verhit de olie in een koekenpan en bak
de burgers 7 minuten.
Keer ze regelmatig.
Doe de bloem bij de burgers en
bak dit 1 minuut.
Schenk er geleidelijk de wijn, bouillon
en slagroom bij en voeg de garnalen toe.
Kook de saus al roerend 5 minuten.
Maak de croutes :
Steek 4 rondjes van 10 cm doorsnede
uit de sneetjes brood.
Smelt de boter in een grote koekenpan
en bak de rondjes 3 minuten, keer ze eenmaal.
Laat de rondjes uitlekken en
leg ze op een schaal.
Leg de burgers erop en
schep de saus eroverheen.
Serveer de burgers met peultjes.
Rundvleesburgers met champignons
Deze burgers smaken overheerlijk en
bevatten extra veel vezels
Voor 4 personen
Ingredienten :
Voor het serveren :
Bereiding :
Hak de ui en champignons fijn in
de keukenmachine.
Voeg gehakt, broodkruim, kruiden,
tomatenpuree, zout en peper toe.
Meng nog enkele seconden tot het mengsel
begint te binden,
maar nog wel structuur heeft.
Verdeel het mengsel in 8 porties en vorm
met bebloemde handen burgers van.
Bak de burgers 15 minuten gelijkmatig gaar
in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
Keer ze een maal.
Serveer de burgers met hamburgerbroodjes,
relish en salade.
Blauwekaasburgers
Deze sappige Amerikaanse burger gevuld met
smeltende blauwee kaas is lekker
als stevige lunch.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Voor het serveren :
Bereiding :
Doe gehakt, peterselie, bieslook, zout en
weinig peper in een kom en pers de knoflook uit.
Meng alles goed door elkaar en
vorm er 4 dikke burgers van.
Maak een snee in elke burger en vul elke
burger dan met een kwart van de kaas.
Maak de burgers dicht zodat de kaas
goed opgesloten zit.
Verwarm de grill voor.
Grill de burgers 5 minuten aan elke kant
voor medium of 7 minuten voor doorbakken.
Snijd de broodjes doormidden en rooster ze.
Vul de warme broodjes met de burgers.
Garneer met plakjes tomaat en wat sla.
Geef er mosterd of ketchup bij.
Thuisburgers
Cheeseburgers die net even anders zijn :
er zit gesmolten cheddar in elke
burger verstopt, die subtiel op smaak
is gebracht met mango-chutney.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Bereiding :
Doe het gehakt, brood, ei, lente-ui
en knoflook in de keukenmachine.
Voeg een beetje zout en peper toe en
maal tot alles goed vermengd is.
Voeg de chutney en kruiden toe
en maal het nog eens.
Verdeel het mengsel in 4 gelijke porties
en vorm er met vochtige handen
platte rondjes van.
Snijd de kaas in 4 stukken en leg
een stuk op het midden van elk rondje.
Kneed het gehakt om de kaas heen
tot een burger.
Zet ze afgedekt 30 minuten in de ijskast.
Verwarm de grill voor.
Grill de burgers 8 minuten aan elke kant.
Rooster de broodjes lichtbruin en
vul ze met de burgers.
Tex-Mexburgers in tortilla's
Zin in iets anders dan gewone burgers in
broodjes, probeer dan deze Tex-Mex-variant.
Serveer met een knapperige groene salade.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Voor garnering :
Voor de guacamole :
Bereiding :
Verwijder de zaadlijsten van de paprika
en hak hem fijn.
Meng het rundergehakt, ui en paprika
en pers de knoflook erboven uit.
Breng het op smaak met zout en peper.
Vorm met de handen 4 grote ronde burgers
van het mengsel en bestrijk ze met olie.
Maak dan de guacamole :
Snijd de avocado's doormidden, verwijder
de pitten en schep het vruchtvlees eruit.
Prak het vruchtvlees grof en meng er het citroensap,
tomaatstukjes, chilipeper en koriander
door en pers de knoflook erboven uit.
Breng het op smaak met zout en peper.
Verwarm de grill voor.
Bak de burgers in 10 minuten
goudbruin en keer ze eenmaal.
Verwarm als de burgers bijna gaar zijn,
de tortilla's snel.
Schep op elke tortilla een lepel
guacamole en leg de burger erop.
Wikkel de tortilla om de vulling heen.
Garneer hem met koriander en
serveer er gemengde sla bij.
Pittige eenhapsburgertjes
Deze onweerstaanbare Indonesische burgers
met kokossmaak zijn fantastisch
als snack of borrelhapje.
Voor 22 stuks
Ingredienten :
Bereiding :
Maal de zaadjes heel fijn in de vijzel.
Week de kokos in 90 ml kokend water.
Meng de kokos met het gehakt in een kom.
Voeg de gemalen specerijen, zout en
voldoende ei om het geheel te binden aan het
vlees-kokosmengsel toe en
pers de knoflook erboven uit.
Meng alles goed door elkaar.
Verdeel het vleesmengsel in porties ter
grootte van een walnoot en
vorm van elk portie een burgertje.
Bestrooi de burgertjes met bloem.
Verhit de olie in de koekenpan en bak
de burgertjes 5 minuten tot ze rondom
goudbruin en goed gaar zijn.
Leg de burgertjes op een schaal en
serveer ze met partjes citroen om
erover uit te knijpen.
Mexicaanse hamburgers
Het enige dat nog ontbreekt bij deze
maaltijd is een glas tequilla.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Voor het serveren :
Bereiding :
Breng een grote pan water aan de kook, voeg
een snufje zout toe en kook
de maiskolven 15 minuten.
Meng het broodkruim, melk, ui, komijn,
cayennepeper, selderijzout en
koriander in een grote kom.
Voeg het gehakt toe en meng alles grondig met
de handen tot het goed vermengd is.
Verdeel het gehaktmensel in 4 gelijke porties.
Leg ze tussen stukken plasticfolie en
druk de porties tot 4 platte burgers.
Verwarm de grill voor op middelheet
en grill de burgers
10 minuten voor "medium"of 15 minuten voor goed gaar.
Keer ze eenmaal tijdens het grillen.
Snijd de hamburgerbroodjes doormidden
en rooster ze lichtbruin.Besmeer ze met de mayonaise en
vul ze met de burgers, plakjes tomaat,
sla, zout en peper.
Leg de broodjes op 4 borden en serveer ze
met de totillachips en maiskolven.
Japanse burgers
Deze zachte malse burgers zijn verrukkelijk
met rijst en een frisse garnering van rettich.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Bereiding :
Verhit de olie in de koekenpan en bak de uien
zachtjes tot ze zacht maar niet bruin zijn.
Laat de uien afkoelen.
Doe het gehakt met gebakken ui, broodkruim
en ei in een grote kom.
Breng het op smaak met zout en peper.
Kneed het geheel met de hand tot alles
goed gemengd is en plakkerig wordt.
Het is belangrijk dat het vlees
zacht en sappig blijft.
Verdeel het mengsel in 4 gelijke porties.
Vet uw handen in met een beetje olie.
Neem een portie van het mengsel en gooi
het 6 keer van de ene hand naar
de andere om alle lucht te verwijderen.
Vorm vervolgens een burger van 2 cm dik.
Herhaal dit met de andere porties.
Verhit de rest van de olie in de koekenpan
en bak de burgers op hoog vuur tot ze
aan een kant bruin zijn en keer ze.
Verwijder de steeltjes van de shii-takes
en sijd ze in plakjes.
Doe de shii-takes naast de burgers
in de pan, doe de deksel erop en
bak alles 4 minuten op laag vuur tot
de burgers gaar zijn.
Roer de shii-takes zo nu en dan om.
Rasp de rettich en laat het in de zeef uitlekken.
Snijd de shisoblaadjes
in flinterdunne reepjes.
Leg de burgers op 4 borden en beleg ze
met de rettich, shiso en shii-takes.
Schenk vlak voor het serveren
1 1/2 theelepel sojasaus over elke burger
en serveer met de rijst.
Stiltonburgers
Een exclusieve burger dan de gewone burger,
er zit gesmolten stilton in verstopt.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Voor het serveren :
Bereiding :
Doe het rundergehakt met ui en bleekselderij
in een grote kom.
Breng het op smaak met zout en peper.
Roer de kruiden en mosterd erdoor
tot er een stevig mengsel ontstaat.
Verdeel het mengsel in 8 gelijke porties.
Leg 4 porties op de snijplank en
druk ze enigszinss plat.
Leg vervolgens een kwart van de
verkruimelde stilton op het
midden van elk portie.
Maak de 4 andere porties plat en leg ze erop.
vorm er 4 burgers van waar
de stilton goed in is verstopt.
Verwarm de grill voor.
Grill de burgers 10 minuten onder een
middelhete grill tot ze gaar zijn.
Keer ze eenmaal.
Snijd de broodjes doormidden en
vul ze met de 4 burgers.
Serveer er salade en piccalilly bij.
Cheeseburgers met pittige avocado-relish
Een tractatie om van te watertanden, hamburgers
van 100 % rundvlees worden belegd met
gesmolten kaas en een romige avocado-relish.
Voor 6 personen
Ingredienten :
Voor de avocado-relish :
Bereiding :
Snijd de tomaten in plakjes.
Maak eerst de avocado-relish.
Prak de avocado met een vork.
Roer er de lente-ui, citroensap, chilipoeder
en fijn gesneden tomaat door en zet apart.
Verwarm de grill voor.
Maak van het gehakt 6 burgers
van 2 cm dik en bestrooi ze met zout en peper.
Grill de burgers 5 minuten aal elke kant
voor "medium" en 8 minuten doorbakken.
Beleg de burgers met een plak cheddar en
zet ze 30 seconden onder de grill
tot de kaas gesmolten is.
Snijd de broodjes doormidden en rooster ze.
Leg de broodjes op 6 borden en
vul ze met de burgers.
Leg en plakje tomaat en een schep
avocado-relish op de burgers.
Garneer met een takje peterselie.
Russische hamburgers
Elke Russische familie heeft zijn eigen variant
van deze alledaagse hamburger.
Van het mengsel kan ook kleine
gehaktballetjes gedraaid worden.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Voor het serveren :
Bereiding :
Doe het broodkruim in een kom en
lepel de melk erover.
Laat het 10 minuten weken.
Voeg het rundergehakt en ei toe.
Breng het op smaak met zout en peper.
Meng alles goed door elkaar.
Maak van het mengsel 4 ovale burgers
van 10 cm lang en 5 cm breed.
Wentel elke burger door de bloem.
Verhit de olie in de koekenpan en bak
de burgers in 8 minuten aan elke kant goudbruin.
Serveer de burgers met tomatensaus,
ingelegde groenten en gebakken uitjes.
Pizzaburgers
Het beroemdste gerecht uit Italie vormde
de inspiratiebron voor deze met
tomaat, mozzarella en ansjovis
belegde burgers.
Voor 6 personen
Ingredienten :
Bereiding :
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de tomaten in plakjes.
Laat de ansjovissen uitlekken en
snijd ze in de lengte doormidden.
Verwarm het brood met de melk in een
steelpannetje tot het brood alle melk
heeft opgenomen.
Prak het geheel tot een brij
en laat het afkoelen.
Doe het vlees, broodmengsel, ei, zout
en peper in een kom.
Meng alles goed en vorm er 6 burgers van.
Strooi het droge broodkruim op een bord
en wentel de burgers erdoor.
Verhit een laagje olie van 5 mm
in een grote koekenpan.
Bak de burgers in 2 minuten
aan elke kant goudbruin.
Leg ze in een laag in een ingevette ovenschaal.
Leg een plakje tomaat op elke burger
en bestrooi hem met oregano,
zout en peper.
Leg er de plakjes mozzarella bovenop
en strooi er iets peper over.
Leg 2 plakjes ansjovis gekruist
op elk plakje mozzeralla.
Bak de burgers 15 minuten in de oven,
tot de mozzeralla gesmolten is.
Serveer ze heet.
Rockburgersalade met sesamcroutons
Dit gerecht is een variatie op de echte
Amerikaanse hamburger in een sesambroodje.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Bereiding :
Doe gehakt, ei, ui, mosterd, selderijzout
en peper in een grote kom.
Meng alles goed door elkaar.
Verdeel het mengsel in 16 porties
van 50 gram per stuk.
Druk de porties tussen plasticfolie tot
platte rondjes met een doorsnede van 13 cm.
Leg 15 gram kaas op 8 van de burgers.
Leg de andere 8 erop en
druk de randen goed aan.
Bewaar ze tot gebruik afgedekt
in de ijskast.
Maak de sesamcroutons :
Verwarmde grill voor.
Snijd de sesamkorst van het brood
en snijd de korst inkorte repen.
Bestrijk ze met olijfolie
en rooster ze 15 minuten.
Strooi naar smaak zout en peper op
de burgers en grill ze in 10 minuten
goudbrin en goed gaar.
Keer ze eenmaal.
Schep de vinaigrette door de slablaadjes
en verdeel de sla over 4 grote borden.
Snijd de tomaten in kwarten.
Snijd de lente-uien in ringen.
Leg op ieder bord 2 rockburgers in het midden
en leg de tomaat, lente-uien en
croutons er omheen.
Ditwaren de rundvleesburgers
hieronder de vegetarische burgers
Recepten vegetarische burgers
Kikkererwten-korianderburgers met tahin
Deze pittige kleine burgers zijn zowel warm
als koud heerlijk.
Voor een stevigere snack vult u pitabroodjes
met deze burgertjes en sla.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Voor garnering :
Voor de tahin-citroen-dipsaus :
Bereiding :
Snijd het witte gedeelte van de lente-ui fijn.
Verwijder de zaadjes van de chilipeper
en hak ze fijn.
Laat de kikkererwten uitlekken en maal ze
in de keukenmachine fijn.
Pers de knoflook erboven uit en voeg
de lente-ui, komijn en gemalen
koriander toe.
Maal tot alles goed vermengd is.
Spatel het mengsel in een kom en meng
de chilipeper, verse koriander, ei, bloem,
zout en peper er goed door.
Voeg, als het mengsel erg zacht is,
een beetje bloem toe.
Zet het afgedekt 30 minuten in de ijskast.
Maak intussen de dipsaus :
Meng tahin en citroensap in een kom
en pers de knoflook erboven uit.
Voeg iets water toe als het mengsel
te dik is en zet het apart.
Vorm met bebloemde handen 12 burgers
van het kikkererwtenmengsel.
Verhit de olie in en koekenpan en
bak de burgers in porties in 1 minuut aan
elke kant goudbruin en knapperig.
Laat ze op keukenpapier uitlekken
en serveer ze met dipsaus,
citroen en koriander.
Kaas-aardappelburgers
Deze vegetarische burgers zijn knapperig aan
de buitenkant en verrukkelijk zacht van
binnen, de perfecte manier om
groentekleikjes op te maken.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Bereiding :
Meng de aardappelen, kool, ei, kaas,
nootmuskaar, zout en peper.
Vorm er 8 burgers van.
Zet de burgers afgedekt 1 uur in de ijskast.
Wentel ze door de bloem.
Verhit 1 cm olie in de koekenpan.
Leg de burgers voorzichtig in de olie en
bak ze in 3 minuten aan elke kant
goudbruin en knapperig.
Laat ze op keukenpapier uitlekken en
serveer de paddestoelen en peterselie erbij.
Vegaburgers
Deze burgers van paddestoelen, groenten en
noten zijn vetarm en zitten boordevol smaak.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Bereiding :
Bak de paddestoelen 10 minuten zonder vet
in een pan met anti-aanbaklaag.
Blijf roeren zodat het vocht verdampt.
Maal de ui, courgette, wortel en
noten in de keukenmachine tot
het mengsel begint te binden.
Roer de paddestoelen, broodkruim,
peterselie, Marmite, zout en peper erdoor.
Vorm met de bloem er 4 burgers van.
Zet ze afgedekt in de ijskast.
Bak de burgers 10 minuten in een klein
beetje olie in de koekenpan met anti-aanbaklaag
tot ze gaar en goudbruin zijn.
Keer ze eenmaal en serveer ze met salade.
Adukibonenbirgers
Deze burgers zijn bewerkelijk, maar ze zijn
lekkerder dan kant-en-klare.
Het loont dus de moeite om een grote
hoeveelheid te maken en in te vriezen.
Voor 12 stuks
Ingredienten :
Voor het serveren :
Bereiding :
Kook de rijst volgens de aanwijzing op het pak.
Kook hem iets langer zodat hij zacht is.
Giet de rijst af en doe hem in een grote kom.
Laat de bonen uitlekken.
Bak de ui, paprika en wortel
en pers de knoflook erboven uit.
Bak het 10 minuten in de olie
tot ze zacht zijn.
Meng dit groentemengsel, adukibonen,
ei, kaas, tijm, hazelnoten, zout en peper
door de rijst.
Laat het mengsel opstijven in de ijskast.
Vorm 12 burgers van het mengsel, met
vochtige handen als het plakt.
Wentel de burgers door het meel.
Verhit 1 cm olie in een grote koekenpan
en bak de burgers in porties in 3 minuten
aan elke kant goudbruin.
Dep ze droog met keukenpapier en
serveer ze in de broodjes
met de salade en relish.
Rodebonen-paddestoelenburgers
Zowel vegetariers als veganisten kunnen
genieten van deze vegetarische burgers.
Met een salade en pitabroodje erbij
is het een volledige maaltijd.
Voor 4 personen
Ingredienten :
Voor het serveren :
Bereiding :
Verhit de olie in een grote pan.
Bak de ui onder regelmatig roeren
op middelhoog vuur zacht
en pers de knoflook erboven uit.
Voeg de specerijen toe en bak
het al roerend nog 1 minuut.
Voeg de paddestoelen toe en bak ze
al roerend tot ze zacht en droog zijn.
Neem de pan van het vuur.
Giet de bonen af, spoel ze goed af
en prak ze goed fijn met een vork.
Roer de bonen en verse koriander goed
door de ingredienten in de pan.
Breng het geheel op smaak met zout en peper.
Vorm met bebloemde handen 4 platte
burgers van het mengsel.
Roer een beetje bloem door het mengsel
als het te plakkerig is.
Verwarm de grill voor.
Bestrijk de burgers met de olie en grill ze
10 minutentot ze goudbruin zijn.
Keer ze eenmaal om.
Serveer er knapperige salade
en warme pitabroodjes bij.
Dit waren de vegetarische burgers
en laatste recept van dit artikel.