Allerbeste burgers

Allerbeste burgers

Dat wordt weer genieten



Celine Dion met “Fly”


Dit is een artikel van Luckyjo – Lucy

http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20050130041847.jpg)">


Inleiding

Hamburgers zijn genoemd naar
“Hamburg steak” een term voor gemalen vlees.
Ze hebben de wereld veroverd als
de favoriete snack van iedereen.
Er is een levensgroot verschil tussen
de “fast food” versies en de sappige
zelf sappige gemaakte exemplaren.
Echte burgers zijn vullend, voedzaam
en absoluut verrukkelijk,
een echte culinaire ervaring.
Er komen recepten met kip, vis, lamsvlees,
noten, peulvruchten en rundvlees.
Extra smaakmakers zijn kaas, kruiden,
chilipepers en gedroogd fruit.
De meeste van de recepten kunnen zowel
op de barbecue, onder de grill of
in de koekenpan bereid worden.
Mini-burgers zijn heerlijk als ze
gefrituurd worden.
Technieken
Vlees malen
U kunt alllerlei soorten gemalen vlees
in de winkel kopen, maar ook zelf
het vlees malen.

Snijd alle stukken vet van het vlees af
en snijd het vlees in blokjes van 4 cm
ene maal ze in de gehaktmolen.

Bij gebruik van de keukenmachine, snijd het
vet van het vlees af en
snijd het in blokjes.
Maal ze in de keukenmachine
met het juiste metalen blad.
Roer het vlees tussentijds om,
zodat het gelijkmatig wordt gemalen.
Maal het vlees niet te lang,
anders worxdt het taai.

U kunt het vlees ook met de hand malen.
Snijd eerst het vet van het vlees af.
Snijd het vlees dan in blokjes.
Blijf hakken tot de
structuur naar wens is.
Barbecuen
Nurgers en barbecuen zijn een
klassieke combinatie.
Zorg ervoor dat de vlammen gedoofd zijn
en de kooltjes roodgloeiend en met een
laagje as bedekt zijn voor het barbecuen.
Een verstelbare grill is de gemakkelijkste
manier om de temperatuur te regelen.
Bestrijk het rooster in met olie.
De gaartijd hangt af van de dikte van de burgers.
Grillen
Verwarm een grill altijd voor en
bestrijk het rooster altijd met olie.
Bestrijk de burgers voor het grillen
met olie of een saus.

De afstand tussen de burgers en hittebron
moet 8 cm zijn.
Keer ze tijdens het grillen eenmaal
en bestrijk ze weer met olie of saus.
Bakken
Visburgers en sommige soorten vegetarische
burgers hebben zo een tere structuur
dat ze niet geschikt zijn voor
de barbecue of grill.
Deze kunnen het beste gebakken worden.
Alle soorten burgers kunnen gebakken worden.
Verhit een koekenpan met dikke bodem en
voeg een laagje plantaardige
olie van 1 cm toe.
Voeg als de olie heet is de burger
voorzichtig met een spatel toe en
bak hem op middelhoog vuur.
Keer de burger een maal tijdens het bakken,
haal hem als hij goudbruin en gaar is
met een spatel uit de pan.
Laat de burger op keukenpapier uitlekken.
In een enkel recept wordt de burger gefrituurd.
Verhit dan de olie tot 190 graden
en frituur de burgers.
Bereidingstijden voor barbecuen
Voor burgers van 2 cm dik
Bonenburger :
8 – 10 minuten – heet
Rundvleesburgers :
6 – 8 minuten – heet
Kipburgers :
8 – 12 minuten – middelheet
Visburgers :
8 – 10 minuten – middelheet
Lamsvleesburgers :
10 – 15 minuten – middelheet
Basisrecepten
Basisburger

Zelf gemaakte burgers zijn gemakkelijk
te bereiden en heel veelzijdig.

Voor 4 personen
Ingredienten :

  • 115 gram rundergehakt
  • 1 theelepel gemengde gedroogde kruiden
  • 1out en peper
    Bereiding :
    Maak het vlees in een kom met een vork los.
    Voeg de kruiden, zout en peper
    naar smaak toe.
    Meng alles goed door elkaar.

    Kneed het mengsel goed met de handen en
    vorm er vier burgers van.
    Grill ze 8 minuten op een middelhete
    barbecue of onder de voorverwarmde grill.
    Keer ze tijdens het bakken een maal.

    De volgende relishes zijn makkelijk en snel
    te bereiden en smaken fantastisch
    bij allerlei soorten burgers.

    Snelle barbecue-relish
    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 3 eetlepels zoet tafelzuur
  • 1 eetlepel worchestersaus
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 eetlepel ciderazijn
  • 2 eetlepels barbecuesaus
    Bereiding :
    Roer het tafelzuur, worchestersaus, tomatenketchup
    en mosterd goed door elkaar.

    Meng de azijn en barbecuesaus er goed door.
    Dek de relish af en zet hem
    tot gebruik in de ijskast.
    Tomaten-relish
    Ingredienten :

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gram bloem
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 3 dl passata
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel gehakte peterselie

    Verhit de olie in een pan.
    Voeg de ui toe en pers de knoflook erboven uit.
    Bak de ui met knoflook onder af en toe
    roeren 5 minuten.
    Voeg de bloem toe en bak al
    roerend nog eens 1 minuut.
    Roer de tomatenketchup, passata, suiker
    en peterselie erdoor.
    Kook het geheel onder regelmatig roeren
    nog eens 10 minuten.
    Laat de relish afkoelen, dek hem af en
    xst hem tot gebruik in de ijskast.
    Komkommer-relish
    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 1/2 komkommer
  • 2 stengels fijn gehakte bleekselderij
  • 1 fijn gehakte groene paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 3 dl yoghurt
  • 1 eetlepel fijn gehakte koriander
  • zout en zwarte peper


    Snijd de komkommer in blokjes
    en doe ze in een kom.
    Voeg de bleekselderij en paprika toe
    en pers de knoflook erboven uit.

    Roer de yoghurt en koriander erdoor.
    Breng het op smaak met zout en peper.
    Dek het af en zet het
    tot gebruik in de ijskast.
    Deze relish kun je niet langer bewaren.
    Hieronder komen de recepten


  • http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20050130041847.jpg)">


    Recepten visburgers
    Kruidige visburgers
    met citroen-bieslooksaus


    De heerlijke smaak van de verse kruiden en
    de citroensaus maken van deze
    visburgers een prettige verrassing.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 350 gram geschilde aardappelen
  • 5 eetlepels melk
  • 350 gram ontvelde schelvisfilet
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel mierikswortelsaus
  • 2 eetlepels vers gehakte peterselie
  • bloem om te bestuiven
  • 115 gram vers volkoren broodkruim
  • zout en zwarte peper
    Voor garnering :

  • takjes peterselie
    Voor servering :

  • peultjes
  • tomaten-uiensalade
    Voor de citroen-bieslooksaus :

  • dunne schil van 1/2 kleine citroen
  • sap van 1/2 kleine citroen
  • 1,2 dl droge witte wijn
  • 2 dunne plakjes verse gemberwortel
  • 2 eetlepels maizena
  • 2 eetlepels fijn geknipt vers bieslook
    Bereiding :
    Kook de aardappelen in een grote pan
    met water 20 minuten.
    Giet ze af, stamp ze fijn met de melk
    en breng ze op smaak met zout en peper.

    Pureer de vis met het citroensap en de
    mierikswortelsaus in de keukenmachine.
    Meng het goed met de aardappelen
    en de peterselie.
    Verwarm de grill voor.

    Maak met bebloemde handen 8 burgers van
    het mengsel en paneer ze met broodkruim.
    Zet de burgers 30 minuen
    in de ijskast.
    Maak intussen de saus :
    snijd de citroenschil in
    flinterdunne reepjes en doe ze samen
    met citroensap, wijn, gember,
    zout en peper in een pan.
    Laat het zonder deksel 6 minuten
    zachtjes koken.
    Vermeng de maizena met 1 eetlepel koud water.
    Voeg het mengsel toe aan de pan en laat
    de saus zachtjes koken tot hij helder wordt.
    Grill de burgers 5 minuten aan elke kant
    onder een middelhete grill
    tot ze goudbruin en gaar zijn.
    Roer vlak voor het opdienen
    de bieslook door de saus.
    Garneer de burgers met peterselieblad en
    serveer ze met de hete saus, peultjes
    en tomaten-uiensalade.
    Gerookte visburgers


    Deze verrukkelijke burgers zijn gemakkelijk
    te bereiden en kunnen worden gemaakt
    met goedkope afsmijdsels van elke
    gerookte vis van goede kwaliteit.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 450 gram aardappelen
  • 450 gram gemengde gerookte vis als schelvis of kabeljauw
  • 25 gram boter in blokjes
  • 3 eetlepels vers gehakte peterselie
  • 1 eiwit
  • 1 eierdooier
  • bloem voor het vormen
  • 1 losgeklopt ei
  • 50 gram oud broodkruim
  • plantaardige olie om te bakken
  • zout en peper
  • salade om er bij te serveren
    Bereiding :

    Kook de vis gaar en snijd ze in flinters.
    Kook de aardappelen gaar en
    stamp ze in een kom fijn.
    Voeg de vis, boter, peterselie
    en eierdooier toe.
    Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

    Verdeel het mengsel in 8 gelijke porties
    en vorm er met bebloemde handen
    platte burgers van.
    Klop het eiwit met het losgeklopte ei.
    Haal voorzichtig elke visburger door
    het geklopte ei en wentel ze
    door het broodkruim.

    Verhit de olie in een koekenpan en bak
    de visburgers 5 minuten aan elke kant
    tot ze goudbruin en knapperig zijn.
    Laat ze uitlekken op keukenpapier en
    serveer ze heet met de salade.
    Maryland-burgers met tartaarsaus


    Een ware tractatie deze Amerikaanse
    zeevruchtenburgers, die bereid worden
    met vers krabvlees en geserveerd
    met een heerlijke saus.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 1 los geklopt ei
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel worchestersaus
  • 1 eetlepel sherry
  • 2 eetlepels fijn gehakte peterselie
  • 2 eetlepels fijn gehakte bieslook
  • 675 gram vers krabvlees
  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • zout en zwarte peper
    Voor garnering :

  • blaadjes sla
  • schijfjes citroen
  • verse bieslook
    Voor de saus :

  • 1 eierdooier
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 2 eetlepels dijon mosterd
  • 2 1/2 dl plantaardige olie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels fijn gehakte lente-uitjes
  • 2 eetlepels gehakte kappertjes
  • 4 eetlepels fijn gehakte augurken
  • 4 eetlepels fijn gehakte peterselie
    Bereiding :
    Meng het ei, mayonaise, worchestersaus,
    sherry en kruiden goed door elkaar.
    Breng het op smaak met zout en peper.
    Schep er voorzichtig het krabvlees door.

    Verdeel het mengsel in 8 porties en
    vorm er ovale burgers van.
    Leg ze op een bakplaat tussen laagjes
    bakpapier en zet ze 1 uur in de ijskast.
    Maak intussen de saus :
    Klop het eigeel met de garde romig.
    Voeg de azijn, mosterd, zout en peper toe
    en klop alles in 10 minuten
    met de garde goed door elkaar.
    Klop er de olie in een dun
    straaltje geleidelijk door.

    Roer de olie, citroensap, lente-uitjes,
    kappertjes, augurken en peterselie erdoor.
    Zet de saus tot gebruik afgedekt in de ijskast.
    Verwarm de grill voor.

    Bestrijk de burgers met olie.
    Leg ze in een laag op een
    met olie ingevette bakplaat.
    Grill ze 5 minuten aan elke kant
    onder een middelhete grill goudbruin.
    Serveer de burgers heet met
    de tartaarsaus en garneer met
    blaadjes sla, schijfjes citroen en bieslook.
    Knapperige kabeljauwburgers


    Onder een knapperige korst van broodkruim
    zit een tongstrelende vulling
    van vis verscholen.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 300 gram kabeljauwfilet
  • 1 grote milde ui
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 400 gram aardappelen
  • bloem voor het vormen
  • 1 losgeklopt ei
  • 200 gram vers witbroodkruim
  • olie om in te frituren
  • zout en witte peper
  • takjes peterselie voor garnering
    Bereiding :
    Snijd 1/3 van de ui in ringen
    en snipper de rest.
    Schil de aardappelen, kook ze gaar, stamp ze grof en laat ze afkoelen.
    Leg de kabeljauwfilet op een groot
    ovenvast bord, leg er de uiringen op en
    bestrooi het met zout en peper.
    Bedek het geheel met alu-folie en zet
    het bord op een pan met water
    dat zachtjes kookt.
    Laat de vis 15 minuten koken tot hij
    ondoorzichtig is en gemakkelijk uiteen valt.
    Laat de vis afkoelen.

    Roer de gesnipperde ui, mayonaise,
    snufje zout en peper door de aardappelen.
    Gooi de uiringen en graten en vel
    van de vis weg.
    Doe de vis in een plastic zak en sla
    met de deegroller de vis
    tot kleine stukjes.

    Roer de kabeljauw door de aardappelen.
    Vorm met bebloemde handen 8 ovale platte
    burgers van het mengsel en zorg ervoor
    dat alle lucht er uit wordt gedrukt.
    Wentel de burgers door het losgeklopte ei
    en daarna door het broodkruim.
    Zet ze 30 minuten in de ijskast.
    Verhit de olie tot 180 graden.
    Frituur de burgers per paar om te
    voorkomen dat ze barsten.
    Keer ze om in de olie en bak ze
    in 3 minuten per kant
    knapperig en goudbruin.
    Laat ze op keukenpapier uitlekken.
    Leg 2 kabeljauwburgers op elk bord.
    Garneer ze met takjes peterselie.
    Schotse zalmburgers


    In deze verfijnde burgers wordt de
    beroemdste Schotse vis gebruikt.
    Ze worden geserveerd met pittige mayonaise.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 350 gram aardappelen
  • 350 gram zalmfilet
  • 3 eetlepels gehakte dille
  • 1 eetlepel citroensap
  • bloem
  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • zout en zwarte peper
  • gemengde sla voor het serveren
    Voor de pittige mayonaise :

  • 3 1/2 dl mayonaise
  • 1 eetlepel dyon mosterd
  • 1 theelepel worchestersaus
  • scheutje tabasco
    Bereiding :
    Maak eerst de pittige matonaise.
    Meng de mayonaise met mosterd en roer
    er vervolgens de worchestersaus en tabasco
    naar smaak door.
    Zet het tot gebruik afgedekt in de ijskast.
    Kook de ongeschilde aardappelen 15 minuten
    in een pan kokend water met zout.
    Giet ze af, laat ze afkoelen en schil ze.

    Roer intussen in een grote kom de zalm, dille
    en citroensap door elkaar en breng
    het op smaak met zout en peper.
    Rasp de aardappelen grof.
    Voeg ze toe aan het zalmmengsel en meng
    het geheel voorzichtig met de vingers zodat
    de reepjes aardappel zoveel
    mogelijk heel blijven.

    Verdeel het mengsel in 8 porties.
    Vorm platte burgers van 1 cm dik
    en druk ze goed aan.
    Wentel de zalmburgers door de bloem
    tot ze er dun mee bedekt zijn.
    Verhit de olie in een grote koekenpan.
    Bak de burgers in 5 minuten
    knapperig en goudbruin.
    Keer ze een maal.
    Laat ze op keukenpapier uitlekken
    en serveer ze met de pittige mayonaise
    en gemengde sla.
    Thaise mini-burgers


    Klein van formaat, maar groot van smaak, deze
    pikante burgertjes die geserveerd worden
    met komkommerrelish zitten boordevol pit.

    Voor 12 mini-burgers
    Ingredienten :

  • 300 gram kabeljauwfilet in blokjes
  • 2 eetlepels kant-en-klare rode currypasta
  • 1 ei
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels maizena
  • 3 kaffir-limoenblaadjes in dunne reepjes
  • 1 eetlepel gehakte koriander
  • 50 gram sperziebonen
  • olie om in te frituren
  • waterkers als garnering
    Voor de komkommerrelish :

  • 4 eetlepels Thaise rijstazijn
  • 4 eetlepels water
  • 50 gram suiker
  • 1 bol ingelegde knoflook
  • 1 komkommer
  • 4 sjalotjes
  • 1 eetlepel fijn gehakte stemgember
  • 2 rode chilipepers
    Bereiding :
    Maak eerst de komkommerrelish.
    Breng de azijn, water en suiker aan de kook.
    Roer tot de suiker is opgelost, haal
    de pan van het vuur en laat het afkoelen.

    Snijd de knoflook in stukjes.
    Snijd de komkommer in kwarten
    en dan in plakjes.
    Snijd de sjalotjes in dunne ringen.
    Hak de chilipepers fijn.
    Roer de knoflook, komkommer, sjalotjes,
    stemgember en chilipeper in een kom
    door elkaar en schenk het azijnmengsel erover.
    Meng de vis, currypasta en ei in
    de keukenmachine tot alles goed is gemengd.
    Schep het mengsel in een kom, voeg de vissaus,
    suiker, maizena, limoenblaadjes,
    koriander en kleingesneden sperziebonen
    toe en meng het goed door elkaar.

    Vorm van het mengsel burgers van
    5 cm doorsnede en 5 mm dik.

    Verhit de olie in de wok.
    Frituur de mini-burgers in porties
    in 5 minuten goudbruin.
    Laat ze op keukenpapier uitlekken.
    Garneer ze met de waterkers en
    serveer de komkommerrelish er bij.
    Dit waren de visburgers
    hieronder de kip- en lamsburgers



  • http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20050130041847.jpg)">


    Recepten kip- en lamsburgers

    Teriyaki-kipburgers


    Deze mooie aantrekkelijke burgers in
    Japanse stijl worden geglaceerd met
    een smakelijke teriyakisaus en
    zijn in een handomdraai te bereiden.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 400 gram kipgehakt
  • 1 klein ei
  • 4 eetlepels geraspte ui
  • 1 1/2 theelepel suiker
  • 1 1/2 theelepel Japanse sojasaus
  • maizena om in te wentelen
  • 1 eetlepel olie
    Voor de garnering :

  • 1/2 bos lente-ui
    Voor de teriyakisaus :

  • 2 eetlepels droge witte wijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels Japanse rijstwijn
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus
    Bereiding :
    Roer het ei, ui, suiker en sojasaus door het
    kipgehakt tot alles goed is gemengd
    en aan elkaar plakt.
    Dit duurt 3 minuten, de plakkerigheid
    zorgt voor een goede consistentie.

    Vorm van het mengsel 12 kleine platte ronde
    burgers en wentel ze licht door de maizena.
    Snijd van de lente-ui alleen het witte
    gedeelte in flinterdunne reepjes.
    Leg de reepjes lente-ui 5 minuten in
    een kom met ijskoud water
    en giet ze daarna goed af.
    Verhit de olie in de koekenpan.
    Doe de burgers in een laag in de pan
    en bak ze 3 minuten op middelheet vuur.
    Keer de burgers en bak ze nog eens 3 minuten.
    Meng intussen de witte wijn, suiker,
    rijstwijn en sojasaus en giet
    het mengsel in de pan.
    Keer de burgers af en toe tot ze
    gelijkmatig geglaceerd zijn.
    Blijf de pan voorzichtig schudden
    om te voorkomen dat de saus aanbrandt.
    Schik de burgers op een hete schaal en bedek
    ze met de reepjes lente-ui.
    Serveer de burgers direct.
    Lamsburgers met komkommersaus


    Deze burgers zijn licht gekruid en op smaak
    gebracht met gedroogde vruchten en
    pijnboompitten, perfect
    voor een zomerse barbecue

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 675 gram mager lamsgehakt
  • 1 kleine gesnipperde ui
  • 8 fijngehakte gedroogde abrikozenhelften
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • 25 gram fijn droog broodkruim
  • 2 eetlepels milde kerriepoeder
  • 1 ei
  • zout en zwarte peper
  • 4 pita broodjes
  • gemengde groene sla
    Voor de komkommersaus :

  • 1/2 komkommer
  • 3 dl yoghurt
  • 2 eetlepels gehakte munt
    Bereiding :

    Doe het gehakt, ui, abrikozen, pijnboompitten,
    broodkruim, kerriepoeder, ei, zout en peper
    in een kom en meng alles goed met de handen.

    Verdeel het mengsel in 8 porties en vorm er
    kleine platte burgertjes van.
    Zet ze afgedekt 30 minuten in de ijskast.

    Maak intussen de komkommersaus :
    Schil en rasp de komkommer.
    Leg de komkommerrasp tussen dubbele
    lagen keukenpapier en druk het vocht eruit.
    Roer de komkommerrasp, yoghurt en munt
    door elkaar en voeg zout en peper toe.
    Verwarm de grill voor.
    Grill de burgers in 10 minuten midium.
    Keer ze halverwege zodat ze
    gelijkmatig garen en bruin worden.
    Verwarm de pita broodjes en snijd ze open.
    Schep wat gemengde sla in de broodjes
    en leg de lamsburgers op de sla.
    Schep de komkommersaus over de burgers.
    Lamsburgers met komkommerrelish


    De pikante komkommerrelish past perfect bij
    deze pittige lamsburgers.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 675 gram mager lamsgehakt
  • 1 middelgrote gesnipperde ui
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 2 eetlepels gehakte munt
  • zout en zwarte peper
  • 4 opengesneden hamburgerbroodjes
    Voor de komkommerrelish :

  • 1 grote komkommer in dunne plakjes
  • 1 kleine rode ui in dunne ringen
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 4 eetlepels gehakte munt
  • 2 fijn gehakte lente-uitjes
    Bereiding :
    Maak eerst de komkommerrelisg.
    Meng de komkommer, rode ui,
    citroensap,olie, munt en lente-uitjes in
    een grote niet metalen kom.
    Zet hem afgedekt 2 uur in de ijskast.
    Doe het lamsvlees, ui, paprikapoeder, peterselie,
    munt en een snufje zout en peper in een kom
    en meng alles goed door elkaar.
    Verwarm de grill voor.
    Verdeel het lamsvleesmengsel in 4 gelijke
    porties en maak 4 burgers van 2 1/2 cm dik.
    Grill de burgers 5 minuten aan
    elke kant “medium” of 8 minuten doorbakken.
    Rooster de snijkanten van de broodjes
    kort en leg de broodjes er op.
    Serveer de komkommerrelish erbij.
    Lamsburgers met een romige vulling


    U kunt deze verrassingsburgers van tevoren
    maken en invriezen tussen
    stukken vetvrij papier.

    Voor 6 personen
    Ingredienten :

  • 450 gram lamsgehakt
  • scheutje worchestersaus
  • snufje gedroogde majoraan
  • 50 gram feta in blokjes
  • olijfolie om te bestrijken
  • zout en zwarte peper
    Om te serveren :

  • gemengde sla
  • zwarte olijven
    Bereiding :
    Doe het lamsgehakt met worchestersaus, majoraan,
    zout en peper in een kom en meng het goed.
    Verdeel het gehaktmengsel in 6 porties
    en vul elke met enkele blokjes kaas.
    Vorm er met vochtige handen burgers van,
    bedek de kaas goed.
    Laat ze afgedekt 20 minuten staan.
    Verwarm de grill voor.
    Bestrijk de grillpan en lamsburgers
    licht met olijfolie en grill ze 5 minuten
    aan elke kant onder de hete grill.
    Serveer de lamsburgers met gemengde
    salade en zwarte olijven.
    Lamsburgers met munt en aalbessen-chutney


    Deze bijzondere burgers vereisen een beetje
    extra voorbereidingstijd, maar zijn
    de extra moeite zeker waard.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 500 gram mager lamsgehakt
  • 1 klein gesnipperd uitje
  • 2 eetlepels fijn gehakte munt
  • 2 eetlepels fijn gehakte peterselie
  • 115 gram mozzarella
  • olie om te bestrijken
  • zout en zwarte peper
    Voor de chutney :

  • 114 gram rode aalbessen
  • 2 eetlepels heldere honing
  • 1 theelepel balsamico-azijn
  • 2 eetlepels fijn gehakte munt
    Bereiding :

    Meng het lamsgehakt, ui, munt en peterselie goed.
    Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
    Verdeel het in 8 gelijke porties
    en vorm er met de handen platte burgers van.

    Snijd de mozzarella in 4 plakken.
    Beleg er 4 burgers mee en
    leg op elk stuk mozzarella een burger.
    Druk het vlees tot 4 platte burgers,
    bedek de kaas goed.
    Meng voor de chutney de aalbessen, honing,
    azijn en munt in en kom
    en prak het goed met een vork.
    Breng het op smaak met zout en peper.
    Bestrijk de burgers met een beetje olie
    en grill ze in 15 minuten goudbruin
    op een middelhete barbecue.
    Keer ze een maal om.
    Serveer de lamsburgers met aalbessen-chutney.
    Dit waren de kip- en lamsburgers
    hieronder de rundvleesburgers



  • http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20050130041847.jpg)">



    Recepten rundvleesburgers
    Allerbeste Amerikaanse burger


    De Amerikanen hebben het maken van burgers
    tot een schone kunst gemaakt.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 1 klein gesnipperde ui
  • 450 gram mager rundergehakt
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1 theelepel grove mosterd
  • scheutje worchestersaus
  • 2 eetlepels gehakte gemengde kruiden als peterselie, tijm en oregano of majoraan
  • 1 eetlepel licht losgeklopt ei
  • bloem voor het vormen
  • olie om te bakken
  • zout en zwarte peper
    Voor het serveren :

  • 4 hamburgerbroodjes
  • gemengde salade
  • firetjes
  • relish
    Bereiding :
    Verhit de olie in de koekenpan en bak
    de ui 5 minuten tot hij zacht is.
    Laat de ui uitlekken en afkoelen.
    Meng gehakt, ei, specerijen, mosterd,
    tomatenketchup, worchestersaus, kruiden,
    zout en peper goed en
    pers de knoflook erboven uit.
    Voeg de uitjes toe en meng alles goed.
    Strooi bloem op een snijplank en vorm
    van het mengsel 4 burgers.
    Zet ze afgedekt 15 minuten in de ijskast.
    Bak de burges 5 minuten aan elke kant
    in weinig olie op middelhoog vuur.
    Serveer de burgers in de broodjes met
    de salade, firetjes en relish.
    Kruidige burgers


    Breng de Italiaanse zon op tafel
    met deze overheerlijke burgers.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 675 gram mager rundergehakt
  • 1 teentje fijn gesneden knoflook
  • 1 zeer fijn gehakte lente-ui
  • 3 eetlepels gehakte basilicum
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 40 gram boter
  • zout en zwarte peper
    Voor de tomatensaus :

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 middelgrote gesnipperde ui
  • 300 gram tomaten in stukjes
  • enkele blaadjes basilicum
  • 4 eetlepels water
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • takjes peterselie
  • takjes basilicum
    Bereiding :
    Maak eerst de tomatensaus :
    Verhit de olie en bak de uien glazig.
    Bak de tomaten 3 minuten mee.
    Voeg de basilicum toe, dek de pan af
    en kook het geheel 8 minuten.
    Voeg water, suiker en azijn toe en
    kook het nog 3 minuten.
    Breng de saus op smaak met zout en peper.
    Laat de saus afkoleen en zeef hem.
    Meng get gehakt, knoflook, lente-ui,
    kruiden, zout en peper en
    vorm er 4 burgers van.
    Bak de burgers aan beide kanten in
    gesmolten boter op middelhoog vuur gaar.
    Warm intussen de saus weer op.
    Leg op 4 borden elk een burger
    en schep de saus er naast.
    “Surf & turf”


    Deze interpretatie van een Amerikaans thema,
    oorspronkelijk van biefstuk gemaakt,
    is een lust voor het oog en de mond.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 225 gram mager rundergehakt
  • 115 gram vers volkoren broodkruim
  • 4 lente-uitjes in ringen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 2 eetlepels olie
  • zout en zwarte peper
  • peultjes voor serveren
    Voor de saus :

  • 25 gram bloem
  • 1 1/2 dl droge witte wijn
  • 50 ml groentebouillon
  • 1,2 dl slagroom
  • 115 gram gekookte tijgergarnalen
    Voor de croutes :

  • 4 sneetjes witbrood
  • 25 gram boter
    Bereiding :
    Meng het rundergehakt met broodkruim, lente-uitjes,
    chilipoeder en pers de knoflook erboven uit.
    Breng het op smaak met zout en peper en
    vorm er 4 gelijke rondjes van.

    Verhit de olie in een koekenpan en bak
    de burgers 7 minuten.
    Keer ze regelmatig.

    Doe de bloem bij de burgers en
    bak dit 1 minuut.
    Schenk er geleidelijk de wijn, bouillon
    en slagroom bij en voeg de garnalen toe.
    Kook de saus al roerend 5 minuten.

    Maak de croutes :
    Steek 4 rondjes van 10 cm doorsnede
    uit de sneetjes brood.
    Smelt de boter in een grote koekenpan
    en bak de rondjes 3 minuten, keer ze eenmaal.
    Laat de rondjes uitlekken en
    leg ze op een schaal.
    Leg de burgers erop en
    schep de saus eroverheen.
    Serveer de burgers met peultjes.
    Rundvleesburgers met champignons


    Deze burgers smaken overheerlijk en
    bevatten extra veel vezels

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 1 kleine gesnipperde ui
  • 150 gram kleine champignons
  • 450 gram mager rundergehakt
  • 50 gram vers volkoren broodkruim
  • 1 theelepel gedroogde gemengde kruiden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • bloem voor het vormen
  • zout en zwarte peper
    Voor het serveren :

  • barbecue- of tomaten-relish
  • salade
  • hamburgerbroodjes
    Bereiding :

    Hak de ui en champignons fijn in
    de keukenmachine.
    Voeg gehakt, broodkruim, kruiden,
    tomatenpuree, zout en peper toe.
    Meng nog enkele seconden tot het mengsel
    begint te binden,
    maar nog wel structuur heeft.

    Verdeel het mengsel in 8 porties en vorm
    met bebloemde handen burgers van.

    Bak de burgers 15 minuten gelijkmatig gaar
    in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
    Keer ze een maal.
    Serveer de burgers met hamburgerbroodjes,
    relish en salade.
    Blauwekaasburgers


    Deze sappige Amerikaanse burger gevuld met
    smeltende blauwee kaas is lekker
    als stevige lunch.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 900 gram mager rundergehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 2 eetlepels gehakte bieslook
  • 1/2 theelepel zout
  • zwarte peper
    Voor het serveren :

  • 4 hamburgerbroodjes
  • plakjes tomaat
  • sla
  • mosterd of ketchup
    Bereiding :

    Doe gehakt, peterselie, bieslook, zout en
    weinig peper in een kom en pers de knoflook uit.
    Meng alles goed door elkaar en
    vorm er 4 dikke burgers van.

    Maak een snee in elke burger en vul elke
    burger dan met een kwart van de kaas.

    Maak de burgers dicht zodat de kaas
    goed opgesloten zit.
    Verwarm de grill voor.
    Grill de burgers 5 minuten aan elke kant
    voor medium of 7 minuten voor doorbakken.
    Snijd de broodjes doormidden en rooster ze.
    Vul de warme broodjes met de burgers.
    Garneer met plakjes tomaat en wat sla.
    Geef er mosterd of ketchup bij.
    Thuisburgers


    Cheeseburgers die net even anders zijn :
    er zit gesmolten cheddar in elke
    burger verstopt, die subtiel op smaak
    is gebracht met mango-chutney.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 450 gram mager rundergehakt
  • 2 sneetjes brood zonder korst
  • 1 ei
  • 4 grof gehakte lente-uitjes
  • 1 fijn gesneden teentje knoflook
  • 1 eetlepel mango-chutney
  • 2 theelepels gedroogde gemengde kruiden
  • 50 gram cheddar
  • zout en zwarte peper
  • 4 hamburgerbroodjes om te serveren
    Bereiding :

    Doe het gehakt, brood, ei, lente-ui
    en knoflook in de keukenmachine.
    Voeg een beetje zout en peper toe en
    maal tot alles goed vermengd is.
    Voeg de chutney en kruiden toe
    en maal het nog eens.
    Verdeel het mengsel in 4 gelijke porties
    en vorm er met vochtige handen
    platte rondjes van.

    Snijd de kaas in 4 stukken en leg
    een stuk op het midden van elk rondje.
    Kneed het gehakt om de kaas heen
    tot een burger.
    Zet ze afgedekt 30 minuten in de ijskast.
    Verwarm de grill voor.

    Grill de burgers 8 minuten aan elke kant.
    Rooster de broodjes lichtbruin en
    vul ze met de burgers.
    Tex-Mexburgers in tortilla’s


    Zin in iets anders dan gewone burgers in
    broodjes, probeer dan deze Tex-Mex-variant.
    Serveer met een knapperige groene salade.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 500 gram mager rundergehakt
  • 1 kleine gesnipperde ui
  • 1 kleine groene paprika
  • 1 teentje knoflook
  • olie om te bestrijken
  • 4 verse tortilla’s
  • zout en zwarte peper
    Voor garnering :

  • vers gehakte koriander
  • gemengde sla
    Voor de guacamole :

  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 teentje knoflook
  • 2 fijngesneden tomaten
  • sap van 1 citroen
  • 1/2 fijn gehakte kleine groene chilipeper
  • 2 eetlepels gehakte koriander
    Bereiding :

    Verwijder de zaadlijsten van de paprika
    en hak hem fijn.
    Meng het rundergehakt, ui en paprika
    en pers de knoflook erboven uit.
    Breng het op smaak met zout en peper.

    Vorm met de handen 4 grote ronde burgers
    van het mengsel en bestrijk ze met olie.
    Maak dan de guacamole :
    Snijd de avocado’s doormidden, verwijder
    de pitten en schep het vruchtvlees eruit.

    Prak het vruchtvlees grof en meng er het citroensap,
    tomaatstukjes, chilipeper en koriander
    door en pers de knoflook erboven uit.
    Breng het op smaak met zout en peper.
    Verwarm de grill voor.
    Bak de burgers in 10 minuten
    goudbruin en keer ze eenmaal.
    Verwarm als de burgers bijna gaar zijn,
    de tortilla’s snel.
    Schep op elke tortilla een lepel
    guacamole en leg de burger erop.
    Wikkel de tortilla om de vulling heen.
    Garneer hem met koriander en
    serveer er gemengde sla bij.
    Pittige eenhapsburgertjes


    Deze onweerstaanbare Indonesische burgers
    met kokossmaak zijn fantastisch
    als snack of borrelhapje.

    Voor 22 stuks
    Ingredienten :

  • 1/2 theelepel geroosterde korianderzaadjes
  • 1/2 theelepel geroosterde komijnzaadjes
  • 115 gram gedroogde kokos
  • 350 gram fijn gemalen rundergehakt
  • 1 teentje knoflook
  • beetje losgeklopt ei
  • 2 eetlepels bloem
  • arachide-olie om te bakken
  • zout
  • partjes citroen om te serveren
    Bereiding :

    Maal de zaadjes heel fijn in de vijzel.
    Week de kokos in 90 ml kokend water.
    Meng de kokos met het gehakt in een kom.
    Voeg de gemalen specerijen, zout en
    voldoende ei om het geheel te binden aan het
    vlees-kokosmengsel toe en
    pers de knoflook erboven uit.
    Meng alles goed door elkaar.
    Verdeel het vleesmengsel in porties ter
    grootte van een walnoot en
    vorm van elk portie een burgertje.

    Bestrooi de burgertjes met bloem.
    Verhit de olie in de koekenpan en bak
    de burgertjes 5 minuten tot ze rondom
    goudbruin en goed gaar zijn.
    Leg de burgertjes op een schaal en
    serveer ze met partjes citroen om
    erover uit te knijpen.
    Mexicaanse hamburgers


    Het enige dat nog ontbreekt bij deze
    maaltijd is een glas tequilla.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 4 maiskolven
  • 50 gram droog witbroodkruim
  • 90 ml melk
  • 1 kleine gesnipperde ui
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel selderijzout
  • 3 eetlepels gehakte koriander
  • 900 gram mager rundergehakt
  • zout en peper
    Voor het serveren :

  • 4 hamburgerbroodjes
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 4 plakjes tomaat
  • 1/2 krop frissesla
  • 1 pak tortillachips
    Bereiding :
    Breng een grote pan water aan de kook, voeg
    een snufje zout toe en kook
    de maiskolven 15 minuten.

    Meng het broodkruim, melk, ui, komijn,
    cayennepeper, selderijzout en
    koriander in een grote kom.

    Voeg het gehakt toe en meng alles grondig met
    de handen tot het goed vermengd is.

    Verdeel het gehaktmensel in 4 gelijke porties.
    Leg ze tussen stukken plasticfolie en
    druk de porties tot 4 platte burgers.
    Verwarm de grill voor op middelheet
    en grill de burgers
    10 minuten voor “medium”of 15 minuten voor goed gaar.
    Keer ze eenmaal tijdens het grillen.

    Snijd de hamburgerbroodjes doormidden
    en rooster ze lichtbruin.Besmeer ze met de mayonaise en
    vul ze met de burgers, plakjes tomaat,
    sla, zout en peper.
    Leg de broodjes op 4 borden en serveer ze
    met de totillachips en maiskolven.
    Japanse burgers


    Deze zachte malse burgers zijn verrukkelijk
    met rijst en een frisse garnering van rettich.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 2 eetlepels olie
  • extra olie om in te vetten
  • 1 kleine gesnipperde ui
  • 500 gram rundergehakt
  • 50 gram vers witbroodkruim
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout
  • 115 gram shii-takes
  • 200 gram rettich
  • 4 shisoblaadjes
  • 2 eetlepels sojasaus
  • zwarte peper
  • gekookte rijst om te serveren
    Bereiding :
    Verhit de olie in de koekenpan en bak de uien
    zachtjes tot ze zacht maar niet bruin zijn.
    Laat de uien afkoelen.
    Doe het gehakt met gebakken ui, broodkruim
    en ei in een grote kom.
    Breng het op smaak met zout en peper.
    Kneed het geheel met de hand tot alles
    goed gemengd is en plakkerig wordt.
    Het is belangrijk dat het vlees
    zacht en sappig blijft.
    Verdeel het mengsel in 4 gelijke porties.

    Vet uw handen in met een beetje olie.
    Neem een portie van het mengsel en gooi
    het 6 keer van de ene hand naar
    de andere om alle lucht te verwijderen.
    Vorm vervolgens een burger van 2 cm dik.
    Herhaal dit met de andere porties.

    Verhit de rest van de olie in de koekenpan
    en bak de burgers op hoog vuur tot ze
    aan een kant bruin zijn en keer ze.
    Verwijder de steeltjes van de shii-takes
    en sijd ze in plakjes.
    Doe de shii-takes naast de burgers
    in de pan, doe de deksel erop en
    bak alles 4 minuten op laag vuur tot
    de burgers gaar zijn.
    Roer de shii-takes zo nu en dan om.
    Rasp de rettich en laat het in de zeef uitlekken.
    Snijd de shisoblaadjes
    in flinterdunne reepjes.
    Leg de burgers op 4 borden en beleg ze
    met de rettich, shiso en shii-takes.
    Schenk vlak voor het serveren
    1 1/2 theelepel sojasaus over elke burger
    en serveer met de rijst.
    Stiltonburgers


    Een exclusieve burger dan de gewone burger,
    er zit gesmolten stilton in verstopt.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 450 gram rundergehakt
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 stengel fijn gehakte bleekselderij
  • 1 theelepel gemengde droge kruiden
  • 1 theelepel mosterd
  • 50 gram verkruimelde stilton
  • zout en peper
    Voor het serveren :

  • 4 hamburgerbroodjes
  • salade
  • piccalilly
    Bereiding :
    Doe het rundergehakt met ui en bleekselderij
    in een grote kom.
    Breng het op smaak met zout en peper.

    Roer de kruiden en mosterd erdoor
    tot er een stevig mengsel ontstaat.
    Verdeel het mengsel in 8 gelijke porties.
    Leg 4 porties op de snijplank en
    druk ze enigszinss plat.
    Leg vervolgens een kwart van de
    verkruimelde stilton op het
    midden van elk portie.

    Maak de 4 andere porties plat en leg ze erop.
    vorm er 4 burgers van waar
    de stilton goed in is verstopt.
    Verwarm de grill voor.

    Grill de burgers 10 minuten onder een
    middelhete grill tot ze gaar zijn.
    Keer ze eenmaal.
    Snijd de broodjes doormidden en
    vul ze met de 4 burgers.
    Serveer er salade en piccalilly bij.
    Cheeseburgers met pittige avocado-relish


    Een tractatie om van te watertanden, hamburgers
    van 100 % rundvlees worden belegd met
    gesmolten kaas en een romige avocado-relish.

    Voor 6 personen
    Ingredienten :

  • 900 gram mager rundergehakt
  • 6 plakjes cheddar
  • 2 grote tomaten
  • zout en peper
  • 6 hamburgerbroodjes om te serveren
  • takjes verse peterselie voor garnering
    Voor de avocado-relish :

  • 1 grote rijpe avocado
  • 1 fijn gehakt lente-uitje
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 2 eetlepels fijn gesneden tomaat
    Bereiding :
    Snijd de tomaten in plakjes.
    Maak eerst de avocado-relish.
    Prak de avocado met een vork.
    Roer er de lente-ui, citroensap, chilipoeder
    en fijn gesneden tomaat door en zet apart.
    Verwarm de grill voor.
    Maak van het gehakt 6 burgers
    van 2 cm dik en bestrooi ze met zout en peper.
    Grill de burgers 5 minuten aal elke kant
    voor “medium” en 8 minuten doorbakken.
    Beleg de burgers met een plak cheddar en
    zet ze 30 seconden onder de grill
    tot de kaas gesmolten is.
    Snijd de broodjes doormidden en rooster ze.
    Leg de broodjes op 6 borden en
    vul ze met de burgers.
    Leg en plakje tomaat en een schep
    avocado-relish op de burgers.
    Garneer met een takje peterselie.
    Russische hamburgers


    Elke Russische familie heeft zijn eigen variant
    van deze alledaagse hamburger.
    Van het mengsel kan ook kleine
    gehaktballetjes gedraaid worden.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 115 gram ver witbroodkruim
  • 3 eetlepels melk
  • 450 gram fijn gemalen mager rundergehakt
  • 1 losgeklopt ei
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • zout en peper
    Voor het serveren :

  • tomatensaus
  • ingelegde groenten
  • knapperig gebakken uitjes
    Bereiding :
    Doe het broodkruim in een kom en
    lepel de melk erover.
    Laat het 10 minuten weken.
    Voeg het rundergehakt en ei toe.
    Breng het op smaak met zout en peper.
    Meng alles goed door elkaar.
    Maak van het mengsel 4 ovale burgers
    van 10 cm lang en 5 cm breed.
    Wentel elke burger door de bloem.
    Verhit de olie in de koekenpan en bak
    de burgers in 8 minuten aan elke kant goudbruin.
    Serveer de burgers met tomatensaus,
    ingelegde groenten en gebakken uitjes.
    Pizzaburgers


    Het beroemdste gerecht uit Italie vormde
    de inspiratiebron voor deze met
    tomaat, mozzarella en ansjovis
    belegde burgers.

    Voor 6 personen
    Ingredienten :

  • 1/2 sneetje witbrood zonder korsten
  • 3 eetlepels melk
  • 700 gram rundergehakt
  • 1 losgeklopt ei
  • 50 gram droog broodkruim
  • plantaardige olie om te bakken
  • 2 vleestomaten
  • 1 eetlepel gehakte oregano
  • 1 mozzarellakaasje
  • 6 ansjovissen uit blik
  • zout en peper

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Snijd de tomaten in plakjes.Laat de ansjovissen uitlekken en
    snijd ze in de lengte doormidden.
    Verwarm het brood met de melk in een
    steelpannetje tot het brood alle melk
    heeft opgenomen.
    Prak het geheel tot een brij
    en laat het afkoelen.
    Doe het vlees, broodmengsel, ei, zout
    en peper in een kom.
    Meng alles goed en vorm er 6 burgers van.
    Strooi het droge broodkruim op een bord
    en wentel de burgers erdoor.
    Verhit een laagje olie van 5 mm
    in een grote koekenpan.
    Bak de burgers in 2 minuten
    aan elke kant goudbruin.
    Leg ze in een laag in een ingevette ovenschaal.

    Leg een plakje tomaat op elke burger
    en bestrooi hem met oregano,
    zout en peper.
    Leg er de plakjes mozzarella bovenop
    en strooi er iets peper over.
    Leg 2 plakjes ansjovis gekruist
    op elk plakje mozzeralla.
    Bak de burgers 15 minuten in de oven,
    tot de mozzeralla gesmolten is.
    Serveer ze heet.
    Rockburgersalade met sesamcroutons


    Dit gerecht is een variatie op de echte
    Amerikaanse hamburger in een sesambroodje.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 900 gram mager rundergehakt
  • 1 ei
  • 1 middelgrote gesnipperde ui
  • 2 theelepels Franse mosterd
  • 1/2 theelepel selderijzout
  • 115 gram roquefort
  • 1 groot brood met sesamzaad
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 kleine krop ijsbergsla
  • 50 gram rucola
  • 1 3/4 dl vinaigrette
  • 4 rijpe tomaten
  • 4 grote lente-uien
  • zout en peper
    Bereiding :
    Doe gehakt, ei, ui, mosterd, selderijzout
    en peper in een grote kom.
    Meng alles goed door elkaar.
    Verdeel het mengsel in 16 porties
    van 50 gram per stuk.
    Druk de porties tussen plasticfolie tot
    platte rondjes met een doorsnede van 13 cm.

    Leg 15 gram kaas op 8 van de burgers.
    Leg de andere 8 erop en
    druk de randen goed aan.
    Bewaar ze tot gebruik afgedekt
    in de ijskast.

    Maak de sesamcroutons :
    Verwarmde grill voor.
    Snijd de sesamkorst van het brood
    en snijd de korst inkorte repen.
    Bestrijk ze met olijfolie
    en rooster ze 15 minuten.
    Strooi naar smaak zout en peper op
    de burgers en grill ze in 10 minuten
    goudbrin en goed gaar.
    Keer ze eenmaal.
    Schep de vinaigrette door de slablaadjes
    en verdeel de sla over 4 grote borden.
    Snijd de tomaten in kwarten.
    Snijd de lente-uien in ringen.
    Leg op ieder bord 2 rockburgers in het midden
    en leg de tomaat, lente-uien en
    croutons er omheen.
    Ditwaren de rundvleesburgers
    hieronder de vegetarische burgers



  • http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20050130041847.jpg)">



    Recepten vegetarische burgers
    Kikkererwten-korianderburgers met tahin


    Deze pittige kleine burgers zijn zowel warm
    als koud heerlijk.
    Voor een stevigere snack vult u pitabroodjes
    met deze burgertjes en sla.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 800 gram kikkererwten uit blik
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bos lente-ui
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1 verse groene chilipeper
  • 2 eetlepels gehakte koriander
  • 1 klein losgeklopt ei
  • 2 eetlepels bloem
  • bloem voor het vormen
  • olie om te bakken
  • zout en peper
    Voor garnering :

  • partjes citroen
  • verse koriander
    Voor de tahin-citroen-dipsaus :

  • 2 eetlepels tahin
  • sap van 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
    Bereiding :
    Snijd het witte gedeelte van de lente-ui fijn.
    Verwijder de zaadjes van de chilipeper
    en hak ze fijn.
    Laat de kikkererwten uitlekken en maal ze
    in de keukenmachine fijn.
    Pers de knoflook erboven uit en voeg
    de lente-ui, komijn en gemalen
    koriander toe.
    Maal tot alles goed vermengd is.
    Spatel het mengsel in een kom en meng
    de chilipeper, verse koriander, ei, bloem,
    zout en peper er goed door.
    Voeg, als het mengsel erg zacht is,
    een beetje bloem toe.
    Zet het afgedekt 30 minuten in de ijskast.
    Maak intussen de dipsaus :
    Meng tahin en citroensap in een kom
    en pers de knoflook erboven uit.
    Voeg iets water toe als het mengsel
    te dik is en zet het apart.

    Vorm met bebloemde handen 12 burgers
    van het kikkererwtenmengsel.
    Verhit de olie in en koekenpan en
    bak de burgers in porties in 1 minuut aan
    elke kant goudbruin en knapperig.
    Laat ze op keukenpapier uitlekken
    en serveer ze met dipsaus,
    citroen en koriander.
    Kaas-aardappelburgers


    Deze vegetarische burgers zijn knapperig aan
    de buitenkant en verrukkelijk zacht van
    binnen, de perfecte manier om
    groentekleikjes op te maken.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 450 gram gestampte aardappelen
  • 225 gram gekookte kool in reepjes
  • 1 losgeklopt ei
  • 115 gram geraspte cheddar
  • vers geraspte nootmuskaat
  • bloem om te wentelen
  • olie om te bakken
  • zout en peper
  • verse peterselie voor garnering
  • gegrilde paddestoelen om te serveren
    Bereiding :
    Meng de aardappelen, kool, ei, kaas,
    nootmuskaar, zout en peper.
    Vorm er 8 burgers van.
    Zet de burgers afgedekt 1 uur in de ijskast.
    Wentel ze door de bloem.
    Verhit 1 cm olie in de koekenpan.

    Leg de burgers voorzichtig in de olie en
    bak ze in 3 minuten aan elke kant
    goudbruin en knapperig.
    Laat ze op keukenpapier uitlekken en
    serveer de paddestoelen en peterselie erbij.
    Vegaburgers


    Deze burgers van paddestoelen, groenten en
    noten zijn vetarm en zitten boordevol smaak.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 115 gram fijn gehakte paddestoelen
  • 1 kleine gesnipperde ui
  • 1 kleine fijn gesneden courgette
  • 1 fijn gesneden worrtel
  • 25 gram ongezouten pinda’s
  • 115 gram vers broodkruim
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 theelepel Marmite
  • bloem voor het vormen
  • zout en peper
  • salade om te serveren
    Bereiding :
    Bak de paddestoelen 10 minuten zonder vet
    in een pan met anti-aanbaklaag.
    Blijf roeren zodat het vocht verdampt.
    Maal de ui, courgette, wortel en
    noten in de keukenmachine tot
    het mengsel begint te binden.
    Roer de paddestoelen, broodkruim,
    peterselie, Marmite, zout en peper erdoor.
    Vorm met de bloem er 4 burgers van.
    Zet ze afgedekt in de ijskast.
    Bak de burgers 10 minuten in een klein
    beetje olie in de koekenpan met anti-aanbaklaag
    tot ze gaar en goudbruin zijn.
    Keer ze eenmaal en serveer ze met salade.
    Adukibonenbirgers


    Deze burgers zijn bewerkelijk, maar ze zijn
    lekkerder dan kant-en-klare.
    Het loont dus de moeite om een grote
    hoeveelheid te maken en in te vriezen.

    Voor 12 stuks
    Ingredienten :

  • 200 gram zilvervliesrijst
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 50 gram boter
  • 1 kleine fijn gesneden groene paprika
  • 1 grof geraspte wortel
  • 1 blik adukibonen a 300 gram
  • 1 losgeklopt ei
  • 115 gram geraspte extra beelegen kaas
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 50 gram geroosterde hazelnoten
  • meel om te wentelen
  • olie om te bakken
  • zout en peper
    Voor het serveren :

  • hamburgerbroodjes
  • salade
  • relish
    Bereiding :
    Kook de rijst volgens de aanwijzing op het pak.
    Kook hem iets langer zodat hij zacht is.
    Giet de rijst af en doe hem in een grote kom.
    Laat de bonen uitlekken.
    Bak de ui, paprika en wortel
    en pers de knoflook erboven uit.
    Bak het 10 minuten in de olie
    tot ze zacht zijn.
    Meng dit groentemengsel, adukibonen,
    ei, kaas, tijm, hazelnoten, zout en peper
    door de rijst.
    Laat het mengsel opstijven in de ijskast.

    Vorm 12 burgers van het mengsel, met
    vochtige handen als het plakt.
    Wentel de burgers door het meel.
    Verhit 1 cm olie in een grote koekenpan
    en bak de burgers in porties in 3 minuten
    aan elke kant goudbruin.
    Dep ze droog met keukenpapier en
    serveer ze in de broodjes
    met de salade en relish.
    Rodebonen-paddestoelenburgers


    Zowel vegetariers als veganisten kunnen
    genieten van deze vegetarische burgers.
    Met een salade en pitabroodje erbij
    is het een volledige maaltijd.

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 kleine gesnipperde ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1/2 theelepel gemalen kurkuma
  • 115 gram fijn gehakte paddestoelen
  • 1 blik rode kidneybonen a 400 gram
  • 2 eetlepels gehakte koriander
  • volkorenmeel voor het vormen
  • olijfolie om te bestrijken
  • zout en peper
    Voor het serveren :

  • salade
  • pitabroodjes
    Bereiding :
    Verhit de olie in een grote pan.
    Bak de ui onder regelmatig roeren
    op middelhoog vuur zacht
    en pers de knoflook erboven uit.
    Voeg de specerijen toe en bak
    het al roerend nog 1 minuut.
    Voeg de paddestoelen toe en bak ze
    al roerend tot ze zacht en droog zijn.
    Neem de pan van het vuur.
    Giet de bonen af, spoel ze goed af
    en prak ze goed fijn met een vork.
    Roer de bonen en verse koriander goed
    door de ingredienten in de pan.

    Breng het geheel op smaak met zout en peper.
    Vorm met bebloemde handen 4 platte
    burgers van het mengsel.
    Roer een beetje bloem door het mengsel
    als het te plakkerig is.

    Verwarm de grill voor.
    Bestrijk de burgers met de olie en grill ze
    10 minutentot ze goudbruin zijn.
    Keer ze eenmaal om.
    Serveer er knapperige salade
    en warme pitabroodjes bij.
    Dit waren de vegetarische burgers
    en laatste recept van dit artikel.


  • 11 Reacties

    1. christiane_007

      25 maart 2007 at 17:38

      Wat zullen de kinderen smullen

      Groetjes Chris

    2. Wil je even bedanken voor dit artikel.
      Heb er al verschillende (hamburgers dan he…) uitgeprobeerd, en ze waren allemaal geweldig!
      groetjes

    3. Goed zeg.Ben onder de indruk.Wist niet dat er zoveel kon.De barbeque en grillpan gaan overuren draaien deze zomer.Heb het meegenomen en favoriet gezet.Bedankt en groetjes. Jennie

    4. . . . meegenomen. Wat een werk om zo’n site zo succesvol in elkaar te kunnen zetten! Petje af, hoor!
      Bedankt en groetjes, Rens

    5. Hoi Lucy,

      Ziet er weer erg smakelijk uit.
      Heb het natuurlijk weer meegenomen.

      Liefs, Irma

    6. Wat een mooi artikel zeg. Ik mag graag de recepten door lezen en ook wel eens wat uitproberen maar ben helaas zelf niet zo’n goeie kok. Probeer wel altijd wat maar lukt niet altijd. Mijn man komt uit Marokko en we eten dus best wel vaak marokaanse gerechten maar ben er niet zo goed in hoor. alleen couscous dat lukt me aardig. Maar hij eet ook alle hollandse gerechten hoor. Alleen geen varkensvlees.Ik neem je artikel mee. groetjes Tonia.

    7. bedankt Lucy, ik neem deze artikel mee….

      Groetjes Deon

    8. Wat een mooi artikel weer Lucy.
      Wat een werk heb je hier aan gehad zeg pffff.
      Mijn complimenten hoor, ik neem het graag mee!

      Bedankt en groetjes , Joke.

    9. weer een leuk artikel van jouw meegenomen!
      Groetjes Annie

    10. Hoi Lucy,weer een artikel van je meegenomen.
      Lekker he hamburgers..
      Groetjes Jacqueline

    Geef een reactie