Gebak en cakes

Gebak en cakes

Van klassiek tot speciale gelegenheden



Gebak en cakes
Celine Dion met “Fly”


Dit is een artikel van Luckyjo – Lucy
Er komen weer overheerlijke gerechten
Van klassiek tot speciale gelegenheden
Technieken
Hoe u een bakvorm voorbereidt,
hangt af van het soort beslag
en van de baktijd.
Een goede voorbereiding is het halve werk.

Invetten van de bakvorm


Gebruik boter, margarine of olie.
Neem een klontje boter of magarine in
een stukje keukenpapier en smeer
de boden en zijkanten van de bakvorm
gelijkmatig er mee in.
Als u liever olie gebruikt, borstel
de olie dan uit met een borsteltje.
Met bloem bestrooien

Strooi wat bloem in de ingevette bakvorm.
Tik met de vingers tegen de vorm zodat
de bloem gelijkmatig over de bodem
en de zijkanten wordt verdeeld.
Draai de vorm om en schud
het overtollige bloem eruit.
Bekleden van de bodem

Zet de bakvorm op vetvrij bakpapier
en teken de omtrek na.
Knip de ronde, rechthoekige of vierkante
vorm uit en leg het papier
op de bodem van de vorm.
Bekleden van de zijkanten
Knip een strook bakpapier uit die iets
groter is dan de omtrek van de bakvorm.
Zorg voor een overlap van 4 cm.
De vorm moet zo breed zijn dat hij
2 1/2 cm boven de bakvorm uitsteekt.

Vouw de strook over de hele lengte 2 1/2 cm
naar buiten en vet hem in.
Knip op regelmatige afstand in de
overlap tot aan het ingevette gedeelte.
Bekleed de binnenkant van de rand
met het bakpapier en vouw het
ingeknipte gedeelte over de bodem.

Vet het bakpapier zonodig in voordat
u er een bakvorm mee bekleedt.
Bestrooi de vorm met bloem
voordat u hem bekleedt.
Bekleden van een bakvorm voor een cakerol


Knip een rechthoekig stuk bakpapier
uit dat 5 cm groter is dan de bakvorm.
Vet de bodem in om wegglijden te voorkomen.

Leg het papier in de vorm.
Druk het met een mes stevig
in de hoeken, vet het goed in,
maar knip het niet in.
Knip de vouwen in de hoeken van
de bakvorm van boven naar beneden
in zodat het papier perfect
in de hoeken past.
Vet het bakpapier in,
tenzij het recept dit niet vermeldt.
Recepten
Recepten komen zo snel mogelijk



http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20050119121952.jpg)">
Klassiek gebak
Victoriataart


Dit Moskovisch gebak smelt in de mond
en is snel klaar.

8 personen
Ingredienten :
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 175 gram zachte boter
  • 175 gram poedersuiker
  • 3 eieren
    Voor het serveren :

  • 6 eetlepels frambozenjam
  • poedersuiker
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Vet 2 diepe taartvormen met een
    doorsnede van 18 cm in,
    bekleed de bodem met vetvrij bakpapier
    en vet het papier een beetje in.
    Meng het zelfrijzend bakmeel, zout, boter,
    poedersuiker en eieren in een kom
    Verdeel het deeg over de bakvormen
    en strijk de bovenkanten glad.
    Bak de cakes in het midden van de oven
    in 30 minuten gaar.
    Laat de cakes afkoelen op een rooster
    en verwijder het bakpapier.
    Leg een cake op een bord en besmeer
    hem met frambozenjam.
    Leg de andere cake er boven op en
    bestrooi de taart royaal met op de suiker.
    Gebruik een papieren mal om
    mooie figuurtjes te vormen.
    Honing-kruidkoek


    Gebruik voor dit gebak pittige honing,
    zoals kastanjehoning.

    Voor 10 plakken
    Ingredienten :

  • 150 gram boter
  • 115 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 175 gram heldere honing
  • 1 1/2 dl water
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • 1/4 theelepel karwijzaad
  • 1/4 theelepel kruidnagelpoeder
  • 2 eieren
  • 350 gram poedersuiker
  • kristalsuiker
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 180 graden
    Vet een geribbelde bakvorm van 0,9 dl in.
    Smelt de boter op laag vuur, samen
    met de suiker, honing en water.
    Laat het 10 minuten afkoelen.
    Meng in een kom de bloem,
    gember en kaneel.
    Schenk het honingmengsel erbij
    en roer alles goed door elkaar.
    Schenk het beslag in de vorm.
    Bak de cake 50 minuten in de oven.
    Laat de cake 2 minuten afkoelen en
    zet hem dan op een rooster.
    Meng in een kommetje de basterdsuiker
    met warm water tot een glad papje.
    Lepel het glazuur over de cake.
    Versier de cake met kristalsuiker.
    Krokante madeiracake


    In de Victoriaanse tijd werd deze cake
    geserveerd met een glaasje madeira,
    maar ook zonder dat smaakt hij heerlijk.

    Voor 10 plakken
    Ingredienten :

  • 200 gram zachte boter
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 150 gram basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 75 gram gezeefd bloem
  • 150 gram gezeefd zelfrijzend bakmeel
    Voor het glazuur :

  • 3 eetlepels heldere honing
  • 115 gram fijngehakte sukade
  • 50 gram amandelsnippers
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Vet een bakvorm van 450 gram in,
    bekleed de bodem en zijkanten
    met bakpapier en vet het papier in.

    Klop de boter, citroenschil en suiker
    schuimig en romig.
    Klop er dan een voor een de eieren door.
    Zeef de bloem en het bakmeel en
    roer het door het eimengsel.
    Schep het deeg in de vorm
    en strijk de bovenkant glad.

    Bak de cake in het midden van de oven
    in 50 minuten goudbruin en gaar.
    Laat de cake 5 minuten in de vorm
    afkoelen en zet hem dan op een rooster.
    Verwijder het bakpapier en
    laat de cake verder afkoelen.
    Verwarm de honing, sukade en
    amandelsnippers voor het glazuur.
    Haal het pannetje van het vuur
    en roer alles nogmaals goed door.
    Bestrijk de cake met het glazuur.
    Laat het glazuur goed uitharden.
    Worteltaart


    Dit verrukkelijk zoete en luchtige gebak,
    waarin u de wortelen echt niet proeft,
    is perfect voor bij de ochtendkoffie.

    Voor een taart van 20 cm doorsnede
    Ingredienten

  • 250 ml maisolie
  • 175 gram suiker
  • 3 eieren
  • 175 gram bloem
  • 1 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 1/2 theelepel natriumbicarbonaat
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 1/2 theelepel kaneelpoeder
  • mespuntje nootmuskaat
  • 1/4 theelepel gemberpoeder
  • 115 gram fijn gehakte walnoten
  • 225 gram geraspte wortelen
  • 1 theelepel vanille-essence
  • 3 dl zure room
    Voor het glazuur :

  • 175 gram roomkwark
  • 25 gram zachte boter
  • 225 gram gezeefd poedersuiker
  • 8 oranje worteltjes van marsepein
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Vet 2 bakvormen met een
    doorsnede van 20 cm in en bekleed
    de binnenkanten met vetvrij papier.
    Roer de maisolie en suiker goed door elkaar.
    Voeg een voor een de eieren toe en
    klop ze goed door het oliemengsel.

    Zeef de bloem, bakpoeder, natriumbicarbonaat,
    zout, kaneel, nootmuskaat en gember
    in een kommetje en roer alles goed door.
    Roer er de walnoten en wortelen door
    en daarna de vanille-essence en zure room.
    Verdeel het mengsel over de 2 vormen
    en bak ze in 1 uur en 5 minuten gaar.
    Laat de cakes 5 minuten in de vorm
    afkoelen en zet ze dan op een rooster.
    Verwarm voor het glazuur de boter
    en poedersuiker en klop het tot een glad papje.

    Smeer wat glazuur op een taarthelft
    en leg de andere er bovenop.
    Smeer de rest van de glazuur
    op de bovenste cake en langs
    de zijkanten en vorm een mooi patroon.
    Versier de taart vlak voor het serveren
    met de oranje marsepeinen worteltjes.
    Nogataart met chocoladeglazuur


    Deze taart met zijn onweerstaanbare
    chocoladeglazuur ziet er schitterend
    uit, is heel gemakkelijk te maken
    en smaakt ook nog eens verrukkelijk.

    Voor 8 personen
    Ingredienten

  • 115 gram melkchocolade in blokjes
  • 175 gram zachte ongezouten boter
  • 200 gram moscovadesuiker
  • 1 theelepel vanille-essence
  • 3 eieren
  • 1 1/2 dl Griekse yoghurt
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • chocoladekrullen
    Voor het glazuur :

  • 115 gram pure chocolade in blokjes
  • 50 gram ongezouten boter
  • 350 gram poedersuiker
  • 90 ml Griekse yoghurt
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Vet 2 bakvormen met een doorsnede
    van 20 cm in en bekleed de bodems
    met vetvrij papier.
    Smelt de chocolade in een kommetje
    boven een pan met heet water.

    Klop de boter met suiker licht en romig.
    Klop de vanille-essence erdoor en
    voeg al roerend de gekopte eieren erdoor.
    Roer de gesmolten chocolade en yoghurt
    door het mengsel.
    Spatel het bakmeel met een metalen lepel
    door het deeg tot een luchtig beslag.

    Verdeel het beslag over beide vormen en
    bak ze in 30 minuten gaar en stevig.
    Laat de cakes op een rooster afkoelen.
    Smelt voor het glazuur de chocolade en boter
    in een pannetje op laag vuur.
    Haal het pannetje van het vuur en
    roer de poedersuiker en yoghurt erdoor.
    Roer met een plastic lepel tot het
    mengsel soepel is en blijf roeren tot
    het glazuur begint af te koelen
    en op te stijven.
    Gebruik 1/3 deel van het glazuur om
    beide cakes op elkaar te plakken.
    Strijk de rest van de glazuur zo snel
    mogelijk over de bovenste cake.
    Versier de taart vlak voor het serveren
    met de chocoladekrullen.
    Paastaart


    Deze taart wordt geassocieerd met Paaszondag.
    De wortelen en bananen zorgen voor
    een luchtig, maar machtig deeg.

    Voor 8 personen
    Ingredienten :

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 150 gram zachte boter
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 2 eieren
  • 2 grof geraspte wortelen
  • 1 geprakte rijpe banaan
  • 115 gram rozijnen
  • 50 gram fijn gehakte walnoten
  • 30 ml melk
  • 8 walnoten voor garnering
    Voor het glazuur :

  • 200 gram kwark
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • sap van 1 citroen
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
    Bereiding :
    Bekleed een taartvorm met een doorsnede
    van 20 cm met bakpapier en vet hem in.
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Zeef de bloem, bakpoeder, kaneel en
    nootmuskaat in een grote kom.

    Klop de boter, suiker en citroenschil
    met de mixer licht en romig.
    Klop vervolgens de eieren erdoor.
    Spatel eerst het meelmengsel door het
    beslag en dan de wortelen, banaan,
    rozijnen, noten en melk.

    Lepel het deeg in de bakvorm, strijk
    de bovenkant glad en bak de taart
    1 uur tot hij goed gerezen is
    en veerkrachtig aanvoelt.
    Keer de taart om en laat hem in de vorm
    30 minuten afkoelen.
    Leg de taart op een rooster.
    Snijd de afgekoelde taart doormidden.
    Meng de kwark met poedersuiker, citroensap
    en sinaasappelschil en plak met de helft
    de twee taarten op elkaar.
    Strijk de rest van het glazuur over
    de bovenste laag en maak er mooie vormen van.
    Garneer de taart met de walnoten.
    Zomertaart


    Een ware zomertraktatie en in combinatie met
    een glaasje gekoelde rose
    een verfrissend nagerecht.

    Voor 8 personen
    Ingredienten :

  • 225 gram boem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 4 eetlepels poedersuiker
  • 50 gram zachte boter
  • 1 1/2 dl melk
  • 3 dl slagroom
  • 450 gram verse aardbeien
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 220 graden.
    Vet een vel bakpapier in en leg dat
    op een bakplaat.

    Zeef de bloem, bakpoeder en zout in een grote kom.
    Voeg de suiker en boter toe.
    Meng alles met de handen goed
    door elkaar als grof broodkruim.
    Roer er zoveel melk door dat het deeg
    zacht en romig wordt.
    Leg het deeg op een licht bestoven
    werkvlak en druk het met de vingers
    uit tot een rechthoek van 30 x 15 cm.
    Vorm met een mal van 15 cm doorsnede twee
    taarthelften en markeer op
    een van de twee 8 punten.
    Leg beide helften op het bakpapier.

    Bak de helften in het midden van de oven
    in 15 minuten goudbruin en gaar.
    Laat ze 5 minuten op het bakpapier
    afkoelen en leg ze dan op een rooster.Klop de slagroom stijf.
    Leg de ongemarkeerde taarthelft op een bord
    en bestrijk hem met
    de helft van de slagroom.
    Leg daar 2/3 van de aardbeien op en
    vervolgens de gemarkeerde helft.
    Versier de taart met de rest van de slagroom
    en de rest van de aardbeien.
    Serveer de taart zo koel mogelijk.
    Gelaagde citroen-kokostaart


    De zure smaak van citroen vormt in deze
    verrukkelijke taart een perfect evenwicht
    met de zoete kokos.


    Voor 10 personen
    Ingredienten

  • 8 eieren
  • 370 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel geraspte schil van 1 sinaasappel
  • geraspte schil van 2 citroenen
  • 65 gram zoete kokossnippers
  • 150 gram bloem
  • 1/4 theelepel zout
  • 2 eetlepels maizena
  • 2 1/2 dl water
  • 75 gram boter
    Voor het glazuur :

  • 115 gram ongezouten boter
  • 115 gram poedersuiker
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 115 gram zoete kokossnippers
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bekleed 3 ronde bakvormen met een doorsnede
    van 20 cm met ingevet bakpapier.
    Klop 6 eieren in en kommetje op
    een pan met heet water schuimig.

    Haal de van van het vuur en roer de
    sinaasappelschil, de helft van citroenschil,
    1 eetlepel citroensap en kokossnippers
    door het eimengsel.
    Zeef en roer de bloem door het mengsel.

    Verdeel het mengsel over de drie bakvormen
    en bak de taarten 30 minuten tot het deeg
    van de zijkanten loslaat.
    Laat ze eerst 5 minuten afkoelen
    en daarna op een rooster afkoelen.
    Meng voor de citroencustard de maizena
    met water en klop er 2 eieren door.
    Breng het in een pan aan de kook.
    Klop tot het beslag stevig en dik is.
    Neem de pan van het vuur
    en bedek het met plasticfolie.
    Klop de boter met
    poedersuiker romig.
    Roer de citroenschil en wat
    citroensap erdoor.
    Plak de helften met citroencustard op elkaar
    en bestrijk de bovenkant
    en zijkanten met de rest van de custard.
    Strooi de kokossnippers erover.
    Dit is het “Klassiek gebak”
    lees hieronder”Fruitverukkingen”

  • http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20050119121952.jpg)">
    Fruitverrukkingen
    Gebakken kwarktaart met vers fruit


    Varieer met het fruit afhankelijk van het
    seizoen voor deze rijke, romige
    Amerikaanse kwarktaart.

    Voor 12 personen
    Ingredienten :

  • 175 gram volkorenbiscuitjes
  • 50 gram ongezouten gesmolten boter
  • 450 gram kwark
  • 1 1/2 dl zure room
  • 115 gram poedersuiker
  • 3 eowitten
  • 3 eierdooiers
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 2 eetlepels Marsalsa (Italiaanse wijn)
  • 1/2 theelepel amandelessence
  • 50 gram amandelsnippers
  • 50 gram rozijnen
  • 450 gram fruit als vijgen, kersen, perziken en aardbeien
  • muntblaadjes voor garnering
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bekleed de zijkanten van een springvorm
    met een doorsnede van 25 cm met ingevet bakpapier.
    Meng de biscuitjes met de boter en
    druk dit stevig aan op de bodem van
    de springvorm en laat het 20 minuten koelen.
    Klop de kwark, zure room, suiker,
    eierdooiers, citroenschil, Marsala
    en amandelessence in een grote kom door
    elkaar tot een glad en romig mengsel.

    Klop de eiwitten stijf en spatel ze met
    de amandelsnippers en rozijnen
    door het kwarkmengsel.
    Schenk het mengsel over de bescuitbodem
    en bak de taart 45 minuten tot hij
    gerezen is en in het midden stijf wordt.

    Laat de taart in de vorm afkoelen.
    Verwijder voorzichtig de vorm
    en het bakpapier.
    Laat de taart 1 uur op een koele plek
    rusten en versier hem met het fruit.
    Appeltaart


    Deze taart kan zowel warm als koud worden gegeten.

    Voor 10 plakken
    Ingredienten :

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 130 gram poedersuiker
  • 50 gram gesmolten boter
  • 2 eieren
  • 1 1/2 ml melk
    Versiering :

  • 2 appels
  • 1 eetlepel gesmolten boter
  • 4 eetlepels rietsuiker
  • 1/4 theelepel kaneel
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Bekleed een bakvorm met een doorsnede
    van 20 cm met ingevet bakpapier.
    Zeef de bloem, bakpoeder en kaneel in een kom.
    Voeg de suiker toe.
    Klop de boter met de eieren en melk
    en roer het door het botermengsel.
    Schenk het deeg in de bakvorm,
    strijk de bovenkant glad en maak
    rondom een lichte inkeping.
    Schil de appels, verwijder het klokhuis,
    snijd ze in dunne plakjes
    en leg die om de inkeping.
    Bestrijk de taart met gesmolten boter
    en strooi de rietsuiker en kaneel erover.
    Bak de taart 50 minuten.
    Serveer hem warm of koud.
    Perentaart


    Deze taart smaakt nootachtig/

    Voor 10 plakken
    Ingredienten :

  • 175 gram bruine basterdsuiker
  • 4 peren
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 eetlepels heldere honing
  • 3 eieren
  • zaadjes van een vanillepeul
  • 1,2 dl zonnebloemolie
  • 115 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram instant polenta
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bekleed een cakevorm met een doorsnede
    van 21 cm met ingevet bakpapier en strooi
    2 eetlepels suiker op de bodem.
    Schil de peren, verwijder het klokhuis
    en snijd ze in plakjes.
    Wentel de peerplakjes door het citroensap.
    Leg de plakjes op de bodem van de vorm
    en besprenkel ze met de honing.
    Klop de eieren, vanillezaadjes en de
    rest van de suiker in een kom door elkaar.
    Roer langzaam de olie erdoor.
    Zeef de bloem met polenta en spatel
    dit door het eimengsel.
    Schenk het deeg in de bakvorm en
    bak de taart in 50 minuten gaar.
    Laat de taart 10 minuten afkoelen
    alvorens hem op een bord te storten.
    Draai de taart om, verwijder het bakpapier
    en snijd hem in plakken.
    Griekse yoghurt-vijgentaart


    In dikke plakken gesneden verse vijgen vormen
    de basis van deze vederlichte taart
    van biscuitdeeg.
    Gebruik zo mogelijk stevige vijgen.

    Voor 8 personen
    Ingredienten :

  • 6 stevige vijgen in dikke plakken
  • 3 eetlepels heldere honing
  • extra honing voor glaceren
  • 200 gram zachte boter
  • 175 gram poedersuiker
  • geraspte schil van 1 citroen
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 4 eiwitten
  • 4 eierdooiers
  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel batriumbicarbonaat
  • 2 1/2 dl Griekse yoghurt
    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Vet een taartvorm met een doorsnede
    van 23 cm in en bekleed hem
    met vetvrij bakpapier.
    Verdeel de vijgen over de bodem
    en besprenkel ze met de honing.
    Klop de boter met poedersuiker en
    geraspte schil van citroen en sinaasappel romig.
    Klop er daarna een voor een
    de eierdooiers erdoor.

    Zeef de droge ingredienten.
    Klop een beetje ervan door het boter,emgsel
    en dan een lepel yoghurt.
    Herhaal dit tot alle ingredienten op zijn.
    Klop de eiwitten stijf.
    Roer de helft ervan door het deeg
    en dan de rest.
    Schenk het mengsel over de vijgen en bak
    de taart in 1 1/2 uur gaar en goudbruin.
    Stort de taart op een rooster,
    verwijder het bakpapier en laat hem afkoelen.
    Besprenkel de vijgen met honing
    voor hij wordt geserveerd.
    Abrikozen-gemberkoekjesroulade


    Deze roulade, een tongstrelende combinatie
    van zachte en knapperige texturen, ziet er
    ingewikkeld uit, maar is makkelijk te maken.

    Voor 8 personen
    Ingredienten :

  • 4 eiwitten
  • 4 eierdooiers
  • 1 1/2 theelepel vers sinaasappelsap
  • 115 gram poedersuiker
  • 175 gram gemalen amandelen
  • 4 wafeltjes met gembersmaak
    Voor de vulling :

  • 150 gram abrikozen uit blik
  • 3 dl slagroom
  • 4 eetlepels poedersuiker
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Vet een bakblik van 33 x 23 cm in,
    bekleed de bodem met vetvrij bakpapier
    en vet het papier in.
    Klop het eigeel, sinaasappelsap en suiker
    10 minuten met de mixer.
    Roer de gemalen amandelen erdoor.
    Klop de eiwitten stijf en spatel ze
    door het amandelmengsel.
    Schenk het deeg in de bakvorm
    en strijk de bovenkant glad.
    Bak het deeg 20 minuten in de oven.
    Bekleed de bakvorm met een schone,
    iets vochtige theedoek
    en laat hem afkoelen.

    Pureer voor de vulling de uitgelekte abrikozen
    in de keukenmachine tot een glad geheel.
    Klop de slagroom met poedersuiker stijf
    tot er pieken vormen.
    Spatel de abrikozenpuree door
    het slagroommengsel.
    Verkruimel de wafeltjes en leg ze op
    een vel vetvrij bakpapier.
    Bestrijk het afgekoelde gebak met
    1/3 deel van het slagroommengsel,
    draai het om en leg het op de kruimels.
    Verwijder het vetvrije papier.
    Bestrijk het gebak met de rest van
    het slagroommengsel, rol het met behulp
    van bakpapier vanaf het korte einde op
    en leg de rol met de naad naar beneden
    op een schaal.
    Versier de roulade met kruimeltjes gemberwafel.
    Omgekeerde peren-gembertaart


    Een licht en kruidig biscuitgebak bekleed
    met glanzend gebakken fruit en gember.
    Met slagroom of custard een
    fantastisch warm nagerecht.

    Voor 8 personen
    Ingredienten :

  • 900 gram halve uitgelekte peren
  • 8 eetlepels fijn gehakte stemgember
  • 120 ml gembersiroop
  • 175 gram zelf rijzend bakmeel
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 175 gram bruine suiker
  • 175 gram zachte boter
  • 3 eieren
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Vet een diepe springvorm met een doorsnede
    van 20 cm in, bekleed de bodem met vetvrij papier
    en vet het papier in.

    Vul de holtes in elke peerhelft met
    de helft van de gemalen gember.
    Leg de peren met de platte kant naar
    beneden in de springvorm en besprenkel
    ze met de andere helft gembersiroop.
    Zeef de bloem, bakpoeder en gemberpoeder
    in een kom en roer de bruine suiker
    en boter erdoor en dan de opgeklopte eieren.
    Klop alles in 2 minuten tot een
    zacht en romig mengsel.

    Lepel het mengsel voorzichtig in de bakvorm en
    zorg ervoor dat alle peren goed bedekt zijn.
    Strijk de bovenkant glad.
    Bak de taart in 50 minuten gaar.
    Laat de taart 5 minuten in de vorm
    afkoelen en stort de taart op een rooster.
    Verwijder het bakpapier en laat afkoelen.
    Vul de holtes van de resterende peren met
    de rest van de gemalen gember, leg ze
    op de taart en sprenkel de rest van
    de gembersiroop erover.
    Genuataart met vers fruit


    Deze klassieke Italiaanse taart
    “Genovese con Panne e Frutta”
    kan met allerlei vruchten van het seizoen
    worden gemaakt.


    Voor 10 personen
    Ingredienten :
  • 175 gram bloem
  • snufje zout
  • 4 eieren
  • 115 gram poedersuiker
  • 6 eetlepels sinaasappellikeur
    Voor de vulling en glazuur :

  • 6 dl slagroom
  • 4 eetlepels vanillesuiker
  • 450 gram gemengd vers fruit
  • 150 gram fijn gehakte pistachenoten
  • 4 eetlepels abrikozenjam
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnede
    van 20 cm met ingevet bakpapier.

    Zeef de bloem met zout drie keer
    en zet het even apart.
    Klop de eieren met suiker met de mixer
    tot een dik en bleek geheel.
    Spatel het meelmengsel door
    het ei-suikermengsel en
    schenk het om de vorm.
    Bak de taart in 35 minuten gaar.
    Laat de taart 5 minuten in de vorm afkoelen,
    stort hem op een rooster en
    laat hem verder afkoelen.
    Snijd de taart horizontaal doormidden
    en leg de onderste helft op en bord.
    Besprenkel beide helften met sinaasappellikeur.

    Klop de slagroom met vanillesuiker stijf.
    Bestrijk de onderste helft met 2/3 deel
    van de slagroom en leg daarop de helft
    van het in stukjes gesneden fruit.
    Leg de tweede taarthelft er op en
    bestrijk de bovenkant en zijkanten
    met de resterende slagroom.
    Druk de noten in de slagroom langs
    de zijkanten en versier de bovenkant
    met de rest van het fruit.
    Bestrijk het fruit met abrikozenjam.
    Thaise rijsttaart


    Dit is een mooie verjaardagstaart,
    een traktatie op basis van Thaise rijst,
    bekleed met heerlijke slagroom
    en vers fruit.

    Voor 10 personen
    Ingredienten :

  • 225 gram Thaise rijst
  • 1 liter melk
  • 115 gram poedersuiker
  • 6 gekneusde kardemompeulen
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 dl slagrroom
  • 6 eiwitten
  • 6 eierdooiers
    Voor het glazuur :

  • 3 dl slagroom
  • 200 gram kwark
  • 1 theelepel vanille-essence
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 3 eetlepels poedersuiker
    Voor versiering :

  • zwarte bessen
  • schijfjes kiwi
  • carambola
    Bereiding :

    Vet een taartvorm met een doorsnede van 25 cm in
    en bleed hem met ingevet bakpapier.
    Kook de Thaise rijst 3 minuten in een pan
    met water zonder zout.
    Laad de rijst goed uitlekken.
    Schnek de melk erbij en voeg
    de suiker, kaneel, kardemompeulen en laurier toe.
    Breng de melk aan de kook en laat
    hem zachtjes al roerend 20 minuten koken.

    Laat de melk afkoelen en verwijder
    laurierblaadjes en kardemompeulen.
    Schenk de melk in een kom en klop
    de slagroom en dan het eigeel erdoor.
    Verwarm de oven op 180 graden.
    Klop de eiwitten stijf tot zich
    pieken ontstaanen spatel het
    door het rijstmengsel.
    Lepel het mengsel in de bakvorm en
    laat het 50 minuten bakken.
    Het midden moet iets vochtig aanvoelen.
    Laat de taart goed afkoelen in de vorm
    en stort hem op een groot bord.
    Klop de slagroom stijf.
    Roer de kwark, vanille-essebce,
    citroenrasp en suiker erdoor.
    Bestrijk de bovenkant en zijkanten
    met de slagroom en versier met het fruit.
    Dundeecake


    Deze traditionele Engelse cake is versierd
    met een mengsel van noten en
    geglaceerde kersen en is
    net zo lekker als hij eruit ziet.

    Voor 10 personen
    Ingredienten :

  • 350 gram bloem
  • 1 theelepel gemalen gemengde specerijnen
  • 175 gram ongezouten boter
  • 175 gram bruine suiker
  • 175 gram rozijnen
  • 175 gram krenten
  • 75 gram gesnipperde schil van citrusfruit
  • 150 gram gehalveerde geglaceerde kersen
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels gemalen amandelen
  • 25 gram fijn gehakte geblanceerde amandelen
  • 1,2 dl melk
  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels moutazijn
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat
    Voor de versiering :

  • gemengde noten als pistache, pecan, macadamia
  • geglaceerde kersen
  • gekonfijte angelicawortel
  • 4 eetlepels heldere honing
    Bereiding “
    Verwarm de oven voor op 150 graden.
    Vet een diepe vierkante springvorm met
    een doorsnede van 20 cm in en bekleed
    hem met een dubbele laag vetvrij papier.
    Vet het papier in.

    Zeef de bloem en specerijen zodat de zemelen
    in de zeef achterblijven.
    Wrijf de boter door de bloem.
    Roer de suiker, gedroogde fruit,
    gesnipperde en geraspte citrusschillen,
    kersen en amandelen erdoor.
    Verwarm 50 ml melk en voeg de
    zonnebloemolie en moutazijn toe.
    Los het natriumbicarbonaat op
    in de rest van de melk en schenk
    het bij de warme melk.
    Roer de droge ingredienten door de melk.
    Lepel het mengsel in de bakvorm
    en strijk de bovenkant glad.
    Bak de cake 2 1/2 uur.
    Laat de cake 5 minuten in de vorm afkoelen
    en stort hem op en rooster.
    Verwijder het bakpapier en laat afkoelen.
    Leg de gemengde noten, geglaceerde kersen
    en gekonfijte wortel op de cake en
    bestrijk ze met de warme honing.
    Dit was het “Fruitverrukingen”
    lees hieronder “Taarten als nagerecht”
  • http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20050119121952.jpg)">
    Taarten als nagerecht
    Schwarzwalder kirschtorte


    Een rijke gelaagde taart die smelt in de mond
    en uitstekend tot zijn recht
    komt als luxueus nagerecht.

    Voor 12 personen
    Ingredienten :

  • 5 eieren
  • 175 gram poedesuiker
  • 50 gram bloem
  • 50 gram cacao
  • 75 gram gesmolten boter
    Voor de vulling :

  • 6 theelepels kirsch
  • 6 dl slagroom
  • 425 gram zwarte kersen
    Voor versiering :

  • chocoladekrulen
  • 20 verse kersen
  • poedersuiker
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bekleed de bodem van twee diepe ronde
    bakvormen met een doorsnede van 20 cm met
    bakpapier en vet het papier in.
    Klop de eieren 10 minuten met de suiker.
    Zeef de bloem en cacao boven het eimengsel
    en spatel er het er door.
    Spatel de gesmolten boter er door.
    Schenk het deeg in de vormen
    en bak het 30 minuten.
    Laat de taarthelften 5 minuten afkoelen
    in de vormen, stort ze op een rooster,
    verwijder het bakpapie en
    laat ze verder afkoelen.

    Snijd elke helft horizontaal doormidden en
    besprenkel de vier helften met een kwart
    van de kirsch.

    Klop de slagroom stijf.
    Roer de fijn gehakte kersen door 2/3 deel
    van de slagroom.
    Leg een taarthelft op een bord en bekleed
    hem met 1/3 deel van de vulling.
    Herhaal dit twee maal en
    eindig met een tarthelft.
    Bestrijk de bovenkant en zijkanten
    van de taart met de rest van de slagroom.
    Versier de taart met chocoladekrullen
    en de verse kersen en strooi
    er poedersuiker over.
    Tia-Maria-taart


    Slagroom en Tia Maria vormen het hart van deze
    licht verteerbare chocolade-walnotentaart.

    Voor 8 personen
    Ingredienten :

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 25 gram caco
  • 1 1/2 theelepel bakpoeder
  • 3 eieren
  • 175 gram zachte boter
  • 175 gram poedersuiker
  • 50 gram fijn gehakte walnoten
    Voor de vulling en versiering :

  • walnootrotsjes
  • 6 dl slagroom
  • 3 eetlepels Tia Maria
  • 50 gram gedroogde geroosterd kokos
    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 160 graden.
    Bekleed de bodem van twee bakvormen
    met een doorsnede van 18 cm met ingevet bakpapier.
    Zeef de bloem, cacao en bakpoeder
    in een grote kom.
    Voeg de eieren, boter, suiker en
    fijn gehakte walnoten toe en meng het goed.
    Verdeel het deeg ober beide bakvormen,
    strijk de bovenkanten glad en
    bak ze in 40 minuten gaar.
    Haal het gebak uit de vormen
    en laat ze op een rooster afkoelen.

    Roer voor de vulling de Tia Maria door
    de slagroom en klop het dan stijf.
    Snijd elke taarthelft horizontaal
    doormidden en strijk de slagroom ertussen.

    Bestrijk de zijkanten met slagroom.
    Leg de geroosterde kokos op een vel
    vetvrij papier en rol de taart erover,
    zodat de zijkanten ermee bekleed worden.
    Leg de taart op een bord, bestrijk
    hem met de rest van de slagroom
    en versier hem met de walnootrotsjes.
    Cappucinotaart met witte chocolade


    Deze luxueuze royale en met likeur doordrenkte
    taart is alleen voor volwassenen bestemd.

    Voor 8 personen
    Ingdedienten :

  • 4 eieren
  • 115 gram poedersuiker
  • 15 ml sterke zwarte koffie
  • 1/2 theelepel vanille-essence
  • 115 gram bloem
  • 75 gram grof geraspte witte chocolade
    Voor de vulling :

  • 1,2 dl slagroom
  • 1 eetlepel koffielikeur
    Voor het glazuur en versiering :

  • 175 gram witte chocolade in stukjes
  • 75 gram ongezouten boter
  • 115 gram poedersuiker
  • 90 ml slagroom
  • 1 theelepel koffielikeur
  • witte chocoladekrullen
  • cacao om te bestrooien
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Vet twee diepe taartvormen met een
    doorsnede van 19 cm in en bekleed
    de bodems met vetvrij bakpapier.
    Klop de eieren met poedersuiker, koffie
    en vanille-essence in een kom boven een pan
    met heet water tot een matglanzend,
    dik en stevig geheel.
    Zeef de helft van de bloem boven
    het eimengsel en roer het erdoor.
    Spatel de rest van de bloem en
    geraspte witte chocolade door het deeg.
    Verdeel het deeg over de taartvormen
    en strijk de bovenkant glad.
    Bak de taarten in 25 minuten goudbruin.
    Stort ze op een rooster en laat ze afkoelen.

    Klop de slagroom voor de vulling met
    de koffielikeur zo stijf mogelijk.
    Bestrijk een taarthelft ermee en leg
    de tweede taarthelft erop.
    Smelt voor het glazuur de chocolade met boter
    in een kom boven een pan heet water.
    Klop dan de poedersuiker erdoor.
    Klop de slagroom stijf en roer hem
    door het chocolademengsel.
    Laat het mengsel onder af en toe
    roeren afkoelen tot het iets
    begint op te stijven.
    Roer de koffielikeur door het glazuur
    en bestrijk de bovenkant en zijkanten
    van de taart er mee.
    Versier de taart met chocoladekrullen en
    bestrooi hem met cacao.
    Luxe chocoladetaart


    Deze donkere romige taart is gemakkelijk
    te maken, kan goed worden bewaard en
    is een droom voor chocoladeliefhebbers.

    Voor 16 personen
    Ingredienten :

  • 250 gram fijn gehakte chocolade
  • 225 gram ongezouten boter in blokjes
  • 5 eieren
  • 90 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel extra poedersuiker
  • 1 eetlepel cacao
  • 2 theelepel vanille-essence
  • cacao om te bestrooien
  • chocoladerasp voor versiering
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 160 graden.
    Bestrijk een springvorm met een
    doorsnede van 23 cm licht met boter en
    bekleed de bodem met vetvrij papier.
    Beboter het bakpapier en strooi
    er wat suiker over.
    Klop het te veel aan suiker eruit.
    Wikkel een dubbele laag alu-folie
    rond de buitenkant en onderkant van de vorm.
    Smelt de chocolade met boter onder
    voortdurend roeren in een
    pannetje op laag vuur.
    Klop de eieren met 90 gram suiker
    1 minuut met de mixer.

    Klop de cacao en de rest van de suiker
    door het eimengsel.
    Klop de vanille-essence en dan
    de gesmolten chocolade erdoor tot
    het een glad geheel wordt.
    Schenk het mengsel in de springvorm en
    ertegen om eventuele luchtbelletjes
    te laten ontsnappen.

    Zet de taart in een grote pan en schenk er
    kokend water bij tot 2 cm onder de rand.
    Bak de taart 50 minuten tot de randen
    stevig zijn en de taart middenin zacht is.
    Haal de vorm uit het water en
    verwijder het alu-folie.
    Leg de taart in de vorm op een rooster
    en laat hem afkoelen.
    De taart zal in het midden iets inzakken.
    Draai de taart om op het rooster.
    Verwijder de bodem van de vorm en bakpapier.
    Bestrooi de taart royaal met cacao
    en versier hem met chocoladesnippers.
    Leg de taart op een schaal.
    Karamelschuimtaart


    Een verrukkelijke taart van sinaasappelmeringue
    met karamelglazuur gevuld met room,
    mango, druiven en sleepruimen-brandewijn.

    Voor 8 personen
    Ingredienten :

  • 4 eiwitten
  • 225 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 druppels witte wijnazijn
  • 3 druppels vanille-essence
  • 2 theelepels geraspte sinaasappelschil
  • slagroom voor versiering
    Voor de vulling en glazuur :

  • 3 dl slagroom
  • 3 eetlepels sleepruimen-brandewijn
  • 1 fijn gehakte mango
  • 125 gram pitloze witte druiven
  • 125 gram pitloze blauwe druiven
  • 75 gram kristalsuiker
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 160 graden.
    Bekleed twwe taartvormen met
    een doorsnede van 20 cm met bakpapier.
    Klop de eiwitten stijf.
    Voeg de helft van de suiker toe en blijf
    kloppen tot het mengsel zachter wordt.
    Spatel de rest van de suiker, witte wijnazijn, vanille-essence en geraspte sinaasappelschil erdoor.
    Verdeel het deeg over de twee bakvormen,
    strijk de bovenkanten glad en
    bak de taarten in 40 minuten gaar.
    Laat de taarten goed afkoelen.

    Klop voor de vulling de slagroom redelijk stijf
    en spatel de brandewijn en mango erdoor.
    Halveer de duiven en spatel ze erdoor.

    Bestrijk een helft met het room-fruitmengsel,
    leg de tweede helft erop en duw hem
    voorzichtig maar stevig in de room.
    Pas op dat het schuimgebak niet breekt.
    Leg de taart op een schaal.
    Bekleed een bakplaat met vetvrij papier.
    Smelt de suiker in een pan met dikke bodem
    op laag vuur.
    Draai de warmtebron hoger en laat
    de suiker koken tot hij goudbruin wordt
    en een theelepeltje ervan in een bak
    met koud water uithardt.
    Sprenkel een beetje karamel op het bakpapier
    in een mooi patroon en laat het
    afkoelen en uitharden.
    Sprenkel de rest van de karamel over de taart.
    Versier de taart met stijf geklopte slagroom
    en zet de karamelfiguurtjes er in.
    Exotische feesttaart


    Gebruik verschillende soorten tropisch fruit
    voor deze oogstrelende combinatie
    van geuren en smaken.

    Voor 10 personen
    Ingredienten :

  • 175 gram zachte boter
  • 175 gram basterdsuiker
  • 3 opgeklopte eieren
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 eetlepels melk
  • 8 eetlepels rum
  • 400 ml slagroom
  • 25 gram gezeefd poedersuiker
    Voor versiering :

  • 450 gram exotisch fruit als vijgen, zwarte bessen, rode bessen, carambola en kiwi
  • 6 eetlepels abrikozenjam
  • 2 eetlepels warm water
  • poedersuiker
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Vet een tulbandvorm met een
    doorsnede van 20 cm in en
    bestrooi het met bloem.
    Klop de boter met suiker romig.
    Klop er een voor een de eieren door
    en vervolgens de bloem en melk.
    Schep het deeg in de vorm en bak hem
    in 45 minuten goudbruin en gaar.
    Zet hem op een rooster en laat hem afkoelen.

    Leg de tulband op een bord en prik er met
    een vleespen een aantal gaatjes in.
    Besprenkel het gebak met de rum
    en laat het goed intrekken.

    Klop de slagroom met poedersuiker stijf
    en besmeer de tulband ermee.
    Leg het fruit in de middenholte.
    Verwarm de abrikozenjam, zeef het,
    meng het met wat water en
    bestrijk het fruit ermee.
    Zeef er wat poedersuiker over.
    Hazelnoot-frambozenschuimtaart


    Deze luxe taart van hazelnotenmeringue
    gevuld met slagroom en frambozen vormt
    in combinatie met frambozensaus
    een tongstrelend dessert.

    Voor 5 personen
    Ingredienten :

  • 4 eiwitten
  • 225 gram poedersuiker
  • enkele druppels vanille-essence
  • 1 theelepel moutazijn
  • 115 gram geroosterde fijn gehakte hazelnoten
  • 3 dl slagroom
  • 350 gram frambozen
  • poedersuiker om te bestrooien
  • muntblaadjes voor versiering
    Voor de saus :

  • 225 gram frambozen
  • 4 eetlepels gezeefd poedersuiker
  • 1 eetlepel sinaasappellikeur
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Vet twee taartvormen met een
    doorsnede van 20 cm in en bekleed
    de bodems met ingevet bakpapier.
    Klop de eiwitten stijf, meng in kleine
    gedeeltes de poedersuiker erdoor
    en klop alles goed.
    Klop het schuimmengsel 2 minuten tot
    het zeer stijf is.
    Spatel de vanille-essence, moutazijn
    en hazelnoten erdoor.

    Verdeel het mengsel over de twee taartvormen
    en strijk de bovenkanten glad.
    Bak de taarten in 60 minuten krokant.
    Haal ze uit de vorm en laat
    Pureer voor de saus de frambozen met poedersuiker
    en likeur in de keukenmachine en
    druk de puree door een fijne zeef.
    Verwijder de eventuele zaadjes.
    Bewaar de saus koel tot serveren.
    Klop de slagroom stijf en spatel
    de frambozen erdoor.
    Leg een taartbodem op een bord,
    strijk er een laag frambozenroom over
    en leg de tweede taart erop.
    Bestrooi de bovenkant van de taart met
    poedersuiker en versier met muntblaadjes.
    Serveer de taart met frambozensaus.
    Dit was “Taarten als nagerecht”
    lees hieronder “Gebak voor speciale gelegenheden”

  • http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20050119121952.jpg)">
    Gebak voor speciale gelegenheden
    Luchtig wit biscuitgebak


    Versier dit gebak met kleuren die passen bij
    de gelegenheid waarbij het geserveerd wordt,
    zoals een Zilveren of Gouden bruiloft.

    Voor 20 personen
    Ingredienten :

  • 9 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel maizena
  • 340 gram poedersuiker
  • 12 eiwitten
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 1/2 theelepel vanille-essence
  • 4 eetlepels water
  • 2 theelepels schenkstroop
    Voor de versiering :

  • 2 eetlepels gedroogde kokos
  • fijn gehakte pistachenoten
  • fijn gehakte gesuikerde oranjesnippers
  • gouden en zilveren dragees
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 180 gaden.
    Zeef de bloem, maizena en
    50 gram suiker drie keer.
    Klop 10 eiwitten met bakpoeder stijf.
    Klop er geleidelijk 175 gram van
    de resterende suiker door tot een
    stijf en glanzend geheel ontstaat.
    Spatel het eiwit door het meelmengsel
    en voeg 1 theelepel vanille-essence toe.
    Schenk het deeg in een kokervorm en
    bak het 40 minuten goudbruin.
    Draai de taart met vorm en al om
    en laat hem afkoelen.
    Verwarm voor de glazuur de resterende
    suiker met water in een pannetje
    tot alle suiker is opgelost.
    Draai het vuur hoger en laat het koken
    tot de suikerthermometer
    107 graden aangeeft.

    Klop intussen de resterende eiwitten
    zeer stijf en droog.
    Schenk de stroop in een onderbroken
    stroom en onder voortdurend kloppen
    in het midden van het eiwitmengsel
    tot het dik en glanzend is.
    Voeg de vanille-essence tot en blijf nog
    5 minuten kloppen tot het is afgekoeld.
    Haal de taart uit de vorm en
    leg hem op een bord.
    Bestrijk de taart met glazuur en vorm
    met een plat mes mooie patronen.
    Strooi de kokos, noten en
    oranjesnippers over de taart.
    Versier hem met gouden en zilveren dragees.
    Moederdagtaart


    Met deze feestelijke met verse bloemen
    versierde taart wordt Moederdag
    onvergetelijk : een verrikkelijke verrassing
    voor iedere moeder

    Voor 8 personen
    Ingredienten :

  • 175 gram boter
  • 75 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 eiwitten
  • 3 eierdooiers
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • sap van 1 sinaasappel
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 6 eetlepels poedersuiker
  • geraspte schil van 1 citroen
  • sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels gemalen amandelen
  • 3 1/2 dl slagroom
  • 1 eetlepel Grand Marnier
    Voor versiering :

  • 16 gesuikerde sinaasappel- en citroenschijfjes
  • gesuikerde amandelen
  • verse bloemen
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Vet een tubandvorm van 9 dl in
    en bestrooi hem met bloem.
    Klop de helft van de boter en alle
    basterdsuiker tot een bleek en romig geheel.
    Klop het eigeel, sinaasappelrasp en -sap
    erdoor samen met 75 gram bloem.
    Klop de rest van de boter en poedersuiker
    in een apart kommetje romig.
    Roer het citroenrasp en -sap erdoor,
    alsmede de rest van de bloem en amandelen.
    Klop de eiwitten stijf en spatel
    ze door het mengsel.

    Lepel beide mengsel een voor een
    in de tulbandvorm.
    Snijd er met een vleespen doorheen
    zodat een mooi gemarmerd patroon ontstaat.
    Bak de taart in 50 minuten gaar.
    Laat de taart 10 minuten in de vorm staan
    en laat hem dan op een rooster afkoelen.

    Klop de slagroom met de Grand Marnier
    tot een romig mengsel.
    Bestrijk de taart met een plat mes ermee.
    Versier de taart met gesuikerd fruit,
    de dragees, gesuikerde amandelen
    en verse bloemen.
    Chocolade-amaretto-marquise


    Geef deze romantische taart als sluitstuk
    van een Valentijnsdiner.

    Voor 12 personen
    Ingredienten

  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • extra olie om in te vetten
  • 8 verkruimelde Amarettokoekjes
  • 2 eetlepels ongebleekte geroosterde fijn gehakte amandelen
  • 450 gram halfzoete fijn gehakte chocolade
  • 5 eetlepels Amarettolikeur
  • 5 eetlepels schenkstroop
  • 4 3/4 dl slagroom
  • ongezoete cacao om te bestrooien
  • verse kersen voor versiering
    Voor Amarettoroom :

  • 3 1/2 dl slagroom
  • 3 eetlepels Amarettolikeur
    Bereiding :

    Bestrijk een hartvormige taartvorm met olie.
    Bekleed de bodem met vetvrij bakpapier
    en bestrijk het met oloe.
    Roer de verkruimelde Amarettokoekjes en
    amandelen door elkaar en
    strooi dit in de taartvorm.

    Smelt de chocolade met de Amarettolikeur
    en de stroop in een pannetje boven laag vuur.
    Roer tot alle chocolade is gesmolten en
    het mengsel glad en romig is.
    Laat het 8 minuten afkoelen
    tot het handwarm is.

    Klop de slagroom stijf.
    Roer eerst 1 eetlepel slagroom door het
    chocolademengsel en vervolgens
    zo snel mogelijk de rest.
    Schenk het mengsel in de bakvorm en tik
    voorzichtig tegen de vorm om luchtbellen
    te laten ontsnappen.
    Bekleed het deeg met plasticfolie en
    laat het een nacht afkoelen.

    Houd om de taart uit de vorm te halen een
    scherp mes onder heet water, droog het af
    en snijd de taart los.
    Leg een bord op de vorm en draai hem om.
    Verwijder het bakpapier, druk
    loslatende kruimels deeg op hun plaats
    en bestrooi de taart met cacao.
    Klop voor het opdienen de slagroom
    met de likeur stijf.
    Versie de taart met kersen.
    Simnel-taart

    Dit feestelijke gebak wordt in Engeland
    traditioneel gegeten met Pasen.

    Voor 12 personen
    Ingdedrienten :

  • 225 gram zachte boter
  • 225 gram poedersuiker
  • 4 opgeklopte eieren
  • 500 gram gemengd gedroogd fruit
  • 115 gram geglaceerde kersen
  • 3 eetlepels sherry
  • 275 gram bloem
  • 1 eetlepel gemengde specerijnen
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 675 gram gele marsepein
  • 1 geklopte eidooier
    Voor de versiering :

  • lintjes
  • gesuikerde eieren
  • suikerdiertjes
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 160 graden.
    Beboter een bakvorm met een doorsnede
    van 20 cm en bekleed de binnenkant
    met een dubbele laag bakpapier.
    Beboter het bakpapier.

    Klop de boter met suiker romig.
    Klop de eieren erdoor en het fruit,
    de kersen en sherry.
    Zeef de bloem, specerijen en bakpoeder
    over het mengsel en roer het erdoor.
    Vorm van de helft van de marsepein
    een cirkel van 20 cm doorsnede.
    Schep de helft van het deegmengsel
    in de bakvorm en leg de marsepein erop.
    Schep het resterende deeg erover en
    strijk de bovenkant glad.
    Bak de taart in 2 1/2 uur goudbruin.
    Laat hem 15 minuten afkoelen in de vorm
    en vervolgens op een rooster.
    Verwijder het bakpapier.

    Rol van de rest van het marsepein
    een passende deksel.
    Bestrijk de bovenkant van de taart met eigeel
    en leg daar de marsepeinen cirkel op.
    Vorm met een vork ribbels langs
    de zijkanten en een mooi rasterpatroon
    in het midden.
    Bestrijk de marsepein met de rest
    van het eigeel.
    Zet de taart op een bakplaat en laat
    hem in 5 minuten onder de grill bruin worden.
    Laat hem daarna goed afkoelen en
    serveer hem met lintjes,
    suikereieren en suikerdiertjes.
    Kerststammetje

    Deze vederlichte taart gevuld
    net verrukkelijke kastanjeroom wordt
    traditioneel un Frankrijk gegeten met de Kerst.

    Voor 8 personen
    Ingredienten :

  • 225 gram pure chocolade
  • 50 gram witte chocolade
  • 4 eiwitten
  • 4 eierdooers
  • 115 gram poedersuiker
  • extra poedersuiker voor versiering
    Voor de kastanjevulling :

  • 1 1/2 dl slagroom
  • 225 gram kastanjepuree
  • 5 eetlepels poedersuiker
  • 2 etlepels cognac
    Bereiding :
    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Beboter een bakvorm van 23 x 23 cm
    en bekleed hem met vetvrij bakpapier.
    Smelt voor de chocoladekrullen
    50 gram van de pure chocolade
    en alle witte chocolade in twee aparte
    pannetjes boven twee pannen met heet water.
    Schenk de chocolade zodra hij is
    gesmolten uit over en niet-poreus blad
    en laat hem uitharden.Hand een lang scherp mes in een hoek
    van 45 graden t.o.v. de chocoladeplakken
    en schaaf met een cirkelvormige
    beweging krullen.
    Leg de krullen op vetvrij papier.
    Smelt de rest van de chocolade.
    Klop de eierdooeres met de poedersuiker
    en roer de chocolade erdoor.
    Klop de eiwitten stijf en spatel ze
    door het chocolademengsel.
    Schenk het in de bakvorm en
    bak het 20 minuten.
    Laat het gebak afkoelen op een rooster
    en leg er een iets vochtigee theedoek over.
    Bestrooi een vel vetvrij papier
    met poedersuiker.
    Leg het gebak erop.
    Verwijder het bakpapier.
    Leg er een vochtige theedoek over.

    Klop voor de vulling de slagroom stijf.
    Klop de kastanjepuree, poedersuiker en
    cognac door elkaar en roer
    dit door de slagroom.
    Bestrijk het gebak ermee en rol het op.
    Versier de rol met de chocoladekrullen
    en strooi er wat poedersuiker over.
    Kersttulband met specerijen


    Deze luchtige tulband ontleend zijn smaak aan
    de specerijen en het fruit.
    Bestrooi hem met poedersuiker en
    versier met hulstblaadjes.


    Voor 8 personen
    Ingredienten

  • 25 gram boter
  • 1 eetlepel extra boter
  • 1 eetlepel vers wit broodkruim
  • 225 gram poedersuiker
  • 50 ml water
  • 3 eiwitten
  • 3eierdooiers
  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 1/2 theelepel gemalen gemengde specerijen
  • 2 eetlepels fijn gehakte angelicawortel
  • 2 eetlepels gemengde citrusschillen
  • 50 gram fijn gehakte gesuikerde kersen
  • 50 gram fijn gehakte walnoten
    Voor versiering :

  • poedersuiker
  • hulstblaadjes
    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Beboter een tulbandvorm van 1 1/2 liter
    met 1 eetlepel gesmolten boter.
    Bekleed de vorm met het broodkruim
    en schud het overtollige kruim eruit.
    Verwarm de boter, suiker en water
    onder af en toe roeren in een pannetje.
    Laat het gesmolten mengsel 3 minuten
    doorkoken en laat het afkoelen.
    Klop de eiwitten stijf.
    Zeef de bloem en specerijen in een kom,
    voeg de angelicawortel, gemengde
    citrusschillen, kersen en walnoten
    toe en roer alles goed door elkaar.
    Voeg de eidooier toe.

    Schenk de afgekoelde siroop in de kom en
    roer alles met een houten lepel door
    elkaar tot een soepel deeg.
    Spatel voorzichtig het eiwit erdoor
    tot er een homogeen beslag ontstaat.
    Schenk het deeg in de vorm en
    bak de taart in 60 minuten gaar.
    Laat de taart op een rooster afkoelen.
    Bestrooi hem royaal met poedersuiker en
    steek er hulsttakjes in.
    Dit is “Gebak voor speciale gelegenheden”
    en het laatste van “Gebak en cakes”

  • 14 Reacties

    1. Complimenten, neem de taarten mee, met dank.

    2. wat een leuk artikel.Heb wat leuke ideeen opgedaan voor mijn verjaardag. Bedankt en groetjes Jennie

    3. marijkewittenberg

      22 mei 2006 at 14:53

      en wat een prachtig artikel is dit

      groetjes marijke

    4. …naar mijn partypagina.
      Bedankt hoor.

    5. De recepten komen mij bekend voor. Een pluimpje voor je vele werk dat je er aan besteed hebt. Ik zet het favoriet.

    6. selamat-datang

      8 februari 2005 at 20:25

      Hallo lieverd,
      Wat heb je weer een prachtig werkstuk geleverd! Mijn complimenten!! Heb het natuurlijk meegenomen, waarvoor mijn dank.
      Groetjes, Rens

    7. Hoi Lucy,

      Ik heb deze weer van je meegenomen.
      Thx, Irma

    8. de_gebakkraam

      22 januari 2005 at 01:34

      Heb je artikel meegenomen.
      Toppie is het.
      Als je wat van mijn artikelen op de_gebakkraam kunt gebruiken mag dat hoor.Je moet maar ff kijken wat je er eventueel van gebruiken wilt.Je hoeft wat mij betreft niet eens te vermelden dat het dan eventueel van een artikel van mij is.

      groetjes en veel succes

      jasmine

    9. lekker allemaal!
      neem het mee.
      groeten, Heleen

    10. Dat is weer een subliem artikel.
      Heb ik natuurlijk weer direct favo gezet!

      knuffels van Resi
      ;-)

    11. Ik ga voor de bijl. De zomertaart..ik kan niet wachten! En de vijgentaart lijkt me het summum. Ik neem het artikel mee. Groetjesss

    12. MMMMMMMMMMMMMMmmmmmmmmmmmmm
      Groetjes Annie

    13. En tuurlijk weer meegenomen!!!
      Groetjes Jacqueline

    14. groetjes Paula

    Geef een reactie