Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Heerlijke Desserts

Heerlijke Desserts

Dit wordt smullen body{background: url(http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20040925113924.jpg)}--

Celine Dion met "My heart will go on"

Heerlijke Desserts
Dit wordt smullen

Artikel van Luckyjo - Lucy

Er komen veel leuke technieken en
lekkere recepten
Dus kom nog eens terug

Technieken

Bakvormen

Het voorbereiden van bakvormen kan op
verschillende manieren, afhankelijk
van het mengsel en de baktijd

Het invetten van een bakvorm :


Gebruik boter, margarine of reukloze olie
Smeer de boter of margarine met een
stukje keukenpapier over de bodem en
de wanden van het blik uit tot
een dunne gelijkmatige laag
Smeer de olie met een boterkwastje uit

Het met bloem bestuiven van een bakvorm :


Leg een eetlepel bloem in het midden
van de ingevette bakvorm
Tik tegen de vorm en draai deze
tegelijkertijd zodat de bloem de bodem
en de wanden bedekt
Keer de vorm en schud
de over tollige bloem eruit

Het bekleden van de bodem van een bakvorm :


Zet de vorm op een stuk bakpapier
en teken de omtrek
Knip langs de binnenkant van de
getekende lijn en strijk dit stuk papier
glad op de bodem van de bakvorm

Het bedekken van de wanden van een bakvorm :


Knip een strook bakpapier dat om de buitenkant
van de vorm past en dat zichzelf
4 cm overlapt
De strook moet 2 1/2 cm boven
de rand van de bakvorm uitsteken
Vouw deze 2 1/2 cm om, zodat er
over de gehele lengte van de strook
een vouw ontstaat en maak in
dit omgevouwen deel inkepingen tot de vouw
Bekleed de wand van de bakvorm met
de inkepingen op de bodem

Het splitsen van een ei

Er zijn veel manieren om een ei te splitsen
maar dit is de eenvoudigste


Tik de schaal van het ei doormidden
op de rand van een kom


Breek de eischaal voorzichtig open
boven de kom en giet het eigeel
een aantal keren over in
de twee schaalhelften
Vang het eiwit op in de kom en
leg de dooier in een aparte kom

Het opkloppen van eiwit

Het volume van eiwit kan tot
acht keer zo groot worden
Eiwit maakt mengsels licht en luchtig
Tik het ei open, zodat de dooier heel blijft


Giet het eiwit in een schone vetvrije grote kom
Gebruik de eischaal om sporen
eigeel te verwijderen


Klop de eiwitten met een grote garde tot zich
bij het optillen van de garde
zachte of stijve pieken vormen
Opgeklopt eiwit moet direct verwerkt worden

Het smelten van chocolade

Chocolade kunt u boven heet water
of in de magnetron smelten

In de magnetron


Breek 115 gram pure chocolade in stukjes
Leg ze in en hittebestendige schaal
en verwarm ze 2 minuten op middelhoge stand
Smelt witte- en melkchocolade
2 minuten op een lage stand
Roer met een houten lepel

Met heet water


breng een kleine pan water aan de kook
Draai het vuur uit en zet
een kom met chocolade op de pan
De kom mag het water niet raken en er
mogen geen druppels in de kom komen


Laat de chocolade zacht worden en roer
de massa voorzichtig om
Gesmolten chocolade is te gebruiken
in sauzen en als decoraties
op cakes en taarten

Gekristalliseerde bloemen


Deze prachtige decoraties geven lichte
zomerse desserts een verrukkelijk accent
Leg ze vlak voor het serveren op
het dessert anders worden ze slap

Breng met een kwastje wat rauw eiwit aan op
bloemen en blaadjes als viooltjes
bloemen en kruiden en veelkleurige munt
en bestrooi ze met fijn kristalsuiker
Laat ze 2 uur drogen op een bord
of een rooster en gebruik ze dezelfde dag
Houd ze buitennn het bereik van zonlicht

Decoraties met fruit & bloemen

Rozenruikertjes


Knip de stelen van 6 mooie roosjes af tot 2 1/2 cm
Steek er 5 in een cirkel met de stelen
schuin naar het midden in een taart
en steek de zesde roos in het midden

Sinaasappelbloem


Snijd 2 dunne schijfjes van een sinaasappel
en snijd ze allebei in tweeen
Snijd bij een helft langs de binnenkant van
de schil tot 3 mm voor het einde
Leg dit deel van de schil in een lus
die tegen het halve schijfje rust
Herhaal dit met de overige helften
Leg ze dan in een cirkel

Eetbare bloemen


Kleurrijke eetbare bloemen als de bloemen
van de Oost-Indische kers geven
een vrolijk accent aan koude souffles
mousses en roomijs
Strooi er een paar over het bord

Perenwaaier


Schil de peer en laat het steeltje zitten
Pocheer hem in een lichte siroop
totdat de peer zacht wordt
Snijd hem in de lengte doormidden en
verwijder het binnenste
Leg hem plat en snijd hem in dunne schijfjes
Laat de peer aan de bovenkant intact
Druk de schijfjes voorzichtig uiteen

Bloemenboeket


Schik een aantal verse bloemen en bind
de stelen samen met een touwtje
Leg het boeketje boven op een taart
of mousse voor een geurige decoratie

Aardbeienwaaier


Snijd een aardbei vanaf de onderkant tot iets
voor de bovenkant in dunne schijfjes
Laat het bloemkelkje zitten en trek
voorzichtig de schijfjes uit elkaar
Gebruik de decoratie op mousses

Hieronder dan de beloofde recepten
dat wordt smullen

Ook komen er enkele technieken bij

Zoete Fruit Desserts

Dadelsalade met appel en vijgen


Zoete mediterrane vijgen en dadels combineren
bijzonder goed met stevige appels
Een vleugje amandel brengt de smaken samen

Voor 4 personen :
Ingredienten :

  • 6 grote appels
  • sap van 1/2 citroen
  • 175 gram verse dadels
  • 25 gram witte marsepein
  • 1 theelepel oranjebloesemwater
  • 4 eetlepels yoghurt
  • 4 groene vijgen
  • 4 geroosterde amandelen

    Bereiding :


    Verwijder het klokhuis van de appels
    Snijd ze in plakjes en vervolgens als
    luciferhoutjes in dunne staafjes
    Besprenkel ze met citroensap
    Haal voorzichtig de pitten uit de dadels
    en snijd ze in dunne reepjes
    Meng ze met de appel-staafjes


    Meng in een kleine kom de marsepein met
    het oranjebloesemwater
    tot een zachte massa
    Voeg de yoghurt toe en roer het goed


    Verdeel het appel-dadelmengsel over 4 borden
    Verwijder de steeltjes van de vijgen en
    verdeel elke vrucht in vieren
    zonder ze helemaal door te snijden
    Knijp voorzichtig met duim en wijsvinger
    van beide handen in de onderkant
    van de vijg tot hij openvouwt


    Leg een opengevouwen vijg in het midden
    van de appel-dadelsalade en vul hem
    met het mengsel van yoghurt
    marsepein-oranjebloesemwater
    Versier de vulling met amandelen

    Clementines met steranijs & kaneel


    Dit frisse dessert, op smaak gebracht met
    zoete specerijen, is de perfecte
    afsluiting van een feestelijke maaltijd

    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 3 1/2 dl zoete dessertwijn
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 6 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestokje
  • 1 reepje fijngesneden limoenschil
  • 2 eetlepels Cointreau
  • 12 clementines

    Bereiding :

    Meng de wijn, suiker, steranijs
    en kaneel in een steelpan
    Breek het vanillestikje en voeg het
    samen met de limoenschil toe
    Breng alles aan de kook en laat het
    op laag vuur 10 minuten zachtjes koken
    Laat het mengsel afkoelen
    en roer de Cointreau erdoor
    Pel de clementines en verwijder al het wit
    Halveer een paar clementines en
    rangschik ze allemaal in een glazen schaal
    Schenk de gekruide wijn erover en
    zet het een nacht is de ijskast

    In plaats van clementines kun je ook
    mandarijnen of sinaasappels gebruiken

    Gekruide fruitkebabs


    Deze kleurige licht gekruide kebabs
    zijn een verleidelijke tractatie
    Ze snij snel en eenvoudig te bereiden

    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 6 soorten stevig rijp fruit als ananas, mango, aardbeien, peer, druiven en mandarijnen
  • 2 eetlepels ongezouten gesmolten boter
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • sap van 1 sinaasappel
  • suiker naar smaak
  • mespuntje kaneel
  • yoghurt, zure room of creme fraiche om te serveren

    Bereiding :

    Verwarm de grill voor en bekleed
    een bakplaat met folie
    Week de spiesen van hout in koud water
    Rijg het fruit om en om aan 6 spiesen
    Leg de spiesen op de bakplaat
    Bestrijk ze met de gesmolten boter
    Sprenkel het sinaasappelsap en -rasp
    erover en bestrooi ze met suiker en kaneel
    Grill de kebabs 3 minuten en draai ze
    een keer om tot de suiker begint
    te karamaliseren
    Serveer de kebabs met yoghurt
    zure room of creme fraiche

    Peren met chocoladefudge

    Warme gepocheerde peren bedekt met een rijke chocoladesaus, wie kan dat genot weerstaan ?

    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 6 rijpe handperen
  • 2 eetlepels citroensap
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 3 dl water
  • 1 kaneelstokje

    Voor de saus :

  • 2 dl slagroom
  • 150 gram lichte basterdsuiker
  • 25 gram ongezouten boter
  • 4 eetlepels lichte siroop
  • 1,2 dl melk
  • 200 gram pure chocolade in stukjes

    Bereiding :


    Schil de peren
    Laat de steeltjes eraan zitten
    Snijd vanaf de onderkant het binnenste weg
    en besprenkel ze met citroensap
    om verkleuring tegen te gaan
    Roer de suiker door het water in een grote pan
    Verwarm het op middelhoog vuur
    tot de suiker is opgelost
    Voeg de peren, het kaneelstokje en het
    resterende citroensap toe en zonodig
    nog wat water, zodat de peren
    bijna onder staan
    Breng alles aan de kook, dek de pan af
    en laat alles 20 minuten zachtjes
    doorkoken tot de peren zacht zijn
    Meng intussen de room, suiker, boter
    stroop en melk in een pan met dikke bodem
    op middelhoog vuur tot de suiker is
    opgelost en de boter en stroop gesmolten zijn
    Breng alles aan de kook
    Laat het al roerend 5 minuten doorkoken
    tot een dik en glad mengsel


    Haal de pan van het vuur en roer er
    een voor een de stukjes chocolade
    erdoor tot ze gesmolten zijn


    Schep de gepocheerde peren uit de pan en
    leg ze op een bord
    Houd ze goed warm
    Laat de siroop op hoog vuur
    inkoken tot 4 eetlepels
    Verwijder het kaneelstokje en
    roer de saus door het chocolademengsel
    Serveer de peren in aparte schaaltjes
    en bedek ze met de chocoladesaus

    Fruitgratin


    Deze bijzondere gratin is uitsluitend geschikt voor volwassenen

    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 2 tamarillo's
  • 1/2 zoete ananas
  • 1 rijpe geschilde mango
  • 175 gram bramen
  • 1,2 dl mousserende witte wijn
  • 115 gram fijne kristalsuiker
  • 6 eidooiers

    Bereiding :

    Snijd de tamarillo's in de lengte doormidden
    en daarna in dikke plakken
    Verwijder de schil, het hart en de ogen
    van de ananas en snijd hem in stukjes
    Halveer de mango en snijd hem in schijfjes
    Verdeel al het fruit over
    4 hittebestendige schaaltjes en
    zet ze op een bakplaat
    Verwarm de wijn en suiker in een pan
    tot de suiker is opgelost en
    laat het 5 minuten doorkoken
    Klop de eidooiers in en hittebestendige
    schaal boven een pan zacht kokens
    water tot ze lichter worden
    Schenk voorzichtig de warme siroop
    erbij en klop tot het mengsel dik wordt
    Verwarm de grill voor
    Giet het mengsel over het fruit
    Zet de bakplaat onder de grill
    tot de bovenkant goudgeel is
    Serveer de peren warm

    Warme ananas


    Dit dessert smaakt heerlijk met de papajasaus

    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 1 zoete ananas
  • gesmolten boter
  • 2 bolletjes gember op siroop
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • mespuntje gemalen kaneel
  • takjes verse munt voor decoratie

    Voor de saus :

  • 1 rijpe papaja
  • 1 3/4 dl appelsap

    Bereiding :

    Schil de ananas en verwijder de ogen
    Snijd hem kruislings in zes stukken
    Bekleed een bakplaat met alu-folie,
    vouw een opstaande rand langs de zijkanten
    en vet die met gesmolten boter in
    Verwarm de grill voor
    Leg de ananas op het folie
    Bestrijk hem met boter, doe de gember,
    suiker en kaneel erop, besprenkel
    met siroop en zet het gerecht
    7 minuten onder de grill
    Snijd intussen een paar reepjes papaja af
    en houd ze apart
    Meng de rest van de papaja met
    appelsap in de keukenmachine
    Zeef het mengsel en roer het sap van
    de gegrilde ananas erdoor
    Serveer de ananas met de saus
    en decoreer met reepjes papaja en munt

    Gevulde perziken


    Italiaanse amandelkoekjes en amandellikeur hebben een sterke smaak en vormen een ideale combinatie met perziken

    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 4 rijpe stevige perziken
  • 50 gram Italiaanse amandelkoekjes
  • 2 eetlepels zachte boter
  • extra boter om in te vetten
  • 2 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 1 eidooier
  • 4 eetlepels amandellikeur
  • 2 1/2 dl droge witte wijn
  • takjes munt voor garnering
  • roomijs om te serveren

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 180 graden
    Halveer de perziken door ze langs
    de natuurlijke indeuking tot de pit
    doormidden te snijden en vervolgens
    de twee helften in tegengestelde
    richting los te draaien
    Verwijder de pitten en snijd nog wat vlees
    weg om de holte groter te maken
    Hak dit vlees fijn en zet het weg
    Verkruimel met het uiteinde van
    een deegroller de amandelkoekjes
    in een kom


    Roer de boter en suiker in een aparte kom
    tot er een gladde romige massa ontstaat
    Meng het vruchtvlees, eidooier
    2 eetlepels amandellikeur en
    de koekkruimels erdoor
    Vet een hittebestendige waar
    de perzikhelften precies inpassen in


    Schep de vulling in de perziken
    en zet ze in de schaal
    Meng de resterende likeur met de wijn
    schenk dit over de perziken
    Bak de perziken 25 minuten
    Decoreer met een takje munt
    Serveer het gerecht warm met ijs

    Frisse ijsjes, mousses en sorbets

    Mango-roomijs


    Zelfgemaakt roomijs is ontzettend lekker en verrassend eenvoudig te maken. Serveer dit heerlijke dessert aan het einde van een feestelijk etentje

    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 2 blikjes mangoschijfjes a 425 gram
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 eetlepel gelatinepoeder
  • 3 1/2 dl slagroom
  • takjes munt voor garnering

    Bereiding :


    Leg vier schijfjes mango apart en hak de rest fijn
    Meng in een kom de mango met
    de suiker en het limoensap
    Schenk 3 eetlepels heet water in
    een kleine hittebestendige kom
    en bestrooi met gelatinepoeder
    Zet de kom op een pan zacht kokend water
    en roer goed door tot de gelatine is opgelost
    Roer dit door de mango's


    Klop de slagroom licht
    Spatel de room door het mangomengsel
    Schen het mengsel in een afsluitbare
    bak en laat het half bevriezen


    Klop met de staafmixer tot een glad mengsel
    Schep het terug in de plastic bak
    en laat het weer invriezen
    Haal het ijs 10 minuten voor serveren
    uit de vriezer en zet het in de ijskast
    Serveer met de schijfjes mango en munt

    Bevroren frambozen-koffie-terrine


    Witte chocolade en bevroren frambozen afgewisseld met een zacht koffielaagje maken dit aantrekkelijke dessertd dubbel lekker

    Voor 8 personen

    Ingredienten :

  • 2 eetlepels gearomatiseerde gemalen koffie
  • 2 1/2 dl melk
  • 4 gesplitste eieren
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels tarwebloem
  • 1 1/2 dl slagroom
  • 150 gram grof gehakte witte chocolade
  • 115 gram frambozen
  • schaafsel van witte chocolade
  • cacaopoeder

    Bereiding :


    Bekleed een bakvorm van 1 1/2 liter met
    plasticfolie en zet hem in de vriezer
    Doe de koffie in een kan
    Verwarm 1 dl melk tot hij bijna kookt
    en giet dit over de koffie
    Laat de melk intrekken
    Meng de eidooiers, suiker en bloem in
    een steelpan en klop de resterende
    melk en room erdoor
    Breng alles al roerende aan de kook
    tot een gebonden massa
    Verdeel het warme mengsel over 2 schalen
    voeg bij een de witte chocolade toe
    en roer tot de chocola gesmolten is
    Zeef het koffiemengsel boven de andere
    schaal en roer het goed
    Laat alles af koelen en roer af en toe


    Klop twee eiwitten stijf
    Spatel ze door de koffiecustard
    schep het mengsel in het cakeblik
    en zet het 30 minuten in de vriezer
    Klop het resterende eiwit op
    Spatel ze met deframbozen
    door het chocolademengsel
    Schep de chocolademix in het cakeblik
    strijk de bovenkant glad
    en zet dit 4 uur in de vriezer
    Zet de terrine ondersteboven
    op een langwerpige schaal
    til het cakeblik omhoog en
    verwijder het plasticfolie
    Bedek de terrine met cacaopoeder
    en chocoladeschaafsel

    Koude chocolade-espresso-mousse


    Sterke geurige espressokoffie geeft deze zachte rijke mousse een karakteristieke smaak. Serveer dit gerecht in chocoladeschaaltjes.

    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 1 kleine sinaasappel
  • 225 gram pure chocolade
  • 3 eetlepels koude espresso
  • 2 eetlepels ongezouten boter
  • 4 gesplitste eieren
  • takje verse munt voor garnering
  • mascarpone om te serveren

    Voor de chocoladeschaaltjes :

  • 225 gram pure chocolade

    Bereiding :


    Knip voor elk chocoladeschaaltje van stevig
    folie een vierkant van 15 cm
    Druk ze een voor een om de sinaasappel
    maar laat de randen en hoeken los hangen
    Haal de sinaasappel uit de vorm
    en druk de bodem van de bakjes plat
    Maak zo nog drie bakjes


    Breek de chocolade voor de schaaltjes in stukjes
    en leg ze in een hittebestendige kom
    Houd de kom boven een pan zeer heet water
    en roer tot de chocolade gesmolten is
    Schep de gesmolten chocolade in de bakjes
    en smeer het uit over de wanden met de
    achterkant van een lepel voor
    een onregelmatige rand
    Zet de bakjes 30 minuten in de ijskast
    tot de chocolade hard geworden is
    Trek vanaf de bovenkant voorzichtig
    het folie om de bakjes weg
    Voeg voor de mousse de espresso bij de chocolade
    en laat het smelten in een kom boven
    heet water tot een zachte
    gebonden massa
    Meng beetje bij beetje de boter erdoor
    Haal de pan van het vuur
    en roer de eidooiers erdoor


    Klop in een kom de eiwitten stijf
    maar niet te droog en spatel ze
    door het chocolademengsel
    Laat het mengsel 3 uur in de ijskast staan
    Schep degekoelde mousse in de
    chocoladebakjes en serveer de bakjes
    met een lepel mascarpone en takje munt

    Bevroren frambozenmousse


    Dit dessert is als een bevroren souffle. Gebruik een ringvorm en vul het midden met frambozen in sinaasappelsap of likeur

    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 350 gram frambozen
  • 150 gram frambozen om te serveren
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 2 eiwitten
  • 1/4 theelepel bakpoeder
  • 90 gram kristalsuiker
  • 1 1/2 eetlepel citroensap
  • 2 1/2 dl slagroom
  • 1 theelepel frambozenlikeur of sinaasappelsap
  • muntblaadjes om te garneren

    Bereiding :

    Pureer de frambozen in een keukenmachine tot
    een zacht mengsel en druk dat door een zeef
    Schenk 1/3 van de puree in een kleine kom
    en roer er de suiker door
    Zet de kom afgedekt in de ijskast
    Bewaar de overgebleven puree
    Vul een steelpan tot de helft met heet
    water en zet deze op laag vuur
    het mag niet koken
    Meng het eiwit, bakpoeder, suiker en
    citroensap in een hittebestendige kom die
    in de steelpan past zonder het water te raken
    Roer met de mixer op middelhoge snelheid
    tot de garden sporen achterlaten op
    de bodem van de schaal
    Mix dan 7 minuten op hoge snelheid tot
    het mengsel dik is en pieken vormt


    Haal de kom uit de pan en blijf nog 3 minuten
    mixen tot het mengsel is afgekoeld
    Spatel de resterende frambozenpuree erdoor
    Klop de room tot zich zachte pieken vormen
    en spatel hem met de likeur of het sap
    door het mengsel
    Schep de massa in een ringvorm van 1 1/2 liter
    en zet de afgedekte vorm
    tenminste 4 uurin de vriezer


    Dompel de vorm in warm water
    Zet hem omgekeerd op een plat bord
    Haal de vorm eraf, leg de frambozen
    middenin, versier de mousse met munt en
    serveer met de koude puree

    Citroensouffle


    Deze frisse souffle met een heerlijke topping is lekker en licht

    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • olie om in te vetten
  • geraspte schil van 3 citroenen
  • sap van 3 citroenen
  • 5 grote gesplitste eieren
  • 115 gram fijne kristalsuiker
  • 1 1/2 eetlepel gelatinepoeder
  • 4 1/2 dl slagroom

    Voor de decoratie :

  • 75 gram amandelsnippers
  • 75 gram poedersuiker
  • 3 ananaskersen

    Bereiding :

    Knip een strook bakpapier dat om een
    souffleschaal van 9 dl past en 7 1/2 cm
    boven de rand uitsteekt
    Leg de strook om de schaal en tape hem vast
    Bind vervolgens een touwtje om
    de bovenkant van de schaal
    Bestrijk de binnenkant van het papier
    licht met olie
    Doe de citroenschil met de eidooiers
    in een kom
    Voeg 75 gram suiker toe en klop dit
    tot een licht en romig mengsel
    Giet het citroensap in een
    hittebestendige kom en bestrooi
    met gelatinepoeder
    Laat het 5 minuten staan en zet dan de kom
    in een pan zacht kokend water
    tot de gelatine is opgelost
    Laat het even afkoelen en
    roer het door het eimengsel
    Klop de room licht op
    Spatel hem door het eimengsel
    en zet dit apart
    Klop de eiwitten stijf
    en daarna, met de achtergebleven suiker
    tot een stijve glanzende massa
    Spatel dit door het dooiermengsel
    Giet alles in de beklede schaal
    strijk de bovenkant glad en laat
    de souffle 5 uur in de ijskast
    staan tot het helemaal stijf is


    Bestrijk voor de decoratie een bakplaat met olie
    Verwarm de grill voor
    Spreid de amandelen uit over de plaat
    en zeef de poedersuiker erover
    Laat de amandelen onder de grill goudbruin
    worden en de suiker karameliseren
    Laat de plak afkoelen, schep hem dan
    van de bakplaat en breek hem in stukken
    Als de souffle is opgestijfd, verwijder
    voorzichtig het papier
    Schep de gekarameliseerde amandelen
    erover en decoreer met ananaskersen

    Rozenblaadjessorbet


    Deze fantastische sorbet met rozensmaak is een schitterende afsluiting van een zomers etentje. Gebruik de sterkst geurende roos uit de tuin

    Voor 6 personen
    Ingredienten :

  • 115 gram fijne kristalsuiker
  • 3 dl kokend water
  • bloemblaadjes van 3 grote geurende rode rozen
  • sap van 2 citroenen
  • gekristaliseerde rozenblaadjes voor garnering

    Bereiding :

    Strooi de suiker in een kom, voeg het kokende
    water toe en roer tot de suiker is opgelost
    Verwijder de witte uiteinden van de
    rozenblaadjes en voeg ze toe an het water
    Laat alles volledig afkoelen


    Mix het mengsel in de keukenmachine
    en giet het af
    Voeg het citroensap en de wijn toe
    en giet alles in een plastic bak
    Zet de bak een paar uur in de vriezer
    tot de randen zijn bevroren


    Kantel de sorbet in een kom
    en klop tot hij glad is
    Vries hem opnieuw in tot
    de randen bevroren zijn
    Herhaal dit nog twee keer
    tot de sorbet wit en zacht is
    Vries hem nu volledig in
    Serveer de sorbet in afzonderlijke
    glazen schaaltjes en decoreer met
    gekristaliseerde rozenblaadjes

    Verrukkelijke koude desserts

    Verse bessenpavlova


    Een eenvoudig dessert als pavlova kan ook heel verrassend zijn. Vul de pavlova met verschillende bessensoorten : frambozen en bosbessen vormen een geweldige combinatie

    Voor 8 personen
    Ingredienten :

  • 4 eiwitten op kamertemperatuur
  • 225 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel tarwebloem
  • 1 theelepel ciderazijn
  • 1/2 theelepel vanille-essence
  • 3 dl slagroom
  • 1 1/2 dl creme fraiche
  • 175 gram frambozen
  • 175 gram bosbessen
  • takjes verse munt voor garnering
  • poedersuiker om te bestrooien

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 140 graden
    Bekleed ee nbakplaat met bakpapier


    Klop deeiwitten goedstijf
    Klop geleidelijk de suiker erdoor tot
    er een stijf glanzend schuim ontstaat
    Strooi de tarwebloem erover en spatel
    dit met de azijn en vanille door het mengsel


    Strijk de schuimige massa op de cirkel op
    het bakpapier, zie TIP
    met een cirkelvormige beweging
    Bak de ronde vorm 1 1/4 uur in de oven
    tot het schuim knapperig en goudbruin is
    Zet de oven uit, maar laat hem dicht tot
    het schuim in 1 uur is afgekoeld
    Haal voorzichtig het papier onder de vorm
    vandaan en leg hem op een serveerschaal


    Klop de slagroom in een grote kom
    tot zachte pieken
    Spatel de creme fraiche erdoor en schep het
    mengsel in het midden van de schuimvorm
    Leg hierop de frambozen en bosbessen
    en garneer met de munttakjes
    Bestrooi het gerecht met poedersuiker
    en leg hier en daar takjes munt
    Serveer het gerecht direct

    TIP

    Zet een bord van 23 cm doorsnede omgekeerd
    op een stuk bakpapier en teken de omtrek
    Draai het papier om en gebruik
    de cirkel als vorm voor het schuimmengsel

    Perzik-aalbessentaartjes


    Rode aalbessen en zoete perziken combineren verrukkelijk in deze eenvoudige, maar zeer aantrekkelijke taartjes

    Voor 4 personen
    Ingredienten :

  • 25 gram gesmolten boter
  • 16 velletjes filodeeg van 15 cm
  • poedersuiker
  • trosjes aalbessen voor garnering

    Voor de vulling :

  • 1 1/2 dl slagroom
  • 125 gram perzik- en mangokwark
  • 1 eetlepel gezeefd poedersuiker

    Voor de topping :

    50 gram rode bessen

  • 2 perziken

    Bereiding :


    Verwarm de oven voor op 190 graden
    Vet vier afzonderlijke taartvormpjes in
    met een beetje gesmolten boter
    Laat het filodeeg ontdooier
    Bestrijk de velletjes deeg met de
    rest van de boter
    Leg er vier in een taartvormpje
    en maak ze vier deegbakjes
    Bak ze in 15 minuten goudbruin
    Laat de taartbakjes afkoelen op een rooster


    Klop de room tot zich zachte pieken vormen
    en spatel de perzik-mangokwark
    de vanille-essence en poedersuiker erdoor
    Verdeel het mengsel over de bakjes


    Ris met een vork van een paar takjes de bessen
    Snijd de perziken in schijfjes en
    spreid ze uit over de vulling
    samen met een paar bessen
    Versier de taartjes met de aalbessentrosjes
    en bestrooi ze met de poedersuiker

    Kiwirol



    Dit luxueuze dessert smelt in de mond en is de perfecte afsluiting van een formeel diner

    Voor 6 personen

    Ingrediebten :

  • 16 jonge geraniumblaadjes, bladgroen
  • 5 gesplitste eieren
  • 275 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • extra poedersuiker om te bestrooien
  • paar druppels rozenwater
  • 3 dl slagroom
  • 2 kiwi's
  • 15 verse gekristalliseerde geraniumblaadjes

    Bereiding :


    Verwarm de oven voor op 180 graden
    Bekleed een bakvorm van 220 x 18 cm met
    vetvrij papier en spreid de blaadjes erop uit
    Klop de eidooiers met de suiker tot
    een licht en zacht mengsel
    Klop in een andere kom de eiwitten stijf
    en spatel ze door het eierdooiermengsel
    tot er een zachte massa ontstaat
    Schenk het mengsel over de blaadjes
    in de bakvorm en bak dit 10 minuten tot
    het net hard begint te worden
    Laat het buiten de oven afkoelen
    Leg de plak omgekeerd op een schoon
    stuk vetvrij papier dat van tevoren
    bestrooid is met 2 eetlepels poedersuiker
    Verwijder voorzichtig de blaadjes
    Voeg de druppeltjes rozenwater toe
    aan de room en klop tot zich
    zachte pieken vormen
    Bestrijk de plak met de opgeklopte room
    Schil de kiwi en snijd hem in dunne plakjes
    Verdeel de plakjes over de room


    Rol het geheel op in de breedte
    Bestrooi met poedersuiker en
    leg de bloemblaadjes er bovenop

    Frambozenzandgebak


    Room met rozenwater en verse frambozen vormen de vulling van dit heerlijke dessert, dat eigenlijk heel gemakkelijk te maken is

    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 115 gram ongezouten zachte boter
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1/2 vanillestokje
  • 115 gram bloem
  • extra bloem om te bestuiven
  • 50 gram griesmeel
  • poedersuiker om te bestrooien

    Voor de vulling :

  • 3 dl slagroom
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 1/2 theelepel rozenwater
  • 450 gram frambozen

    Voor de decoratie :

    12 kleine onbespoten roosjes

  • 1 opgeklopt eiwit
  • fijne kristalsuiker om te bestrooien
  • 6 takjes munt

    Bereiding :

    Splijt het vanillestokje en bewaar de zaadjes.
    Roer de boter, kristalsuiker
    en vanillezaadjes tot
    een zacht romig mengsel
    Zeef de bloem samen met de griesmeel
    en roer dit geleidelijk
    door de romige massa
    Kneed op en met bloem bestoven vlak
    het deeg zacht
    Rol het dun uit en prik
    gaatjes met een vork erin
    Snijd er 12 cirkels van 7 1/2 cm uit
    Leg ze op een bakplaat
    30 minuten in de ijskast
    Klop ondertussen de room en
    de poedersuiker tot zich
    zachte pieken vormen
    Roer voorzichtig het rozenwater
    erdoor en zet het in de ijskast


    Verwarm de oven voor op 180 graden
    Bestrijk de roosjes en blaadjes met eiwit
    Bestrooi ze met kristalsuiker en
    laat ze op een rooster drogen


    Bak de zandkoekjes 15 minuten
    tot ze goudbruin zijn
    Schep ze met een metalen spatel
    van het bakblik en laat ze
    afkoelen op een rooster
    Schep de room met rozenwater
    op de helft van de koekjes
    Verdeel de room over de room
    Zet hier de overige helften op
    Bestrooi ze met poedersuiker en
    decoreer met de gekristalliseerde
    roosjes en munttakjes

    TIP

    Serveer de gebakjes zodra de helften op
    elkaar gestapeld zijn
    anders kunnen ze door het vocht
    van de frambozen zompig worden

    Schuimgebak met chocolade-mascarpone


    Dit schitterende gebak is perfect als middelpunt bij een feestelijk buffet en veel voorbereiding kan van tevoren gedaan worden

    Voor 10 personen

    Ingredienten :

  • eiwit van 4 eieren
  • snufje zout
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theeepel gemalen kaneel
  • 75 gram oure geschaafde chocolade
  • poedersuiker als garnering
  • rozenblaadjes als garnering

    Voor de vulling :

  • 115 gram pure chocolade in stukken
  • 1 theelepel vanille-essence
  • 115 gram mascarpone

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 150 graden
    Bekleed twee bakplaten met bakpapier
    Klop in een vetvrije kom het eiwit met
    ziut tot zich stijve pieken vormen
    Klop geleidelijk de helft van de suiker erdoor
    Voeg de andere helft ook toe
    en klop het schuim stijf en glanzend
    Meng voorzichtig de kaneel en
    chocolade erdoor


    Teken op een stuk bakpapie een cirkel van 20 cm
    Draai het papier om en strijk de helft van
    het schuimmengsel gelijkmatig uit in de cirkel
    Maak van het resterende schuim
    30 rondjes op beide bakplaten
    Zet ze 1 1/2 uur in de oven tot ze knapperig zijn


    Smelt de chocolade in een hottebestendige kom
    boven een pan zacht kokend water
    Laat even afkoelen, voeg dan
    de vanille-essence en mascarpone toe
    Laat het mengsel afkoelem tot
    het zijn vorm houdt


    Schep het chocolademengsel in een spuitzak
    en plak hiermee twee schuimrondjes op elkaar
    Bewaar een beetje vulling voor het gebak
    Stapel de gevulde schuimrondjes op
    de schuimcirkel als piramide op
    Spuit voor de stevigheid af en toe
    een beetje vulling tussen de schuimpjes
    Bestrooi de taart met poedersuiker
    garneer de taart met rozenblaadjes

    Koffieroomsoesjes


    Krokante koffiesoesjes, gevuld met room en besprenkeld met een witte chocoladesaus

    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 65 gram bloem
  • snufje zout
  • 50 gram boter
  • 1 1/2 dl koude koffie
    2 licht geklopte eieren
  • cacaopoeder om te bestrooien

    Voor de witte chocoladesaus :

  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 dl water
  • 150 gram witte dessertchocolade in stukjes
  • 2 eetlepels ongezouten boter
  • 3 eetlepels slagroom
  • 2 eetlepels Tia Maria

    Voor het samenstelling :

  • 2 1/2 dl slagroom
    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 220 graden
    Zeef de bloem en het zout op een stuk vetvrij papier
    Snijd de boter in stukjes en doe die
    met de koffie in een pan
    Breng het aan de kook, haal de pan
    van het vuur en voeg de bloem toe
    Klop tot het mengsel van de wanden
    van de pan los laat
    Laat het 2 minuten afkoelen


    Voeg een voor een de eieren toe
    Blijf het goed kloppen
    Schep het mengsel in een spuitzak met
    een normaal tuitje van 1 cm
    Spuit 24 bolletjes op een vochtige bakplaat
    Zet ze 20 minuten in de oven
    tot de soesjes gerezen en knapperig zijn


    Haal desoesjes uit de oven en prik met een
    scherp mes gaatjes in de zijkant om de
    stoom te laten ontsnappen
    Lat ze op een rooster afkoelen
    Verwarm de suiker en het water
    op een laag vuur
    Laat zodra de suiker is opgelost het mengsel
    3 minuten zachtjes doorkoken
    Haal de pan van het vuur
    Roer de chocolade en boter erdoor
    tot het mengsel zacht is geworden
    Roer de room en Tia Maria erdoor
    Klop de room tot zich zachte pieken vormen
    Vul met een spuitzak de soesjes
    vanaf de openingen in de zijkant
    Rangschik de soesjes op borden en
    schenk een beetje saus erover
    Bestrooi de soesjes met cacaopoeder
    en serveer ze met de overgebleven saus

    Sublieme warme desserts

    Chocoladesouffles


    Deze souffles zijn eenvoudig te maken en kunnen van tevoren worden bereid, u kunt ze een uur laten staan voor ze de oven in moeten

    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 150 gram ongezouten boter in stukjes
  • extra boter om in te vetten
  • 175 gram pure fijngehakte chocolade
  • 4 grote gesplitste eieren
  • 2 eetlepels sinaasappellikeur
  • 3 eetlepels fijne kristalsuiker
  • extra suiker om te bestrooien
  • 1/4 theelepel bakpoeder
  • poedersuiker
  • rode aalbessen voor garnering
  • witte chocoladekrullen voor garnering

    Voor de witte chocoladesaus :

  • 75 gram witte fijngehakte chocolade
  • 6 eetlepels slagroom
  • 2 eetlepels sinaasappellikeur
  • schil van 1/2 geraspte sinaasappel

    Bereiding :

    Beboter 6 ovenschaaltjes van 1 1/2 dl
    Bestrooi ze met kristalsuiker en
    tik de overtollige suiker eruit
    Zet de schaaltjes op een bakplaat
    Smelt in een steelpan op laag vuur
    de chocolade met de boter
    Roer het tot een glad mengsel


    Laat het mengsel even afkoelen
    Klop de eidooiers en likeur erdoor
    Zet het apart en roer af en toe
    Verwarm de oven voor op 220 graden
    Klop in een vetvrije kom de eiwitten
    tot een luchtige massa
    Voeg het bakpoeder toe en klop
    sneller tot zich zachte pieken vormen
    Strooi de suiker erover, 1 eetlepel
    per keer en klop het stijf en glanzend


    Roer 1/3 van het eiwittenmengsel door de
    afgekoelde chocoladesaus, schenk dan het
    resterende eiwit erover
    Spatel dit er voorzichtig door en
    schep het mengsel in de schaaltjes
    Roer op een laag vuur de chocolade en
    room tot een zachte gesmolten massa
    Haal de pan van het vuur en roer
    de likeur en sinaasappelschil erdoor
    Houd de saus warm
    Bak de souffles 12 minuten tot ze gerezen
    en stevig zijn, maar nog wel "wiebelig"
    Bestrooi ze met poedersuiker en
    serveer met de saus
    Garneer met aalbessen en chocoladekrullen

    Abrikozenpakketje


    Deze kleine pakketjes zijn gevuld met abrikoos en "mincemeat". Mincemeat is verkrijgbaar bij winkels die Britse voedingsmiddelen verkopen

    Voor 8 personen :

    Ingredienten :

  • 350 gram ontdooid filodeeg
  • 50 gram gesmolten boter
  • 4 eetlepels luxe mincemeat
  • 12 verkruimelde rataffieakoekjes
  • 2 eetlepels geraspte marsepein
  • 8 abrikozen
  • poedersuiker om te bestrooien

    Bereiding :


    Verwarm de oven voor op 200 graden
    Snijd het filodeeg in 32 vierkanten van 18 cm
    Bestrijk vier hiervan met gesmolten
    boter en leg hier nog drie lapjes op
    elk een kwartslag gedraaid
    zodat er een stervorm ontstaat
    Maak op deze manier acht sterren
    Halveer en ontpit de abrikozen
    Meng het mincemeat, verkruimelde rataffia's
    en de marsepein en schep een beetje
    in vier abrikoos-helften
    Zet hier de andere helften bovenop


    Zet een gevulde abrikoos op elke ster
    breng de hoeken van het deeg samen
    en knijp ze dicht tot een pakketje
    Zet de pakketjes op een bakplaat
    en bestrijk ze met een beetje
    gesmolten boter
    Bestrooi ze licht met poedersuiker

    TIP

    Filodeeg droogt snel uit
    Werk dus snel en bewaar de lapjes
    die niet direct gebruikt worden
    onder een schone vochtige theedoek
    Mocht het deeg wel droog worden
    bestrijk ze dan met gesmolten boter

    Appelcrepes met butterscotchsaus


    Deze verrukkelijke crepes zijn op smaak gebracht met zoete cider, gevuld met gekaranaliseerde appels en besprenkeld met een rijke butterscotchsaus

    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 115 gram boem
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 1 3/4 dl volle melk
  • 1,2 dl zoete cider
  • boter om te bakken

    Voor de vulling en saus :

  • 4 handappels
  • 90 gram boter
  • 225 gram lichte basterdsuiker
  • 1 1/2 dl slagroom

    Bereiding :

    De saus :

    Zeef de bloem met zout in een grote kom
    Voeg de eieren en melk toe
    en klop alles tot een zachte massa
    Roer de cider erdoor en
    zet het 30 minuten weg
    Verwarm in en kleine zware koekenpan
    Doe er een klontje boter in en net
    genoeg beslag om de bodem dun te bedekken
    Laat de onderkant goudbruin worden
    draai de crepe om en bak
    de andere kant goudbruin
    Schuif de crepe op een bord
    Bak met het overige beslag nog 7 crepes
    Houd de crepes warm


    Verwijder het klokhuis van de appels
    en snijd ze in dikke plakken
    Verwarm 1 eetlepel boter in
    een grote koekenpan
    Voeg de appels toe en bak ze
    aan beide kanten gouddbruin
    Haal de appels uit de pan, leg ze in
    een kom en zet ze apart


    Doe de rest van de boter in de pan
    voeg de basterdsuiker toe zodra
    de boter gesmolten is
    Roer de room erdoor zodra de suiker is
    opgelost en het mengsel kookt
    Laat het koken tot een gebonden saus
    Vouw elk pannekoekje twee keer
    dubbel in een driehoek
    Vul elke driehoek met gebakken appels
    Leg twee gevulde pannenkoekjes op een bord
    en besprenkel ze met butterscotchsaus
    Serveer de crepes direct

    Variatie :

    Voor de vulling kunnen ook pruimen, peren, aardbeien of bananen gebruikt worden. Voeg eventueel een scheutje Grand Marnier toe aan de appels als ze goudbruin zijn

    Kersenvlaai


    Wanneer er verse kersen zijn, leent dit heerlijke en eenvoudige dessert zich voor iedere gelegenheid. Serveer ze warm met een scheutje yoghurt of room

    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 50 gram gesmolten boter
  • 675 gram verse kersen
  • 50 gram bloem
  • snufje zout
  • 4 eieren
  • 2 eidooiers
  • 115 gram fijne kristalsuiker
  • 6 dl melk
  • fijne kristalsuiket om te bestrooien
  • yoghurt of room

    Bereiding :


    Verwarm de oven voor op 190 graden
    Bestrijk een smalle ovenschaal licht met boter
    Ontpit de kersen en leg ze in de schaal


    Zeef de bloem met zout in en grote kom
    Voeg de eieren, dooiers, suiker
    en een scheutje melk toe en klop dit
    met een grote garde tot een glad beslag


    Klop geleidelijk de overige melk en boter erdoor
    en giet het beslag over de kersen
    Bak de vlaai 50 minuten goudbruin
    Serveer de vlaai met yoghurt of room
    en bestrooi hem met poedersuiker

    Gele pruimentaart


    Geglazuurde gele pruimen op een verrukkelijke amandelvulling in en krokant jasje. Wanneer ze te krijgen zijn, kunnen reine-claudes als overheerlijk alternatief dienen voor de pruimen

    Voor 8 personen

    Ingredienten :

  • 175 gram bloem
  • extra bloem om te bestuiven
  • snufje zout
  • 75 gram koude boter
  • 2 eetlepels fijne kristalsuiker
  • paar druppeltjes vanille-essence
  • 3 eetlepels ijswater
  • room of custard om te serveren

    Voor de vulling :

  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram zachte boter
  • 75 gram gemalen amandelen
  • 1 losgeklopt ei
  • 2 eetlepels bloem
  • 450 gram gele pruimen

    Voor het glazuur :

  • 3 eetlepels gezeefde abrikozenjam
  • 1 eetlepel water

    Bereiding :

    Zeef de bloem met zout in een kom
    Wrijf de boter erdoor tot het mengsel
    fijnen kruimelig is
    Roer de suiker en vanille-essence erdoor
    en zoveel ijswater dat het beslag zacht wordt
    Kneed het deeg op een met bloem bestoven
    werkvlak voorzichtig zacht
    Verpak het in plastic-folie
    en zet het 10 minuten in de ijskast


    Verwarm de oven voor op 200 graden
    Rol het deeg uit en bekleed
    een taartvorm van 23 cm doorsnede
    zodat het deeg kan uitzetten over de randen
    Prik met en vork gaatjes in de bodem
    en leg hierop bakpapier en gedroogde bonen
    Bak de bodem 10 minuten, verwijder dan
    het bakpapier en de bonen en zet het deeg
    weer 10 minuten in de oven
    Laat het afkoelen en snijd het overtollige
    deeg met een scherp mes weg
    Klop voor de vulling de kristalsuiker
    zachte boter, amandelen, ei en bloem
    Spreid het mengsel uit over de deegbodem
    Rangschik hierop de pruimen
    de plattee kanten naar beneden
    Verwarm voor het glazuur de jam met het water
    Roer het goed en strijk
    een beetje glazuur over het fruit


    Bak de taart 60 minuten tot hij gaar is
    en de pruimen zacht zijn
    Verwarm het overgebleven jamglazuur
    en strijk dit over de bovenkant
    Snijd de taart in punten en
    serveer met room of custard

    Heerlijke warme puddingen

    De laatste 5 recepten

    Bananenpudding met chocoladesnippers


    Warm en dampend wordt deze lichte pudding met een aangename bananen-chocoladesmaak zekereen favoriet in uw gezin

    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 75 gram ongezouten boter
  • 2 rijpe bananen
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eetlepels melk
  • 1 geklopt ei
  • 4 eetlepels pure chocoladesnippers
  • chocoladesaus om te serveren
  • slapgroom om te serveren

    Bereiding :

    Vul een steelpan halfvol met water
    en breng dit aan de kook
    Vet een puddingvorm van 11 cm in
    Zeef de bloem in een kom en wrijf
    de boter erdoor tot een kruimelig mengsel


    Prak de bananen fijn in een kom
    Roer ze met de suiker door het boter-bloemmengsel
    Klop de melk met het ei en klop dit
    vervolgens door het puddingmengsel
    Roer de chocolade erdoor


    Schep het mengsel in de ingevette vorm
    bedek dit goed met stevig folie
    en stoom het 2 uur
    Vul af en toe bij met water
    Snijd met een mes rond
    de bovenkant van de pudding
    Serveer de pudding omgekeerd en warm
    met de saus en room

    TIP

    Om zelf chocoladesaus temaken :

    Verwarm 115 gram fijne kristalssuiker
    met 4 eetlepels water in een steelpan
    Roer het af en toe
    Roer als de suiker is opgelost
    175 gram pure chocolade in stukjes
    erdoor tot ze zijn opgelost
    Smelt al roerende geleidelijk
    Roer er tot slot 2 eetlepels brandy
    of sinaasappelsap door

    Citroenverrassing


    Dit bijzondere dessert vinden kinderen ook erg lekker, vooral de onverwachte saus onder het heerlijk gerezen deeg

    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 50 gram boter
  • extra boter om in te vetten
  • geraspte schil van 2 citroenen
  • sap van 2 citroenen
  • 115 gram fijne krsitalsuiker
  • 2 gesplitste eieren
  • 50 gram zelfrijzend bakmaal
  • 3 dl melk

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 190 graden
    Beboter een ovenschaal
    met een inhoud van 1,2 liter


    Klop in een kom de citroenschil, resterende
    boter en suiker licht en zacht
    Voeg de eidooiers en bloem toe
    een meng het goed
    Klop geleidelijk het citroensap
    en de melk erdoor


    Klop in een vetvrije kom het eiwit stijf
    Spatel het eiwit door het citroenmengsel
    en giet ales in de ingevette schaal
    Zet deschaap in een braadslede en
    vul deze met warm water tot
    halverwege de wanden van de schaal
    Bak het dessert in 45 minuten goudbruin
    Serveer het direct

    Magische chocoladeverrassing


    In dit verrukkelijke dessert wordt het lekkere lichte deeg op magische wijze afgewisseld met een fluweelzachte chocoladesaus

    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 50 gram boter
  • 200 gram lichte basterdsuiker
  • 4 3/4 dl melk
  • 90 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 5 eetlepels cacaopoeder
  • vanille-ijs om te serveren

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 180 graden
    Vet en ovenschaal van 1 1/2 liter
    licht in en zet hem op een bakplaat


    Doe de boter in een steelpan
    Voeg 115 gram van de suiker
    en 1 1/2 dl van de melk toe
    Verwarm ze op laag vuur ondet af en toe
    roeren tot de boter is gesmolten
    en de suiker is opgelost
    Haal de pan van het vuur


    Zeef de bloem, kaneel en 1 eetlepel cacao
    in de pan en roer het door het mengsel
    Giet het mengsel in de ingevette schaal
    en strijk de bovenkant glad


    Strooi de resterende suiker en cacaopoeder
    in een kom en meng het goed
    Strooi dit vervolgens over
    het mengsel in deschaal
    Schenk de overgebleven melk
    over het gerecht
    Bak het gerecht 50 minuten tot
    het deeg gerezen is en stevig aanvoelt
    Serveer het dessert warm met vanille-ijs

    Kleverige perentaart


    Voor 6 personen

    Ingredienten :

  • 2 eetlepels gemalen koffie
  • 1 eetlepel bijna kokend water
  • 50 gram geroosterde gepelde hazelnoten
  • 4 rijpe peren
  • sap van 1/2 sinaasappel
  • 115 gram zachte boter
  • extra boter om in te vetten
  • 115 gram lichtbruine suiker
  • 1 eetlepel extra lichtbruine suiker om te bestrooien
  • 2 losgeklopte eieren
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • mespuntje gemalen kruidnagel
  • 8 hele kruidnagels
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • dunne reepjes sinaasappelschil voor garnering

    Voor de sinaasappelroom :

  • 3 dl slagroom
  • 1 eetlepel gezeefde poedersuiker
  • geraspte schil van 1/2 sinaasappel

    Bereiding :

    Verwarm de oven voor op 180 graden
    Vet een springvorm van 20 cm doorsnede in
    Meng in een kleine kom de koffie met het water
    Filter het na 4 minuten
    Stamp de hazelnoten fijn
    Schil de peren, halveer ze en
    verwijden het klokhuis
    Snijd elke helft voor een deel in dunne
    schijfjes en bestrijk ze met sinaasappelsap


    Klop in een kom de zachte boter met
    115 gram lichtbruine suiker tot
    een zacht en licht geheel
    Klop geleidelijk de eieren erdoor en
    spatel vervolgens de bloem, gemalen
    kruidnagel, hazelnoten en koffie erdoor
    Schep het mengsel in de bakvorm
    en strijk het glad
    Dep de peren doog met keukenpapier
    duw een kruidnagel in elke peer en
    rangschik ze in het beslag
    met de platte kant naar beneden
    Bestrijk de peren met 1 eetlepel siroop


    Bestrooi de peren met lichtbruine suiker
    Bak de taart 50 minuten tot
    hij stevig en gerezen is
    Klop intussen de room met de poedersuiker
    en de sinaasappelschil tot zich
    zachte pieken vormen
    Schep dit in een serveerschaal
    en zet het koud weg
    Laat het deeg 10 minuten in de vorm afkoelen
    verwijder de vorm en zet hem op een bord
    Bestrijk hem met siroop
    Serveer de taart warm en garneer
    met sinaasappelschilreepjes

    Gestoomde strooppudding


    Een traditionele Engelse gestoomde pudding. Lekker met custard op een koude winteravond

    Voor 4 personen

    Ingredienten :

  • 120 gram zachte boter
  • 3 eetlepels lichte stroop
  • 115 gram fijne kristalsuiker
  • 2 licht geklopte eieren
  • 115 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 25 gram gehakte stemgember
  • 2 eetlepels melk

    Bereiding :


    Breng een steelpan vol water aan de kook
    Vet een puddingvorm van 6 dl licht in
    met 1 eetlepel boter
    Giet de stroop in de vorm


    Roer de resterende boter met suiker tot
    een zacht en romig mengsel
    Klop geleidelijk de eieren erdoor
    tot de massa glanst
    Meng de droge ingredienten en
    spatel ze met de gember door het mengsel
    Voeg de melk toe zodat het mengsel druppelt


    Schep het beslag in de vorm
    strijk de bovenkant glad
    Bedek het met een geplooid stuk
    vetvrij papier zodat het kan uitzetten
    Strik er een touwtje om en
    stoom de pudding 2 uur
    Vul steeds het waterbij
    Serveer de pudding omgekeerd

    Dit waren de "Heerlijke Desserts"

    Lekker genoten van al dit lekkers ?

  • Home Recepten