Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Cakes versieren

Leuke ideeen

om cakes en taarten te versieren body{background: url(http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20040905044948.jpg)}--

Cakes en taarten versieren

Artikel van Luckyjo - Lucy

Op mijn pagina staan ook cake-recepten
en er komen er nog meer
"uit de oude doos"

1 kop = 250 ml

Er zijn verschillende manieren
om te versieren

Glazuur

Het glazuur op een cake is voor sommige mensen
net zo belangrijk als de cake zelf

Snelle manieren

* Sla slagroom stijf en smeer die met een mes
over de cake of spuit er toefjes van
Bestrooi met vlokken of hagelslag

* Beleg het midden van een ronde cake met
verse bessen en spuit er een
rand slagroom omheen

* Bij het bestuiven met poedersuiker ontstaan
aardige patronen door stroken papier
te gebruiken of een kanten taartbodem
Poedersuiker kan worden gemengd met cacao of kaneel
Voor een goed resultaat in een zeefje doen
en met een lepeltje erdoor schrapen

* Gekochte zoetigheid als marsepeinen fruit,
dessertchocolade met pepermuntvulling,
kleine chocolaatjes aangebracht op glazuur

* Bedruip geglaceerde of ongeladeerde cake
met witte of pure chocolade

* Bestrooi glazuur met gehakte, geroosterde
noten, chocolade of gekleurde hagelslag

* Beleg de randen van een geglaceerde cake met
hele noten of gekonfijte kersen

Zoetigheid voor versiering

banaanplakjes - druiven - amandelschaafsel

choco-stokjes - noten - chocolade

aardbeien - choco-sticks - ananas

walnoten - chocolade - pinda's

geconfijte vruchtjes - fruitschil-slierten - witte choco

noten - krul chocolade - geconfijte vruchtjes

appel - chocolade - citrusvruchten

Wat is glazuur ?

Dit is een glanzend, glad papje van
poedersuiker, een beetje boter en wat vruchtensap
Daardoor kan bijvoorbeeld
koffie of chocolade worden door gedaan
Het glazuur kan zowel pittig als zoet zijn
Glazuur wordt "au bain marie" bereid

Wat is "au bain marie ?"

Doe de ingredienten in een vuurvaste kom
plaats de kom in een pan met bijna kokend water
en roer tot de glazuur zacht en glanzend is
Maak het niet te heet
anders wordt het korrelig en dof

Hoe breng je de glazuur aan ?

Het glazuur wordt met een mes aangebracht
Doop het mes af en toe in heet water
om een glad, glanzend geheel te krijgen

Glazuur

Mengen van ingredienten - het bestrijken

Het bereiden van glazuur

Maak van gezeefde poedersuiker, smaakstof,
boter en voldoende vocht "au bain marie"
een stevige pasta

Enkele glazuur-recepten

Citroen-glazuur

1 kop poedersuiker
1 theelepel fijngeraspte citroenschil
10 gram boter
2 etlepels citroensap

Sinaasappel-glazuur

1 kop poedersuiker
11 theelepel fijngeraspte sinaasappelschil
10 gram boter
2 eetlepels sinaasappelsap

Passievruchten-glazuur

1 kop poedersuiker
10 gram boter
2 eetlepels passievruchtenpulp

Koffie-glazuur

1 kop poedersuiker
1 theelepel oploskoffie
10 gram boter
2 etlepels water

Chocolade-glazuur

1 kop poedersuiker
1 theelepel cacao
10 gram boter
2 eetlepels hete melk

wat is creme ?

Deze afwerklaag is dik en romig
er wordt flink wat boter in verwerkt
De boter moet op kamertemperatuur zijn,
dan is hij makkelijk te verwerken
Breng de creme met een mes aan
en strijk het glad
dan kun je het met een vork versieren

het mengen van ingredienten - het besmeren

enkele recepten met creme

Bereiding van creme

Mix de boter en gezeefde poedersuiker
tot het mengsel licht en romig is
Voeg de smaakstof toe en klop het
nog 2 minuten tot een glad en luchtig mengsel

Honing-creme

60 gram boter
1/3 kop poedersuiker
3 theelepels honing

Chocolade-creme

60 gram boter
1/2 kop poedersuiker
2 eetlepels cacao
2 theelepels melk

Dikke chocolade-creme

60 gram boter
1/3 kop poedersuiker
60 gram pure gesmolten chocolade

Citroen-creme

60 gram boter
1/3 kop poedersuiker
2 theelepels geraspte citroenschil

Sinaasappel-creme

60 gram boter
1/3 kop poedersuiker
2 theelepels gerspte sinaasappelschil

Recepten met kwark

Kwark is een zachte, dikke, romige afwerklaag
Kwark smaakt goed met een vleugje
citroen- of sinaasappelschil
De kwark moet op kamertemperatuur zijn

De kwark en poedersuiker kloppen
en de smaak stof toevoegen

Bereiding van kwark

Klop met de mixer de kwark en
en gezeefde poedersuiker in een kom
licht en romig
Voeg de smaakstof toe
en klop het nog eens 2 minuten
tot een glad en luchtig mengsel

Citroen-kwark

100 gram kwark
3/4 kop poedersuiker
2 theelepels geraspte citroenschil
2 theelepels melk

Sinaasappelkwark

100 gram kwark
3/4 kop poedersuiker
2 theelepels geraspte sinaasappelschil
2 theelepels melk

Honing-kwark

100 gram kwark
3/4 kop poedersuiker
2 theelepels warme honing
2 theelepels melk

Passievruchten-kwark

100 gram kwark
3/4 kop poedersuiker
1 eetlepel passievruchtenpulp

Vruchtengelei

Vruchtengelei geeft cake een prachtige
glanzende afwerklaag
Warm vruchtenjam op met cognac
Zeef het mengsel en bestrijk de cake ermee

Jam-gelei

100 gram vruchtenjam
3 theelepels cognac

Doe de jam en cognac in een kleine pan
Verhit het al roerend op laag vuur
3 minuten tot de jama gesmolten is
en het mengsel kookt
Neem de pan van het vuur en
zeef het mengsel in een kleine kom
Bestrijk de bovenkant van de warme cake
met het warme jam-mengsel

Vruchten-gelei

110 gram vruchtengelei
2 theelepels cognac

Doe de gelei en cognac in een kleine pan
Verhit het al roerende op laag vuur
tot de gelei gesmolten is
Neem de pan van het vuur
en bestrijk de cake ermee

Dikke chocolade-glazuur

60 gram boter
100 gram pure gehakte chocolade
1 eetlepel slagroom

Doe de boter, chocolade en slagroom
in een kleine vuurvaste kom
en laaat ze au bain marie zach worden
Laat het iets afkoelen tot het smeerbaar is
Smeer de glazuur met een mes op de cake

Chocolade-saus

100 gram gehakte pure chocolade
80 ml slagroom

Laat de chocolade in een kleine pan
au bain marie smelten
Neem de pan van het vuur
laat het iets afkoelen en schenk het over de cake

Veel plezier met het versieren van cake

Home Recepten