Cakes versieren
Leuke ideeen
om cakes en taarten te versieren body{background: url(http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20040905044948.jpg)}--
Cakes en taarten versieren
Artikel van Luckyjo - Lucy
Op mijn pagina staan ook cake-recepten
en er komen er nog meer
"uit de oude doos"
1 kop = 250 ml
Er zijn verschillende manieren
om te versieren
Het glazuur op een cake is voor sommige mensen
net zo belangrijk als de cake zelf
Snelle manieren
* Sla slagroom stijf en smeer die met een mes
over de cake of spuit er toefjes van
Bestrooi met vlokken of hagelslag
* Beleg het midden van een ronde cake met
verse bessen en spuit er een
rand slagroom omheen
* Bij het bestuiven met poedersuiker ontstaan
aardige patronen door stroken papier
te gebruiken of een kanten taartbodem
Poedersuiker kan worden gemengd met cacao of kaneel
Voor een goed resultaat in een zeefje doen
en met een lepeltje erdoor schrapen
* Gekochte zoetigheid als marsepeinen fruit,
dessertchocolade met pepermuntvulling,
kleine chocolaatjes aangebracht op glazuur
* Bedruip geglaceerde of ongeladeerde cake
met witte of pure chocolade
* Bestrooi glazuur met gehakte, geroosterde
noten, chocolade of gekleurde hagelslag
* Beleg de randen van een geglaceerde cake met
hele noten of gekonfijte kersen
Zoetigheid voor versiering
banaanplakjes - druiven - amandelschaafsel
choco-stokjes - noten - chocolade
aardbeien - choco-sticks - ananas
walnoten - chocolade - pinda's
geconfijte vruchtjes - fruitschil-slierten - witte choco
noten - krul chocolade - geconfijte vruchtjes
appel - chocolade - citrusvruchten
Wat is glazuur ?
Dit is een glanzend, glad papje van
poedersuiker, een beetje boter en wat vruchtensap
Daardoor kan bijvoorbeeld
koffie of chocolade worden door gedaan
Het glazuur kan zowel pittig als zoet zijn
Glazuur wordt "au bain marie" bereid
Wat is "au bain marie ?"
Doe de ingredienten in een vuurvaste kom
plaats de kom in een pan met bijna kokend water
en roer tot de glazuur zacht en glanzend is
Maak het niet te heet
anders wordt het korrelig en dof
Hoe breng je de glazuur aan ?
Het glazuur wordt met een mes aangebracht
Doop het mes af en toe in heet water
om een glad, glanzend geheel te krijgen
Glazuur
Mengen van ingredienten - het bestrijken
Het bereiden van glazuur
Maak van gezeefde poedersuiker, smaakstof,
boter en voldoende vocht "au bain marie"
een stevige pasta
Enkele glazuur-recepten
Citroen-glazuur
1 kop poedersuiker
1 theelepel fijngeraspte citroenschil
10 gram boter
2 etlepels citroensap
Sinaasappel-glazuur
1 kop poedersuiker
11 theelepel fijngeraspte sinaasappelschil
10 gram boter
2 eetlepels sinaasappelsap
Passievruchten-glazuur
1 kop poedersuiker
10 gram boter
2 eetlepels passievruchtenpulp
Koffie-glazuur
1 kop poedersuiker
1 theelepel oploskoffie
10 gram boter
2 etlepels water
Chocolade-glazuur
1 kop poedersuiker
1 theelepel cacao
10 gram boter
2 eetlepels hete melk
wat is creme ?
Deze afwerklaag is dik en romig
er wordt flink wat boter in verwerkt
De boter moet op kamertemperatuur zijn,
dan is hij makkelijk te verwerken
Breng de creme met een mes aan
en strijk het glad
dan kun je het met een vork versieren
het mengen van ingredienten - het besmeren
enkele recepten met creme
Bereiding van creme
Mix de boter en gezeefde poedersuiker
tot het mengsel licht en romig is
Voeg de smaakstof toe en klop het
nog 2 minuten tot een glad en luchtig mengsel
Honing-creme
60 gram boter
1/3 kop poedersuiker
3 theelepels honing
Chocolade-creme
60 gram boter
1/2 kop poedersuiker
2 eetlepels cacao
2 theelepels melk
Dikke chocolade-creme
60 gram boter
1/3 kop poedersuiker
60 gram pure gesmolten chocolade
Citroen-creme
60 gram boter
1/3 kop poedersuiker
2 theelepels geraspte citroenschil
Sinaasappel-creme
60 gram boter
1/3 kop poedersuiker
2 theelepels gerspte sinaasappelschil
Recepten met kwark
Kwark is een zachte, dikke, romige afwerklaag
Kwark smaakt goed met een vleugje
citroen- of sinaasappelschil
De kwark moet op kamertemperatuur zijn
De kwark en poedersuiker kloppen
en de smaak stof toevoegen
Bereiding van kwark
Klop met de mixer de kwark en
en gezeefde poedersuiker in een kom
licht en romig
Voeg de smaakstof toe
en klop het nog eens 2 minuten
tot een glad en luchtig mengsel
Citroen-kwark
100 gram kwark
3/4 kop poedersuiker
2 theelepels geraspte citroenschil
2 theelepels melk
Sinaasappelkwark
100 gram kwark
3/4 kop poedersuiker
2 theelepels geraspte sinaasappelschil
2 theelepels melk
Honing-kwark
100 gram kwark
3/4 kop poedersuiker
2 theelepels warme honing
2 theelepels melk
Passievruchten-kwark
100 gram kwark
3/4 kop poedersuiker
1 eetlepel passievruchtenpulp
Vruchtengelei
Vruchtengelei geeft cake een prachtige
glanzende afwerklaag
Warm vruchtenjam op met cognac
Zeef het mengsel en bestrijk de cake ermee
Jam-gelei
100 gram vruchtenjam
3 theelepels cognac
Doe de jam en cognac in een kleine pan
Verhit het al roerend op laag vuur
3 minuten tot de jama gesmolten is
en het mengsel kookt
Neem de pan van het vuur en
zeef het mengsel in een kleine kom
Bestrijk de bovenkant van de warme cake
met het warme jam-mengsel
Vruchten-gelei
110 gram vruchtengelei
2 theelepels cognac
Doe de gelei en cognac in een kleine pan
Verhit het al roerende op laag vuur
tot de gelei gesmolten is
Neem de pan van het vuur
en bestrijk de cake ermee
Dikke chocolade-glazuur
60 gram boter
100 gram pure gehakte chocolade
1 eetlepel slagroom
Doe de boter, chocolade en slagroom
in een kleine vuurvaste kom
en laaat ze au bain marie zach worden
Laat het iets afkoelen tot het smeerbaar is
Smeer de glazuur met een mes op de cake
Chocolade-saus
100 gram gehakte pure chocolade
80 ml slagroom
Laat de chocolade in een kleine pan
au bain marie smelten
Neem de pan van het vuur
laat het iets afkoelen en schenk het over de cake
Veel plezier met het versieren van cake