Cakes versieren

Leuke ideeen

om cakes en taarten te versieren



Cakes en taarten versieren
Artikel van Luckyjo – Lucy

Op mijn pagina staan ook cake-recepten
en er komen er nog meer
“uit de oude doos”
1 kop = 250 ml

Er zijn verschillende manieren
om te versieren
Glazuur
Het glazuur op een cake is voor sommige mensen
net zo belangrijk als de cake zelf
Snelle manieren
* Sla slagroom stijf en smeer die met een mes
over de cake of spuit er toefjes van
Bestrooi met vlokken of hagelslag
* Beleg het midden van een ronde cake met
verse bessen en spuit er een
rand slagroom omheen
* Bij het bestuiven met poedersuiker ontstaan
aardige patronen door stroken papier
te gebruiken of een kanten taartbodem
Poedersuiker kan worden gemengd met cacao of kaneel
Voor een goed resultaat in een zeefje doen
en met een lepeltje erdoor schrapen
* Gekochte zoetigheid als marsepeinen fruit,
dessertchocolade met pepermuntvulling,
kleine chocolaatjes aangebracht op glazuur
* Bedruip geglaceerde of ongeladeerde cake
met witte of pure chocolade
* Bestrooi glazuur met gehakte, geroosterde
noten, chocolade of gekleurde hagelslag
* Beleg de randen van een geglaceerde cake met
hele noten of gekonfijte kersen

Zoetigheid voor versiering

banaanplakjes – druiven – amandelschaafsel

choco-stokjes – noten – chocolade

aardbeien – choco-sticks – ananas

walnoten – chocolade – pinda’s

geconfijte vruchtjes – fruitschil-slierten – witte choco

noten – krul chocolade – geconfijte vruchtjes

appel – chocolade – citrusvruchten

Wat is glazuur ?
Dit is een glanzend, glad papje van
poedersuiker, een beetje boter en wat vruchtensap
Daardoor kan bijvoorbeeld
koffie of chocolade worden door gedaan
Het glazuur kan zowel pittig als zoet zijn
Glazuur wordt “au bain marie” bereid

Wat is “au bain marie ?”
Doe de ingredienten in een vuurvaste kom
plaats de kom in een pan met bijna kokend water
en roer tot de glazuur zacht en glanzend is
Maak het niet te heet
anders wordt het korrelig en dof

Hoe breng je de glazuur aan ?
Het glazuur wordt met een mes aangebracht
Doop het mes af en toe in heet water
om een glad, glanzend geheel te krijgen

Glazuur

Mengen van ingredienten – het bestrijken

Het bereiden van glazuur
Maak van gezeefde poedersuiker, smaakstof,
boter en voldoende vocht “au bain marie”
een stevige pasta

Enkele glazuur-recepten

Citroen-glazuur
1 kop poedersuiker
1 theelepel fijngeraspte citroenschil
10 gram boter
2 etlepels citroensap

Sinaasappel-glazuur
1 kop poedersuiker
11 theelepel fijngeraspte sinaasappelschil
10 gram boter
2 eetlepels sinaasappelsap

Passievruchten-glazuur
1 kop poedersuiker
10 gram boter
2 eetlepels passievruchtenpulp

Koffie-glazuur
1 kop poedersuiker
1 theelepel oploskoffie
10 gram boter
2 etlepels water

Chocolade-glazuur
1 kop poedersuiker
1 theelepel cacao
10 gram boter
2 eetlepels hete melk

wat is creme ?

Deze afwerklaag is dik en romig
er wordt flink wat boter in verwerkt
De boter moet op kamertemperatuur zijn,
dan is hij makkelijk te verwerken
Breng de creme met een mes aan
en strijk het glad
dan kun je het met een vork versieren


het mengen van ingredienten – het besmeren

enkele recepten met creme

Bereiding van creme

Mix de boter en gezeefde poedersuiker
tot het mengsel licht en romig is
Voeg de smaakstof toe en klop het
nog 2 minuten tot een glad en luchtig mengsel

Honing-creme

60 gram boter
1/3 kop poedersuiker
3 theelepels honing

Chocolade-creme

60 gram boter
1/2 kop poedersuiker
2 eetlepels cacao
2 theelepels melk

Dikke chocolade-creme

60 gram boter
1/3 kop poedersuiker
60 gram pure gesmolten chocolade

Citroen-creme

60 gram boter
1/3 kop poedersuiker
2 theelepels geraspte citroenschil

Sinaasappel-creme

60 gram boter
1/3 kop poedersuiker
2 theelepels gerspte sinaasappelschil

Recepten met kwark


Kwark is een zachte, dikke, romige afwerklaag
Kwark smaakt goed met een vleugje
citroen- of sinaasappelschil
De kwark moet op kamertemperatuur zijn
De kwark en poedersuiker kloppen
en de smaak stof toevoegen

Bereiding van kwark

Klop met de mixer de kwark en
en gezeefde poedersuiker in een kom
licht en romig
Voeg de smaakstof toe
en klop het nog eens 2 minuten
tot een glad en luchtig mengsel

Citroen-kwark

100 gram kwark
3/4 kop poedersuiker
2 theelepels geraspte citroenschil
2 theelepels melk

Sinaasappelkwark

100 gram kwark
3/4 kop poedersuiker
2 theelepels geraspte sinaasappelschil
2 theelepels melk

Honing-kwark

100 gram kwark
3/4 kop poedersuiker
2 theelepels warme honing
2 theelepels melk

Passievruchten-kwark

100 gram kwark
3/4 kop poedersuiker
1 eetlepel passievruchtenpulp

Vruchtengelei

Vruchtengelei geeft cake een prachtige
glanzende afwerklaag
Warm vruchtenjam op met cognac
Zeef het mengsel en bestrijk de cake ermee

Jam-gelei

100 gram vruchtenjam
3 theelepels cognac
Doe de jam en cognac in een kleine pan
Verhit het al roerend op laag vuur
3 minuten tot de jama gesmolten is
en het mengsel kookt
Neem de pan van het vuur en
zeef het mengsel in een kleine kom
Bestrijk de bovenkant van de warme cake
met het warme jam-mengsel

Vruchten-gelei

110 gram vruchtengelei
2 theelepels cognac
Doe de gelei en cognac in een kleine pan
Verhit het al roerende op laag vuur
tot de gelei gesmolten is
Neem de pan van het vuur
en bestrijk de cake ermee

Dikke chocolade-glazuur

60 gram boter
100 gram pure gehakte chocolade
1 eetlepel slagroom
Doe de boter, chocolade en slagroom
in een kleine vuurvaste kom
en laaat ze au bain marie zach worden
Laat het iets afkoelen tot het smeerbaar is
Smeer de glazuur met een mes op de cake

Chocolade-saus

100 gram gehakte pure chocolade
80 ml slagroom
Laat de chocolade in een kleine pan
au bain marie smelten
Neem de pan van het vuur
laat het iets afkoelen en schenk het over de cake

Veel plezier met het versieren van cake


40 Reacties

  1. Meegenomen Lucy! Dank je. Oh ja, meld onderstaande even bij de redactie. Dat is namelijk onze sss-er (sneue smulweb stalker hahaha)

  2. Wat een prachtig creatief,en heerlijk artikel,zeg!!!Komt me zeker nog van pas,BEDANKT!!!
    Vele groetjes,
    Priscilla

  3. Bak vaak cakes.Kan nu nog meer variaties maken. Bedankt en groetjes Jennie

  4. Dit is leuk neem ik mee kan ik op mijn gemak weer eens terug kijken.Bedankt Marie

  5. En ook erg handig bedankt. Liefs van Kim.

  6. ook ik neem dit artikel mee!
    dank je!
    groetjes Sonja

  7. hier kan ik wel wat mee
    zet het dan ook fav
    groetjes desiree

  8. Bedankt ik neem dit mee!
    Louise

  9. Ik neem dit mee, hoor. Veel variatie. Groetjes Ann

  10. Weer meegenomen natuurlijk!
    Kon het weer niet laten ha ha.
    Groetjes Jacqueline

  11. Wat een geweldig artikel heb je weer gemaakt. Ook deze neem ik mee. Hopelijk maak je nog meer artikelen, ik kan er geen genoeg van krijgen. Groetjes Nicole

  12. Ik neem dit handige artikel van je mee Lucy voor als ik eens heel veel zin krijg om een taart te bakken.

    Bedankt!
    lieve groetjes Joke.

  13. Wat ben jij toch een bezige bij! Elke keer kom je weer met een ander interessant onderwerp. Petje af hoor, want hier moeten toch ook weer de nodige uurtjes werk inzitten en dan vraag ik mij ook nog vaak af: waar haal je al die tekst vandaan?
    Hoe dan ook, bedankt, liefs en groetjes, Rens

  14. goed artikel met veel praktische tips
    bedankt!

  15. aan deze intressante wetenswaardigheden ,ik neem alvast mee

  16. jenniferdebruyn

    13 september 2004 at 20:00

    neem ik mee!
    groetjes Jennifer


  17. gemaakt met jouw tips!!chocoladeglazuur,een plaatje van een racefiets(marsepein)gevuld mewt sinasappelglazuur ,dat zie je niet zo goed maar was wel heeeeel erg lekker!!!!
    Groetjes Annie

  18. Hoi, ik heb dit artikel favo gezet. Zitten inderdaad leuke tips bij. Gr Irma

  19. Dat heb je dus weer erg goed gedaan. Wat een leuk en lekker artikel!

    Groetjes van,
    Sandy

  20. Het ziet er allemaal veel te lekker uit en ik moet 5 kilo’s afvallen. HELP. Neem het toch maar mee. Bedankt. Groetjes Micky

  21. Neem ik natuurlijk van je mee. Hardstikke leuk! Groetjes van Petra

  22. eens rustig lezen als het wat minder druk is!
    Bedankt Lucy!
    Groetjes Marian

  23. Hallo Lucy,
    Wat ben je weer druk geweest. Heel nieuwe pagina. Mooi hoor, Lucy. Is je pc weer in orde??
    Groetjes, Emmy

  24. wat een leuk artikel joh.

    ik neem het van je mee hoor.
    en als je het erg vindt ,doe ik het toch.
    hahaha

  25. Hoi Lucy.
    Wat heb je dat geweldig gemaakt.
    Ik bak niet veel meer,maar hier krijg je zin om weer te beginnen.
    Maar wij gaan zaterdag 8 dagen naar Istanboel en als ik terug kom kom ik nog eens kijken.
    Heb je trouwens op mijn page gelezen wat we weer worden????
    Groetjes Vroni.

  26. en je hebt de voorpagina ermee gehaald.
    Gefeliciteerd.
    groeten,
    Minie

  27. Ik maak ontzettend vaak cake, maar in dit artikel doe ik weer nieuwe versier-ideeen op. Ik neem hem mee, bedankt,groetjes, IngridSaida

  28. Dat heb je mooi gedaan meis, mijn complimenten hoor!!!!!!
    Groetjes van Leny.

  29. Een prachtig artikel.
    Ik neem het direkt mee naar mijn pagina!

    Groetjes,
    Anja

  30. Interresant en mooi artikel heb je weer gemaakt,neem het mee naar mijn pagina hoor bedankt.
    Groetjes Annie

  31. hee dat is goed bedacht van jou,een leuk artikel heb je weer gemaakt,
    sientje…

  32. zet het gelijk favo.
    Wat een werk weer!!!!!!!!
    Annie.

  33. Wat knap, alleen al door er naar te kijken, krijg ik er al trek in. Neem ik van je mee. Hartelijke bedankt, groetjes
    Milla

  34. Jeetje meid, wat ben je weer ijverig geweest. Harstikke leuk hoor, ik neem het uiteraard mee, snoepkont als ik ben.
    Groetjes, Mathy

  35. tjee meis…wat een goed artikel…die neem ik mee hoor…tof
    groetjes van Jeanne

  36. Oh dat ziet er leuk uit….neem het gelijk mee.

  37. Nou is een plak cake niet meer zo saai.Wat een fariaties.Marianne

  38. leuk zoveel manieren om een cake te versieren!!!favo gezet dus,heb al een ideetje voor dit weekend….een cake versiert met poeder-iets in de vorm van een fiets!!!Voor mijn kanjer(14) die zaterdag weer thuis komt na een lange fietstocht naar berlijn.Groetjes Annie

  39. bedankt,heel veel variatie zo kan je het wel mooi maken normaal vind ik een cake saai,maar dat is nu over,maar oo de lijn!!!!
    groetjes Ada

  40. Ik zet hem in m’n favo’s.

    Groetjes van Sonja

Geef een reactie