De druif is bekend van de wijn, echter de kas-druiven geven vele andere culinaire mogelijkheden. Als je om je heen kijkt en her-en-der doorvraagt is er verrassend veel lekkers te smullen met kas-druiven ! Natuurlijk weten we allemaal dat de druif het ingredient is waar wijn van gemaakt wordt. Deze druiven groeien in zon en nadrukkelijk warmte-landen als Frankrijk, Zuid-Afrika, Italie, Spanje en ga zo maar door.

Nu hebben we in Nederland wel regelmatig de zon, echter de combi met natuurlijke warmte valt niet altijd mee. Al ergens tijdens het einde van de 19e eeuw had men al een oplossing bedacht, nl. muur-kasjes. Achter glas kun je die zon prima gebruiken en door diezelfde zonne-warmte blijft de warmte ook lekker binnen, zowel in de grond als de lucht zelf.

Die oplossing en combinatie van zonlicht en zonne-warmte gaf de aanleiding tot verdere groei van o.a. druiven-teelt in kassen. Voor de tweede wereldoorlog maar ook in de jaren daarna is bijv. het Westland gegroeid op deze druiventeelt.
Inmiddels anno 2010 vind je in het Westland nog steeds heel veel druiventeelt, echter nadrukkelijk in handen van (met alle respect !) hobby-isten. Een van die grote hobby-isten is de stichting Westlandse Druif, die al vroegtijdig de herinnering van de Westlandse Druif, met al haar facetten erom heen, als druivenprinsessen, braderieen, krente-tijden etc. in ere heeft hersteld.

En het leuke is dat inmiddels zelf een aantal druiven-kwekers in het Westland o.a. in Den Hoorn het zelfs bedrijfsmatig uitoefenen, kijk maar eens op www.druivenkwekerij.nl
Deze Helden van de Smaak-tuinders telen druiven volledig biologisch en zijn EKO-gecertificeerd.

Natuurlijk weten we dat deze druiven heerlijk smaken als tafel-druif. Een 'tissie' heerlijke druiven en 'snoepen' maar.
Culinaire recepten met druiven zijn vaak wat minder bekend. De smulweb-ster Susan56 heeft vorig jaar een heerlijk recept gepubliceerd onder https://www.smulweb.nl/1362627/koken/recept/Tongfilets-met-westlandse-druiven

En op de site van http://westlandsedruif.nl/druiven/consumptie/recepten.php vinden we een aantal heerlijke verrassende recepten met de druivensoorten die momenteel volop verkrijgbaar zijn met mooie namen als Blauwe en Witte Frankenthaler, Black Alicante, Muskaat, en bijv. de Golden Champion.
Niet alleen mooi klinkende namen, maar ook mogelijkheden in de culinaire keuken. Verrast werd ik recent bij Restaurant Pure Passie in 's-Gravenzande waar men al een heerlijke amuse gemaakt had met de al eind augustus verkrijgbare Blauwe Frankenthaler. Heerlijk smullen !
Binnenkort gaat dit restaurant een hele diner-avond met druiven-gerechten organiseren. Hoe bedoel je verrassend en getuigen van pure passie voor (streek-) druiven !