Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Popeye had eens moeten weten...

Popeye the sailor man, het reclame-symbool voor de spinazie. Iedere ouder kent het met de uitspraak tegen zijn zoon of dochter, `Spinazie eten, daar word je sterk van`. Achtergrond is dat spinazie van nature veel ijzer bevat. Echter (recent) onderzoek leert dat dit ijzer uit plantaardig product alleen gemakkelijk opgenomen wordt in combinatie met aanwezigheid van (veel) vitamine C. En da`s nu bij spinazie wel aanwezig, maar zeker niet in relatief grote hoeveelheid. Popeye had beter kunnen opgroeien in Holland, en de oer-Hollandse groente `raapstelen` eten. Deze grotere kiemgroente bevat een combi van relatief veel ijzer en dus ook veel vitamine C. En daarmee wordt dit plantaardige ijzer veel beter opgenomen.

Het is een wijsheid die huisartsen ook vaak geven aan zwangere vrouwen, nl. eet raapsteeltjes, daarmee voorkom je ijzer-gebrek, en bijkomend voordeel van raapstelen is dat dit ook veel foliumzuur bevat.

Daarnaast is aangetoond dat deze foliumzuur-bevattende groente als raapstelen, de zaadkwaliteit bij mannen ook sterk verbeterd. Onderzoekers van de universiteit van Californië stellen dat een gebrek aan foliumzuur bij mannen kan leiden tot afwijkingen bij de geboorte van een kind, zoals het syndroom van Down. Ook verhoogt het volgens onderzoeksleider Brenda Eskenazi de kans op een miskraam.

De onderzoekers onderzochten het sperma van 89 gezonde mannen en ondervroegen hen over hun eetgedrag. Mannen die weinig foliumzuur binnenkregen, hadden vaker sperma dat te veel of te weinig chromosomen bevatte, wat kan resulteren in geboorteafwijkingen.

Mannen die foliumzuurrijk voedsel aten en foliumzuurtabletten slikten, bleken veel minder vaak afwijkingen aan het sperma te hebben. Het verschil tussen de beide groepen bedroeg 20 tot 30 procent.

Zo maak je raapstelen klaar

Popeye had eens moeten wetenÂ…Â…hoe die raapstelen (in Brabant ookwel `keeltjes` genoemd) had moeten klaar maken. Het is bijna net zo makkelijk als een blik spinazie openen. Van de raapstelen worteltjes snijden, verwijderen, schoonspoelen van evt. achtergebleven grond. De raapstelen snijden in stukjes van ca. 1 tot 2 cm, en dit evt. nog na-spoelen. Dus het hele gewas zowel de blad-steeltjes als het blad zelf. Licht koken, ofwel circa 5-7 minuten is vaak al meer dan genoeg. En de echte liefhebber eet het `gewoon` rauw.

Met stamppot de aardappelen koken, fijn-kruimen en de raapsteeltjes er doorheen roeren. Voeg lekker bruingebakken spekjes erbij, hamblokjes of lekker stukje vlees, en je hebt een heerlijk gezonde maaltijd.

Hier koop je raapstelen

De raapsteeltjes zijn verkrijgbaar bij de betere groentespecialist, met name in regio Brabant, en van oudsher in Amsterdam en Oost-Nederland. Je moet er vaak naar vragen. En soms heeft AH of C1000 actie-matig raapsteeltjes in het assortiment.

Vergeten groente

Het is nog steeds een zgn. `vergeten groente`. Jammer genoeg want deze groente is een aanvulling voor de Hollandse culinaire keuken. Denk ook aan die pastinaken, schorseneren, postelein etc.

Wil je meer weten?

Meer informatie vind je hier:

Home Recepten Kookboeken