Koken & Bakken

Koken & Bakken

Tips voor gebak

1. Waarom rijst mijn cake of biscuit niet goed?

Waarschijnlijk is het beslag niet goed gemengd. Klop de ingrediënten voldoende krachtig en lang op op tot een luchtig en romig beslag. Volg nauwgezet de richtlijnen op de verpakking. Gebruik een aangepaste taartvorm: vul maximaal de helft tot 2/3 van de taartvorm met beslag.

2. Waarom is mijn cake of biscuit te droog?

Mogelijk is de verhouding tussen de ingrediënten niet helemaal juist en zit er te weinig boter, vloeistof of ei in het gebak. Volg nauwgezet de richtlijnen op de verpakking. Laat de cake of de taart niet te lang bakken: verwarm de oven voor en kies de juiste temperatuur. Bij te lage temperatuur duurt het bakken langer en droogt het gebak uit.

3. Hoe maak ik mijn cake of biscuit luchtiger?

Klop het cakebeslag lang genoeg op. Volg nauwgezet het recept als je cakebeslag bereidt. Door 5 minuten lang te mengen wordt het beslag heel romig en zal je cake heel luchtig worden. Klop je niet lang genoeg, dan komt er een vaste, lage cake uit de oven. Als het recept het toelaat, kun je de eiwitten apart opkloppen voor een extra luchtig beslag. Klop de eiwitten tot ze dik, maar nog net vloeibaar zijn en spatel ze op het einde door het beslag.

4. Hoe voorkom ik dat mijn gebak snel uitdroogt?

Laat je cake, biscuit of taart afkoelen onder een keukenhanddoek. Zo ontsnapt er geen vocht tijdens het afkoelen. Strijk het gebak daarna in met afdekgelei.

5. Een dunne laag bakt sneller

Voor sommige gerechten, bijvoorbeeld rolbiscuit, strijk je het beslag uit in een dunne laag op een bakplaat. Op die manier wordt de baktijd korter, meestal de helft van hetzelfde beslag in een bakvorm. De aanbevolen baktemperatuur is dan wel iets hoger.

1 Reactie

  1. ik ben erg blij met dit artikel en de waardevolle tips. dank je wel, ik heb het geprint, groetjes ruth

Geef een reactie