Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Te gezond eten is gevaarlijk!

Probeer je afvallen of ben je aan dieet door andere redenen? Wat moet, moet. Maar wees voorzichtig en verstandig!
Pas op voor "orthorexia nervosa"! Van kinds af heb ik zogenaamd een ?zwakke maag? gehad. Later werd duidelijk, dat ik me door mijn ziekte aan allerlei voorschriften moest gaan houden ? niet te vet, weinig suiker, liever dit niet (wat lekker was) maar dat (wat ik niet door mijn keel kreeg).
Van mezelf ben ik gedisciplineerd en probeer me aan regels te houden. Maar je moet wel uitkijken, dat het geen obsessie wordt. Daarom is dit artikel uit mijn hart gegrepen.
Ik hoef me gelukkig niet zorgen maken over mijn gewicht, maar als ik zie, hoe sommigen van mijn vrienden levenslange strijd met overgewicht voeren, soms tot waanzinnige vormen toe, denk ik - kijk alsjeblieft uit!
Komt je het bekend voor ? een onbestendige gevoel om je maag en een spookje in je achterhoofd ? het zou toch niet teveel van ?, vul maar zelf in: vet, suiker, zout, calorieen bevatten?!?! Lees maar verder!

Gezond eten is goed, maar te gezond eten is gevaarlijk. Het is mogelijk een nieuw fenomeen na eetstoornissen als anorexia en boulimia: orthorexia nervosa. Mensen die lijden aan deze aandoening zijn obsessief bezig met gezond eten. Ze besteden onevenredig veel energie en tijd aan het plannen van maaltijden of het weerstaan van ?slecht? voedsel. Doordat zij voedsel weigeren te eten dat in hun ogen ongezond is, kunnen ze in sociaal isolement raken. Orthorexia-patienten weigeren koekjes bij de thee, moeten overgeven van de lucht van patat en kunnen niet meer uit eten. In het uiterste geval berokkenen ze hun gezondheid schade, doordat ze zichzelf voedingstoffen onthouden die hun lichaam nodig heeft.

Bron: Eigen Tijd, Uitgave van PGGM, juli 2002.

Gebruik je verstand, en eet smakelijk!
Home Recepten