Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Hoofdgerecht Kerst

van: "Els" Dit jaar hebben we een vegetarisch hoofdgerecht met Kerst. Het is sowieso een vrijwel vegetarisch diner, ik maak alleen wat pate zoals jullie misschien nog weten ;-) maar het leek me verder wel leuk om geen vlees te serveren.

We eten als hoofdgerecht:

- Aubergineschotel

- Panzanella (Toscaanse broodsalade)

- Griekse aardappelsalade (recept heb ik al eerder gepost)

- Champignons met kruidenotenboter

- Gemarineerde olijven (olijven minimaal een paar uur marineren met wat olijfolie, citroensap, uitgeperst teentje knoflook en wat vleesmix kruiden)

Aubergineschotel

Voor 10 personen (als je de hoeveelheden door 5 deelt, kan je het ook makkelijk maken voor 2, 4 etc. personen)

800 gram aubergines

300 gram mozarella

250 gram parmaham

5 plakjes witbrood

5 tomaten

bloem

basilicum

orgenao

knoflook

olijfolie

zout

En de ham laat ik dus uit de aubergineschotel ;-)

Was de aubergines en droog ze af. Snij ze in dunne plakjes. Haal de plakjes door de bloem, schud de overtollige bloem eraf en bak ze in een scheut hete olie. Bestrooi met wat zout.

Wrijf de sneetjes witbrood in met knoflook. Snij de tomaten in plakjes. Vet een bakblik in. Snij de mozarella in plakjes.

Vul het bakblik om en om met de aubergineplakjes, mozarella, ham, tomaat en sneetjes witbrood. Bestrooi iedere laag met zout, peper, basilicum en oregano. Zorg dat de laatste laag bestaat uit tomaat.

Schenk er wat olijfolie overheen. Bestrooi met peper en zout.

Warm de oven voor op 200 graden. Bak de aubergineschotel 30 minuten. Dien de schotel lauwwarm op.

Panzanella

Toscaanse broodsalade

Voor 10 personen

10 plakken oud witbrood

6 pomodoritomaten

1 gele paprika

1 rode paprika

2 el kappertjes

1/4 bos peterselie

1/4 bos basilicum

8 el olijfolie

3 el balsamico azijn

1 teentje knoflook

zout en peper

Verwijder de korsten van het brood. Verdeel het brood in stukjes.

Ontvel de tomaten: snij hiervoor aan de bolle kant een kruisje. Doop ze in kokend water en laat ze weer afkoelen in koud water. Trek het velletje los.

Snij de tomaten in stukjes en de beide paprika?s in smalle reepjes. Meng het brood met de tomaat, paprika, kappertjes, peterselie en basilicum.

Roer een dressing van de olie, azijn en knoflook en breng deze op smaak met zout en peper. Meng de dressing met de salade.

Zet de salade op een koele plek om de smaken in te laten trekken.

Champignons met kruidenboter,

(4-6 personen - wij hebben ze met z'n 2-en gehad...)

Ingredienten:

12 grote champignons (wij hadden 1 heel bakje grote champignons)

1 el olijfolie

1 kleine ui, gesnipperd

40 gr gepelde amandelen

1 teentje knoflook, gepeld en gehakt

1 el citroensap

3 el peterselie (ik had 1 eetl koriander, 2 eetl peterselie)

3 theel gehakte verse tijm of 1 tl gedroogde tijm

3 theel gehakte verse rozemarijn of 1 theel gedroogde rozemarijn (als gedroogd: kan je het fijnmaken in een vijzel)

1 eetl gehakt vers bieslook

1/2 theelepel zout

1/4 theelepel zwarte peper

75 gram boter, in vlokken

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk een ondiep bakblik met olie. Haal de steeltjes van de champignons en hak ze fijn. Fruit de ui in de olie in 2-3 minuten op middelmatig vuur glazig. Voeg de steeltjes toe. Bak ze 2 minuten en haal de pan van het vuur. Pureer de amandelen met knoflook, citroensap, kruiden, zout, peper en boter 20-30 seconden in de keukenmachine. Leg de champignonhoedjes in het bakblik. Schep gelijke hoeveelheden van het uien-champignonmengsel in elk hoedje en strijk de bovenkant glad. Vul de champignons verder met het amandel-kruidenmengsel. Bak ze 10-15 minuten of tot de champignons gaar zijn en de boter gesmolten is.

Tip: Dit gerecht kan je het beste vlak voor het serveren klaarmaken. Je kunt de champignons tot twee uur tevoren klaarmaken en afgedekt in de koelkast bewaren.

Bron: Het grote vegetarische kookboek (uitgeverij Konemann)

groetjes en eet smakelijk!

Els

Home Recepten Kookboeken