Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Barbecuekruiden en marinades

Niet enkel de gebruikte marinades en de rechtstreekse kruiden op de gerechten geven een aroma, ook vuurkruiden die je onmiddellijk op het vuur doet geven een heerlijke geur en smaak aan de bereidingen. Niet enkel de gebruikte marinades en de rechtstreekse kruiden op de gerechten geven een aroma, ook vuurkruiden die je onmiddellijk op het vuur doet geven een heerlijke geur en smaak aan de bereidingen.

Naast vuurkruiden, waarvan je het recept hieronder vinden kan, geven knoflookteentjes, zeewier, noten, roosteren op de as van gedroogde druivenranken of jeneverstruiken, een extra dimensie aan je barbecuegerechten. Alle kruidenrecepten zijn zodanig opgesteld dat je ze meerdere keren kan gebruiken. Indien je ze slechts eenmalig wil gebruiken pas je gewoon de hoeveelheden aan. De marinades moeten minstens een paar dagen trekken voordat je ze de eerste keer kan gebruiken.

Vuurkruiden

Ingredienten

Korianderbollen

Jeneverbessen

Tijm

Rozemarijn

Laurier

Oregano

Een weinig komijn

Stappen

Al deze kruiden in gebroken en/of gedroogde vorm mengen.

Barbecuekruiden

Ingredienten

20g zeezout

10g cayennepeper

20g paprikapoeder

10g curry

5g basilicum

5g tijm

Stappen

Alles in gedroogde vorm mengen.

keukenkruiden

Ingredienten

1kg zeezout

100g peper

75g vierkruiden (onder die naam in de handel verkrijgbaar)

Stappen

Al deze kruiden mengen.

Vleeskruiden

Ingredienten

0,5 kg zeezout

25g basilicum

25g tijm

25g rozemarijn

25g oregano

12g knoflookpoeder

25g zwarte peper

25g kippenbouillonpoeder

Stappen

Deze kruiden in gedroogde vorm mengen.

Viskruiden

Ingredienten

0,5kg zeezout

50g dille

25g venkel

25g peterselie

25g paprikapoeder

12g cayennepoeder

12g visbouillonpoeder

12g curry

Stappen

Deze kruiden in gedroogde vorm mengen

Vleesmarinade

Ingredienten

0,5 l kwaliteitsolijfolie

0,5 l druivenpitolie

1 dl notenolie

20g gedroogde basilicum

20g korianderbollen

20g zwarte peperbollen

6 chilipepers

10 teentjes knoflook

4 takjes gedroogde tijm

4 laurierblaadjes

10g paprikapoeder

30g jeneverbessen

Stappen

Dit alles mengen tot een geheel

Vismarinade

Ingredienten

0,5 liter kwaliteitsolijfolie

0,5 liter zonnebloemolie

20g venkelzaad

6 teentjes knoflook

4 blaadjes laurier

4 taktje citroentijm

10g curry

10g oregano

Stappen

Meng al deze ingredienten tot een geheel.

Olijfoliemarinade voor barbecue of grill

Ingredienten


Marinade voor ca. 1 kg vlees, gevogelte of vis

1,5 dl olijfolie

2 takjes tijm

2-3 tenen knoflook

2 takjes rozemarijn

4 blaadjes laurier

10 gekneusde peperkorrels

Stappen

Pers de knoflook uit in de olijfolie. Voeg alle andere ingredienten toe. Laat de marinade gedurende een dag staan zodat de kruiden kunnen intrekken. Leg uw vlees, vis of gevogelte in de marinade en laat dit een uur op kamertemperatuur staan. Neem het product uit de marinade en grilleer het zonder verdere toevoeging van vet. Breng het gerecht -na het grilleren- op smaak met peper en zout.

Home Recepten