Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

woordenlijst indo-keuken......

een lijst met betekenissen van de indonesische keuken....

Misschien handig voor sommigen??? Van:

">>Jolande<<" een lijst met betekenissen van de indonesische keuken....

Ajam = kip

Asem=tamarinde

Air jeruh = citroensap

Acar = groenten-salade

Beras = rauwe rijst (ongekookt)

Beras ketan = kleefrijst

Bumbu's = kruiden

Bajem = spinazie

Boontjis = sperziebonen

Babi = varken

Bandeng = makreel

Bakar = roosteren

Brambang = uien

Bawang = knoflook

Basah = nat

Bubur = pap

Cengkeh = kruidnagel

Ceplok= spiegelei

Ceceh = gedroogde runderhuid

Dadar = eier-omelet

Daging = vlees

Daun salam = soort laurierblad

Daun jeruh-purut = citroenblad

Ebbie = gedroogde garnalen

Goreng = bakken of braden

Godok = koken

Gula = suiker

Gula Jawa = Javaanse- of rietsuiker

Garam = zout

Gurih = smakelijk,lekker,geurig en pittig van smaak

Gandaria = zure vrucht

Hati = lever

Ikan = vis

Ikan kering = gedroogde vis

Iris-iris = het snijden van groenten,uien en fruit

Jahe = gember

Jintan = komijn

Jeruh = citroen

Jamur kuping = Chinese champignons

Jagung = mais

Jawa = Java

Jelantah = reeds gebruikte olie

Kacang = pinda

Kacang hijau = kleine groene erwten

Kacang panjang of kousenband = lange,dunne sper

ziebonen

Kemiri = bepaalde soort noot(aleurites molluccana)

Kencur = een wortelsoort(kaempferia galanga)

Kentang = aardappel

Ketimun = komkommer

Kecap = sojasaus

Kecap manis = zoete kecap

Kecap asin = zoute kecap

Ketumbar = koriander

Kelapa = kokos

Kering = droog

kembang = bloem

Kuweh = koek

Kasbi = cassave

Kangkung = waterplant

Kuning = geel

Kunir of kunjit = geelwortel of kurkuma

Keluwek = een soort zwarte noot (pangium edule)

Krupuk = Gebakken chips van gemalen garnalen of

vis

Kreceh = gedroogde varkenshuid (in het Spaans is

dat Corsetas)

Kepiting = eetbare krab

Labu = een soort meloen

Laos = wortelsoort,ook wel langkuas genoemd

Lombok = spaanse peper

Lombok merah = rode spaanse peper

Lombok hijau = groene spaanse peper

Mangga = Indische smakelijk en sappige vrucht,

ook wel mango genoemd

Mie = Chinese noedels,ook wel bami genoemd

Manis = zoet

Merica = peper

Nasi = gekookte rijst

Otak = hersens

Peteh = peulvrucht van de petehboom(stinkboon)

Petis = garnalen-pasta

Pedis = heet van smaak

Panas = warm

Pala = nootmuskaat

Paree = bittere vrucht

Pollong = jonge erwten

Pisang = banaan

Rujak = in stukjes gesneden vruchten in pittige saus

Ragi = Indische gist

Rotti = brood

Rendang = vleesgerecht

Panggang = roosteren

Sambal ulek = fijngewreven Spaanse pepers met zout en trassi

Sajur = een soort groentensoep

Sajuran = groenten

Sambalan = bijgerecht,gekruid met sambal

Santen = kokosmelk

Saos = saus

Sateh = aan stokjes geroosterd vlees met pinda-

saus

Selada = sla

Sawi = groentensoort

Sedap-malam = witte nachtlelie

Sereh = citroengras

Susu = melk

Tahu of Tofu = in blokken geperste sojabonen

Tauge = jonge uitspruitsels van de kacang hijau-

bonen

Taoco = zwarte bonen pasta

Telur = ei

Tempe = Blok van gegiste sojabonen

Cuka = azijn

Tepung = meel

Tomat = tomaat

Trassi = garnalen-zout

Terie = kleine zeevisje

Terong = aubergine

Tulang = been

Udang = garnalen

Urap-Urap = groentengerecht met gekruide cocos-

meel

Ve-tsin = soort zout

Home Recepten