Knaltraktatie; Stroopwafels;paastraktaties; popcornhandjes; Hans en Grietje huis; eierkoeken; Soesjes; ….
(bron:vanharte.nl)van “dzjen” en andere heksjes en trollen… Knaltraktatie

“Doe in een ballon een lolly en een paar andere kleine dingen. Blaas de ballon op. Iedereen moet een ballon laten knallen om zijn traktatie te krijgen.”

Stroopwafels

Vliegenmepper

“Nodig: een stroopwafel, een poederstokje (gekleurde snoeppoeder), stroop, kunstvliegjes (fopwinkel). Je maakt het poederstokje vast aan de stroopwafel, met de stroop maak je kleine duppeltjes op de wafel en plakt er dan de vliegjes op.”

Stroopies

“Neem een stroopwafel en maak van 2 smarties de ogen. Maak van een Kokindje (dropje) de neus, en van een stukje dropveter het mondje”

Smiley

Nodig: 1 stroopwafel, 2 Smarties van dezelfde kleur, stukje dropveter, vruchtenhagel en stroop. Plak op de stroopwafel met een druppeltje stroop de ogen (Smarties) en mond (dropveter). Smeer nog wat stroop bovenaan en strooi hier vruchtenhagel op als haren.”

Pasen

Kuikentjes uit een ei

“Knip of snij toiletrolletjes in tweeen en knip een kant zigzagsgewijs in. De rechte kant plak je dicht door een cirkel op maat uit een vouwkarton te knippen en er onder te plakken. Aan de onderkant plak je rondom groen siergras (rond Pasen overal te koop als vulling van Paasmandje). De bakjes vul je met chocolade eitjes. Van gele vouwblaadjes knip je gele cirkels ter grootte van een rijksdaalder. Tussen twee cirkeltjes plak je een oranje snaveltje en een cocktailprikkertje dat er aan een kant uitsteekt. Aan weerskanten teken je zwarte kraaloogjes en je plaatst het prikkertje met kuikenhoofd tussen de chocolade eitjes. Als je verschillende kleuren toiletrolletjes gebruikt en daarna alle eitjes op een dienblad zet is het net of er heel veel verschillende paaseitjes in het gras staan waar zojuist een kuikentje is uitgekomen.

Paashaas

Koop chocolade konijntjes en chocolade eitjes, servetjes en dropveters. Pak vijf eitjes en leg deze in het midden van het servetje. Knoop de vier puntjes van het servetje bij elkaar en doe daar de dropveter omheen. Pak vervolgens het chocolade konijntje en het zakje met chocolade eitjes en doe het zakje om het nekje van het chocolade konijntje.

Vrolijk paasmandje

“Koop kant-en-klare muffins. Maak van poedersuiker en water(niet te veel!)een glazig papje. Bestrijk hiermee de muffins. Maak van snoepjes (bijvoorbeeld kokindjes,tumtummetjes,manna’s) een vrolijk gezichtje op de muffins. Maak van hagelslag of gekleurde muisjes haar rondom het gezichtje (een baardje is ook leuk). Leg op een grote schaal paasgras (dat is dat groene papier). Leg hierop de muffins en ‘frommel’ hier en daar wat rolletjes snoep ertussen.”

Paaseitjes

“Maak van vierkantjes doorzichtig inpakfolie zakjes met vijf paaseitjes erin. Dichtbinden met een mooi lint. Heel eenvoudig maar toch leuk en feestelijk.”

Maak van een pak witbrooddeeg kleine krentebolletjes, die je voordat je ze bakt in het midden (zichtbaar dus niet binnenin) vult met wat banketbakkersroom. Bakken en na afloop 2 choco eitjes erin leggen en bestrooien met poedersuiker. Zag er heel leuk uit en het is nog gezond ook. van”Helene”

Popcornhandjes:

“Koop bij de drogist plastic huishoudhandschoenen. Doe in elke vinger eerst een Smartie (of kauwgombal) als ‘nagel’ en vul hem daarna met popcorn (of Cornuco of Nibbit). Knoop de handschoen dicht met een gekleurd lintje en doe alle handjes bij elkaar in een mand. Tip: Je kunt er als extraatje een kaartje aan vastmaken in de vorm van een hand.”

Misschien is dit iets voor de grote knutselheksen onder ons?

Ik vond dit op vanharte.nl en vond het erg apart…alhoewel ik het zelf toch niet zou gaan maken..ben niet zo’n knutseltrol :0)

Hans en Grietje-huis

Marianne: “Ik wordt helemaal enthousiast van deze site en wil graag vertellen over de traktatie die ik maakte voor de vijfde verjaardag van Jessie. Ik maakte een groot kartonnen huis, inclusief tuin. Het dak beplakte ik met dakpanpapier en de zijkanten met steentjespapier. Met behulp van poedersuiker en citroen plakte ik het huis vol met gekleurd snoepgoed. De tuin werd ook met behulp van snoepjes gemaakt. De deur kon open en zo kon je een kijkje nemen in het ?huis van Hans en Grietje?. De traktatie zelf was een hele klus, maar kinderen en oma?s hielpen graag. Twee gesuikerde kaakjes en een gewoon kaakje op elkaar ?plakken?met de suikerlijm. Met behulp van diezelfde lijm mini Smarties, dropveters etc. opplakken zodat iedereen zijn eigen snoephuis mee krijgt uit het grote huis. Het huis heeft nog lang staan pronken in de klas !

Eierkoeken

“Neem zoveel eierkoeken als er kinderen te trakteren zijn. Maak een sjabloon van de leeftijd van je kind, aangepast aan de omvang van de eierkoek. Maak glazuur door poedersuiker te verdunnen met wat water. Breng met het sjabloon het cijfer over op de eierkoek. Strooi in het glazuur een of ander strooisel. Leuk zijn de kleine gekleurde spikkeltjes die bij Albert Heijn bij de Surinaamse artikelen staan.”

=”Snij een kleine eierkoek doormidden. Smeer aan beide kanten boter en plak de twee delen tegen elkaar. Stop er aan de achterkant een dropveter/ aardbeienveter tussen. Dit is de staart van de muis. Maak bovenin een snee met een mes. Steek in dat gleufje de oren (van eetpapier of van karton). Maak voor de ogen ook 2 kleine sneetjes in de eierkoek en stop er twee mini-M&M’s in.”

Soesjes

Koop een pak kleine diepvriessoesjes. Laat deze een klein beetje ontdooien. Snij ze doormidden en leg er een aardbei tussen. Bovenkant er weer op doen. Neem bijvoorbeeld gekleurde bloemetjes van Baukje en zet op ieder soesje een versiering vast met glazuur. Bestrooien met poedersuiker.

“Neem een dienblad en leg hierop een effen (blauw) servet. Prik op de soesjes een wat korter geknipt papieren parapluutje. Deze zie je ook vaak op kinderijsjes. Leg nu de versierde soesje dicht bij elkaar op het dienblad. Je ziet nu alleen maar de parapluutjes en de soesjes niet. Voor een extra feestelijk effect kun je er nog wat dunne slierten gekrulc papier tussen doen die over het dienblad heen bungelen. Snel klaar en ook geschikt wanneer je grote hoeveelheden kinderen moet trakteren.”

Indianententen

Je moet of uit cakeplakken rondjes steken of ronde cakes bakken (in lege limonadeblikken). Uit vellen gekleurd ?eetpapier? (ouwel) halve cirkels knippen. De rechte kanten tegen elkaar houden (er ontstaat een trechtertje) en het puntje van de trechter eraf knippen. Aan de rechte kant met een perforator 2 x 2 gaatjes maken. Stukje dropveter pakken, papier tot tentje vouwen en de dropveter kruislings door de gaatjes halen. 3 Pepsils (zoute stokjes) als tentpalen in de cake steken, ‘tentje’ er over schuiven. i.p.v. ouwel kan je ook gekleurd papier gebruiken, waar je van te voren met indianenmotieven en de naam en de leeftijd van je kind op print. En in de indianententen wijngum indiaantjes gezet.”

Bladerdeeg met worst

Een strand vol

“Rol in lapjes partycroissantdeeg een miniknakworstje. Even bakken in de oven en na afkoelen in alle deeghapjes een parasolletje steken. Leg de traktaties op een dienblad leggen dat met blauw en beige papier (zee en strand) is bekleed. Zo lijkt het net op mensen die op het strand in een badlaken liggen onder een parasol. Er kan ook kaas of jam of chocolade worden gebruikt.”

Bosje slangen

Neem evenveel knakworsten als kinderen. Kies runderknakworstjes voor kinderen die geen varkensvlees mogen eten. Verder heb je bladerdeeg, ketchup en een oven nodig. Ontdooi het bladerdeeg, verwarm de oven voor (zie pakje bladerdeeg). Laat de knakworstjes uitlekken in een vergiet. Snij de worstjes een beetje in aan boven- en onderzijde, zowel horizontaal als verticaal. Als het deeg is ontdooid, snij je hiervan stroken van 5 tot 8 cm. Deze stroken wikkel je om de worstjes heen. Leg de worstjes op vetvrij bakpapier en bak ze in de oven tot het deeg knapperig is. Door de insnijdingen gaan de uiteinde van de worstjes uit elkaar staan, alsof je een bosje slangen hebt. Warm serveren met ketchup (bloed voor een griezelfeest) of een ander sausje.”

Snoepje

“Neem een plakje bladerdeeg en snij dat doormidden. Rol een knakworstje in het bladerdeeg en draai de uiteinden dicht zodat het op een snoepje lijkt. Leg de hartige toffees op een bakplaat en bak ze ongeveer 20 minuten op 220 graden Celsius. Eventueel kunt u de uiteinden met een dropveter versieren.”

Mini

“Laat bladerdeeg ontdooien en rol de blaadjes stuk voor stuk heel dun uit. Snij reepjes van circa 1-1,5 cm. Rol een mini-cocktailworstje uit blik een beetje schuin in het reepje deeg. Vouw de puntjes om en leg de worstenbroodjes op de bakplaat. Even bestrijken met geklopte ei voor een mooi bruin kleurtje, en bakken maar! Deze traktatie kunt u de avond ervoor al klaarmaken.”

“Maak voor het afbakken met een appelboor een gat in de afbakbroodjes en stop er een knakworstje in.”

een grote palmpaastak
Als basis van de Palmpaastak wordt meestal een houten kruis gebruikt. Dit maakt u door twee takken of stokken met draad en/of spijkers als een kruis aan elkaar te bevestigen. Eigenlijk hoort er ook nog een ring/hoepel aan de tak of het kruis te hangen. Deze hoepel wordt met koorden aan de stok vastgemaakt.

De stok of het kruis kunt u omwikkelen met repen crepepapier. Aan de tak, of aan de ring hangt u slingers. Deze kunnen gemaakt zijn van gedroogd fruit, spekkies of ander snoep. Maar u kunt er ook slingers aan bevestigen die zijn gemaakt van getekende en ingekleurde figuurtjes. Rijg deze aan een lange draad en hang ze aan de tak.

Bovenop de Palmpaastak hoort een broodhaantje. Dit kunt u kant-en-klaar kopen bij de bakker, maar ook heel eenvoudig zelf maken. Volg de voorschriften die staan op een pak wittebroodmix en kneed van het deeg een haantje, eventueel met vleugels en kam. Druk aan weerszijden van de kop een rozijn in het deeg als oog. U kunt het broodhaantje ook van speciaal ‘speel’brooddeeg maken. Hier zit extra veel zout in, waardoor het haantje niet eetbaar is, maar wel extra lang houdbaar.

Bladerdeeg met verrassing

Partycroissantjes

“Rol het deeg van een blikje partycroissantjes van Dannerole uit en snijd de croissantjes los. Leg iets lekkers op het deeg voor u het oprolt (cocktailworstje, plakje kaas, ananas) en rol de croissantjes op. Even bestrijken met koffiemelk of ei, en de oven in. Zowel koud als warm lekker.

Frikandelbroodjes

“Snij een frikandel in drie stukken. Snij een plak bladerdeeg in drie repen. Rol elk stukje frikandel in een reep bladerdeeg en doe er eventueel een klein beetje curry op. Bestrijken met eigeel en in de oven 20 minuten bakken op 200 graden. Een leuke prikker erin, en klaar is kees.”

Appelvliegers

“Maak van bladerdeeg, appels, rozijntjes, suiker en kaneel appelflapjes (het recept staat op het pak bladerdeeg). Vouw het bladerdeeg voor het bakken in de vorm van een vlieger. Prik voor het bakken alvast een gaatje in de punt onderaan. Knoop na het bakken een dropveter als staart aan de punt en bevestig strikken van snoeppapier.”

Kaneelstengels

“De oven voorverwarmen op 200 graden. Vijf plakjes bladerdeeg laten ontdooien. Deeglapjes op elkaar leggen, met bloem bestuiven en tot een lap van 20 cm uitrollen. De lap dun met losgeklopt ei bestrijken en met een mengsel van 4 eetlepels kristalsuiker en 1 eetlepel kaneelpoeder bestrooien. De lap in banen van 2 cm snijden, en in elke baan een losse knoop leggen en ze op een met bakpapier belegde bakplaat leggen. De stengels in 10-12 minuten bruinbakken. Eventueel verpakken in een leuk servetje of doorzichtig folie.”

Wortels

“Per traktatie 1 oranje A4-tje en een halve groene. De oranje rol je op tot een toeter en plak je vast. In de toeter koekjes, popcorn of snoepjes. Toeters aan de bovenkant vastplakken, een paar stroken groen erop en….klaar is de wortel.”

Een vriendin van mij, liet haar zoontje op de peuterspeelzaal dit trakteren toen hij 4 werd en dus naar de basisschool zou gaan.
Ze kocht allemaal kleine schepjes, maakte daar aanvast met een dropveter (en nog wat lekkers) een kaartje waarop stond: Ik wil niet opscheppen hoor, maar ik ben al 4 en ik ga dus naar de basisschool!

Luchtballon:
Neem een plastic bekertje en plak daar drie rietjes op (ca. 3 cm. vanaf de bovenkant van het bekertje, met de buigkant naar boven). Blaas een ballon op en plak de rietjes aan de ballon vast zodat je een luchtballon krijgt. Vul deze naar eigen wens met wat lekkers.

Aap op een bootje:
Teken (overtrekken mag natuurlijk ook) een aap van ong. 10 cm groot, hou tussen de “voetjes” een beetje ruimte, kleur hem in (of gebruik bruin karton) en knip hem uit. Zet de aap in `t midden op de holle kant van een banaan met zijn gezicht naar de openingszijde van de banaan. Maak dan van een dubbel gevouwen vouwpapiertje een vlaggetje, maak deze vast aan de bovenkant van een grote sate-prikker en steek deze in de banaan (vlakbij de openingszijde).

Vlinder:

Neem een stukje cellofaan net iets groter dan `t stoepkrijtje, rol `t erin en plak “de onderkant” dicht. Neem een stukje chenille-draad, vouw `t dubbel maar niet helemaal tegen elkaar aan. Leg dit op “de bovenkant” van `t krijtje en plak cellofaan dicht met `t draadje ertussen, zorg dat de uiteinden van `t draadje naar boven wijzen. Knip van vouwpapier de vleugels van een vlinder en versier deze met bv. wat glitter langs de randjes. Plak dit aan “de achter-zijde” van `t krijtje en plak er dan een doosje snoep op. Aan “de voorkant” teken je aan de bovenzijde (bij het draadje), op `t cellofaan een leuk gezichtje met een dunne watervaste stift.

Feestmutsje:
Neem een feestmutsje (kopen of zelf maken), doe daar wat crepe- papier in en laat het een beetje over de rand heen hangen. Leg daar wat lekkers op en vouw het crepepapier dicht.

Knapzakje:
Vouw een servetje (of een leuke zakdoek) helemaal open, pak dan de uiteinden bij elkaar en leg daar een knoopje in. Neem een pot-lood, hang het knapzakje eraan en vul het met bv. snoepjes, zakje chips.

Lalakleurplaat (teletubbie) uitprinten, kopieren op stevig papier,
potloodje eronder geplakt en op haar buikje een doosje rozijntjes, ingepakt in alufolie, met daarop de naam van de jarige.

En afgelopen jaar toen mijn zoontje 2 werd:

Kabouter Plop kleurplaat, uitprinten, op stevig papier kopieren, zakje Plopkoekjes erachter nieten en een kleurpotloodje aan de voorkant + tekst PlopperdePlop, Mats 2 jaar.
Hij had ook een Plopmuts op toen hij de spulletjes uit mocht delen.

maar je kunt dit natuurlijk met ieder ander willekeurige figuur doen.,

van “Heidi”

Ik heb een keer cakejes gebakken in die ijsbekertjes van koek.
Dus cupcakes idee, Daarna glazuur erover en gekleurde snoepjes.

Was een leuk idee, maar je moet ze zo laat mogelijk bakken, want het wort snel oudbakken. van “Anneke”

Ik heb zakjes chips ingepakt in grote enveloppen, van ieder kind de naam erop gezet, postzegel getekend, alles in een grote tas, (PTT tas) of grote doos met de letters PTT erop. De jarige een pet op, en die speelt dan postbode van “Anneke”

Manderijn-Chineesje
Fruit wordt graag getrakteerd, vooral mandarijnen. Op een mandarijn kun je
eenvoudig een Chinees gezichtje tekenen. Op het hoofd van de Chinees kun je een
papieren ijsparapluutje als mutsje plaatsen. Het stokje van het parapluutje kun
je vastmaken met een stukje plakband. Doe je het vlak voor het trakteren, dan
kun je de parapluutjes ook eenvoudigweg in de mandarijn prikken. Met een klein
zwart, gehaakt vlechtje voor aan het hoofddeksel, is het Chineesje helemaal
compleet.

Bananenboot
Prik een satestokje in het midden van een banaan. Aan de bovenkant van de
sateprikker knoop je twee touwtjes gekleurde wol. Deze touwtjes versier je met
kleurige driehoekjes papier. Als laatste knoop of plak je met tape, het andere
einde van de touwtjes aan de uiteinden van de banaan vast. Klaar is de boot.

Cakebeertjes
Laat de kinderen, een vooraf gebakken, cakeje versieren. Je kunt bakvormpjes
van kleine beertjes kopen of een bakvorm van een grote beer en de cake(jes) in
deze vormen bakken. De cake-beertjes leg je voor de kinderen op tafel. Laat de
kinderen eerst glazuur op de beertjes doen en daarna hun beer versieren met
snoepgoed. Het kan van alles zijn: hagelslag, muisjes, suiker, maar ook
snoepgoed waar taarten mee worden versierd. Met slagroom kunnen ze de haren
maken of een baard. Als iedereen klaar is, leg je alle beren bij elkaar op
tafel en zet ze op de foto. Vervolgens wordt er gesmuld natuurlijk. De foto
krijgen de kinderen een week later, als aandenken aan de verjaardag van de
jarige.

Groepshuisje
Haal een grote doos bij de supermarkt. Doe de flappen van de doos tegen elkaar
aan, zodat je een dak van een huis krijgt. Plak dit vast met tape. Smeer de
buitenkant van de doos, stukje voor stukje, in met een grote hoeveelheid
glazuur. Druk op het nog natte glazuur dropjes, schuimpjes en ander snoepgoed,
totdat het hele huisje vol snoep zit. Zo heb je uiteindelijk het huisje van
Hans en Grietje. Zet de traktatie op de tafel, zodat de kinderen al smikkelend
het huisje kaal kunnen eten. (Door de dikke glazuurlaag krijgen de kinderen
geen karton naar binnen). van “Anneke”

WorstMannetjes.

Nodig:

Stateprikkers,
cocktailprikkers,
Knackworstjes,
Cocktailworstjes,
Pitlozedruiven.

Steek een sateprikker voorzichtig door een knackworstje.
Puntje boven.
Steek op driekwart een coctailprikker dwars door de knakworst.
Steek bovenop een druif.
Aan de uiteinden van de cocktailprikker prik je ee cocktailworstje! van de “bosheks”

Snoepje.

Nodig:

Inpakpapier (lekker glimmend)
Kado-sierlint,
Doosjes rozijnen,

Spreekt al voorzich :-))
Papiertjes knippen,
doosjes rozijnen inpakken,
uiteinden draaien en sierlintje om knopen.
van de “bosheks”

Zakjes Friet!

Nodig:

Vouw karton,
lijm,
perforator,
kadolint,
Pepsels (of hoe die zoute stokjes met zoutkorrels ook mogen heten)

Vouw van een velletje vouwkarton een puntzakje, plak de randen vast.
Knijp in het bovenste puntje met de perforator een gaatje.
Rijg hier een stukje lint door, even met een schaar tot een krulletje verwerken.
Vul ze (indien ‘s avonds gemaakt natuurlijk de volgende ochtend) met een aantal pepsel!
van de “bosheks”