Je kunt deze drank op verschillende wijzen klaar maken
waarvan het volgende recept de meest bekende is. van “moesje2″ Wie wel eens op wintersportvakantie is geweest naar Oostenrijk, Zwitserland
of Duitsland kent natuurlijk de gluhwein. Het is in wintersportplaatsen een
zeer geliefde drank . Je kunt deze drank op verschillende wijzen klaar maken
waarvan het volgende recept de meest bekende is.

1.. Laat de dun afgeschilde schil van een sinaasappel met een citroen en
wat kruidnagelen in water trekken.

2.. Zeef de vaste delen uit het water.

3.. Meng een kwart liter kruidenwater met een halve fles rode wijn zoals
Cotes du Rhone , een lichte Bordeaux of een Macon.

4.. Voeg twee a drie eetlepels kandijsuiker toe.

5.. Maak het zo heet mogelijk maar laat het niet koken.

6.. Schenk het uit in de glazen en genieten maar.

Glogg:
In de Scandinavische landen is de Glogg bekend bij wintersporters. Het is
een drank die daar vanuit traditie tijdens de kerst wordt gedronken. De
drank bestaat uit ? sherry, ? rode wijn, en ? cognac. Hieraan toegevoegd ?
kopje suiker. Verwarm het geheel in een pan en schenk het daarna zo heet
mogelijk uit in een glas, met daarin twee pitloze rozijnen en twee zoete
amandelen. In Noorwegen eet men bij een glogg boekweitflensjes gevuld met
geitenkaas (gjetost)

Grog:
Een grog is een mengdrank die bestaat uit alcoholische drank gemengd met
water en suiker. De naam is door toedoen van admiraal Vernon uit de 17e eeuw
bedacht toen hij met zijn manschappen in het gebied rond het Caraibisch
gebied opereerde. Om dronkenschap door overmatige rum consumptie te
voorkomen liet hij de rum aanlengen met water en suiker. De naam grog
ontstond door de spotnaam die Vernon in de loop der jaren had gekregen omdat
hij bij zeeslagen altijd een zwarte zijde jas (Grogram) droeg. Een grog
wordt veel gebruikt bij een opkomende verkoudheid en griep.

Er zijn diverse soorten grog zoals:
Cognacgrog en Rumgrog bestaande uit een stevige bodem Cognac of rum met
suiker en heet water en de wijngrog (gluhwein). Er worden ook diverse
kruiden en bijvoorbeeld karamel gebruikt.

Sangria:
Een leuke tegenhanger is de koud geserveerde sangria die tijdens de
zomermaanden in Spanje wordt gedronken. Leg een paar stukgesneden
sinaasappels en stukken citroen met schil in een schaal, strooi er wat
suiker op en overgiet dit geheel met rode (Rioja) wijn. Laat dit enkele uren
afgedekt op een koele plaats staan en serveer het wijnmengsel in glazen.
Houdt het hoofd koel.