van “vifke”

Oosterse – en dus ook Indonesische – gerechten worden veelal gebakken in olie.

De Chinezen gebruiken meestal arachide (=pinda)olie. Die kan goed heet gemaakt worden en heeft een neutrale smaak.

Ook een goede olie is zonnebloemolie. Ook die is plantaardig en is zelf vrijwel smakeloos.

Olijfolie voegt een uitgesproken smaak toe en is dus niet geschikt.


Meestal wordt gebakken in een wok of wadjan. Het voordeel hiervan is dat weinig olie nodig is. Hierbij wordt het gerecht klaargemaakt d.m.v. Roerbakken: Weinig vet gebruiken en constant omscheppen om aanbranden te voorkomen. De meeste gerechten kunt u echter ook gewoon in een hapjespan klaarmaken.


Voorbereiding van een wok:
Iedere wok (behalve een wok met antiaanbaklaag) moet voor gebruik geprepareerd worden. Sommige moeten ook eerst geschuurd worden om de machineolie te verwijderen, die de fabrikant ter bescherming heeft aangebracht. Dit is de ENIGE keer dat een wok geschuurd mag worden – tenzij u hem laat roesten. Schuur hem met een zacht schuurmiddel en water om zoveel mogelijk van de machineolie te verwijderen. Droog hem dan af en zet hem op een lage pit. Voeg twee eetlepels olie toe en verdeel die met keukenpapier over de binnenkant van de wok tot het hele oppervlak licht bedekt is met olie.

Laat de wok 10-15 minuten zachtjes opwarmen en wrijf hem dan grondig uit met nieuw keukenpapier. Het papier zal zwart worden. Herhaal dit proces van inwrijven, opwarmen en uitwrijven tot het keukenpapier schoon blijft. De wok zal in gebruik donkerder en beter ingewerkt worden.

Schoonmaken van een wok:
Een geprepareerde wok mag niet geschuurd worden. Was hem alleen maar in schoon water zonder afwasmiddel. Droog hem grondig, bij voorkeur door hem een paar minuten op een laag pitje te zetten, voor hem op te bergen. Dit moet voorkomen dat de wok gaat roesten. Maar als hij roest, schuur de roest er dan af met een zacht schuurmiddel en prepareer hem opnieuw.

Als u voedsel in de wok gaat bereiden, moet hij eerst goed op temperatuur gebracht worden; dan pas de olie erin doen. Dat voorkomt aanbakken.

Het koken in de wok verschilt op een paar punten met gewoon koken. U moet zorgen dat alle ingredienten klaar staan.

Vlees en groenten moeten voorbewerkt zijn. Het vlees, indien nodig, marineren. De uien in ringen of gesnipperd. Enz.

De kruiden kunt u in de goede hoeveelheid in eierdopjes voor gebruik klaar zetten. Zo ook zout, peper, olie, wijn, citroensap etc..

Een goede voorbereiding is belangrijk, omdat de baktijden soms maar kort zijn.