Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Hapjes (deel 4)

hapjes voor bij de borrel, hapjes voor onderweg,

hapjes voor een feestje, hapjes die je als voorgerecht kan gebruiken, of als bijgerecht, of als lunchgerecht, of voor een intiem uurtje voor twee...van "vifke" Een rekbaar begrip in dit verband... hapjes voor bij de borrel, hapjes voor onderweg,

hapjes voor een feestje, hapjes voor een regenachtige woensdagmiddag,

hapjes die je als voorgerecht kan gebruiken, of als bijgerecht, of als lunchgerecht,

hapjes om te geven aan 40 gasten, of voor een intiem uurtje voor twee...

Tonijn-komkommerdriehoekjes (Allerhande)

1 blikje tonijn

1-2 lepels mayonaise

peper, zout

? komkommer

6 sneetjes casinobrood

takjes dille

Laat de tonijn uitlekken en prak fijn, roer de mayonaise erdoor en breng op smaak met peper en zout. Schil de komkommer, halveer in de lengte, schraap de zaadjes eruit en snij in plakjes. Bestrooi met wat zout. Rooster het brood, snij de korstjes eraf en snij 1x diagonaal door. Besmeer de driehoekjes met de tonijn, verdeel de drooggedepte komkommer erover en garneer met een takje dille.

Gevulde tomaten: Snij van 25 kerstomaatjes het kapje af en verwijder het zachte binnenste, insmeren met peper en zout. Roer 500 g kalfsleverworst smeuig met 2? dl koffieroom en wat zout en peper en vul de tomaatjes ermee. Garneren met een plakje ei, een schijfje olijf of een zilveruitje

Pikante met sinaasappel gearomatiseerde tofu (Ken Hom-Op reis met de wok)

1 kg tofu

3 lepels arachidisolie

10 gedroogde Spaanse rode pepertjes

500 g uiringen

4 lepels geraspte sinaasappelschil

2 fijngesneden tenen knoflook

4 lepels Shaoxing rijstwijn of droge sherry

4 lepels donkere sojasaus

1 theelepel vijfkleuren- of zwarte peper

4 theelepel suiker

8 theelepel sesamolie

Snij de tofu in blokjes van 2 x 2 cm en laat op keukenpapier ? uur uitlekken. Doe de arachidisolie in de wok en als die begint te walmen, bak de pepertjes dan 20 seconden. Schep ze naar de zijkant, draai het vuur laag en bak de tofu rondom bruin. Schep alles op keukenpapier en laat uitlekken.

Roerbak ui, sinaasappelschil en knoflook 3 minuten tot de ui glazig is. Blus af met rijstwijn/sherry en de sojasaus en bestrooi met peper en suiker. Doe de tofu terug en warm 3 minuten door. besprenkel met de sesamolie en schep goed om. Meteen serveren.

Shoamai Xianghai (wonton uit Sjanghai):

Week 2 shii-takes ? uur, hak ze fijn. Week 15 g gedroogde garnalen 10 minuten, knijp uit en hak fijn. Blancheer een paksoiblad, knijp uit en hak fijn. Hak een vingerkootje djahe fijn. Knip 4-5 sprieten Chinese bieslook fijn.

Meng dit alles met 50 g gehakte rauwe Chinese garnalen, 25 g gehakte ingelegde Chinese groenten, 200 g halfomhalf-gehakt, 1 lepel sesamolie, 1 lepel sojasaus, 1 lepel Shaoxing (rijstwijn) of droge sherry, 1-2 lepels maizena, zout en peper.

Maak ?50 wontonvellen van 1 ei, 180 g bloem en 2 lepels aardappelmeel of koop ze kant en klaar, vul de vellen met het mengsel. Maak er pakjes van. Even koken, koud water erbij, herhaal dit tot ze boven komen drijven of frituur ze.

Serveren met See yau ghung jeung:

See yau ghung jeung (Chinese Wontonsaus):

Vingerkootje djahe, 1 dl lichte sojasaus, 2 theelepel chili-olie en 1 theelepel sesamolie.

Palinghartjes (Allerhande)

100 g gerookte paling

2 lepels zure room

peper

6 witte boterhammen

enkele gevulde olijven

Hak of snij de paling in kleine stukjes. Meng met de zure room en breng op smaak met peper. Rooster de boterhammen en snij er met een koekvorm hartjes uit. Smeer de palingspread erover uit en garneer met een halve olijf.

Worstspiralen (Allerhande)

40 lange knakworsten

1 blikje croissantdeeg

2 lepels currygewurzsaus

1 lepel Zaanse mosterd

3 lepels koffieroom of -melk

Laat de worstjes uitlekken. Rol het deeg open op het aanrecht, bestrijk de naden met wat water en druk goed op elkaar tot een rechthoekige lap. Bestrijk het deeg met de mosterd en currygewurzsaus. Snij het deeg in 40 repen van 1 cm breed. Vet 2 bakplaten in. Rol spiraalgewijs om elk worstje een reepje deeg met de besmeerde kant naar binnen. Verwarm de oven voor op 200?. Bestrijk de worstjes met koffieroom of ?melk en bak in ca.20 minuten goudbruin.

Amuse-gueules (Allerhande)

Vul een lege mosselschelp met garnaaltjes. Schenk een mengsel van creme fraiche, iets witte wijn en geraspte kaas erover. Laat onder de grill goudbruin worden en laat afkoelen tot ze aan te pakken zijn. Serveren op een bordje met een vorkje en garneren met een takje peterselie.

Snij een geroosterd stukje witbrood uit in de vorm van een vis. Snij met een scherp mesje een rechthoekje palingfilet af.. Leg op het brood en rangschik er een flinterdun uiringetje, sprietjes dille en kleine driehoekjes citroen op in de vorm van vinnen, oog etc. Garneren met veldsla.

Leg op een blaadje krulandijvie een reepje pate en doe daar een schepje cranberrycompute op.

Rangschik naast elkaar op een bordje een gestoomd broccoliroosje, wat flinterdunne reepjes wortel en/of rode en/of groene paprika, plakje champignon, reepje bleekselderij. Marineer de groenten eerst in een olie-azijnsausje voor een uur, of schep er een sausje van mayonaise met verse kruiden en creme fraiche naast. Het geheel kan ook in een witlofblad geserveerd worden.

Prik aan een prikkertje om en om een garnaal, mango, komkommer en garnaal. Leg op een bordje, eventueel met een sausje van creme fraiche, iets citroenrasp, dille, zout en peper erbij.

Vul soesjes met een hartige vulling van bijvoorbeeld stijfgeklopte creme fraiche met fijngesneden stukjes ham en stukjes asperge, garneer met een hamroosje, aspergepuntje en een takje dille of peterselie.

Paneer de hoed van een grote champignon tweemaal en frituur in schone olie. Vul met pittige vleesragout, fijngesneden kip en groenten. Leg op een bordje met kruidenmayonaise. Garneren met verse kruiden.

Rol bladerdeeg heel dun uit, bak en snij in heel kleine rechthoekjes, maak een tompouce met luchtige mousse van bijvoorbeeld Roquefort. Besmeer de bovenkant dun in met olie en bestrooi met fijngehakte bieslook.

Snij een kaas- of groentetaart in zeer dunne plakjes en garneer met toefjes tuinkers of reepjes paprika.

Rol plakjes bladerdeeg zeer dun uit en verdeel in kleine vierkantjes. Vul met bijvoorbeeld geitenkaas, of roomkaas met bieslook, fijngesneden groente, pate, palingfilet etc. Vouw er pakketjes van en bestrijk met ei. Bak ze. Eventueel serveren met verse tomatensaus.

Schep op een lepeltje wat vismousse, garneer met zeer dunne schijfjes komkommer en een roosje van een kerstomaatje. Leg de lepels op een bordje en dien zo op.

Steek meloenbolletjes uit, snij rauwe ham in zeer dunne reepjes. Leg de meloen op een bordje en doe de ham ernaast. Eventueel garneren met muntsaus of een takje munt.

Leg op 4 lepels elk 2 mooie blaadjes rucolasla. en leg hierop een reepje gerookte heilbotfilet. Bedruppel met wat notenolie. Garneer met kappertjes en zwarte peper.

Roquefort tompoesje (Allerhande)

40 g Roquefort

2 lepels creme fraiche

1 klein bolletje gember

4 rechthoekige kaaskantjes van Smelik (kaaskoekjes)

spuitzak met kleine kartelmond

Prak de kaas fijn, roer de creme fraiche erdoor. Wrijf het mengsel door een zeef en doe in een spuitzak. Laat 1 uur opstijven. Snij 4 mooie plakjes van het gemberbolletje. Halveer de kaaskantjes in de lengte. Spuit op een half kaaskantje 2/3 van de mousse, leg het andere kaaskantje erop, spuit de rest van de mousse er in piepkleine toefjes op. Garneer met een plakje gember.

Gemarineerd champignonhoedje met rosbief (Allerhande)

4 kleine champignons

3 lepels droge witte wijn

? lepel citroensap

1 lepel olie

zout, peper

klein teentje knoflook

4 toefjes peterselie

1 plakje rosbief

Haal de steeltjes van de champignons. Breng wijn, citroensap, olie, zout en peper aan de kook, pers de knoflook erboven uit. Schep de peterselie erdoor. Laat 3 minuten op zacht vuur koken. Haal van het vuur en laat de champignonhoedjes er in afkoelen en 2 uur marineren. Snij de rosbief in de lengte in 8 reepjes.

Neem de hoedjes uit de marinade en laat uitlekken. Wikkel kruiselings 2 rosbiefreepjes om elk hoedje en doe de uiteinden in de hoedjes. Garneren met een gemarineerd toefje peterselie.

Amuse bouche a l?epinard (Libelle/Krasnapolsky)

6 plakjes diepvriesbladerdeeg (5 x 5 cm)

2 dooiers

gekookte spinazie

12 halve walnoten

6 plakjes hardgekookt ei

Besmeer de plakjes deeg met dooier. Maak de spinazie pittig aan en leg in het midden van de plakjes deeg. Leg hierop 2 walnoten en een plakje ei. Vouw de pakketjes driehoekig dicht en druk een beetje dicht. Besmeer de bovenkant licht met dooier. Bak 10 minuten op 175? in de oven. Serveer warm.

ANDERE VULSELS: gehakt, champignons, ui en paprika

Oedangs in bierbeslag (Libelle/Krasnapolsky) Amuse gueulle, warm of koud.

200 g gezeefde bloem

ca. 1/3 l melk

15 cc bier

3 eieren

zout, suiker

rauwe grote garnalen/oedangs

Doe de bloem in een kom en roer melk en bier erbij tot het een glad beslag is. Voeg eieren, zout en suiker toe. Pel de garnalen, doop in beslag en frituur.

Lekker met een sausje van ketchup, gehakte gemberbolletjes en gembervocht.. Als alles koud wordt geserveerd moet het sausje wat pittiger worden gemaakt.

Canape de foie de volaille (Libelle/Krasnapolsky)

Nodig: kippenlevers, karnemelk, peterselie, ui, bieslook, wittebrood, roomboter, sla, tomaat

Pocheer de lever licht en laat koud worden, marineer dan 24 uur in karnemelk met peterselie, ui en bieslook.

Snij van het brood rechthoekjes zo groot als een toastje en bak aan beide zijden goudgeel in de boter (= canape). Beboter en beleg met wat sla. Snij de lever in dunne plakjes en leg op de canape. Garneren met stukjes tomaat zonder pitjes en een takje peterselie.

Gevuld casselerribrolletje (Allerhande)

75 g verse roomkaas met ananas

4 plakjes casselerrib

? bosje peterselie

Laat de kaas op kamertemp komen. Roer dan zacht. Spreid de casselerrib uit en smeer de kaas erover. Vanaf de korte zijde de plakjes stevig oprollen. Met het naadje omlaag 2 uur laten opstijven in de koelkast. Knip de peterselie heel fijn boven een bord. Snij de uiteinden schuin van de rolletjes en rol voorzichtig door de peterselie, snij de rolletjes dan in 4 plakjes en serveer op 4 bordjes elk 4 van die plakjes.

Engelse kruidenkaas (Libelle)

250 g geraspte kaas

50 g/4 lepels boter

2 lepels tuinkruiden

4 lepels koffieroom

6 lepels sherry of ontvette bouillon

Smelt de boter maar laat niet bruin worden. Meng de tuinkruiden erdoor. Roer geleidelijk de room, kaas en sherry of bouillon erdoor. Schep de massa in kleine Keulse potjes en serveer bij elk potje een schoteltje crackertjes en roggebrood.

Kaasballetjes (Libelle)

200 g Maaslander, Goudse of Edammer

1-2 eiwitten

droog wittebroodkruim of paneermeel

paprikapoeder

1 theelepel karwijzaad

Rasp de kaas, klop de eiwitten los en meng het meeste eiwit door de kaas. Maak van de stevige massa kleine balletjes. Meng kruim of paneermeel met paprikapoeder en karwijzaad. Rol de balletjes erdoor. Als er niet genoeg blijft kleven, rol de balletjes dan eerst door het eiwit. Bak in frituurvet snel bruin. Stek in elk balletje een prikkertje en serveer.

Olijven in kaasdeeg (Libelle)

150 g bloem

75 g zachte boter

100 g geraspte Gruyere, Edammer of Cheddar

1 eiwit

1-2 lepels water

25 g gevulde olijven

Kneed een deeg van bloem, boter, kaas, eiwit en ca.2 lepels water en vorm er balletjes van, stop in elk balletje een olijf. Laat ze in de koelkast een uurtje opstijven. Bak 15 minuten op 175?. Warm serveren.

Camembert-hampakketjes (Libelle)

1 pakje bladerdeeg

150 g Camembert

100 g ham (dikke plak)

bieslook

ei

Rol het bladerdeeg uit en snij diagonaal of dwars doormidden. Snij de kaas en de ham in kleine blokjes en meng met de bieslook. Verdeel over het deeg en vouw tot driehoekjes, hoorntjes of envelopjes. Besmeer de randen met eiwit.

Leg op een natgemaakt bakblik en bestrijk met dooier. Bak onderin een oven van 225? gedurende 20 minuten.

Champignon-Camembertbakjes (Libelle) kan ook met een andere witte kaas zoals Brie.

150 g grote champignons

4 tartelettes (taartbakjes) of 16 eenhapsbakjes

1 lepel boter

scheutje witte wijn

peper, zout

snufje majoraan

100 g Camembert of andere witte kaas

Haal de steeltjes van de champignons. Stoof de koppen in boter met de witte wijn, peper en zout en majoraan in ca.5 minuten gaar op zacht vuur. Leg in iedere tartelette of eenhapsbakje wat champignonkoppen.

Snij de korstjes van de kaas en snij de kaas in plakjes. Verdeel over de bakjes en zet in de hete oven tot de kaas gesmolten is.

Munstertoastjes (Libelle) kan ook met Port Salut of Kernhem

8 sneetjes witbrood

100 g Munster, Kernhem of Port Salut

1 lepel gekneusde jeneverbessen

1 lepel karwijzaad

4 gedopte walnoten

boter

Haal de korst van de kaas en druk de kaas met een vork fijn. Meng de jeneverbessen en het karwijzaad door de kaas. Hak de noten fijn. Rooster het brood, bestrijk met wat boter en het kaasmengsel, bestrooi met de noten. Voor lunch of als borrelhapje.

Ansjovisoesters (Repertorium voor de keuken)

Aardappelschijfjes omringen met ansjovisfilets. Garneer de schijfjes naar eigen idee met bijv. hardgekookt ei, kaviaar etc.

Artisjokbodems met palingmousse (Allerhande)

100 g gerookte palingfilets

2 lepels creme fraiche

peper

4 artisjokbodems

? bakje tuinkers

spuitzak met gekarteld spuitmondje

Pureer met een staafmixer de paling met de creme fraiche en de peper tot een gladde mousse. Schep in een spuitzak en leg in de koelkast. Haal 30 minuten voor serveren uit de koelkast. Laat de artisjokbodems op keukenpapier uitlekken. Verdeel ze over 4 bordjes. Spuit op elke bodem een toef mousse, garneren met een pluk tuinkers en direct serveren.

Gegarneerde artisjokken (Repertorium voor de keuken)

Gekookte kleine artisjokbodems marineren in olie en azijn. Naar eigen idee garneren met hom, vispuree, groentemacedoine, binden met mayonaise etc.

Bloemkoolroosjes (naar Repertorium voor de keuken)

Bloemkoolroosjes blancheren en in olie en azijn marineren. Overgieten met een romige mosterdsaus .

Canapes a la Harlekijn (Repertorium voor de keuken)

Canapes zijn stukjes geroosterd brood. Versieren met verschillend gekleurde boters.

Paling- en kruidensalade op toast (Allerhande)

75 g veldsla

1 tomaat

1 theelepel sesamolie

1 theelepel (Japanse) sojasaus

1 theelepel citroensap

tabasco

4 sneetjes Grieks landbrood

100 g gerookte palingfilet

koriander

Verwijder de worteltjes van de veldsla. Snij de tomaat in kleine blokjes. Klop olie, citroensap en sojasaus tot een dressing. Schep de tomaat erdoor en breng op smaak met tabasco.

Rooster het brood. Snij de paling in de lengte door en verdeel in 16 stukjes. Knip de koriander fijn. Meng veldsla en koriander met de tomatendressing. Leg het brood op 4 bordjes. Verdeel de salade erover en leg de paling erop.

Gemarineerd eekhoorntjesbrood (Repertorium voor de keuken)

Klein eekhoorntjesbrood marineren in azijn, olie, tijm, laurier, koriander, peperkorrels, venkel, peterseliewortel en gekookte groenten in piepkleine dobbeltjes (3 mm). Laat 10 minuten koken en 8 dagen weken.

Hamhoorntjes a la York (Repertorium voor de keuken)

Snij ham in driehoekjes en rol op tot een hoorntje.. Garneren met gehakte gelei.

Rookvlees van Antwerpen (filet d'Anvers)(Repertorium voor de keuken)

Snij rookvlees in driehoekjes en rol op tot een hoorntje. Garneren met gehakte gelei.

Hapjes om de kinderen zoet te houden

Als Roald Dahl aan het schrijven was en zijn kinderen uit school kwamen, maakte hij thee en hapjes om zijn kroost rustig te houden, zoals geroosterd bruinbrood met honing en wat dikke room, of banaan geprakt met olijfolie, of toast met marmelade en wat plakjes bacon. Hij noemde het geheime recepten die hij had gekregen toen hij een jonge prins uit Dar-es-Salaam van een reuzenpython redde.

Filipijnse loempia's

Laat diepgevroren 4 loempiavellen ontdooien. Snijdt elk vel in 4 vierkantjes. Rooster 50 g pinda's in droge koekenpan. Af laten koelen en fijnstampen. Meng 200 g kippenvlees, 200 g ham, pinda's, zout en peper door elkaar. Roer 1 eetl maizena door 1 losgeroerd ei en voeg ? theelepel sambal oelek toe. Meng bij vleesmengsel en laat 1 uur koel staan.

Vorm 16 rolletjes en rol door 4 gesnipperde voorjaarsuitjes. Maak het deeg rond het vleesrolletje vochtig en vouw de velletjes dicht. Bak de loempia's in de olie goudbruin. Uitlekken en in voorverwarmde schaal serveren.

Tsj'oen-tsjoean (Chinese loempia's):

Snij 200 g mager varkensvlees in zeer dunne reepjes. Hak 100 g garnalen fijn. Snipper een ui en pers er een teentje knoflook boven uit. Hak 50 g taugeh in stukjes. Snij het groen van een sjalot in stukjes. Snij 50 g bamboescheuten in sliertjes. Snij 4-5 chinese champignons in stukjes.

Bak ui en knoflook, voeg sjalotgroen, bamboe en taugeh toe, haal alles uit de pan. Roerbak garnalen, vlees en champignons, doe het groentemengsel er weer bij. Doe er 1 lepel oestersaus, 1 lepel ketjap, 1 theelepel suiker, 1 lepel gembersap en vijfkruidenpoeder bij, roerbak nog even. Over 8-10 deegvellen verdelen, vouw er loempia's van en frituur ze.

Cha goi (Vietnamese loempia's):

Bereid 100 g cellofaannoedels volgens de gebruiksaanwijzing. Week 3 gedroogde Chinese paddestoelen en snij de hoedjes klein. Snij 3 waterkastanjes uit blik klein.

Pureer paddestoel en waterkastanje met 2 sjalotjes, 2 teentjes knoflook en 50 g Noorse garnalen. Meng erdoor een blik uit elkaar getrokken krab, 150 g gehakt, 1 ei, de noedels en 1 lepel nuoc mam, peper naar smaak.

Vouw 20 loempia's, smeer de randen dicht met ei. Ongefrituurd een dag houdbaar. Serveer met nuoc cham (Vietnamese saus).

Home Recepten Kookboeken