Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Hapjes (deel 3)

Een rekbaar begrip in dit verband... Hier vind je hapjes voor bij de borrel, hapjes voor onderweg,

hapjes voor een feestje,

als voorgerecht kan gebruiken, of als bijgerecht, of als lunchgerecht,....

van "vifke" Een rekbaar begrip in dit verband... Hier vind je hapjes voor bij de borrel, hapjes voor onderweg,

hapjes voor een feestje, hapjes voor een regenachtige woensdagmiddag,

hapjes die je als voorgerecht kan gebruiken, of als bijgerecht, of als lunchgerecht,

hapjes om te geven aan 40 gasten, of voor een intiem uurtje voor twee...

Antipasti uit de Marche

Uit de herberg van Pippo en Gabriella in Sant'Angelo in Pontano. De ingredienten worden niet gekocht, maar gezocht, het vlees wordt zelf geslacht of van jagers betrokken. Antipasti worden koud geserveerd. Serveer bij antipasti ook plakken gerookte ham, pate, meloen, zwarte olijven met olijfolie en venkelzaad en in olie gaargesmoorde paprika (op smaak gebracht met peterselie en knoflook).

- cipolle (uien): pel en halveer uien of snij ze in centimeterdikke plakken, strooi en paneermeel over en besprenkel met olijfolie. Leg op een ingevette ovenplaat, zet 20-25 minuten op 200?.

- zucchine (courgettes): snij in plakjes van ? cm, strooi er zout over. Schenk een laag olie in de koekenpan (genoeg om de plakjes in te dompelen) en bak de plakjes in 2-3 minuten lichtbruin. Uitlekken en afkoelen. Maak een marinade van olijfolie, azijn, 1 lepel basilicum, chilipeper, peterselie en knoflook, schenk over de plakjes en zet een paar uur koel weg.

- funghi al vino bianco: maak 250 g champignons schoon, snij in stukjes. Giet een glas witte wijn in een pannetje, doe er een beetje zout, olie en ? citroen bij. Smoor heel zachtjes 30 minuten de champignons hierin.

- Asparagi (groene asperges): schil de asperges Indien nodig, snij de onderkant weg en kook 8-10 minuten. Afspoelen met koud water en uitlekken. Op smaak brengen met olijfolie, zout en citroensap.

- fagiolini (haricots verts): kook de boontjes in 5-7 minuten beetgaar, spoel af met koud water. Op smaak brengen met olijfolie, zout en citroensap.

- melanzane (aubergines): snij aubergines in plakken van 1 cm. Marineer ze in een mengsel van olijfolie, peterselie en knoflook. Leg op een ingevette ovenplaat en strooi er peper en zout op. Bak 20-25 minuten op 200?, daarna besprenkelen met citroensap.

- frittatina (omeletje): schaaf een ui en een courgette in flinterdunne plakjes, smoor 2-3 minuten in olijfolie en laat uitlekken. Klop enkele eieren los met zout, roer ui en courgette erdoor en giet over een bakplaat of in een vuurvaste schaal. Zet 3-5 minuten op 200?. Snij in stukken van 3x6 cm.

- funghi al pomodoro: Leg de hoedjes van grote champignons ondersteboven op een ingevette ovenplaat. Schep er passata di pomodore (tomatensaus) over, zout en peterselie en bak 10 minuten op 200?.

Tomatentaartje met cocktailgarnalen (Allerhande)

4 plakjes bladerdeeg

2 (tros)tomaatjes

2 bosuitjes

? teentje knoflook

3 lepels olijfolie

zeezout, peper

2 theelepel Provencaalse kruiden

8 cocktailgarnalen

deegsteker van 11 cm doorsnee

Verwarm de oven voor op 200?. Snij de tomaten in zo dun mogelijke plakjes. Snij de bosuitjes in ringetjes, gebruik het donkergroen niet. Steek rondjes uit het deeg en leg op een bakplaat. Prik de rondjes overal in met een vork. Bak in ca.10 minuten gaar.

Pers de knoflook uit boven een kommetje. Roer de olie erdoor. Bedek de bovenkant van de deegrondjes dakpangewijs met tomaat, bestrooi met zout, peper, kruiden en bosui. Besprenkel met de knoflookolie en bak 10-12 minuten. Besprenkel de garnalen met de rest van de knoflookolie en bak die de laatste 2-3 minuten mee. Taartjes uit de oven licht met zeezout besprenkelen. Leg op verwarmde borden en sprenkel olie eromheen.

Gemarineerde olijven (Allerhande)

2 lepels olijfolie

1 lepel sesamolie

1 lepel citroensap

1? lepel witte wijnazijn

1? lepel ketjap manis

? theelepel vloeibare honing

? theelepel cayennepeper

1 teentje knoflook

2 takjes peterselie

2 takjes munt

640 g zwarte olijven zonder pit

420 g groene olijven met piment en amandelen

cocktailprikkers

Doe de olijfolie, sesamolie, citroensap, azijn, ketjap, honing en cayennepeper in een kom, pers de knoflook erboven uit. Hak peterselie en munt heel fijn en roer door de marinade. Giet de olijven af en laat afgedekt 3 uur marineren. Schep af en toe door. Serveer in een kommetje met cocktailprikkers.

Pesto-olijven (Allerhande)

Roer 3 lepels olie met 3 lepels groene pesto en 1 theelepel versgeraspte citroenschil door elkaar, marineer hierin ca.100 g groene olijven zonder pit ca.1 uur. Als borrelhapje serveren.

Olive all'Aglio (Toscaanse olijven op olie)

Zet minstens een week in olijfolie: 100 g olijven, een teen geknepen knoflook en een takje rozemarijn. De olie kan later gebruikt worden voor vlees of als slasaus.

Olive all'ascolana/olive ripienne (gefrituurde olijven)

250-300 groene olijven zonder, of de dubbele hoeveelheid met pit, ontpit ze dan, dat gaat moeilijk met de grote Spaanse olijven!

Verder naar keuze:

200 g vlees (kip, varken, spek etc)

zout, peper

1 lepel peterselie

2 eieren

2 lepels room

event.2 lepels parmezaan

event.1 teen gesnipperde knoflook

paneermeel

olie om te frituren of te bakken

Snij de ontpitte olijven open.

Maal het vlees, meng met zout, peper, peterselie, 1 dooier, room en eventueel kaas en/of knoflook en maal opnieuw. Schep of spuit de vulling in de olijven. Klop een ei en het wit van een ander ei los, wentel de olijven erdoor en dan door het paneermeel en herhaal beide stappen.

Frituur of bak in niet te hete (140-160?) olie in porties lichtbruin. Warm of koud serveren.

Surinaams-Javaanse roedjak (Surinaams koken-Ilse Marie Dorff)

Als voorgerecht, nagerecht of tussendoortje. Het wordt vaak in amandel- of bananenblad verkocht als snack. Oorspronkelijk wordt manja gebruikt, dat wordt nu vervangen door ananas, appel en komkommer.

1 verse ananas

4 goudrenetten

sap van 1 citroen

1 komkommer

3 lepels gula djawa

trassi

2 lomboks of wat sambal oelek

zout

water

Schil de ananas en snij in plakken, schil de appels en snij in parten, giet er een beetje citroensap over. Was de komkommer en snij in plakken. Meng gula djawa, trassi, lomboks of sambal en zout en maak heel fijn. Voeg dan de rest van het citroensap en iets water toe en meng tot een gladde donkere saus. Giet over het fruit of serveer de saus apart.

Warme ananas met pate (Allerhande)

Snij schijven ananas in vieren, bestrijk met een flinke laag pate en zet even onder de hete grill of zeer hete oven, direct serveren.

Mama Tashia?s gebakken Griekse olijven (Ainsley Harriott) uit Griekenland. Voor 4 personen.

100 g ontpitte Griekse kalamata-olijven

100 g ontpitte groene olijven

1? lepel gekneusd korianderzaad

4 stukken citroenschil zonder wit

4 stukken sinaasappelschil zonder wit

4 halve laurierblaadjes

2 teentjes knoflook in plakken

blaadjes van 2 takjes tijm

1? dl olijfolie

2 lepels citroensap

2 lepels sinaasappelsap

zout, zwarte peper

Meng alles en laat minstens 2 uur marineren. Vorm van 4 stukken folie van 30 cm kleine kommetjes en verdeel het mengsel erover, zorg ervoor dat elke portie een citroen- en sinaasappelschil en een half laurierblaadje heeft. Maak pakketjes, knijp de uiteinden goed dicht en leg 5 minuten op de rand van de barbecue tot ze door en door warm zijn. Iets laten afkoelen. Serveren met vers brood en koele witte wijn.

Roereiflapjes (Wilma)

Bestrijk bladerdeegdriehoekjes met ei, bestrooi met maanzaad en bak 12 minuten op 200?. Beleg er telkens 2 (als een sandwich) met een roerei van 1 ei, melk en verse tuinkruiden.

Bladerdeegflapje met feta en broccoli (Allerhande)

8 plakjes bladerdeeg

150 g broccoli

2 eieren

150 g feta

1 theelepel tijm

zout, peper

teentje knoflook

ca.2 lepels bloem

1 lepels sesamzaad

Verwarm de oven voor op 220?. Verdeel de broccoli in kleine roosjes, kook in ruim kokend water ca.1 minuut. Spoel af in een zeef onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Klop de eieren los. Verkruimel de feta boven een kommetjes. Voeg ? losgeklopt ei toe, tijm, zout, peper en broccoli. Pers de knoflook erboven uit.

Bestuif het aanrecht met bloem, rol de plakjes bladerdeeg iets uit en steek rondjes uit met een kommetje. Verdeel het fetamengsel over het midden van 4 rondjes, leg de andere rondjes erop en druk goed aan. Bestrijk de bovenkant het het resterende ? ei en bestrooi met sesamzaad. Bak in ca.20 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen.

Zoute koekjes met. (Libelle) zoute of kaaskoekjes, belegd met:

zure mossel uit een potje

rondje kaas

reepje zoute haring

plakje rookworst

Gevulde zoute koekjes met kaasvulling (Allerhande)

? zakje baconsnacks

1 pakje Mon Chou

2 lepels melk

3 lepels geraspte oude kaas

1 lepel gehakte peterselie en wat blaadjes

peper, zout

Roer de Mon Chou smeuig. Roer melk, kaas en peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Spuit wat op een koekje, doe er een ander koekje op, garneer met een toefje vulling en een blaadje peterselie. Eventueel ook met een plakje olijf met piment.

Gevulde kaaskoekjes met tomatenvulling (Allerhande)

1 zakje kaas-arno?s

1 pakje Mon Chou

2 theelepel tomatenpuree

2 lepels room

mespunt basilicum

pepr, zout

gevulde olijven in plakjes

Roer de Mon Chou smeuig. Voeg tomatenpuree, room en basilicum toe. Op smaak brengen met peper en zout. Doe wat op een koekje, druk er een ander koekje op, garneer met een toefje vulling en een plakje olijf. Tot gebruik koel, maar niet in de koelkast, bewaren.

Toostje paling (Wilma)

Geroosterd brood met een blaadje sla, stukje gerookte paling en een mengsel van gelijke delen dikgeklopte slagroom, zure room, drupje citroensap en 5 lepels dille

Tartaar van gerookte paling op blaadjes witlof (Allerhande)

basilicum

peper

100 g gerookte palingfilet

2 teentjes knoflook

10 blaadjes witlof

Knip de basilicum heel fijn. Snij de paling in kleine stukjes. Meng basilicum met de paling. Pers de knoflook erboven uit. Op smaak brengen met peper.

Was de lof en dep droog met keukenpapier. Verdeel de paling erover. Rangschik op een platte schaal en garneer met blaadjes basilicum.

Palinghapje op komkommer (Allerhande)

1 komkommer

15 sprieten bieslook

4 takjes peterselie

kervel

1? lepel gemberjam

2 theelepel citroensap

zout, peper

100 g gerookte palingfilet

1/3 potje rode imitatiekaviaar

Snij de komkommer in 24 plakjes en spreid uit op keukenpapier. Knip bieslook, 2 takjes peterselie en de kervel fijn in een kopje. Meng jam en citroensap erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Besmeer de paling aan 1 kant met het kruidenmengsel. Halveer de paling in de lengte en verdeel in gelijke stukjes. Leg de komkommer op een schaal, leg op elk plakje 3 stukjes paling met de besmeerde kant omlaag. Verdeel de rest van de peterselie in toefjes en garneer de paling met de toefjes en de nepkaviaar.

Geroosterd brood met schelvismousse (Allerhande)

1 sjalotje

1 (75 g) gerookte forelfilet

50 g zachte verse roomkaas (Mon Chou)

1 theelepel citroensap

zout, peper

4 sneetjes witbrood

4 blaadjes eikenbladsla

Snipper de sjalot zeer fijn. Pureer met de forel tot een gladde massa. Draai de Mon Chou erdoor. Op smaak brengen met peper., zout en citroensap. Doe in een spuitmond met kartelmond en laat in de koelkast 2 uur opstijven (dit kan al 2 dagen van tevoren).

Rooster het brood en druk er met een glas rondjes uit van ca.7 cm doorsnee. Laat afkoelen. Verdeel de sla over 4 bordjes, leg de broodrondjes erop en spuit de mousse daarop.

Pate-tuinkersrolletjes (Allerhande)

100 g zachte pate

2 lepels boter

? bakje tuinkers

4 sneetjes casinobrood

Roer pate en boter tot een smeuige massa. Snij de korstjes van het brood. Besmeer het brood met de pate, bestrooi met tuinkers, rol op en verpak in plasticfolie. Tot gebruik in de koelkast leggen. Snij voor het serveren elk rolletje in 3-4 plakjes.

Gorgonzolavierkantjes (Allerhande)

100 g Gorgonzola

2-3 lepels zure room

4 casinosneetjes

16 gepelde walnoten

takjes peterselie

Prak de kaas goed fijn en meng met de room. Breng op smaak met peper. Rooster de boterhammen, snij de korstjes eraf en snij elk sneetje in vieren. Besmeer met het kaasmengsel, garneer met een walnoot en een toefje peterselie.

Home Recepten Kookboeken