Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Hapjes (deel 2)

Een rekbaar begrip in dit verband... Hier vind je hapjes voor bij de borrel, hapjes voor onderweg,

hapjes voor een feestje, hapjes voor een .......van "vifke" Hier vind je hapjes voor bij de borrel, hapjes voor onderweg,

hapjes voor een feestje, hapjes voor een regenachtige woensdagmiddag,

hapjes die je als voorgerecht kan gebruiken, of als bijgerecht, of als lunchgerecht,

hapjes om te geven aan 40 gasten, of voor een intiem uurtje voor twee...

Phulaurie (Surinaams-Hindoestaanse erwtenballetjes) (De Surinaamse keuken-Nel Tjon Tam Sin)

500 g gele spliterwten, minstens 6 uur geweekt

8 teentjes knoflook

1 ui

zout

? theelepel masala

2 theelepel djinten

2 fijngeprakte gekookte aardappels

Maal erwten, knoflook en ui zeer fijn, voeg zout, masala, djinten en aardappels toe. Het moet samenhangend zijn, er moeten balletjes van gedraaid kunnen worden. Eventueel wat water erbij. Doe een braadpan halfvol olie, verhit de olie. Vorm van het erwtenmengsel kleine balletjes en frituur ze goudbruin. Warm of koud serveren met een chutney, of de volgende snelle saus:

SNELLE CHUTNEY meng de volgende ingredienten:

1 teen knoflook

1 verse fijngesneden peper of 1 lepel sambal oelek

4 lepels tomatenketchup

1 theelepel suiker

Roergebakken pinda?s met Spaanse pepers (Ken Hom-Op reis met de wok) voor 4-6 personen.

250 g ongeroosterde gepelde pinda?s

1? lepel olie

2 verse kleine rode Spaanse pepertjes

2 fijngesneden tenen knoflook

3 theelepel suiker

2 theelepel zout

Verwijder eventuele bruine vliesjes van de pinda?s. Zet de wok op hoog vuur en doe de olie erin. Roerbak de pinda?s in ca.2 minuten goudbruin. Voeg pepertjes en knoflook toe en roerbak nog 2 minuten. Bestrooi met suiker en zout. Nog 2 minuten roerbakken. Warm serveren.1

Pittige pinda-gemberballetjes

Voor 16 balletjes, voor bij een frisse groene salade, voorgerecht of als borrelhapje.

1 teen geknepen knoflook

1 lepel versgehakte gember

? theelepel gemalen kuncit

1 theelepel suiker

? theelepel zout

1 theelepel chilisaus

2 theelepel vis- of sojasaus

2 lepels gehakte verse koriander

sap van ? limoen

125 g gekookte langkorrelige rijst

50 g gehakte ongezouten pinda?s

1,5 dl plantaardige olie om te frituren

Stamp knoflook, gember en kuncit tot een pasta. Doe zout, suiker, chilisaus, vis- of sojasaus, koriander en citroensap erbij. Doe ? van de rijst erbij en stamp tot een glad plakkerig mengsel. Schep de rest van de rijst erdoor. Vorm met natte handen 16 balletjes. Rol die door de gehakte pinda?s. Verhit de olie en frituur de balletjes met een paar tegelijk tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Chilinootjes

Kan in de koelkast in een Tupperwarebakje 3 maanden en in de diepvries 6 maanden bewaard worden.

2 lepels chilipoeder

1? theelepel uienpoeder

1 theelepel knoflookpoeder

1? theelepel komijn (gemalen)

350 g in olie gebakken gezouten pinda?s zonder vlies

Verwarm de oven voor op 120?. Meng chili, uienpoeder, knoflookpoeder en komijn en schud de pinda?s erdoor tot ze zijn bedekt. Schud ze op een droge bakplaat, bak 10 minuten in de oven, schep ze om met een metalen spaan en bak nog eens 10 minuten. Warm serveren.

Als men ze uit de diepvries wil serveren: verwarm de oven voor op 120? en verwarm de noten weer 10 minuten op een droge bakplaat.

Pittige paranoten (Libelle)

Rooster 150-200 g paranoten in een hete oven knapperig.. Haal de schil zonder wit van 1 sinaasappel en snij in sliertjes. Verwarm notenolie in wok of wadjan en bak de noten er kort in aan. Doe er zout, peper, 2 lepels suiker, de schilletjes en enkele druppels tabasco bij en roerbak 3 minuten zodat de suiker carameliseert. Neem uit de pan en laat iets afkoelen.

In plaats van paranoten kan je ook pecannoten gebruiken.

Japanse kleefrijstballetjes (Allerhande)

100 g sushirijst

100 g tonijnfilet

2 cm gember

1 bosuitje

3 lepels Kikkoman sojasaus

Breng de rijst met 1 dl water aan de kook en kook op laag vuur 15 minuten. Neem de pan van het vuur en laat nog 10 minuten staan. Laat de rijst afkoelen. Hak de tonijn fijn. Schil en rasp de gember. Snipper het bosuitje. Meng tonijn, bosui en 1 theelepel gemberrasp (de rest wordt niet meer gebruikt) door de rijst. Vorm met natte handen balletjes van het mengsel en druk goed aan. Tot gebruik afgedekt bewaren. Serveren met sojasaus als dipsaus.

Komkommers op z?n Deens (Repertorium voor de keuken)

Snij komkommer in ?schuiten?, garneer met blokjes gerookte zalm, gerookte haring en hardgekookte eieren en bedek met geraspte mierikswortel.

Komkommerrondjes (Libelle)

Voor ca.20 stuks. Snij een komkommer in 2 cm dikke plekken en hol ze een beetje uit. Vullen met atjar taugeh, garneren met luciferdunne reepjes radijs.

Zalm gevuld met kruidenroerei (Allerhande)

8 cm komkommer

100 g gerookte zalmfilet

4 takjes dille

4 takjes peterselie

4 eieren

3 lepels melk

zout, peper

25 g boter

Was de komkommer en snij met de kaasschaaf in 20 dunne plakjes. Verdeel het in een cirkel over 4 borden, laat de schijfjes elkaar wat overlappen.

Rol een stuk plasticfolie van 30 cm uit over het aanrecht. Spreid de zalm, elkaar iets overlappend, als een rechthoekige plak uit. Knip de helft van de dille en de helft van de peterselie in een kopje. Klop de eieren los met wat melk, zout en peper, smelt de boter en bak op halfhoog vuur een roerei. Na 3 minuten van het vuur halen en de geknipte kruiden erdoor roeren. Verdeel het roerei over de zalm en rol met behulp van de folie op tot een rol. Begin aan de korte zijde.

Snij met een scherp, niet gekarteld, natgemaakt mes de rol in 8 plakken. Leg op het midden van de borden 2 schijfjes per bord. Garneren met de dille en peterselie, serveren met warme toast en boter.

Zalm-komkommerroosjes met romige sinaasappelsaus (Allerhande)

? bekertje creme fraiche

1? theelepel sinaasappelmarmelade

1? theelepel Zaanse mosterd

zout, peper

3 lepels olie

1 lepel citroensap

3 takjes dille

1 rechte komkommer

100 g gerookte zalm

4 bladen krulandijvie

Roer creme fraiche, mosterd, marmelade, zout en peper tot een sausje. Klop olie, citroensap, peper en zout tot een sausje en knip de dille erboven. Was de komkommer goed en haal er met de kaasschaaf of dunschiller in de lengte 6 gelijke repen af. Snij de zalm in 6 even brede repen. Besprenkel met het citroensausje en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Verdeel de krulandijvie over 2 borden. Schep even boven het midden de marmeladesaus.

Leg op een plat bord een reep zalm en leg er een reep komkommer bovenop. Rol ze samen losjes op. Schik 3 roosjes op elk bord., druk de onderkant voorzichtig iets aan. Besprenkel eventueel overebleven citroensaus over de andijvie. Serveer met in stervorm uitgestoken geroosterd brood.

Roomkaasballetjes met krab

24 gepelde Noorse garnalen

170 g extra fancy krab uit blik

250 g Boursin roomkaas met zalm

1 lepel dille

? theelepel chilipoeder

? theelepel dry sherry

zout, peper

ongeroosterde sesamzaadjes

3 stengels bleekselderij

24 cocktailprikkers

Laat de krab uitlekken en druk het vocht er goed uit. Meng krab, roomkaas, dille, chilipoeder en sherry. Breng op smaak met zout en peper. Strooi het zaad in een diep bord. Vorm 24 balletjes en rol door het zaad. Leg op een bord en laat 2 uur in de koelkast opstijven.

Snij de bleekselderijstengels elk in 8 stukken.

Prik achtereenvolgens aan de prikker een garnaal, selderij en een balletje. Serveer op een schaal.

Kaas-gembertruffels met hazelnoten (Allerhande)

100 g hazelnoten

4 bolletjes gember

200 g verse roomkaas op kamertemp

75 g geraspte oude kaas

Hak de noten zo gelijkmatig mogelijk fijn en rooster in een droge koekenpan 3 minuten. Hak de gember heel fijn. Meng de kazen met 3 lepels hazelnoten en de gember. Rol kleine balletjes van 2? cm. Doe de rest van de hazelnoten op een bord en rol de balletjes er doorheen. Bedek met plasticfolie en laat minstens 2 uur in de koelkast opstijven.

Pizzahapjes (Allerhande)

1 pak witbroodmix

100 g boter

2 sjalotjes

100 g salami

100 g ham

125 g champignons

20 gevulde olijven

ca.3 lepels bloem

? pot Italiaanse tomatensaus a 485 g (Spagheroni)

ca.1 lepel Italiaanse keukenkruiden

100 g geraspte oude kaas

Maak van de broodmix, boter en 3 dl lauw water een pizzadeeg volgens gebruiksaanwijzing en laat ca.20 minuten rijzen. Snij de sjalotjes in dunne ringen. Snij salami en ham in dunne reepjes. Snij de champignons en champignons in dunne plakjes. Vet een bakplaat in, bestuif het aanrecht met bloem. Rol het deeg uit tot een lap van ? cm dik. Druk met een glas van 5 cm doorsnee rondjes uit het deeg, leg op de bakplaat (indien het er niet op past, dan een 2e bakplaat invetten en de rest daarop leggen). Leg op elk rondje ? lepel saus, de salami, ham, champignon, sjalot en olijven, strooi de kruiden en de kaas erdoor. Verwarm de oven voor op 225? en bak de rondjes in ca.15 minuten gaar. Direct serveren.

Toastjes met krab (Allerhande)

1 blikje krab

6 sprietjes bieslook

1 lepel kerriesaus of mayonaise

cayennepeper

3 sneetjes volkorenbrood

2 plakjes ham

boter

6 toefjes peterselie

Laat de krab uitlekken. Knip de bieslook fijn. Meng krab, kerriesaus en cayennepeper met de bieslook. Rooster het brood. Druk met een borrelglaasje 6 rondjes uit de ham en het brood. Besmeer de broodrondjes met boter, leg er een hamrondje op, een bergje krabsalade erop en garneren met een snufje cayenne en peterselietoefje. Leg de toastjes naast elkaar op een schaaltje.

Mini-croissants met makreelsalade (Allerhande)

1 blikje deeg voor partycroissantjes (Danerolle)

2 bosuitjes

125 g gerookte makreelfilet

4 lepels kerrie-ananassaus

4 halve abrikozen uit blik

basilicum

boter om in te vetten

Verwarm de oven voor op 200?. Maak de croissantjes volgens gebruiksaanwijzing. Laat afkoelen.

Snij de bosuitjes in dunne ringetjes. Haal het vel van de vis en snij de vis in kleine stukjes. Meng met de saus en de helft van het bosui. Laat de abrikozen uitlekken en dep droog. Snij elk abrikoosje in 6 partjes.

Halveer de croissantjes. Leg op de onderste helft blaadjes basilicum. Daarop de makreelsalade. Garneren met abrikoos en enkele ringetjes bosui. Leg de bovenste helft van het croissantje erop en serveer op een schaal.

Krabcanapees (Allerhande)

Besmeer 4 sneetjes wit casinobrood met mayonaise. Verdeel 1 blikje uitgelekte krab erover en snij de sneetjes in vieren. Leg op elk stukje een blaadje waterkers met hierop een plakje ei, een half kerstomaatje of een halve olijf

Diverse spiesjes (Libelle)

blokjes Goudse met zilveruitjes, vierdubbelgevouwen cervelaat, champignon en vierkantjes paprika

blokjes Edammer met blokjes gekookte worst, schijfje banaan en augurkje

blokjes jonge kaas met blokje meloen

blokjes kaas met bolletje gember

blokjes jonge kaas met zilveruitje

blokjes komijnenkaas met blokjes ham, vierkantjes paprika en blokjes ananas

blokjes komijnenkaas met radijs

blokjes komijnenkaas met plakje zoetzure augurk

blokjes Gruyere met rolletjes katenspek, uitje, augurkje en mandarijntje

plakje rookworst met mandarijntje

plakje gekookte worst met stukje ananas

gekookte mossel met zilveruitje

ontpitte dadel met ontbijtspek eromheen

gedroogde pruim (48 uur geweekt) zonder pit met bacon eromheen

Spiesjesbollen (Allerhande) voor ca.60 spiesjes. NB Ik zou als bol een doorgesneden kool gebruiken!!!

1 mosterdcervelaatworst (250 g, Stegeman)

2 dikke plakken jong belegen kaas van 2 cm dik

2 dikke plakken boerenbieslookkaas van 2 cm dik

2 dikke plakken ham van 2 cm dik

1 rode paprika

1 groene paprika

1 gele paprika

1 kleine bloemkool

? bos worteltjes

1 kleine ananas

2 blikjes cocktailworstjes

1 potje zoetzure augurken (340 g)

1 potje Amsterdamse uien (340 g)

2 middelgrote meloenen

1 potje yogonaise

1 bekertje zure room

3 lepels hot ketchup

2 lepels melk

20 sprietjes bieslook

1 bosje peterselie

zout, peper

2 lepels bakgember

1 flesje (0,25 l) kerriesaus

125 g Bulgaarse yoghurt

satestokjes, aluminiumfolie

Halveer de worst in de lengte en snij in stukjes van 1? cm. Snij ham en kaas in mooie blokjes. Snij de paprika in stukjes van 2? cm. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Snij de worteltjes in stukjes van 2? cm. Snij de ananas in plakken van 2? cm dik, haal schil en harde stukjes eraf en snij de harde kern eruit, snij dan in stukjes. Giet cocktailworstjes, augurken en uitjes af, halveer eventueel de augurken. Maak met de prikkertjes bonte spiesjes, liefst zo min mogelijk dezelfde.

Snij van de meloenen een klein kapje af zodat ze blijven staan en wikkel in alufolie. Prik de spiesjes erin.

Meng yogonaise, zure room, hot ketchup en melk door elkaar en knip de bieslook en peterselie erover. Op smaak brengen met zout en peper.

Hak de gember fijn, meng in een ander schaaltje de yoghurt, kerriesaus en gember en breng op smaak met zout en peper, serveer de sausjes bij de spiesjesbollen.

Spiesjes met kipfilet en gevulde dadels (Allerhande)

125 g St.Moret roomkaas

1 lepel groene peperkorrels

1? lepel roze peperbessen

300 g bakje dadels, geconfijte

24 plakjes kipfilet , vleesbeleg

24 sateprikkers

Meng kaas en de peperkorrels. Snij de dadels in de lengte door en verwijder de pit. Vul de dadel met het kaasmengsel en druk goed dicht. Laat 30 minuten in de koelkast opstijven.

Snij de kipfiletplakjes in de lengte in drieen. Vouw de reepjes in de lengte dubbel en rol op. Halveer de dadels en doe achtereenvolgens aan de stokjes: een rolletje, een halve dadel, een rolletje, een halve dadel en weer een rolletje. Tot gebruik in de koelkast bewaren. Serveren op een schaal.

Avocadospiesjes (Viva)

1 grote rijpe avocado

citroensap

zout, peper

150 g Cheddar

16 blauwe druiven

cocktailprikkers

Snij de avocado in 16 stukken (eerst in kwarten, dan elke kwart in 4 stukken). Besprenkel met citroensap en bestrooi met zout en peper. Snij de kaas in 16 stukken. Was de druiven en dep droog. Prik op de prikkers.

Roggebroodtorentjes (Libelle)

1 pakje Mon Chou

peterselie

paprikapoeder

? komkommer

1 rol ronde roggebroodsneetjes

Roer de Mon Chou glad, meng door een helft de peterselie en door een helft de paprikapoeder. Snij de ongeschilde komkommer in plakjes. Maak een torentje van achtereenvolgens roggebrood, de beide Mon Choumengsels en komkommer.

Diverse roggebroodrondjes (Libelle) beleggen met:

plakjes hardgekookt ei en een toef kaascreme uit de tube

leverpastei en een partje mandarijn

smeerkaas met gehakte peterselie gemengd

klein plakje cervelaat met schijfje augurk

rondje kaas en ontpitte halve druif

rondje rookvlees met plakje (met citroensap bedruppelde) banaan

schijf komkommer met tomatenketchup

plakje tomaat en plakje kaas

Home Recepten Kookboeken