Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De oven blijft schoon.

Ik ben dol op eten uit de oven. Maar vooral bij voedsel dat op het rooster gemaakt wordt is het schoonmaken daarna mij een doorn in het oog. De oplossing is zo simpel.... Kip uit de oven vind ik heerlijk maar het heeft toch wat nadelen. Leg je de kip in een ovenschaal dan "kookt" de kip bijna in eigen vet en leg je hem op een rooster dan brand het vet soms zo in dat het heel wat werk is om de bodemplaat weer schoon te krijgen. Ook een braadzak vind ik geen optie.

Mijn oplossing is bij toeval geboren en misschien gebruiken anderen hem al veel langer, maar ik was hem nog niet tegen gekomen.

Vooral in deze periode, de zomer, zijn ze volop te verkrijgen in de supermarkten; de aluminium schalen voor de bbq, ook wel grilschalen genoemd. (Zie afbeelding).

Onder deze schalen leg ik twee lagen aluminiumfolie die ik om de randen vouw zodat er een "bodem" ontstaat. De kip (of ander vlees) leg ik hierop en schuif het zaakje in de oven.

De vetten van het vlees zakken door het rooster in de aluminiumbak en na het bakken kan de hele handel gewoon in de vuilmisbak. Je haalt natuurlijk wel eerst het vlees eraf hé.

Gevolg; perfect geroosterd vlees, vetten in de opvangbak (en niet op mijn bakplaat) en geen afwas.

Mijn recept voor spareribs komt nu ook weer veel vaker op tafel. In de zomermaanden sla ik een flinke voorraad in van de ze schalen.

Misschien een goede tip voor anderen.

Home Recepten Kookboeken