Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Rijstebrei

Over rijstebreibergen, bergbeklimmers, uitzicht vanaf de top, inzichten vanaf de overkant en sherpa′s Rijstebrei, de berg.

Het geoefend oog ziet het niet en de geoefende geest heeft er geen last van. Na 60 jaar minus 2 dagen zou je mogen verwachten dat zoiets lukt. Maar helaas, mijn linkerooghoek lijkt nog steeds dominant. Dus als ik gewoon prettig geïnteresseerd naar een recept kijk, zien mijn hersenen een uitnodiging om voor weinig geld een vliegtuigticket te boeken. Ik doe ernstig mijn best om het niet te zien, maar zo werken mijn ogen en hersenen niet, dus ik weet dat je voor maar € 99,- naar Milaan kan vliegen, voordat ik de beschrijving van het recept heb kunnen lezen. Nu is dat wellicht niet allemaal heel vreselijk. Ik krijg immers ook geheel gratis zicht op allerlei heerlijke recepten en na enige tijd van aanpassing kan ik ze ook lezen zonder direct een reis te hoeven boeken. Maar toch ontkomt mijn oog niet aan die opflikkerende reis en dus klikt mijn vinger daar vanzelf ook nog even op. PloepÂ…. Daar staat mijn reis: voor echt weinig geld helemaal naar Milaan. Nu weet ik, dat landen in Milaan een duur grapje is. Ze zijn daar namelijk gespecialiseerd in buitengewoon dure winkels en uit eten gaan is prijs-gerelateerd en slechts af en toe kwaliteit evenredig. Dus je moet wel een hele goede reden hebben om daar te landen. Afgeleid van de smakelijkheden van Smulweb ben je inmiddels toch op die advertentie van een voordelig vluchtje Milaan beland ondanks het feit dat je er niet heen wilde gaan. Gelukkig geldt voor mij, dat als ik lees, ik ook echt lees. Daar kan ik niet omheen. Teksten doen iets met me en zoals sommige gedichten door me eindeloos herhaald en gedroomd kunnen worden, blijken advertenties gelukkig even letterkundig tot me door te dringen. Dus lees ik, dat als je op deze advertentie doorklikt tot het einde en dus de eindbestemming boekt, dat je dan niet alleen maar in Milaan landt, maar daar ook nog strandt. Want het is alleen maar heen en niet terug en als je niet wil blijven, dan zit je er toch een paar dagen vast op voorwaarde dat je een beetje handig bent, anders duurt het langer.

Nu serveert men in Milaan een uitstekende osso bucco, je moet wel weten waar, maar dat kan geen reden zijn om je daar heen te sturen en zeker geen reden om je daar enige dagen vast te houden. De gedachte achter deze website zal toch geweest zijn, om juist dit soort gerechten dichterbij te brengen en is het wellicht nog steeds. Maar de financiering ervan, lees het verdien-model, is gretig en loopt daarmee het risico zichzelf op te eten. Tenzij het doel is om op korte termijn vet te worden, dan is dit niet helemaal de goede weg. Ik ga er positief vanuit, dat dit niet het doel is, maar ik neem aan, dat ik me kan vergissen. Mocht ik me niet vergissen, dan is dit schrijven bedoeld als een goede aanbeveling voor een goede toekomst. Een bestendige toekomst: houd de mensen bij je, stuur ze niet ver weg zonder retourtje, natuurlijk zijn je leden je klanten, maar je hebt ze geworven als lid en zo moet je ze dus ook blijven behandelen, verdien omdat je het verdient, niet omdat je denkt dat het meer kan zijn, want dat is erg tijdelijk.

De titel van dit verhaal spreekt voor zichzelf.

Groet Roger.

Home Recepten