HERMAN BROOD “vriendschapsbrood”

Voor de liefhebber komt hier het recept met tekst en uitleg van Herman Brood of te wel vriendschapsbrood.
Over genomen van een internetsite.
En een parodie op dit brood, mag natuurlijk niet missen. Dit brood wordt gemaakt van zuurdesem,
een natuurlijk gistend deeg dat gedurende negen dagen bewerkt wordt.

In mijn netwerk heet het deeg “Herman” we hebben het dan ook vaak over Herman Brood.
Het is heel goed mogelijk dat iemand anders een andere naam aan het ontvangen deeg geeft.
Naamgeving is belangrijk, dat geeft het deeg een persoonlijkheid,
en maak het hele proces persoonlijker.

Elke keer dat ik het deeg bewerk, spreek ik in gedachten een wens uit:
Ik wens…dat ik met degene, voor wie ik dit maak, een zuiver hart-verbinding heb.

Dit negendaagse ritueel geeft mij, elke keer dat ik bezig ben met het deeg,
een moment van rust om even stil te staan bij mijn vriendschappen en andere relaties.
De volgende vragen dienen zich aan:

Met wie zal ik op de negende dag het deeg delen? Ik moet drie vrienden/vriendinnen uitkiezen.
Dat kunnen geen willekeurige vreemden zijn, gezien de wens die ik uitspreek.
Wanneer het contact niet zuiver aanvoelt,
kan ik daar mee dit ritueel niet delen.

Het is niet noodzakelijk om te wachten tot dat je het deeg van iemand anders krijgt;
je kan zelfs de cyclus starten door het deeg te maken:
neem de hoeveelheden die beschreven wordt bij dag 4,
en begin op deze manier jouw eigen cyclus van dag 1.

. De basis is het deeg wat je kreeg van een vriend
. Na de negende dag geef je ook een deel aan drie vrienden
Je moet het deeg als volgt verzorgen;

Dag 1: Vandaag heb je het deeg ontvangen.
Dag 2 en 3: Roer het deeg een aantal malen per dag goed door met een houten lepel.
Dag 4: Het deeg heeft honger, voedt hem daarom met:

200 ml. melk – 125 gram bloem – 200 gram suiker.

Dag 5 – 6 – 7 – 8:
Roer het deeg wederom een aantal malen per dag om met een houten lepel.

Dag 9: Het deeg heeft weer honger gekregen.
Het is tevreden als je hetzelfde geeft als bij dag vier.

Hierna moet je het deeg verdelen over vier bakjes waar van je er drie weg geeft,
het vierde bakje hou je zelf.

Dag 10: Je geeft het deeg vandaag voor het laatst te eten.

Vul daar om het over gebleven deeg aan met:
. 50 ml. olie
. 3 eieren
. 250 gram bloem
. 200 gram suiker
. 2 theelepels bakpoeder
. 2 theelepels kaneel
. 200 gram noten en/of rozijneno.i.d.
. een grote appel aan stukjes
Meng het deeg goed door elkaar.

Vet een cakeblik in en besprenkel het met kristalsuiker.

Giet het deeg daarin over.

Bak het deeg in 90 minuten gaar.

Gasovenstand 3/4

Elektrische oven op 170 graden.

Eindelijk alles staat vermeld wat ik zelf belangrijk vondt.
Ik hoop dat iemand aan mij denkt als die bezig is met het klaar maken van dit mooie recept.
De wereld zou er beter uit zien als we allemaal wat vriendelijker met elkaar om zou gaan.
Ik wens iedereen veel bak plezier met dit recept.
En hoop dat het lekker smaakt.

De engelse naam is : Herman Coffee Cake

Parodie op “HERMAN”

Wilfried, de broer van Herman

Deze webpagina gaat niet over de relatie tussen twee broers,
maar over Wilfried, de vriendschapscake.
Wilfried is een cake die met zuurdesem wordt gebakken.
Het zuurdesem heb je waarschijnlijk van EEN van je vrienden gekregen,
maar je kunt het ook zelf maken.
De geboorte van wilfried

Wilfried is de broer van Herman, het vriendschapsbrood.
Herman is in Delft een begrip.
Als je een Herman krijgt heb je een verplichting: je moet een keer trakteren.
Een Herman bestaat uit een doosje zuurdesem en het bijbehorende recept.

Dat was precies waar het bij mij mis ging.
Ik kreeg wel een doosje zuurdesem, maar geen recept.
Nu bak ik zomers mijn eigen brood met zuurdesem, dus ik wist wel wat ik ermee kon doen.
Met wat geblader in kookboeken en een vleugje dichterlijke vrijheid ontstond Wilfried,
de broer van Herman.De voorbereidingen

Wilfried is klein, maar heeft veel honger.
Hij lust vooral meel.
Voer Wilfried daarom elke dag een eetlepel bloem en/of tarwemeel.
Doe er ook wat water bij, zodat Wilfried niet al te erg uitdroogt.
Als Wilfried wat groter is mag hij zelfs twee eetlepels hebben.
Als je Wilfried verder wat rust gunt en een warm plekje
(doe hem in een afgesloten bakje of onder een natte doek)
zal hij vanzelf beginnen te gisten.
Tegen de tijd dat hij (na doorroeren) ongeveer een mok kan vullen
en goed aan het gisten is kan hij worden gebruikt voor de cake.Wat heb je nodig voor de cake?

Een volwassen Herman of Wilfried (zuurdesem)
400 gram bloem
200 gram suiker
1/8 liter melk
200 gram boter of margarine
2 zakjes vanillesuiker
een beetje kaneel
geschaafde amandelenHet bakken van de cake.

Doe de bloem, de suiker, de boter en het zuurdesem in een kom.
Roer de melk erdoorheen.
Roer nu EEn voor EEn de eieren erdoor.
Roer er pas een nieuw ei doorheen als het voorgaande geheel met het deeg is gemengd.
Roer nu ook de vanillesuiker door het beslag.
Het beslag moet lekker luchtig worden.
Wilfried is wel moe geworden van al dat geklop. Laat hem op een warme plaats een half uurtje rusten.
In die tijd kun je rustig een oven voorverwarmen (200 graden, gasstand 4) en een cakevorm invetten…
In de ingevette cakevorm strooi je nu wat geschaafde amandelen, vervolgens wat kaneel en tenslotte wat suiker.
Roer Wilfried in zijn kommetje nog een laatste keer heel goed door.
Nu mag het beslag in de vorm gegoten worden.
Doe niet alles in de vorm, maar hou een beetje achter.
Dit is het nieuwe zuurdesem en wordt gebruikt om een nieuwe Wilfried te bakken.
Maar dat mag EEn van je vrienden doen.
Wilfried is een beetje bang.
Laat hem nog ongeveer een uurtje op een warme plaats staan. Wilfried is na dat uurtje al een beetje gerezen.
Ik hoop dat je niet al te zeer aan hem gehecht bent geraakt, want onze Wilfried gaat nu de oven in.
Na zo’n 50 tot 60 minuten is de cake klaar.
Wilfried kan erg opgeblazen zijn, maar hij zakt vanzelf wel weer in tot normale afmetingen.
Als de cake goed gelukt is geef je het achtergehouden beslag aan een goede vriend of vriendin.
Als het baksel finaal mislukt is zijn je vijanden er vast erg blij mee….Ik heb geen vrienden, ik heb een computer.

Tja, dan zul je zelf voor een wilfried moeten zorgen.
Dat gaat zo:

Neem een eetlepel tarwemeel, een schep suiker en wat water.
Maak van dit alles een papje en doe dit in een luchtdicht afsluitbaar bakje
(niet te klein, want tijdens het gisten kan Wilfried erg groot worden) en zet het op een warme plaats.
Volg nu verder de normale voorbereidingen.
Na een paar dagen gaat Wilfried vanzelf gisten.
Nu komt het moeilijkste.
Je zult nu toch echt vrienden moeten maken, anders blijf je tot in lengten van dagen Wilfrieds bakken.
Maak een afdruk van deze pagina http://huizen.dds.nl/~w-p/wilfried.htm en geef die aan je vrienden mee
als je ze toch een Wilfried probeert aan te smeren.
Succes ermee!

2 Reacties

  1. Kwam nog een bakje oude herman tegen in de vriezer, maar wil er ook eens Wilfried van maken. Maar hoeveel eieren moeten er in het recept voor de cake, want dat heb je er niet bij gezet.

  2. ik ben op zoek naar de historie van het herman brood, weet iemand dat misschien? of waar te vinden?

Geef een reactie