Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

4. EENVOUDIGE KRUIDEN - GENEESMIDDELEN MAKEN

Dit artikel bestaan uit 4 delen.
1. Westerse geneeskunde en kruiden
2. Traditionele Chinese geneeskunde en kruiden.
3. Ayurvedische geneeskunde en kruiden.
4. Eenvoudige kruiden - geneesmiddelen maken en een EHBO-doos Het zelf maken van een kruidengeneesmiddel hoeft niet moeilijker of tijdrovender te zijn dan het zetten van een kopje thee.
Complexe kruidenproducten als zalven en cremes zijn kant-en-klaar verkrijgbaar in reformwinkels en apotheken; daarom wordt hier alleen aandacht besteed aan eenvoudige middeltjes.De bovengrondse delen van kruiden kunnen worden verwerkt tot thee als u ze in water laat trekken. Laat 25 gram gedroogde kruiden 10 minuten trekken in 500 ml water dat net van de kook is. Zeef de thee en drink hem in drie gelijke doseringen in de loop van de dag. Bewaar de thee in een afgesloten kan op een koele plaats en consumeer hem binnen 24 uur. Je kunt ook 1-2 tl gedroogde kruiden per kop nemen. Als je verse kruiden gebruikt, heb je drie keer zoveel plantaardig materiaal nodig (d.w.z. 75 gram). Kijk voor koude infusies bij 'maceratie'. (hieronder)Van kruidenwortels, bessen en bast moeten afkooksels worden gemaakt om de actieve ingredienten eraan te onttrekken. De gebruikelijke westerse dosering is 25 gram gedroogde wortel op 750 ml water dat zachtjes kookt in een pan van rvs of emaille, tot ongeveer een derde is verdampt. Zeef het vocht en bewaar het in een kan op een koele plaats. Drink het in drie gelijke doseringen in de loop van de dag; verhit het eventueel. Afkooksels kun je op smaak brengen met honing.Een tinctuur is een alcoholisch extract van de actieve ingredienten van een kruid. Laat hiervoor het gedroogde of verse plantaardige materiaal veertien dagen weken in een mengsel van alcohol en water. Zeef het dan door een druivenpers of filterzak. Kant-en-klare tincturen zijn meestal gemaakt van ethylalcohol. In sommige landen is deze alcohol vrij verkrijgbaar, maar in andere wordt de verkoop ervan streng gecontroleerd door de autoriteiten. Wodka is een goed alternatief: het bevat minder smaakstoffen dan de meeste andere sterke dranken. Standaardkruidentincturen bevatten 25% alcohol in water (d.w.z. 25 ml pure alcohol in 75 ml water). Ze zijn iets lichter dan de meeste sterke dranken, waar meestal 37,5% alcohol in zit. Wodka moet met water worden verdund tot de gewenste sterkte (750 ml wodka op 375 ml water).
Doe 200 gram gedroogde kruiden in een grote kan en schenk hier 750 ml van het alcohol-watermengsel bij. Als je verse kruiden gebruikt, heb je drie keer zoveel nodig (600 gram verse kruiden op 750 ml vloeistof). Bewaar het mengsel twee weken op een koele plaats en schud het elke dag; filter het daarna door een druivenpers of mousselinezak. Bewaar de tinctuur in een schone, donkere glazen pot. Tincturen kunnen twee jaar of langer worden bewaard zonder dat ze slechter worden; ze worden wel sterker.Sommige kruiden, zoals valeriaan en heemstwortel, kunt je het beste macereren in koud water. Gebruik dezelfde verhoudingen als voor een infusie en laat het mengsel een nacht op een koude plaats staan. Zeef het mengsel 's morgens en gebruik het als een infusie.Suiker en honing werken als conserveermiddel voor kruideninfusies en afkooksels en kunnen verlichting bieden bij hoest. Zeef het vocht en voeg 500 gram ruwe suiker of honing toe per 500 ml vloeistof. Roer dit in een gietijzeren of rvs-pan op het vuur tot de suiker of honing helemaal is opgelost en zich een siroop vormt. Laat het mengsel koken en bewaar het in schone glazen flessen met een kurk. Gebruik geen schroefdoppen: siropen gisten vaak en door de strakke doppen kunnen de flessen exploderen.Chinese geneesmiddelen worden meestal door therapeuten verstrekt in aparte zakjes waarin voldoende gedroogd kruid zit voor een dosering. Het kruid wordt gewoonlijk 25-30 minuten gekookt in drie koppen water in een aardewerken of keramische pot, tot het water tot de helft is ingekookt. Dan wordt het mengsel gezeefd en in een keer 's morgens op de lege maag ingenomen. Soms moeten de kruiden opnieuw worden verhit in vers water en worden de twee afkooksels gecombineerd.
Afhankelijk van het soort mengsel kunnen dezelfde kruiden de volgende dag weer worden gebruikt. Van olosbare ingredienten als mineraalzouten is elke dag een verse hoeveelheid nodig. Het afkooksel -tang (soep)- is meestal heel donkerbruin van kleur en zeer sterk van smaak. De Chinese doseringen zijn veel hoger dan die van de westerse kruidkundigen, vaak tot wel 90 gram, en westerlingen vinden deze afkooksels vaak vies.Een dagelijks glas medicinale wijn is een aangename manier om kruiden in te nemen. Neem een aardewerken azijnvat, een grote rumpot of een glazen pot. Vul het met het gekozen kruid -liever een wortel als gember, zoethout of dang gui dan bladeren- en giet er goede (bij voorkeur diologische) rode wijn op. Laat het mengsel ten minste twee weken staan voordat je de vloeistof in een dagelijkse dosering (60-75 ml) aftapt. Giet er nieuwe rode wijn bij: het kruid moet onder blijven staan, zodat het niet gaat schimmelen. De wijn blijft de actieve bestanddelen enkele maanden lang aan de wortels onttrekken. Daarna moet je de kruiden vervangen.Ayurvedamiddelen worden van oudsher verwerkt in verse sappen, pasta's of purees, vaak gemengd met ghee of olie. Ook worden er afkooksels of infusies van gemaakt. Neem voor afkooksels 1 deel kruiden op 16 delen water en laat het zachtjes inkoken tot een kwart van het oorspronkelijke volume. Dit proces duurt enkele uren. Neem voor warme infusies 1 deel kruiden op 8 delen kokend water en laat het vocht 12 uur staan, in plaats van 10-15 minuten, zoals men in het Westen doet.
Sommige westerse ayurvedatherapeuten raden aan de dosering te verhogen en de kook- of infusietijd te beperken tot de westerse normen; dit past beter bij de westerse leefstijl. Afkooksels kunnen tot drievierde van het volume worden ingekookt en de doseringen worden verdubbeld of verdriedubbeld. Vergelijkbare doseringen gelden voor een minimale warme-infusietijd van 30 minuten.
Een melkafkooksel maak je met 1 deel kruiden op 8 delen melk en 32 delen water. Laat het zachtjes koken tot het water volledig is verdampt. Een snellere methode is een kruidenpoeder met melk -zonder water- te gebruiken.Het keukenkastje en een basisassortiment kruidenmiddelen zijn geschikt voor een groot aantal kwaaltjes die vanzelf overgaan - en ze zijn veel goedkoper dan kant-en-klare farmaceutische middelen.
Uw kruiden-EHBO-doos kan het volgende bevatten:
gewone Indiase thee als middel tegen diarree
honing voor etterende wonden om het pus te verwijderen
een stuk verse gemberwortel tegen misselijkheid en kou.

Verder kun je een aloeplant in de vensterbank kweken voor de behandeling van kleine (brand- en schaaf) wondjes en zonnebrand: je breekt er gewoon een blad van af, trekt het open en smeert de dikke gel die eruit komt op het getroffen gebied.

Naast de gebruikelijke voorraad verband, wattenstaafjes en pleisters kun je de volgende kant-en-klare kruidenmiddelen in huis halen.KRUIDENMIDDELGebruikARNICACreme of zalf voor kneuzingen en verekkingen
(niet op beschadigde huid vanwege de giftigheid)HOMEOPATHISCHE ARNICA6x tabletten na shock of een ongeval: de tabletten om de
30 minuten op de tong uiteen laten vallen, totdat de patieent
zich iets beter voelt.KAMILLEBLOEMETJESTheezakjes voor een snelle infusie na shock, emotionele
problemen, slapeloosheid en indigestie.ECHINACEATabletten of capsules als kruidenantibioticum bij verkoudheid,
griep en andere infecties; tabletten of capsules bevatten
meestal elk ca. 200 mg gedroogd kruid; gebruik max.
600 mg per dosering, drie keer per dag.VLIERTheezakjes voor verkoudheid en catarre; of een fles
geconcentreerde vlierbloesembrandewijn, die je kunt
verdunnen met heet water en op dezelfde manier gebruiken.VENKELTheezakjes voor indigestie en spijsverteringsproblemen;
of leg geweekte zakjes op de ogen bij vermoeide ogen.KNOFLOOKKnoflooktenen of capsules met knoflookolie: wrijf de verse
tenen op acne en puistjes of verwijder er likdoorns mee;
gebruik de capsules bij infecties of gebruik de olie die erin
zit bij oorproblemen.LAVENDELBewaar met amandelolie verdunde olie ?5 ml/1 tl.
lavendelolie op 20 ml/4 tl. Amandelolie- in een donkere
25 ml-fles; gebruik voor massages bij hoofdpijn, stip er
koortsuitslag en kleine brandwondjes mee aan of doe in het
badwater voor een ontspannend bad.GOUDSBLOEMCreme, en antiseptisch en schimmelwerend middel bij
snijwonden, schaafwonden en schimmelinfecties.HEEMST EN
RODE IEPTrekzalf voor hardnekkige splinters, puisten en insectenbeten;
kalmerend bij jeukende huiduitslag.MIRRETinctuur als toevoeging aan mondspoelingen en
gorgeldranken voor keelpijn, tandvleesproblemen en aften.PEPERMUNTTheezakjes of een flesje pepermuntemulsie, voor indigestie
en misselijkheid: maak een kop kruidenthee of voeg drie tot
vier druppels emulsie aan een kop heet water toe.RODE IEPTabletten; beschermt het maagslijmvlies; vermindert
ontstekingen bij gastritis, indigestie; voorkomt een kater.TEA TREEOlie is antiseptisch en schimmelwerend bij gebruik op
snij- en schaafwonden, wratten.VERBENATheezakjes of infusies tegen stress en spijsverteringsproblemen.TOVERHAZELAAR
(gedistilleerd)Als stypticum bij snij- en kleine brandwonden, zonnebrand, insectenbeten.

Home Recepten