Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

BRUIDSTAART

Het recept van de bruidstaart was zo groot, dat het niet in de ruimte van een recept kon worden geplaatst.
Daarom is er een artikel van gemaakt.

De bruidstaart bestaat uit een toren van vijf taarten.

De onderste is de grootste, de bovenste de kleinste en daarop komen de bruidspoppetjes te staan. Eerst vind je een overzicht van de grootte van de vijf taarten, en wat ervoor nodig is om ze te bakken.

Dan legt het recept uit, hoe elk van de onderdelen van de taart moet worden gemaakt.

En tenslotte wordt uitgelegd hoe alles in elkaar wordt gezet tot een prachtige bruidstaart.

1. Overzicht van de vijf taarten

In dit overzicht vind je hoe groot elk van de taarten is en wat je nodig hebt om ze te maken.

Bij elk van de recepten voor de onderdelen moet je in dit overzicht kijken voor de hoeveelheden, die je nodig hebt.

Eerste (bovenste) taart:

Taartbodem doorsnede: 16 cm (hierna vind je hoe je die moet maken)

Cremevulling: 200 gram

Marsepein: 250 gram

Punten: 6

Tweede taart:

Taartbodem doorsnede: 20 cm (hierna vind je hoe je die moet maken)

Cremevulling: 250 gram

Marsepein: 300 gram

Punten: 8

Derde taart:

Taartbodem doorsnede: 24 cm (hierna vind je hoe je die moet maken)

Cremevulling: 400 gram

Marsepein: 400 gram

Punten: 12

Vierde taart:

Taartbodem doorsnede: 30 cm (hierna vind je hoe je die moet maken)

Cremevulling: 500 gram

Marsepein: 500 gram

Punten: 16

Vijfde (onderste) taart:

Taartbodem doorsnede: 36 cm (hierna vind je hoe je die moet maken)

Cremevulling: 700 gram

Marsepein: 600 gram

Punten: 22

Dan wordt nu beschreven hoe je de verschillende onderdelen maakt.

Achtereenvolgens:

- de taartbodems;

- de cremevulling;

- de banketbakkersroom;

- de marsepeinen roosjes en blaadjes;

- het garneerglazuur;

- een papieren puntzakje.

Daarna wordt beschreven hoe dit alles in elkaar wordt gezet tot de hele bruidstaart.

2. De taartbodems van Moskovisch gebak

Dit heb je nodig voor elk van de taartbodems:

BENODIGDHEDEN TAARTBODEM

Voor de bodem van de eerste (bovenste) taart:

Doorsnede 16 cm:

3 eieren - 75 gr suiker - 7,5 gr citroenrasp of vanillesuiker - 75 gr patentbloem

Voor de bodem van de tweede taart:

Doorsnede 20 cm

5 eieren - 125 gr suiker - 12,5 gr citroenrasp of vanillesuiker- 125 gr patentbloem

Voor de bodem van de derde taart:

Doorsnede 24 cm

8 eieren - 200 gr suiker - 20 gr citroenrasp of vanillesuiker - 200 gr patentbloem

Voor de bodem van de vierde taart:

Doorsnede 30 cm

11 eieren - 275 gr suiker - 27,5 gr citroenrasp of vanillesuiker - 275 gr patentbloem

Voor de bodem van de vijfde (onderste) taart:

Doorsnede 36 cm

14 eieren - 350 gr suiker - 35 gr citroenrasp of vanillesuiker - 350 gr patentbloem

Verder heb je nodig:

Ingevette springvormen (zo groot als aangegeven in het overzicht)

Ingevet bakpapier

Mixer

Bereiding van de taartbodems:

Bekleed de bodem en wand van de vorm met bakpapier en vet dit ook in.

Verwarm de oven voor op 180?C.

Klop de eieren, suiker, citroenrasp gedurende circa 10 minuten met de mixer totdat het mengsel als een dik wit lint van de gardes loopt.

Klop de bloem er luchtig in delen door en schep het mengsel in de vorm.

Strijk de bovenkant glad en bak de taart in het midden van de oven in circa 40 minuten gaar en lichtbruin.

De bovenkant voelt dan veerkrachtig aan en de zijkanten laten los van de wand.

Laat de taart minimaal 5 minuten uitdampen op een rooster en verwijder dan de vorm.

Haal de taart van de bodem en laat hem op een rooster verder afkoelen.

3. Cremevulling

Dit heb je nodig:

500 gram ongezouten boter

800 gram banketbakkersroom (Hoe je dat maakt, wordt hierna uitgelegd.)

eventueel 50 gram poedersuiker met vanille, gezeefd

Bereiding:

Klop de boter in circa 10 minuten luchtig. (Niet laten smelten!)

Klop er beetje bij beetje de banketbakkersroom en poedersuiker door.

Gebruik de aangegeven hoeveelheden vulling in het overzicht voor de diverse taartbodems.

Variatie:

Roer wat uitgelekte zachte vruchten in stukjes door de creme of spatel er verkruimelde bitterkoekjes door, besprenkeld met wat amaretto.

Zorg ervoor dat de vulling niet te nat wordt.

4. Banketbakkersroom

Dit heb je nodig:

half vanillestokje, opengesneden

1 liter melk

2 eierdooiers

200 gram suiker

90 gram custardpoeder, gezeefd

25 gram boter

Bereiding:

Schraap de zaadjes uit het vanillestokje.

Breng de melk met het vanillestokje en de zaadjes erin tegen de kook aan.

Klop intussen de eierdooiers met de suiker licht en schuimig.

Roer de custardpoeder erdoor.

Verwijder het vanillestokje en klop de melk in een dun straaltje door het eierdooiermengsel.

Doe het terug in de pan en laat het al roerend 1 a 2 minuten heel zacht koken.

Voeg de boter toe en laat deze smelten in de room.

Schenk de banketbakkersroom in een kom en dek het af met plasticfolie, zodat er geen vel op komt.

Laat de banketbakkersroom afkoelen.

5. Garneerglazuur

Dit heb je nodig:

250 gram poedersuiker, gezeefd

1 eiwit

Bereiding:

Klop de gezeefde poedersuiker en het eiwit met de mixer op stand 2 tot het glanst.

Het moet een stevig geheel worden. Dus NIET luchtig kloppen.

6. Papieren spuitzakje

Om de taarten straks te decoreren is het handig om de garneerglazuur aan te brengen met een spuitzakje. Dat maak je als volgt.

Knip een stuk vetvrij papier op A4 formaat en knip dit diagonaal door tot twee lange driehoeken.

Vouw een punt om drie vingers en houd deze punt met de duim vast.

Vouw de andere punt in tegengestelde richting, zodat een puntzakje ontstaat met een dichte punt (de dichte punt ontstaat aan de lange zijde van de driehoek).

Vouw de rand van het zakje naar binnen.

Vul het spuitzakje met garneerglazuur en vouw het dicht.

Knip er dan een heel klein puntje vanaf.

Het is handig om even op een schoon stuk bakpapier te oefenen voordat je de taart gaat decoreren.

7. Marsepein

Dit heb je nodig:

In totaal heb je voor de bruidstaart 3 kilo onbewerkte marsepein nodig.

Kijk in het overzicht aan het begin van dit artikel hoeveel marsepein je nodig hebt voor elk van de taarten.

Verder kleurstof voor levensmiddelen, rood voor de roosjes, en een andere kleur voor de blaadjes.

Een deel van de marsepein kun je onbewerkt gebruiken, maar je kunt dat natuurlijk ook een kleurtje geven, bijvoorbeeld oranje (perzik).

Bereiding:

Als er kleurstof gebruikt wordt, kneed de marsepein dan eerst zodat het soepel wordt.

Voeg dan een paar druppels voedingsmiddelenkleurstof toe en kneed nogmaals totdat de marsepein egaal gekleurd is.

Rol het met een deegroller zo dun mogelijk uit tot een 2 a 2,5 mm. dikke plak die iets groter is dan de taartbodem.Bestrooi de deegrol en het marsepein steeds heel licht met poedersuiker tegen het plakken.

Je moet in totaal ongeveer 60 rozen en 60 blaadjes maken. Dat gaat als volgt.

Marsepeinen Roosjes maken

a. Kneed de gekozen levensmiddelen kleurstof goed door de witte onbewerkte marsepein. (Reken ongeveer 20 gram marsepein per roosje, afhankelijk van de grootte van de roosjes)

Rol de marsepein op een dun met poedersuiker bestoven werkvlak met een deegroller uit tot een plak van 2-2,5 mm dikte. Steek er met een steker rondjes uit (voor grote roosjes 5 rondjes van ? 6 cm doorsnee, voor kleine roosjes 6 rondjes van ongeveer 4 cm doorsnee).

b. Leg de 5 of 6 marsepeinen rondjes naast elkaar tussen 2 lagen plasticfolie (laat ze elkaar net overlappen) en druk de zijkanten plat, zodat de blaadjes dun uitlopen.

c. Rol de marsepeinen rondjes voorzichtig op tot een rolletje.

d. Druk het rolletje in het midden bij elkaar en snij het in het midden door. U heeft nu 2 roosjes. Vorm ze eventueel nog een beetje bij.

e. Het resultaat:een paar prachtige rozen.

Onderaan dit recept vind je plaatjes hoe de roosjes worden gemaakt.

Marsepeinen Blaadjes maken

Kneed de gekozen levensmiddelen kleurstof goed door de witte onbewerkte marsepein.

Neem een beetje marsepein en rol het tussen de handen tot een sigaarvormpje.

Leg het tussen twee lagen plastic folie en druk het met de muis van de hand plat.

Druk er met de steel van een theelepeltje wat nerfjes in.

Tip:

Als je de steker en het theelepeltje steeds even afveegt aan een vochtige doek, plakken ze wat minder aan de marsepein.

8. Het samenstellen van de bruidstaart

Op de volgende manier moet de bruidstaart in elkaar worden gezet.

Dit heb je nodig:

De vijf gebakken taartbodems

De cremevulling, zoals gemaakt volgens het recept dat hiervoor is gegeven

Marsepein

De marsepeinen roosjes en blaadjes

Zilveren pastilles

Papieren spuitzakje

Kartonnen rondjes, iets groter dan elk van de taarten

1 miniatuur bruidspaartje

standaard met 5 etages

Bereiding:

Eerst maak je de vijf taarten. Dat gaat als volgt:

Snij de taartbodem met een lang, scherp mes horizontaal in 3 gelijke lagen.

Snij de middelste laag in het aantal punten dat voor elke taart is aangegeven in het overzicht.

Leg de onderste taartlaag op een stuk karton. (neem een stuk karton dat iets groter is dan de taart, dan kun je hem later makkelijker optillen en ronddraaien voor de verschillende bewerkingen.)

Bestrijk de taartlaag met een paletmes of spatel royaal met creme met in het midden wat extra.

Leg er, meer naar het midden toe, de helft van het aantal punten uit de middelste laag op, de puntjes overlappen elkaar een beetje in het midden.

Bestrijk weer royaal met creme en leg verspringend de andere punten erop.

Bestrijk dit weer met creme en dek af met de bovenste laag taartbodem.

Druk deze goed rond aan en snij hoekige randjes een beetje bij.

Bestrijk de vorm nogmaals met creme tot een mooie gladde bolle vorm ontstaat.

Leg een lap uitgrol marsepein over de cremelaag en druk het voorzichtig aan tot het mooi glad aansluit.

Snij de overtollige marsepein weg. (Dat kun u voor de roosjes en blaadjes gebruiken.)

Nu ga je de taarten stuk voor stuk decoreren.

Rol van onbewerkte marsepein voor elke taartbodem een lange dunne sliert. Elke sliert is net zo lang als de omtrek van de taartbodem.

Leg deze sliert tegen de onderkant van de taart aan.

Druk er met de steel van een theelepel een motiefje in.

Zet het miniatuur bruidspaartje op de kleinste taart.

Verdeel de ongeveer 60 rozen en blaadjes over de taarten en plak ze met garneerglazuur vast op de taart.

Verdeel de zilveren pastilles over de taarten en plak ook deze vast met wat garneerglazuur. Daarvoor gebruik je het papieren spuitzakje.

Maak met een scherp mes of met een steker met de juiste doorsnede een gat in het midden van de 4 grootste taarten met dezelfde diameter als de centrale standaard.

Doe de taarten in stevige dozen om vervoerd te worden naar het bruiloftsfeest.

Daar zet je de taarten op de standaard.

EEN HEEL FIJN FEEST TOEGEWENST!

Plaatjes hoe de MARSEPEINEN ROOSJES worden gemaakt:

Home Recepten Kookboeken