Vroegah was alles beter ! het eten smaakte of vies, of erg lekker. de meningen zijn verdeeld. Smaak er valt niet over te twisten maar de een zegt al snel tegen de ander dat bepaalde producten veel van hun smaak verloren zijn. Oorzaak, behandeling en hygiëne.

melkboer

De meeste kennen de tijd niet meer van de melkboer die de flessen verse melk op de stoep zette in het rekje voor de deur en de lege flessen meenam. De flessen vanillevla en chocoladevla die geseald waren met een blauwe of dan wel groen dop. De smaak: “Romig en gezond” toevoegingen ? Waarom ? Zo lekker dat het dezelfde dag opging. Als toetje of als de gezonde drank. In die tijd werd er veel geproduceerd en er kwam alleen maar bij. De boterberg en de melkplas, een van de eerste economische vraagstukken.

De boeren, verenigd bij Campina of de boerenbond, verzamelden in coöperaties de melk en leverde die aan de industrie, die toen nog niet zo grootschalig was. Er werd in samenwerkingsverband met de boeren en de handelspartners een handelsovereenkomst opgesteld door de toenmalige EEG. De landen vonden de overschotten te hevig worden en schiepen het melkquotum. De veestapel kromp in, de productie bleef echter hetzelfde. De zuivelproducten, melk,kaas, yoghurt en karnemelk werden alleen nog verkocht door fabrieken die met processen de melk droogde, en voor de dagelijkse consumptie pasteuriseerde dan we steriliseerde.

Handel en smaak van het product had voordelen en nadelen. Melkproducten werden langer houdbaar, de consument vond het makkelijker om 7 pakken te kopen, want het was houdbaar en dagvers. Dat de smaak achteruitging had te maken met de processen om dit te verwezenlijken.

De UHT behandelde melk smaakte vlak, niet romig, maar wel erg waterig. Gepasteuriseerde melk behield de smaak, maar de roomlaag was weg. De hele hype van afslanken, daar werd op ingespeeld door het vet af te romen en de melk halfvol te noemen dan wel mager. Door het ontbreken van bepaalde bacteriën werd melk een drankje voor iedereen. Maar toen staken de allergieën de kop op ! Allergisch voor koemelk ? Oorzaak, lactose bacterie is niet aanwezig die de harde celkernen kan afbreken. Dit in tegenstelling van kamelenmelk dan wel geitenmelk waar deze bacterie wel actief is.

patat

Rommelen met het eten word al sinds de prehistorie gedaan. Een bes bewaren ? Dan droogde je die, of je kookte hem en dronk het sap. De smaak bleef dezelfde alleen een ander “mondgevoel”.

Dus wat moeten we hieraan eigenlijk doen ? De eerste oplossing is :

 • Niet meer produceren dan noodzakelijk.
 • Resten verwerken in de voedselketen.
 • Oude technieken van conserveren wederom aanleren.

schijf van 5

Eten, het smaakt anders, dat geld voor groenten, zuivel en vlees. Je merkt ook dat eten weer een hot topic is en weer een trendy product. De vermageringsgoeroe’s, Sonja ( hoi) en anderen die regelmatig in de keuken staan, proberen de oude gezonde producten nieuw leven in te blazen, al dan niet onder het mom van gezond en gewichtsafname. Het werkt niet. Wat wel werkt is zelf de producten opkweken en verstand hebben van ecologische processen. Een wortel op zandgrond smakt anders dan die uit kleigrond. En reken maar dat de boeren dat weten. 60 ton aardappels kweken voor de patat-industrie, smaakt dat aardappeltje wel lekker en waarom zijn deze zo groot ? De een zegt dat het een ras is , de ander het proces van groeien en bemesting. Het geheim zit in de bodem. Klei, daar hoort de aardappel thuis, de oergroente van de indiaan uit zuid Amerika en de Verenigde staten is al lang niet meer verkrijgbaar.

verse groenten

Wat overblijft zijn meerdere rassen , elk met een eigenschap die het goed doet in de keuken. Jammer alleen dat de smaak van deze producten achterblijft. Evenals de komkommer en de tomaat en de andere “watergroente”, ze zijn snel opgekweekt op hydrocultuur en bestemd voor export, zoveel zelfs dat de boel wordt verspild en doorgedraaid. We kunnen ze niet kwijt, alleen onder de kostprijs en dan is het, ik niet dan niemand niet. En zo heerst aan de ene kant van de wereld honger, en aan de andere kant een volgevreten bevolking die een ander het licht in de ogen niet gunt.

mediteteraans

Ook een belangrijk onderdeel is cultuur, in het mediterrane eet men veel vis en olijven, uitgebreid met een dieet van vetten en vlees afkomstig van geiten en runderen. Het varken is in de ban. Bij de Afrikanen is het dieet meer mais en bonen, in de waterarme grond gedijen deze veel beter dan graan. Ook de fauna is anders, meer kamelen en reptielen. De slang is daar een lekkernij. Allemaal natuurlijk en waar het een groeit groet het andere product niet of nauwelijks.

\We vinden er wat op, we doorstralen het voedsel of leggen het voedsel in een gas om de bederfelijkheid te stoppen. De smaak of de voedingswaarde ? Wat is nu belangrijk ?

gebakken banaantropisch fruit

Persoonlijk ga ik voor smaak, een banaan op zijn tijd is wel lekker, maar is heel suikerrijk en in Nederland niet te kweken dus import. Al die stoffen die ndig zijn om mij van een banaan te laten genieten heeft zeker gevolgen, de middelen die gebruikt worden voor ongedierte bestrijding ( tarantula, kevers en fruitvliegen) zijn schadelijk voor de mens. Dus die zal antistoffen aanmaken. de allergie is geboren, want de inheemse producten zullen een actie op het lichaam teweeg brengen die zijn weerga niet kent. En dat door de nieuwe conserventechnieken.

Gezond eten, iedereen wil het doen, maar vergeet de belangrijke regel. Als het hier niet groeit, eet het dan niet ! Ons lichaam is gebouwd op een zeeklimaat en heeft ivm koude vet nodig, in warme landen zout en suiker, vandaar dat daar de boomvrucht erg populair is. Hier zijn dat aardappels, wortels, bietjes, sperziebonen en noem de goede groenten maar op. De rijst is een ander product uit onze voormalige kolonie  Indonesië en groeit in een waterrijk, tropisch klimaat. Ongeschikt voor Nederland. Om deze planten hier te laten groeien, kunnen rassen gekweekt worden die weinig water nodig hebben, maar dan ? Is het gezonder of gewoon buikvulling.

nederlands-eten

Kies groente, vlees en zuivel van eigen bodem, en je eet lekker en gezond, ook de depressiviteit in de winter behoort dan tot het verleden en is veel goedkoper. Minder bezoeken aan de dokter, minder welvaartsziekten, einde aan de suikerverslaving. En ook belangrijk, tevreden mensen. Eet dus Nederlands, we hebben meer dan 60 soorten groenten, meer dan 5 rassen aardappels, vlees wat voor ons goed is , rund,varken,kip, fazant, vis en ook de zoetwatervis doet weer mee, een lekkere Brasem of Voorn, mits goed klaargemaakt is een delicatesse. Voor ieder probleem is een oplossing, dit is duurzaam, eerlijk en heerlijk. Net als ooit een oproep gedaan werd om de armen van eten te voorzien.

Colijn, de wedergeboorte van de vissenkop als voedsel voor de armen

visekoppen
In plaats van eindelijk eens te promoten, dat we moeten stoppen met het eten van vlees en dus ook van vis, daar we daarmee de wereld pas goed naar de kloten helpen, is er weer een idioot, die het in haar kop haalde, om visgraten, koppen en ‘vel’ van vissen te verzamelen en daar een ‘heerlijke soep van te koken, ‘gerecyclede soep’ noemt ze dat……. (ik zal het lachen maar laten op deze trieste dag) Weet u nog? In de dertiger jaren van de vorige eeuw, durfde de kwaadaardige helleveeg, vrouw van toentertijd premier Colijn (de oorlogsmisdadiger van de KNIL), voor de ‘camera’s’, op de trappen van de Ridderzaal, uit te leggen, dat men van vissenkoppen nog een heerlijke soep kon bereiden……. Terwijl de armen amper te eten hadden, legde deze **** dus uit, dat de armen uit het vuil, nog wel een voedzame soep konden bereiden…… De trut, ene Visser, die nu zogenaamd uit duurzaamheidsoverwegingen, maar eigenlijk om haar geweten te sussen, dit lulverhaal verkoopt (gistermorgen op Radio1), plaveit wel de weg voor een regering, waar men openlijk zal toegeven, dat men van een bijstandsuitkering niet kan rondkomen, maar daarna als troost, dit soort gelul zal ‘oplepelen’, ongelofelijk!!!
bron: de azijnpisser
Arme lui voedsel, is de boodschap, is onwaardig en ongezond. Nee, juist niet, de tip is heel erg mooi, maar de context is nogal ruw en niet emphatisch. Zo’n soepje is heel modern te noemen en haast onbetaalbaar. Een haring kost per stuk 2 euro, en dan hebben we het niet over het “maatje”. Nee vis, we moeten het weer ontdekken, de zoetwatervis, de snoekbaars, de snoek en de karper die momenteel wordt bevist door de Polen, weten zij het beter ineens ? Jazeker, de rijkdom zwemt in Uw slootje, maar het voorntje aan de haak, is eetbaar en heel lekker.
??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
 • Ingrediënten voor 4 personen:
 • -circa 1 kg voorn
 • -sap 1 citroen
 • Verwijder de schubben !
 • DE MARINADE: -1 ui (heel fijn gehakt) -geraspte schil 1 citroen -peterselie -1/4 l wijnazijn -bloem -50 g olie om te braden DE SAUS: -3 uien (in ringen) -6 tomaten (ontvellen en in stukjes) -2 eetlepels witte droge wijn -zout en 1 laurierblad
 • Tijd: 20-30 minuten Keuken: Duits Smaak: Hartig Techniek: Braden
 • Hoofdgerecht  Gratig maar erg smakelijk
 • Voorbereiding
 • -maak de vis schoon en bedruppelen met citroensap
 • -meng de fijngesneden ui met de citroenrasp en de fijngehakte peterselie en roer de azijn erdoor
 • -leg de vis in deze marinade 2 uur afgedekt
 • Bereidingswijze
 • -haal uit de marinade en droog deppen
 • -wentel de vis door de bloem
 • -en bak hem aan beide kanten 5 min
 • -pan van het vuur nemen en de vis in een vuurvaste schotel leggen
 • -zet de pan met het braadvocht terug op het vuur en fruit de uiringen glazig en doe de tomaat erbij
 • -blussen met de wijn en kruiden met zout en laurierblad
 • -zacht 5 min laten koken
 • -giet deze saus over de vis en schuif de afgedekte schaal in de hete oven BAKTIJD= 20 min op 220C

Bron: smulweb.

Natuurlijk voedsel, het is overal vindbaar, en hoeft niet altijd gekocht te worden. Maar wel de oude smaak en levensstijl herenigd. Allergie vrij ! Eet smakelijk !

W.H.Landmeter