psst ! Terug de keuken in !

oude techniekjes, en alles over de hollandse pot !

Roeien met de riemen die je hebt

Mooi he al die recepten van Smulweb, helaas een punt van kritiek.
Er worden ingredienten gebruikt die niet in elke voorraadkast aanwezig zijn.
De recepten met Zalm, pijnboompitten, tamme kastanjes en de heerlijke soepen die genoemd worden zoals:
groentesoep, sotosoep en andere soepen en gerechten die hier als gangbaar beschouwd worden.
Mag eigelijk wel zeggen autoritair. Je kan ze maken met een goed gevulde portemonee en een gang per dag naar AH, maar echt nodig is het niet. Als ik zo in mijn voorraadkast kijk heb ik heel veel kruiden , maar de basiskruiden, Peper ( wit), nootmuskaat, foelie is ALTIJD  aanwezig ( vleeskruiden ).
Zout en Bouillionblokjes zijn ook standaard voor de warme maaltijd.
Verder in huis:
Tarwebloem
aardappelmeel
maizaina ( maismeel)
Zonnebloemolie
Boter/margerine ( voor bakken en braden)
suiker
eieren
Vleeswaren.
Melk
aardappels
rijst
Pasta ( macaroni/spaghetti en mihoen)
uien

De Nederlandse keuken eenvoudig ? Ammehoela. Alles hangt samen met speciale technieken, te weten de langzame garing, roken, drogen en combinaties van seizoensgroenten en vet vlees ( spek e.d) Dus dat doe je niet even. 
Het normale gezin die gewoon doet zet omstreeks 1900 uur de maaltijd op tafel, deze bestaat meestal uit een 3 traps gerecht , aardappel, groente en vlees. ook de pasta is polulair en heel snel klaar.
een beetje gehakt , een pot pastasaus en een zakje kruiden/bindmiddel en macaronie dan wel spaghetti.

ook een goede binnenkomer is de bestelling bij de frituur, de turk of de chinees. en anders het stampotje bij lidl of andere supermarkt. Kortom redelijk fantasieloos ! En het  moet snel snel !

Als we kijken naar de seizoenen, dan valt de maaltijd wat eenvoundiger uit per seizoen.
In de winter de stamppotten:
hutspot
bonenstampot
zuurkoolstamppot
boerenkoolstampot
Al dan met met de bekende bal gehakt , speklap en/of stoofvlees

In de herfst veel vruchten:
stoofperen
appels
noten
kolen

in de lente:
spruiten
spinazie
boontjes erwten
spruiten

In de zomer:
watervruchten ( tomaat, paprika, komkommer etc)
sla
andijvie
oftwel bladgroenten.

Kies je seizoensproduct met een lekker makkelijk stuk vlees ( gehakt, speklap runderworst en sausijs)
doe er aardappels bij of rijst.
maar maak het vers dat is goedkoop en gezond. 
Er zijn heel veel groentes dus varieren is niet zo’n probleem, de snelheid echter wel.

Meer over een lekkere en simpele avondmaaltijd, met kook en snij techniek en garing in de volgende recepten van mijn hand.

 

9 Reacties

  1. marianne2014

    27 juni 2015 at 18:57

    Komt u wel eens in een Turkse winkel ?
    ook ik kom nauwelijks bij AH maar voor het geld dat Ik bij de lidl
    voor bv een bakje kipfilet betaal haal ik bij de Turkse supermarkt op zaterdag een kilo kraakverse sardientjes of andere vis gooi ze op de grill stokbrood kruidenboter erbij wat sla en klaar.
    Dus anders koken hoeft niet duur te zijn maar je moet misschien eens
    wat creatiever durven te zijn en verder kijken dan de geëikte supermarkt

  2. Enigszins eens met het motto “roeien met de riemen die je hebt “,
    maar om andere redenen:
    Ik woon in het buitenland. Ik kan niet snel even naar AH.
    In veel recepten worden instant supermarktschotels als basis gebruikt. Hoeveel heeft dit met creatief koken te maken …?

    Xapa

  3. landmeter

    3 juni 2015 at 17:33

    en dat is nu precies wat ik doe, combineren en opschrijven, daarna plaatsen. denk aan het chocolade ei, gevuld met advocaat, simpel en lekker en makkelijk.

    je moet er maar opkomen !

  4. landmeter

    3 juni 2015 at 17:31

    In deze nieuwe vorm lijkt smulweb op een recepten website. Maar heel veel mensen hebben het geld niet om zo uitgebreid te gaan koken, op die groep doel ik.

    het is een leuke hobby, maar de dure en buitenlandse producten zijn onbereikbaar. daarom roeien met de riemen die je hebt !

  5. zomaareenbezoeker

    3 juni 2015 at 13:28

    Ik snap de intentie van dit schrijven op Smulweb eigenlijk niet. Hier plaats je toch je eigen lekkerste recepten, dan denk ik nou niet echt aan wat een ander in zijn keuken heeft staan! Ik heb dat gemaakt met die ingrediënten. Dat wil dus zeggen dat die bij mij in de keuken aanwezig waren toen ik dat recept heb bereid. En ja, soms koop ik er speciaal iets voor omdat ik dat voor een gerecht van belang vind, dat kun je ook doen. Maar al met al: alleen uit eigen kastjes koken? Dan lijkt Smulweb me niet de juiste bron van inspiratie…

  6. ‘Mooi he al die recepten van Smulweb, helaas een punt van kritiek.
    Er worden ingredienten gebruikt die niet in elke voorraadkast aanwezig zijn.’

    Wat is dat nou voor een kul. Natuurlijk worden er in een recept ingrediënten gebruikt die je niet in huis hebt. Anders zou je huis de meest uitgebreid denkbare supermarkt zijn.

  7. het gekke is dat is heel herkenbaar. maak meestal even een fot van het resultaat, en denk een week later, dat mag op smul !
    dank voor je bijdrage !

  8. Ik ben het wel met je eens. Je moet heel vaak roeien met de riemen die je hebt. Dus wat er in de kast en koelkast staat. Maar door veel recepten te lezen krijg je wel een idee van wat er gecombineerd kan worden en dan kom je vaak tot verrassende gerechten die toch afwijken van wat er origineel geboden wordt. Vaak zeiden mijn kinderen: Mam, dat was erg lekker, maak dat nog eens. Maar dan moest ik wel eerst opschrijven wat ik nou precies had gedaan, want dat was maar een gok geweest.

Geef een reactie