Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Vergeten groenten tuin toch nog succesvol !

Op 27 maart 2011 heb ik op smulweb dit artikel geplaatst ( https://www.smulweb.nl/artikelen/175632/Vergeten-groenten-tuin-het-gat-in-de-markt )

Er is veel belangstelling voor geweest, dus jullie verdienen het vervolg. Na het biologisch smulwebdiner, heb ik toch enige veranderingen toegepast. ( dank voor de adviezen !) Het is jammer dat de natuur zelf een tikkie in de war is of is het gewoon

een verschuiving van seizoenen ? Wie het weet mag het zeggen. De vergeten groentetuin is begin dit jaar opnieuw helemaal leeggehaald en omgespit.

Ik kwam nog wat crosney ′s tegen ( stuk of 3 ) Deze heb ik opnieuw gepoot en toen was het afwachten. Tot mijn verassing kwam na de verplanting van de diverse kruiden uit de voortuin ( rozemarijn, citroenmelisse, curry en bieslook ) bepaalde groenten op die letterlijk vergeten waren. Naast de rozemarijn zag ik plantjes opkomen die het uiterlijk hadden van de "black pearl" een pepersoort,

Een vriend gaf mij in februari al een zakje zaad voor cherrytomaat . Deze heb ik binnen opgekweekt en later in de tuin gezet. Tussen de tomatenplanten schoot het onkruid omhoog maar ook tot mijn verassing een aantal crosney planten.

Ook een zakje meiraapzaad ( wat al een jaar lag te wachten) heb ik binnen opgekweekt en uitgespeend in de tuin. Onlangs zaten we even zonder groente en ben eens wezen kijken bij dit bed. De oogst viel niet tegen, wel een aanzienlijke last van slakken dit jaar (opnieuw). Heel veel knollen waren aangevreten door de slakken maar gaf toch nog een oogst van netto 800 gr. Daar ik het nog nooit had klaargemaakt even op smulweb een recept gezocht en deze groente volgens dit recept klaargemaakt.

Het resultaat was niet onaardig, een honinggeur kwam mij tegemoet en de smaak was licht bitter ( aspergeachtig) het botersausje met bieslook ( ook uit eigen tuin) deed de rest. Erg lekker en biologisch-dynamisch deze keer.

Tegen het ongedierte heb ik op advies enkele weedplanten neergezet, en ik moet zeggen dat de overlast van slakken en ongedierte een heel stuk minder was. Ik heb de slakken nog nooit zo langzaam gezien ( :-) ). Dit jaar geen spint of andere schimmels gezien dus vermoedelijk heeft de canabisplant ( vrouwelijk) zijn werk gedaan.

De pastinaak (ik had 3 volwassen wortels geplant) heeft keurig zaaddozen aangemaakt en die zijn opengeploft dus dat betekent volgend jaar een behoorlijke nieuwe aanplant. Ik ben echter heel benieuwd of die 3 wortels ook nog vertakkingen hebben op dit moment maar pas eind september oogsten.

Dus dit jaar een oogst van crosney, blackpearl,meiraap en pastinaak. Helaas is begin dit jaar door onderhoudswerkzaamheden van mijn huisbaas de oogst van knoflook en chocomunt volledig mislukt, dit vanwege een aannemer die met zijn boerenvoeten alle nieuwe aanplant vertrapt heeft. Ook hier geldt weer misschien dat het volgend jaar dan wel opkomt.

Toch moet ik zeggen dat de aanplant van kruiden in de voortuin een groot succes is , de citroenmelisse en chocomunt wordt nu veelvuldig geplukt door voorbijgangers die toch door hebben dat het kruiden zijn, en het simpelste wat men daar van maakt, is thee.

De citroenmelisse weert ook muggen door zijn citroengeur en is ook een uitstekend middeltje door even te kneuzen en op een muggebult en wrijven, suc6 verzekerd.

De nieuwe producten die ik dit jaar in de groentetuin gezet heb zijn de ananasaardbei ( blijft wit en smaakt naar ananas) en de cherry-tomaat. Nu afwachten wat daarmee gebeurt. Het onkruid wordt nu al een heel stuk minder en wat er aan onkruid staat zijn: brandnetels, zuring en ridderzuring. Voor de oplettende lezer dit is gelukkig eetbaar en seizoensgebonden. De vervelende onkruid soorten zijn: gras, jezusbloedvlek en een sprietplantje met pluizige zaden die zich aan de stengel bevinden.

Ook voorbijgangers stellen mij de laatste tijd vragen over de tuin en zeggen zelfs "heel verstandig om in crisistijd een moestuin te hebben" In b.v Polen is het echter ondenkbaar dat men geen eten in de tuin heeft. Ik kan die mensen eigenlijk nu heel goed volgen want het is praktisch, mooi en nuttig.

Voor mensen die het niet breed hebben of apart willen eten raad ik het zeker aan.

Maar onthoud, HEB GEDULD !Home Recepten