Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

ANANAS-weetjes

meer over de ANANAS Test de rijpheid van een ananas

Een rijpe annanas herkent u aan de geur en de bruine punten aan de schubben.

U kunt de rijpheid nagaan door een snelle ruk een van de binnenste blaadjes uit de pluim los te trekken. Als het blad makkelijk loslaat, is de vrucht mooi rijp.

Waar komen de ananassen vandaan?

De belangrijke ananasproducent voor Nederland is Ivoorkust. Daarnaast worden ananassen aangevoerd uit onder andere Brazilie, Colombia en Costa Rica, Hawai, de grootste producent, verwerkt de vrucht op grote schaal tot concerveren.

Etymologie

Pineapple is afgelei van het woord dennenappel (den=pine) omdat de ananas daar wel wat van weg heeft. De Franse en ook de Nederlandse naam is daarentegen een verbastering can het Cariibische woord nana, waar de Portugezen ananaz van maken.

Bewaren

Bewaar een ananas niet onder de 8C, dus niet in de koelkast. Eenmaal te koud bewaard, kan bij de ananas het zogenaamde lage-temperatuurbederf optreden. De vruchrt wordt dan niet meer rijp en gaat vaak van binnenuit rotten.

Advies: Bewaar de ananas bij kamertemperatuur.

Symbool voor gastvrijheid

In de vorige eeuwen was de ananas in Europa zeldzaam en daardoor erg duur.

Hierdoor, maar niet op de laatste plaats vanwege de verbazingwekkende visuele aantrekkelijkheid, vormde de ananas letterlijk de kroon op belangrijke feesten.

Gasten die geconfronteerd werden met imposante uitstallingen van voedsel, bekroond met ananassen, voelden zich vereerd.

Het was een teken dat de gastvrouw klaarblijkelijk kosten noch moeite had bespaard voor hun eetplezier.

Op deze wijze werd de vrucht op natuurlijke wijze het imago voor een goed onthaal

en gastvrijheid.

Home Recepten