De bekende Engelse schrijver Somerset Maugham zei ooit: “De beste manier om in Engeland te eten, is drie keer per dag te ontbijten.” Het ‘English Breakfast’ heeft ongetwijfeld cultuurgeschiedenis geschreven en is net als de Franse croissant wereldwijd bekend.
Een echt Engels ontbijt omvat 5 gangen.
Men begint met een glas appelsiensap of een halve pompelmoes. Sommigen opteren voor ingemaakte pruimen of appelmoes.
Daarna volgt een kommetje cornflakes met melk overgoten. De echte liefhebbers van het Engelse ontbijt verkiezen echter ‘porridge’. Dat zijn havervlokken, gekookt in water met een snuifje zout, die vervolgens met een klontje boter en bruine suiker worden bestrooid en daarna worden overgoten met hete melk.
De derde gang vormt het eigenlijke hoofdgerecht: eieren, liefst spiegeleieren, met knapperig spek (bacon and eggs) of met gebakken ham (ham and eggs). Anderen hebben liever ‘scrambled eggs’, roerei. Bijgerechten zijn gegrilde tomaten, paddestoelen, ‘baked beans’ en cocktail- of braadworstjes.
Na de derde gang volgt nog een vlees- of visgerecht. Voor de visliefhebber is er de ‘kipper’, gerookte haring, liefst direct uit de pan. Vleeseters kunnen kiezen voor ‘devilled kidneys’ (duivelse niertjes).
Het Engels ontbijt wordt afgesloten met geroosterd brood met marmelade van Engelse makelij en, nu pas, een grote pot koffie of thee, altijd met melk.