Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

De ‘meimaand′ van KOOKCLUB2006

Nieuw en verrassend..

Ken je AJVAR?

Ken je RAAPSTEELTJES?

Wat kun je daar allemaal mee doen?

En..benieuwd naar het recept van ons Kookclublid “molenmeisje”?

Kijk dan snel verder !!!

AJVAR

Ajvar is een smaakmakende pasta bestaande uit paprika, aubergine, olie en kruiden en is afkomstig uit de Balkan/Turkije. Volgens traditie wordt ajvar bereid gedurende de herfst, wanneer er voldoende paprika′s voorhanden zijn. Ajvar wordt geconserveerd in glazen potten en gedurende het hele jaar gegeten. Het is heerlijk bij geroosterd vlees, op brood en met kaas (feta). Ook in roerbakgerechten niet te versmaden.

Ajvar is te koop in de wat grotere supermarkten en natuurlijk bij Turkse winkels.

Maar Â…Â….ons Kookclublid en moderator “deonart” heeft een heerlijk recept om Ajvar zelf te maken. Gewoon eens doen!

Ajvar zelf maken

En met die heerlijke zelfgemaakte Ajvar (maar mag ook uit een gekocht potje hoor!) kun je één van onderstaande heerlijke recepten maken.

Ingrediënten

8-12 verse rode paprika

4 middelgrote aubergines

1 / 2 tot 3 / 4 kopje olijfolie

1 grote ui, fijngesneden

3 grote tenen knoflook, fijngehakt

1-2 e citroensap of 1 eetlepel rode wijnazijn

zout

peper

verse peterselie, fijn

Bereidingswijze

1. Rooster de paprika en aubergines in oven van 250*C, totdat de huid blaren en zwart worden. (of koop uit potje)

2. Leg de geroosterde groenten in een plastiek zak en laat ze stoom voor 10 min..

3. Verwijder schil van paprika en aubergine.

4. Pureer in keukenmachine de paprika en aubergine pulp samen om een ​​enigszins stevige massa te vormen.

5. Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en bak de ui tot zeer zacht.

6. Voeg knoflook toe en bak 2 minuten.

7. Haal van het vuur en roer de paprika-aubergine pulp erdoor.

8. Roer met garde in een dunne straal de resterende olijfolie door mengsel tot alle olie is opgenomen. (als jij geroosterd paprika en aubergine uit potjes gebruikt, gebruik jij deze olie om dit glad te maken)

9. Voeg erbij de citroensap of azijn en zout en peper.

10. Doen in flessen en verzegel.

11. Vlak voor gebruik roer jij de peterselie erdoor.

Champignons met ajvar, feta, belegen goudse kaas, tijm en peper

ZALIGE visschotel BOMVOL groente

Baharat gehaktballetjes met ajvar

Kalkoendijrollade met ajvar, feta en emmentaler

Pittige biefstukreepjes in paprika-kokossaus

Gamba`s (of kipfilet) met witte peper en paprikakokossaus

RAAPSTEELTJES, RAAPSTELEN, MEIRAAPJES ??

Raapstelen, een “vergeten groente”? Nee toch ! Je moet ze eens proberen. Rauw of gekookt, allebei heerlijk !

Je kunt ze eten als soep, in een salade, als stamppot, in de pasta en nog veel meer.

“Raapstelen is vooral een voorjaarsgroente. Het is het jong geoogste blad van de Chinese kool of de meiknol of meiraapje. De lichtgroene blaadjes zijn langwerpig en ingesneden (ze lijken een beetje op rucola). De groente wordt meestal in bosjes verkocht. Heeft een zachte pittige smaak en is rijk aan mineralen en vitamines.”

Zijn ze niet verkrijgbaar in de supermarkt, vraag dan eens bij je groenteboer of op de markt.

En natuurlijk hoort bij deze informatie enkele lekkere recepten van onze Kookclubleden. Uit deze recepten blijkt de veelzijdigheid van deze groente.

Raapsteeltjes salade met frambozen en meiraapfrietjes

Voorjaarssalade met ei en gerookte kip

Raapstelensoep

Courgettes gevuld met aardappelpuree, geitenkaas, rucola of

Pasta met zalm en raapsteeltjes

Orecchiette con cime di rapa (pasta met raapstelen)

Ravioli van raapstelen

Pittige en hartige raapstelentaart

Pasta met raapsteeltjes en Bleu Castello

Raapstelenstamppot met katenspek en bosui

Lekker met paprika:

Stamppot raapstelen

Lekker met tomaat en ei:

Zonnig stamppotje

Tot slot nog een heerlijk recept dat zeker past bij de raapsteeltjes, want als je die lang genoeg laat doorgroeienÂ…..

Meiraapjessoep

Kijk hier voor meer raapstelen informatie

En dan tot slot het

RECEPT VAN DE MAAND VAN “MOLENMEISJE”

Molenmeisje: “Deze bitterballen zijn echt zoooooooooo lekker !! Mijn gasten vragen altijd of ik ze weer maak, maar op smulweb hebben nog niet veel mensen dit recept gevonden.”

Eierbitterballen

Ingrediënten

6 grote eieren

60 gram roomboter

60 gram gezeefde bloem

4 dl kippenbouillon van een blokje (of groentebouillon als je voor vegetarisch gaat)

1 el fijngehakte peterselie of bieslook

flink peper en zout uit de molen

paneermeel

Hulpmiddelen

Frituurpan

Voorbereiding

Kook 4 eieren in 10 minuten hard en koel ze goed zodat ze niet groen worden.

Snijdt er kleine stukjes van. Ik gebruikte de eiersnijder: 1 maal in de lengte, een maal in de breedte. Maak de bouillon met je blokje en laat deze afkoelen. Maak de ragout ruime tijd van tevoren zodat deze goed kan opstijven.

Smelt de boter en roer de bloem er in één keer door tot een romige massa ontstaat. Laat dit een minuutje pruttelen ( blijf roeren) maar zorg dat het niet bruin wordt. Voeg de afgekoelde bouillon erbij en roer flink tot een mooi gebonden roux ontstaat. Haal je pan van het vuur en roer er de kruiden en de eistukjes doorheen. Breng op smaak met peper en zout ( ietsje pietsje zouter dan je gewend bent want de volgende dag loopt de smaak van de ragout iets terug) Doe het mengsel in een platte schaal, dek deze af en laat deze liefst een nachtje in de koelkast opstijven. ( of minstens enkele uren)

Bereidingswijze

Strooi flink wat paneermeel op een dienblad, klop 2 eieren met 2 el water los in een diep bord. Verdeel de ragout met 2 lepels in 24 bolletjes. Rol deze met twee handen rond, door het paneermeel, door het ei en nogmaals door het paneermeel. Pas op dat ze niet scheuren. Leg ze in een schaal en zet ze nog even tot gebruik in de koelkast. Frituur de bitterballen met 6 of 8 tegelijk in 4 minuten goudbruin op 180 graden. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveertips

Heerlijk met of zonder likje mosterd.

Aan dit artikel werkten mee:

molenmeisje, hedy1962, foekje1, planco, marcdepester, pwiggers, deonart, arualb

Iedereen weer heel erg bedankt voor het meedoen en de bijdrage aan dit artikel.

Mei 2013,

deonart en pwiggers.

Home Recepten