De ‘meimaand′ van KOOKCLUB2006

Nieuw en verrassend..

Ken je AJVAR?
Ken je RAAPSTEELTJES?
Wat kun je daar allemaal mee doen?

En..benieuwd naar het recept van ons Kookclublid “molenmeisje”?
Kijk dan snel verder !!!

AJVAR
Ajvar is een smaakmakende pasta bestaande uit paprika, aubergine, olie en kruiden en is afkomstig uit de Balkan/Turkije. Volgens traditie wordt ajvar bereid gedurende de herfst, wanneer er voldoende paprika′s voorhanden zijn. Ajvar wordt geconserveerd in glazen potten en gedurende het hele jaar gegeten. Het is heerlijk bij geroosterd vlees, op brood en met kaas (feta). Ook in roerbakgerechten niet te versmaden.
Ajvar is te koop in de wat grotere supermarkten en natuurlijk bij Turkse winkels.
Maar Â…Â….ons Kookclublid en moderator “deonart” heeft een heerlijk recept om Ajvar zelf te maken. Gewoon eens doen!

Ajvar zelf maken
En met die heerlijke zelfgemaakte Ajvar (maar mag ook uit een gekocht potje hoor!) kun je één van onderstaande heerlijke recepten maken.

Ingrediënten
8-12 verse rode paprika
4 middelgrote aubergines
1 / 2 tot 3 / 4 kopje olijfolie
1 grote ui, fijngesneden
3 grote tenen knoflook, fijngehakt
1-2 e citroensap of 1 eetlepel rode wijnazijn
zout
peper
verse peterselie, fijn

Bereidingswijze
1. Rooster de paprika en aubergines in oven van 250*C, totdat de huid blaren en zwart worden. (of koop uit potje)
2. Leg de geroosterde groenten in een plastiek zak en laat ze stoom voor 10 min..
3. Verwijder schil van paprika en aubergine.
4. Pureer in keukenmachine de paprika en aubergine pulp samen om een ​​enigszins stevige massa te vormen.
5. Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en bak de ui tot zeer zacht.
6. Voeg knoflook toe en bak 2 minuten.
7. Haal van het vuur en roer de paprika-aubergine pulp erdoor.
8. Roer met garde in een dunne straal de resterende olijfolie door mengsel tot alle olie is opgenomen. (als jij geroosterd paprika en aubergine uit potjes gebruikt, gebruik jij deze olie om dit glad te maken)
9. Voeg erbij de citroensap of azijn en zout en peper.
10. Doen in flessen en verzegel.
11. Vlak voor gebruik roer jij de peterselie erdoor.


Champignons met ajvar, feta, belegen goudse kaas, tijm en peper
ZALIGE visschotel BOMVOL groente


Baharat gehaktballetjes met ajvar


Kalkoendijrollade met ajvar, feta en emmentaler


Pittige biefstukreepjes in paprika-kokossaus


Gamba`s (of kipfilet) met witte peper en paprikakokossaus

RAAPSTEELTJES, RAAPSTELEN, MEIRAAPJES ??
Raapstelen, een “vergeten groente”? Nee toch ! Je moet ze eens proberen. Rauw of gekookt, allebei heerlijk !
Je kunt ze eten als soep, in een salade, als stamppot, in de pasta en nog veel meer.
“Raapstelen is vooral een voorjaarsgroente. Het is het jong geoogste blad van de Chinese kool of de meiknol of meiraapje. De lichtgroene blaadjes zijn langwerpig en ingesneden (ze lijken een beetje op rucola). De groente wordt meestal in bosjes verkocht. Heeft een zachte pittige smaak en is rijk aan mineralen en vitamines.”
Zijn ze niet verkrijgbaar in de supermarkt, vraag dan eens bij je groenteboer of op de markt.
En natuurlijk hoort bij deze informatie enkele lekkere recepten van onze Kookclubleden. Uit deze recepten blijkt de veelzijdigheid van deze groente.


Raapsteeltjes salade met frambozen en meiraapfrietjes


Voorjaarssalade met ei en gerookte kip


Raapstelensoep
Courgettes gevuld met aardappelpuree, geitenkaas, rucola of


Pasta met zalm en raapsteeltjes


Orecchiette con cime di rapa (pasta met raapstelen)
Ravioli van raapstelen


Pittige en hartige raapstelentaart


Pasta met raapsteeltjes en Bleu Castello


Raapstelenstamppot met katenspek en bosui


Lekker met paprika:
Stamppot raapstelen


Lekker met tomaat en ei:
Zonnig stamppotje

Tot slot nog een heerlijk recept dat zeker past bij de raapsteeltjes, want als je die lang genoeg laat doorgroeienÂ…..
Meiraapjessoep

Kijk hier voor meer raapstelen informatie

En dan tot slot het

RECEPT VAN DE MAAND VAN “MOLENMEISJE”

Molenmeisje: “Deze bitterballen zijn echt zoooooooooo lekker !! Mijn gasten vragen altijd of ik ze weer maak, maar op smulweb hebben nog niet veel mensen dit recept gevonden.”

Eierbitterballen

Ingrediënten
6 grote eieren
60 gram roomboter
60 gram gezeefde bloem
4 dl kippenbouillon van een blokje (of groentebouillon als je voor vegetarisch gaat)
1 el fijngehakte peterselie of bieslook
flink peper en zout uit de molen
paneermeel

Hulpmiddelen
Frituurpan

Voorbereiding
Kook 4 eieren in 10 minuten hard en koel ze goed zodat ze niet groen worden.
Snijdt er kleine stukjes van. Ik gebruikte de eiersnijder: 1 maal in de lengte, een maal in de breedte. Maak de bouillon met je blokje en laat deze afkoelen. Maak de ragout ruime tijd van tevoren zodat deze goed kan opstijven.
Smelt de boter en roer de bloem er in één keer door tot een romige massa ontstaat. Laat dit een minuutje pruttelen ( blijf roeren) maar zorg dat het niet bruin wordt. Voeg de afgekoelde bouillon erbij en roer flink tot een mooi gebonden roux ontstaat. Haal je pan van het vuur en roer er de kruiden en de eistukjes doorheen. Breng op smaak met peper en zout ( ietsje pietsje zouter dan je gewend bent want de volgende dag loopt de smaak van de ragout iets terug) Doe het mengsel in een platte schaal, dek deze af en laat deze liefst een nachtje in de koelkast opstijven. ( of minstens enkele uren)

Bereidingswijze
Strooi flink wat paneermeel op een dienblad, klop 2 eieren met 2 el water los in een diep bord. Verdeel de ragout met 2 lepels in 24 bolletjes. Rol deze met twee handen rond, door het paneermeel, door het ei en nogmaals door het paneermeel. Pas op dat ze niet scheuren. Leg ze in een schaal en zet ze nog even tot gebruik in de koelkast. Frituur de bitterballen met 6 of 8 tegelijk in 4 minuten goudbruin op 180 graden. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveertips
Heerlijk met of zonder likje mosterd.

Aan dit artikel werkten mee:
molenmeisje, hedy1962, foekje1, planco, marcdepester, pwiggers, deonart, arualb
Iedereen weer heel erg bedankt voor het meedoen en de bijdrage aan dit artikel.

Mei 2013,
deonart en pwiggers.

5 Reacties

  1. Mooi artikel weer Petra en Deon, ik heb het bewaard en er staan heerlijke recepten in.
    Avjar vindt ik lekker maar ik heb het nog nooit zelf gemaakt, ga het beslist eens proberen.
    Ook met de vegetarische recepten ben ik blij want er zijn een paar vegetariërs in onze familie. En ook toppie zijn de recepten met raapstelen, ik verwerk ze meestal rauw in een stamppot maar hier staan hele leuke ideeën bij.
    Groetjes, Louise

  2. lekkere bitterballen, lijkt me…en ook geschokt voor veggies…ajvar heb ik wel in huis, maar ik weet niet zo goed bij wat ik het moet gebruiken? Kan ik hier wel een ideetje opdoen…

  3. Leuk hoor! Ik ben zelf ook niet bekend met ajvar maar lijkt me heerlijk. Ga dit zeker eens proberen. En leuke recepten met raapsteeltjes! Ze komen nu mooi op in de moestuin. Ga nog maar gauw een regeltje zaaien! Dank jullie wel voor dit artikel. Groet, Laura

  4. Hoi Petra en Deon, Wat een mooi Artikel "De Meimaand". Ik ben niet erg bekend met raapsteeltjes trouwens met Ajvar ook niet maar vond dit wel erg interessant. Ik ga eens kijken waar ik raapsteeltjes kan krijgen, die wil ik beslist wel eens proeven. De ajvar ga ik maken zodra de paprika`s iets goedkoper zijn. Bedankt voor al dit werk en de informatie. Groetjes, Margrit

  5. molenmeisje

    8 mei 2013 at 10:15

    Hallo Petra en Deon, Bedankt voor het vernieuwde meimaand artikel. Het ziet er prachtig uit en ik vind het leuk er deel van uit te maken. Groet Hanneke

Geef een reactie